Kaj pomeni izraz konverzija spletne strani & kako jo izboljšati

Vsak lastnik spletne strani si prizadeva doseči uspeh na spletu, privabiti obiskovalce in doseči želene cilje. Vendar pa obstaja nevarnost, da se v tej prizadevnosti izgubi, če ne poskrbi za dobro konverzijo.

Kaj je konverzija

Konverzija je dogodek, ko obiskovalec spletne strani opravi želeno dejanje ali doseže določen cilj. Konverzija je ključni faktor, ki ločuje uspešne spletne strani od tistih, ki stagnirajo.

Definicije konverzije spletnih strani iz različnih tujih strokovnjakov so:
Bryan Eisenberg, avtor knjige “Call to Action”: “Conversion is getting your visitors to take the desired action.”
Peep Laja, ustanovitelj ConversionXL: “Conversion is when a visitor takes the desired action on your website.”
Neil Patel, soustanovitelj KISSmetrics in Crazy Egg: “A conversion is the completion of a desired action by a visitor on your site.”
Viri:
Eisenberg, B., Davis, J., & Eisenberg, L. (2004). Call to Action: Secret Formulas to Improve Online Results. Thomas Nelson.
Laja, P. (2014). Conversion Optimization: The Art and Science of Converting Prospects to Customers. ConversionXL.
Patel, N. (2013). The Definitive Guide to Conversion Optimization. Quick Sprout.

Po podatkih Wordstream raziskave (vir) je povprečna stopnja konverzij spletnih strani sledeča:

 • približno ena četrtina vseh spletnih strani ima stopnjo konverzije manj kot 1%
 • povprečna stopnja konverzij na vseh spletnih straneh je 2,35%
 • konverzijsko najboljše optimizirane spletne strani dosegajo konverzije okrog 11,45%

V VEDNOST: zgoraj so predstavljeni podatki o povprečnih stopnjah konverzij v vseh panogah. Konverzijske stopnje se sicer od panoge do panoge ter tudi od tipov spletnih strani (e trgovine, storitve,..) razlikujejo.

Pomanjkanje učinkovite konverzije lahko prinese številne izgube za lastnike spletnih strani, vključno z izgubo potencialnih strank, prihodkov in konkurenčne prednosti. Plus izgubo časa in stroškov, ki jih je lastnik spletnih strani namenil za pridobivanje obiskovalcev na svojo internetno stran.

Če lastniki spletnih strani ne poskrbite za izboljšanje konverzije, se soočate s tveganjem, da obiskovalci ne bodo izvedli želenih dejanj, kot so nakup izdelka, izpolnitev obrazca ali naročilo na novice. To pomeni, da kljub prizadevanjem za pritegnitev obiskovalcev na vaše internetne strani, ti obiskovalci odhajajo iz njih brez uresničitve vaših ciljev. Posledično se zmanjšuje vrednost prometa in potencial za poslovno rast.

Vendar pa obstaja rešitev.

Z razumevanjem pomena konverzije spletne strani ter uporabo ustreznih strategij in taktik lahko lastniki spletnih strani izboljšate svoje rezultate. V tem članku pojasnjujem, kaj pravzaprav pomeni konverzija spletne strani, zakaj je pomembna in kako jo lahko izboljšate.

Pridobili boste vpogled v ključne elemente, ki vplivajo na konverzijo, ter pridobili praktične nasvete in tehnike za optimizacijo vaše spletne strani.

Kako se izračuna stopnja konverzije

kako se izračuna konverzija spletne strani
Formula za izračun konverzije spletne strani (vir)

Konverzija spletne strani se izračuna kot razmerje med številom obiskovalcev, ki izvedejo želeno dejanje, in skupnim številom obiskovalcev spletne strani v določenem obdobju. Izračuna se lahko na naslednji način:
Konverzija spletne strani = (Število obiskovalcev, ki izvedejo želeno dejanje / Skupno število obiskovalcev spletne strani) x 100
Na primer, če je v določenem mesecu na vaši spletni strani obiskalo 1000 ljudi, od katerih je 50 izvedlo želeno dejanje (npr. nakup izdelka ali izpolnitev obrazca), bi se konverzija izračunala kot:
Konverzija spletne strani = (50/1000) x 100 = 5%
To pomeni, da je stopnja konverzije vaše spletne strani v tem primeru 5%. Višja stopnja konverzije kaže na uspešnejšo spletno stran, saj večji delež obiskovalcev izvaja želena dejanja.

Zakaj je pomembna čim bolj učinkovita konverzija spletne strani

Izboljšanje konverzije spletne strani je ključnega pomena za dosego uspeha na spletu. Visoka stopnja konverzije omogoča učinkovito pretvorbo obiskovalcev v stranke ter dosego želenih ciljev konverzije. S tem dosežete spletno pretvorbo, ki je merilo uspešnosti vaše spletne prisotnosti.

Učinkovita konverzija vam omogoča povečanje prodaje, izrabo obstoječega prometa in dosego višje stopnje konverzije. Hkrati pa krepi zaupanje in verodostojnost, zmanjšuje stroške pridobivanja strank ter vam zagotavlja konkurenčno prednost.

Zato je ključno poskrbeti za konverzijo spletne strani in si prizadevati za optimalno stopnjo konverzije, ki bo omogočila uspešno pretvorbo obiskovalcev in doseganje ciljev konverzije. S tem bomo dosegli želene rezultate in okrepili našo spletno prisotnost.

Stopnje konverzije se ne nanašajo vedno le na klike – lahko se nanašajo tudi na konverzijske dogodke v nadaljnjem delu. Na primer, mogoče je izračunati odstotek uporabnikov, ki so namestili aplikacijo ali izvedli dejanje v aplikaciji. To je pomembno tako za oglaševalce kot za tržnike, saj jim pomaga identificirati vredne uporabnike. Te informacije se nato lahko vrnejo v prodajni lijak, da se pomaga pri ciljanju in optimizaciji uspešnosti kampanje.

Ko se pravilno uporablja, analiza stopnje konverzije lahko razkrije, kateri kanali so najučinkovitejši pri promociji določene aplikacije. To pomaga oglaševalcem določiti učinkovitost svojega besedila in ga uporabiti za usmerjanje strateških odločitev. Če podatki kažejo, da je stopnja konverzije nižja od pričakovane, jo je mogoče uporabiti tudi za zaznavanje težav z uporabniškim vmesnikom aplikacije (na primer, kadar imajo uporabniki težave pri prijavi) in poudarjanje drugih področij izboljšav.

V mobilni oglaševalski industriji ne obstaja enotna stopnja konverzije, ki bi definirala uspeh, vendar lahko raziskave o industrijskih standardih in pričakovanjih glede konverzije v določenih vertikalnih panogah pomagajo. Te raziskave lahko uporabite za primerjavo teh številk s uspešnostjo vaših internih oglaševalskih kampanj prek izbranih kanalov in oglaševalcev.

Kakšen je postopek za izboljšanje konverzije spletnih strani

Postopek izboljševanja konverzije spletnih strani je sledeč:

 • Analiza vedenja obiskovalcev na spletu: najprej začnete z analizo in razumevanjem vedenja obiskovalcev na spletu. Preglejte podatke o uporabniškem vedenju, pretvorbi prodaje in trenutnem merjenju konverzije, da boste identificirali vzorce in možnosti za izboljšanje.
 • Nato določite cilje konverzije, ki jih želite doseči na svoji spletni strani. To lahko vključuje spletno prodajo, izpolnitev obrazcev, naročilo na novice in druge želene dejanja.
 • Temu sledi optimizacija konverzije: Izvedite optimizacijo konverzije, pri čemer prilagajate vsebino, oblikovanje in klice k akciji, da spodbujate želena dejanja obiskovalcev in izboljšujete stopnjo konverzije.
 • Preučite konverzijski lijak na svoji spletni strani, da identificirate ključne korake, kjer se obiskovalci ustavljajo ali odhajajo. To vam omogoča ciljno usmerjanje izboljšav in optimizacijo teh ključnih točk.
 • Na podlagi analize rezultatov izvedite nadaljnje optimizacije in izboljšave. Spreminjajte, prilagajajte in testirajte različne strategije, da dosežete čim boljšo pretvorbo prodaje in dosežete vaše cilje konverzije.
 • Testiranje in spremljanje: Izvedite testiranje različnih elementov, kot so naslovi, oblikovanje, klici k akciji in vsebina, ter spremljajte rezultate. S spremljanjem konverzije in analizo podatkov lahko ugotovite, kateri pristopi in spremembe vodijo k boljšim rezultatom.

S tem postopkom in nenehnimi izboljšavami lahko dosežete čim bolj učinkovito konverzijo spletnih strani, ki vam omogoča dosego vaših ciljev in povečanje spletne prodaje ter doseganje ciljev konverzije.

Vpliv vsebine na konverzijo

Visoko kakovostna in privlačna vsebina ima ključno vlogo pri spodbujanju konverzij na spletni strani. Uporabniki iščejo vsebino, ki je relevantna, koristna in prepričljiva. Podrobnosti: Kaj je in kako se izvaja vsebinski marketing

Ustvarjanje privlačne vsebine

Da bi pritegnili pozornost obiskovalcev, je ključnega pomena ustvariti privlačno vsebino. Uporabite jasne in privlačne naslove, ki takoj pritegnejo pozornost bralca. Poudarite edinstvene prednosti izdelka ali storitve, ki jih ponujate, ter jasno predstavite, kako lahko rešite težave ali izpolnite potrebe obiskovalcev.

Uporaba relevantnih in prepričljivih naslovov

Naslov je prvi stik obiskovalca s vašo vsebino. Zato je ključnega pomena, da naslov jasno in privlačno izrazi vsebino, ki jo ponujate. Uporabite ciljno usmerjene in relevantne ključne besede, ki bodo pritegnile pravo občinstvo. Prav tako poskrbite, da bo naslov prepričljiv, vzbudi radovednost in obiskovalce spodbudi k nadaljnjemu branju ali izvedbi želene akcije.

Vključevanje socialnih dokazov in priporočil

Socialni dokazi in priporočila so močno orodje za povečanje zaupanja obiskovalcev in spodbujanje konverzij. Vključite mnenja strank, ocene, priporočila zadovoljnih uporabnikov ali znane reference, ki dokazujejo kakovost vaših izdelkov ali storitev. Uporabniki se pogosto zanašajo na izkušnje drugih ljudi, zato bodo takšni socialni dokazi povečali zaupanje in verjetnost, da bodo izvedli želeno dejanje konverzije.

Z ustvarjanjem privlačne vsebine, uporabo relevantnih in prepričljivih naslovov ter vključevanjem socialnih dokazov in priporočil boste močno vplivali na konverzijo svoje spletne strani. Prepoznajte potrebe in želje svojega občinstva ter jim zagotovite kakovostno vsebino, ki jih bo pritegnila, navdušila in spodbudila k dejanjem konverzije (vir):

Vpliv vsebine na konverzijo

Vpliv oblikovanja na konverzijo

Oblikovanje spletnih strani ima ključno vlogo pri spodbujanju konverzij in ustvarjanju pozitivne uporabniške izkušnje. V tem poglavju bomo raziskali vpliv oblikovanja na konverzijo spletnih strani ter kako ustvariti privlačno in uporabniku prijazno oblikovanje, ki bo povečalo stopnjo konverzije.

Pomembnost privlačnega in uporabniku prijaznega oblikovanja spletnih strani

Prvi vtis je ključnega pomena pri pritegovanju in zadrževanju obiskovalcev na spletni strani. Privlačno in uporabniku prijazno oblikovanje ustvarja pozitivno uporabniško izkušnjo ter vzbuja zaupanje in zanimanje za ponujeno vsebino. Spletna stran mora biti vizualno privlačna, enostavna za navigacijo ter prilagojena različnim napravam, da doseže čim večji učinek konverzije.

Pravilna uporaba barv, tipografije in vizualnih elementov

Barve, tipografija in vizualni elementi imajo pomemben vpliv na oblikovanje spletnih strani. Pravilna uporaba barv lahko vzbuja čustva, vpliva na dojemanje blagovne znamke in usmerja pozornost obiskovalcev na ključne elemente. Prav tako je pomembna izbira tipografije, ki zagotavlja berljivost in estetski videz besedila. Dodajanje vizualnih elementov, kot so slike, videoposnetki in ikone, lahko pritegnejo pozornost in dodajo vrednost vsebini.

Spremljanje in izboljšanje učinkovitosti oblikovanja

Spremljanje učinkovitosti oblikovanja je ključnega pomena za izboljšanje konverzije spletnih strani. S pomočjo orodij za analitiko lahko spremljate obnašanje obiskovalcev, prepoznate vzorce in identificirate morebitne težave ali ovire na poti konverzije. Na podlagi pridobljenih podatkov lahko nato izvedete ustrezne spremembe in optimizirate oblikovanje spletnih strani, da dosežete boljše rezultate.

Z ustvarjanjem privlačnega in uporabniku prijaznega oblikovanja, pravilno uporabo barv, tipografije in vizualnih elementov ter spremljanjem ter izboljšanjem učinkovitosti oblikovanja boste močno vplivali na konverzijo svoje spletne strani. Ne pozabite, da je dobra uporabniška izkušnja ključnega pomena za pridobivanje zaupanja in spodbujanje obiskovalcev k izvedbi ciljnih dejanj konverzije (vir):

Vpliv oblikovanja na konverzijo

Na kaj biti NAJPREJ pozoren, ko izboljšujete konverzijo svojih spletnih strani

 1. Razumevanje vedenja konverzije: Podrobno preučite vedenje konverzije vaših obiskovalcev. Razumite, kako se premikajo po poti konverzije in katera dejanja konverzije izvajajo.
 2. Jasno določite cilj konverzije: Definirajte jasne in merljive cilje konverzije. Vedeti morate, kaj želite doseči, kot na primer nakup izdelka, naročilo na novice ali izpolnitev obrazca.
 3. Optimizirajte pot konverzije: Posvetite pozornost vsem korakom v poti konverzije in jih optimizirajte. Preverite, ali so procesi enostavni, pregledni in intuitivni za uporabnike.
 4. Ustvarite učinkovito kampanjo konverzije: Zasnujte in izvedite ciljno usmerjene kampanje konverzije. Uporabite učinkovite marketinške taktike, da pritegnete obiskovalce in spodbudite njihova dejanja konverzije.
 5. Izboljšajte uporabniško izkušnjo: Poskrbite za odlično uporabniško izkušnjo na svoji spletni strani. Zagotovite, da je spletna stran enostavna za uporabo, hitra in odzivna.
 6. Odpornost na izstop: Preprečite, da bi obiskovalci zapustili spletno stran brez dejanj konverzije. Uporabite odpornost na izstop in ponudite privlačne ponudbe, bonuse ali omejeni časovni okvir za dejanje.
 7. Jasni klici k akciji: Uporabite močne in jasne klice k akciji na svoji spletni strani. Poudarite koristi, spodbudite nujnost in usmerite obiskovalce k dejanju konverzije.
 8. Socialni dokazi in priporočila: Vključite socialne dokaze in priporočila zadovoljnih strank na svoji spletni strani. To bo izgradilo zaupanje in spodbudilo obiskovalce k dejanjem konverzije.
 9. Testiranje in analiza: Izvedite testiranje različnih elementov in strategij na svoji spletni strani ter nato analizirajte rezultate. S tem boste odkrili najboljše prakse in izboljšali stopnjo konverzije na dolgi rok.


Najpogostejša vprašanja o konverziji spletnih strani

Kakšne so najboljše prakse za povečanje konverzij spletnih strani

Najboljše prakse za povečanje konverzij spletnih strani se nenehno razvijajo, vendar obstajajo nekateri osnovni principi, ki se jih lahko držite. Tu je nekaj najpomembnejših:

 1. Jasen in privlačen poziv k dejanju (Call-to-Action): Uporabite močan in razumljiv CTA gumb, ki spodbuja obiskovalce k izvedbi želene akcije. CTA naj bo dobro vidljiv na strani in jasno povezan z namenom konverzije.
 2. Preprost obrazec za izpolnitev: Skrajšajte obrazce in zahtevajte samo bistvene podatke, da zmanjšate postopek in olajšate uporabnikom izpolnitev obrazca. Obiskovalcem naj bo omogočeno, da hitro in enostavno izrazijo svoje zanimanje.
 3. Omejenost ponudbe: Ustvarite občutek nujnosti in ekskluzivnosti z omejenim časovnim okvirjem ali količino izdelka/storitve. To spodbuja obiskovalce, da se hitro odločijo za konverzijo, da ne zamudijo priložnosti.
 4. Družbena dokazila (social proof): Prikazujte pozitivne ocene, pričevanja strank, nagrade ali certifikate, da povečate zaupanje obiskovalcev. Ljudje se pogosto odločajo na podlagi mnenj drugih, zato je pomembno prikazati pozitivne izkušnje drugih uporabnikov.
 5. Personalizacija: Prilagodite vsebino in ponudbo glede na interese, vedenje ali demografske podatke obiskovalcev. Bolj osebno relevantna vsebina pogosto vodi do višjih konverzij.
 6. Jasna in privlačna naslovna stran: Naslovnica je pogosto prva stran, ki jo obiskovalci vidijo, zato mora biti dobro oblikovana. Jasno sporočilo, pregleden dizajn, glavne prednosti in jasno izpostavljena CTA lahko pomagajo povečati konverzije.
 7. Testiranje in optimizacija: Izvajajte teste A/B, kjer primerjate različne različice svoje spletne strani, da ugotovite, katera verzija ima večje konverzije. Na podlagi pridobljenih podatkov optimizirajte svojo spletno stran in nenehno izboljšujte rezultate.
 8. Učinkovita navigacija: Poskrbite, da bo navigacija po vaši spletni strani intuitivna in enostavna za uporabo.

Katera orodja lahko uporabim za sledenje in analizo konverzij na svoji spletni strani

Pri sledenju in analizi pretvorb na spletni strani lahko uporabite naslednja orodja:

 1. Google Analytics: Google Analytics je eno izmed najbolj priljubljenih orodij za analitiko spletnega prometa. Omogoča sledenje in analizo konverzij ter ponuja številne podrobne statistike in poročila.
 2. Hotjar: Hotjar je orodje za sledenje uporabnikovega obnašanja na spletni strani. Omogoča snemanje obiskovalcev, ogled vročinskih zemljevidov (heatmap) in analizo klikov, kar vam pomaga identificirati ovire in izboljšati pretvorbe.
 3. Crazy Egg: Crazy Egg je še eno orodje za sledenje uporabnikovega obnašanja na spletni strani. Ponuja vročinske zemljevide, sledenje klikom, A/B teste in druge funkcije za razumevanje, kako obiskovalci interaktirajo s stranjo in kako lahko izboljšate konverzije.
 4. Optimizely: Optimizely je orodje za izvedbo testov A/B, ki vam omogoča preizkušanje različnih verzij svoje spletne strani ali elementov na strani, da ugotovite, katera različica vodi do večjih pretvorb.
 5. Kissmetrics: Kissmetrics je orodje za sledenje obiska in analizo konverzij. Omogoča sledenje obnašanja uporabnikov skozi več kanalov, sledenje trgovinskim transakcijam in globoko analizo podatkov za razumevanje, kako lahko povečate pretvorbe.
 6. Clicky: Clicky je realnočasno orodje za analitiko spletne strani. Poleg osnovnih statistik obiska omogoča tudi sledenje pretvorb, ogled vedenja uporabnikov in prikazuje podatke v realnem času.
 7. VWO: VWO (Visual Website Optimizer) je orodje za izvedbo testov A/B, razdeljenega testiranja in večvarnostnega testiranja. Pomaga vam izboljšati pretvorbe z izvedbo in analizo različnih testov na vaši spletni strani.

Kako lahko prepoznam in odpravim ovire za konverzije na svoji spletni strani

 1. Analizirajte podatke: Uporabite orodja za analitiko, kot je Google Analytics, da pridobite vpogled v obnašanje uporabnikov na svoji spletni strani. Preučite podatke o obiskihčasih zadrževanjastopnjah zapuščanja in sledenju poti uporabnikov skozi strani.
 2. Preglejte povratne informacije: Preučite povratne informacije uporabnikov, ki ste jih prejeli preko kontaktnih obrazcev, ocen, mnenj ali socialnih medijev. Poiščite pogoste pripombe ali težave, ki jih uporabniki izpostavljajo glede procesa pretvorbe.
 3. Izvedite teste uporabniške izkušnje: Izvedite teste uporabniške izkušnje (UX), kot so testiranje z uporabniki ali kartiranje uporabniške poti, da ugotovite, kje in zakaj uporabniki doživljajo težave pri pretvorbi.
 4. Preverite vedenje obiskovalcev: Analizirajte vedenje obiskovalcev na ključnih straneh, kjer poteka pretvorba. Poiščite visoko stopnjo opuščanja ali izstopa, ki kažejo na morebitne ovire, kot so zapleteni obrazci, počasno nalaganje strani ali nejasna navigacija.