TEČAJ NA PODLAGI DOLGOLETNIH IZKUŠENJ

Online tečaj SEO optimizacije [Podrobnejši opis SEO mentorstva SeoPraktik] – za trenutne in bodoče tečajnike

Ker tako čez Seo-Praktik.si, kot čez mojo osebno spletno stran, še vedno dobivam največ vprašanj o tem kako poteka moj online SEO tečaj, je spodaj objavljena zelo podrobna razlaga o vsem, kar se tiče tečaja.
Z njo bi morali bodoči interesenti za tečaj SEO optimizacije, dobiti vse odgovore (ker vsebino sproti dopolnjujem z vprašanji in odgovori trenutnih tečajnikov)

Kako poteka online tečaj SEO optimizacije?

Z interesenti (manjša in srednje velika podjetja, freelancerji, vodje spletnega marketinga in prodaje v srednje velikih podjetjih, direktorji marketinga in tudi lastniki podjetij), ki se prijavljajo na tečaj SEO optimizacije, se pred začetkom sodelovanja, pogovorimo po telefonu (z namenom, da uskladimo svoje razumevanje in predznanja o spletni optimizaciji , da dogovorimo cilje tečaja in, da dogovorimo redne, tedenske termine naših srečanj).

Enkrat na teden (v telefonskem pogovoru, določenem terminu) se dobimo čez internet (čez aplikacijo Google Hangouts) za eno uro. Prve ure tečaja so rezervirane, po potrebi, tudi za več časa.

Vsaka ura tečaja je organizirana tako, da na koncu sledi “domača naloga za SEO optimizacijo na VAŠI spletni strani”, do naslednjega našega srečanja. Na ta način, tečajniki hitreje dobivate konkretna znanja o SEO optimizaciji, hkrati pa postaja tudi vaša spletna stran, vedno bolj ustrezno SEO optimizirana.

Kaj je cilj SEO tečaja?

Cilj online SEO tečaja je zelo preprost:

Moj namen je, da čez SEO tečaj, “pretočim” vso mojo, dosedanjo SEO prakso, k sodelujočim na tečaju.
S SEO optimizacijo se profesionalno ukvarjam več let. Od spletne optimizacije živim.
Če lahko s SEO optimizacijo, preživljam sebe in svojo družino, sem 100% prepričan, da lahko s SEO optimizacijo, uspete tudi tečajniki.

Sam SEO optimizacijo izvajam na različnih spletnih straneh (spletne trgovine, lead generation spletne strani,…) in na različnih trgih (Slovenija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Nemčija,…), zato je tečaj primeren za večino spletnih strani (ki imajo ambicijo izboljšati svoje spletno delovanje in prodajo čez Google).

Kako poteka SEO tečaj?

Seo tečaj v povprečju traja 6 mesecev.
prvih treh mesecih, se tečajniki naučijte onsite SEO optimizacije.
drugih treh mesecih se naučite offsite SEO optimizacije.

Seznam aktualnih onsite SEO znanj, ki jih prejmejo tečajniki, zajema:

Če v prvem tromesečju ostane čas, dopolnimo še razumevanje kako pridobljena znanja uporabljati na družabnem omrežju LinkedIn in v email marketingu. Ter kako izvajati SEO optimizacijo za YouTube.

Seznam aktualnih offsite SEO znanj (in dostopi), ki jih prejmejo tečajniki:

Kaj se zgodi, če se tečajnik ne more udeležiti vnaprej določene ure tečaja SEO optimizacije?

V primerih, ko se tečajnik ali mentoriranec, ne more udeležiti SEO tečaja, se ura tečaja prestavi v naslednji teden, v skupnem koledarju (kjer je beležena sprotna evidenca ur tečaja) pa se označi manjkajoča ura. Podrobnosti pogojev odpovedi termina ure SEO tečaja, so objavljene v osnutku pogodbe za SEO tečaj.

O SEO optimizaciji je, tudi v Sloveniji, še več pa v tujini, napisanih že nešteto nasvetov. V čem je ta tečaj SEO optimizacije drugačen in v čem je njegova dodana vrednost?

HINT IZ PRAKSE

Če preberete katerokoli knjigo o SEO optimizaciji, je ta, medtem, ko jo berete, čisto možno, že “zastarela”, zato, ker se spletna optimizacija prehitro spreminja in dopolnjuje, SEO standardi pa zaostrujejo (ker si želi Google med vrhnjimi prikazi, vedno znova, prikazovati najboljše možne ter uporabne vsebine).

Če prebirate zapise o SEO optimizaciji na blogih (tudi na Seo-Praktik-u), je tudi pri njih velika verjetnost, da so nekateri že starejšega datuma. Če so blog zapisi o SEO optimizaciji, vseeno sveži, pa ti ne govorijo konkretno o tem kako morate optimizirati vašo spletno stran. Ampak so to primeri iz drugih spletnih strani.

Če se udeležite 3 ali 5 urnega ali celo večdnevnega seminarja o SEO optimizaciji, ki je sicer maksimalno akcijsko naravnan, tako, da so na njem res prikazani najboljši primeri iz SEO prakse, je ponavadi teh informacij preveč, hkrati pa morate, ko pridete iz SEO seminarja, spet vso optimizacijo, izvajati sami. Brez, da bi vam kdo gledal pod prste in potrdil, da SEO optimizacijo izvajate pravilno.

PREVERITE

Kako je tečaj SEO optimizacije napredoval skozi leta

Obdobje od 2014 od 2015

Prvi tečajniki so bili večinoma blogerji in freelancerji ter manjše spletne trgovine, ki šele začenjajo s svojim spletnim nastopom in trženjem čez Google. SEO tečaja se je skupno udeležilo 14 podjetij.

Obdobje od 2016 do 2017

K tečaju so zraven začetnih freelancerjev, blogerjev in manjših podjetnikov, pristopila nekatera večja podjetja, ki so želela svojo prodajo na Googlu, izboljšati tudi na tujih trgih. V teh letih so k tečaju pristopile tudi nekatere srednje velike spletne agencije in vidnejši SEO mojstri v Sloveniji (kar mi je bila samo dodatna potrditev, da sem s tečajem na pravi poti). Na podlagi sodelovanja na tečaju, se je tudi razširila ekipa Seo-Praktik in z nekaterimi storitvami smo postali tudi outsource za SEO optimizacijo.

Povzetek za leto 2018

V letu 2018 se je tečaja SEO optimizacije skupno udeležilo 58 ekip. Največja ekipa mentorirancev je štela 8 udeležencev, največji 2 podjetji, ki sta se odločili za SEO tečaj, pa sta imeli po 1500 in 350 zaposlenih. Od vseh tečajnikov v letu 2018, smo s šestimi tečajniki, našli obliko sodelovanja tudi po koncu tečaja, z 18 tečajniki pa sodelovanje nadaljujemo na področju offsite SEO optimizacije.

Kakšna je [moja] vizija razvoja tečaja SEO optimizacije?

moja vizija razvoja SEO tečaja (ki ga sistematsko izvajam od konca leta 2014), je razvijati najboljši možni online tečaj SEO optimizacije v Sloveniji (p.s. tečaj iz leta 2014 se zeeelo razlikuje od aktualnega tečaja).

Online tečaj SEO optimizacije je, v povprečju, 6 mesečni program, mentoriranja SEO optimizacije spletnih strani. Tečaj SEO optimizacije poteka na daljavo (preko interneta, z deljenjem ekranov in na optimizaciji spletnih strani tečajnikov).

Tečaj vodi izkušen SEO praktik, ki več let izvaja spletno SEO optimizacijo, na svojih spletnih straneh. Hkrati tečaj SEO optimizacije opravlja SEO strokovnjak, ki sam od SEO optimizacije, “živi”.

 • Rezultat tečaja SEO optimizacije je viden različno hitro. Odvisen je od zahtevnosti dejavnosti, v kateri nastopa vaša spletna stran (zahtevnost trga) in od aktivnosti tečajnika/tečajnikov. Tečaj SEO optimizacije je bolj primeren za posameznike in podjetja, ki ne iščejo “quick fix spletnih rešitev”, ampak jih bolj zanima stabilna in dolgoročna rast njihovega spletnega nastopa. Podjetje, ki potrebuje takojšnje prodajne rezultate, se naj raje loti Google Ads oglaševanja. SEO optimizacija ni “growth hacking”.

Tečaj SEO optimizacije pomaga tečajnikom do samostojnega, naravnega nastopa IN RASTI spletne strani, na Googlu, prejeta SEO znanja pa se lahko vnovčijo še na drugih spletnih kanalih (družabnih omrežjih, v email marketingu …)

Ker tako čez Seo-Praktik.si, kot čez mojo osebno spletno stran, še vedno dobivam največ vprašanj o tem kako poteka moj online SEO tečaj, je spodaj objavljena zelo podrobna razlaga o vsem, kar se tiče tečaja.
Z njo bi morali bodoči interesenti za tečaj SEO optimizacije, dobiti vse odgovore (ker vsebino sproti dopolnjujem z vprašanji in odgovori trenutnih tečajnikov).

Kako poteka online tečaj SEO optimizacije?

Z interesenti (manjša in srednje velika podjetja, freelancerji, vodje spletnega marketinga in prodaje v srednje velikih podjetjih, direktorji marketinga in tudi lastniki podjetij), ki se prijavljajo na tečaj SEO optimizacije, se pred začetkom sodelovanja, pogovorimo po telefonu (z namenom, da uskladimo svoje razumevanje in predznanja o spletni optimizaciji , da dogovorimo cilje tečaja in, da dogovorimo redne, tedenske termine naših srečanj).

Enkrat na teden (v telefonskem pogovoru, določenem terminu) se dobimo čez internet (čez aplikacijo Google Hangouts) za eno uro. Prve ure tečaja so rezervirane, po potrebi, tudi za več časa.

Vsaka ura tečaja je organizirana tako, da na koncu sledi “domača naloga za SEO optimizacijo na VAŠI spletni strani”, do naslednjega našega srečanja. Na ta način, tečajniki hitreje dobivate konkretna znanja o SEO optimizaciji, hkrati pa postaja tudi vaša spletna stran, vedno bolj ustrezno SEO optimizirana.

Kaj je cilj SEO tečaja?

Cilj online SEO tečaja je zelo preprost:

Moj namen je, da čez SEO tečaj, “pretočim” vso mojo, dosedanjo SEO prakso, k sodelujočim na tečaju.
S SEO optimizacijo se profesionalno ukvarjam več let. Od spletne optimizacije živim.
Če lahko s SEO optimizacijo, preživljam sebe in svojo družino, sem 100% prepričan, da lahko s SEO optimizacijo, uspete tudi tečajniki.

Sam SEO optimizacijo izvajam na različnih spletnih straneh (spletne trgovine, lead generation spletne strani,…) in na različnih trgih (Slovenija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Nemčija,…), zato je tečaj primeren za večino spletnih strani (ki imajo ambicijo izboljšati svoje spletno delovanje in prodajo čez Google).

Kako poteka SEO tečaj?

seo tečaj
Seznam posredovanih znanj na SEO tečaju, sproti dopolnjujem. V zadnjem času sem k onsite SEO znanjem dodal ustrezno rabo GMB profila (Google my business in schema mark up označevanje). Predstavitev tečaja na moji osebni spletni strani.

Seo tečaj v povprečju traja 6 mesecev.
V prvih treh mesecih, se tečajniki naučijte onsite SEO optimizacije.
V drugih treh mesecih se naučite offsite SEO optimizacije.

Seznam aktualnih onsite SEO znanj, ki jih prejmejo tečajniki, zajema:

 • znanja za razumevanje razlik med ključnimi besedami in v zvezi s tem, znanja za pravilno tematsko in long tail analizo ključnih besed
 • znanja in orodja za iskanje, segmentiranje in preferiranje generičnih ključnih besed, ki jih potencialni kupci naročnika vtipkujejo v iskalnik Google (glede na iskalne volumne, seo težavnost in profitabilnost posameznih ključnih besed)
 • znanja in orodja za iskanje ustreznih long tail ključnih besed, ki jih potencialni kupci naročnika vtipkujejo v iskalnik Google
 • znanja in orodja za razumevanje ustvarjanja ustrezne vrste onsite SEO vsebin, glede na posamezno ključno besedo
 • znanja za ustrezno SEO optimizacijo obstoječih vsebin na spletni strani
 • znanja za ustrezno SEO optimizacijo novih vsebin na spletni strani
 • znanja za pravilno sestavo spletnih vsebin, da te rangirajo na prvi strani Googla na t.i. dolgorepe, long tail ključne besedne zveze (3 ali več zložne besedne zveze)
 • znanja za samostojno spremljanje kakovosti kreiranih vsebin (pri čemer se kakovost meri skozi doseženo uvrščenost vsebine na prvi strani Googla in skozi uporabnost vsebine (bounce rate, zadržanost obiskovalcev na spletni strani,….)
 • znanja za pravilno rabo Google my Business
 • znanja za ustrezno rabo strukturiranih podatkov (schema mark up)

Če v prvem tromesečju ostane čas, dopolnimo še razumevanje kako pridobljena znanja uporabljati na družabnem omrežju LinkedIn in v email marketingu. Ter kako izvajati SEO optimizacijo za YouTube.

Seznam aktualnih offsite SEO znanj (in dostopi), ki jih prejmejo tečajniki:

 • znanja za pravilno interno linkanje podstrani med seboj (angl. siloing)
 • znanja, metode in orodja za različno pridobivanje povratnih povezav
 • znanja, evidence in orodja za monitoring doseženih rezultatov
 • znanja za razvoj spletne strani v prihodnosti
 • znanja za hitro kreacijo vsebin (SEO člankov za potrebe offsite SEO)
 • dostop do podporne mreže blogov SeoPraktik (za čas sodelovanja)

Ker se SEO optimizacija spreminja in dokaj hitro dopolnjuje, dobijo SEO tečajniki, pred začetkom sodelovanja, v vpogled in podpis osnutek pogodbe za SEO tečaj. V njej je natančno objavljen seznam vseh aktualnih znanj, ki jih prejmejo tečajniki.

Kaj se zgodi, če se tečajnik ne more udeležiti vnaprej določene ure tečaja SEO optimizacije?

V primerih, ko se tečajnik ali mentoriranec, ne more udeležiti SEO tečaja, se ura tečaja prestavi v naslednji teden, v skupnem koledarju (kjer je beležena sprotna evidenca ur tečaja) pa se označi manjkajoča ura. Podrobnosti pogojev odpovedi termina ure SEO tečaja, so objavljene v osnutku pogodbe za SEO tečaj.

O SEO optimizaciji je, tudi v Sloveniji, še več pa v tujini, napisanih že nešteto nasvetov. V čem je ta tečaj SEO optimizacije drugačen in v čem je njegova dodana vrednost

Če preberete katerokoli knjigo o SEO optimizaciji, je ta, medtem, ko jo berete, čisto možno, že “zastarela”, zato, ker se spletna optimizacija prehitro spreminja in dopolnjuje, SEO standardi pa zaostrujejo (ker si želi Google med vrhnjimi prikazi, vedno znova, prikazovati najboljše možne ter uporabne vsebine).

Če prebirate zapise o SEO optimizaciji na blogih (tudi na Seo-Praktik-u), je tudi pri njih velika verjetnost, da so nekateri že starejšega datuma. Če so blog zapisi o SEO optimizaciji, vseeno sveži, pa ti ne govorijo konkretno o tem kako morate optimizirati vašo spletno stran. Ampak so to primeri iz drugih spletnih strani.

Če se udeležite 3 ali 5 urnega ali celo večdnevnega seminarja o SEO optimizaciji, ki je sicer maksimalno akcijsko naravnan, tako, da so na njem res prikazani najboljši primeri iz SEO prakse, je ponavadi teh informacij preveč, hkrati pa morate, ko pridete iz SEO seminarja, spet vso optimizacijo, izvajati sami. Brez, da bi vam kdo gledal pod prste in potrdil, da SEO optimizacijo izvajate pravilno.

Kako je tečaj SEO optimizacije napredoval skozi leta?

Obdobje 2014 – 2015

Prvi tečajniki so bili večinoma blogerji in freelancerji ter manjše spletne trgovine, ki šele začenjajo s svojim spletnim nastopom in trženjem čez Google. SEO tečaja se je skupno udeležilo 14 podjetij.

Obdobje 2016 – 2017

K tečaju so zraven začetnih freelancerjev, blogerjev in manjših podjetnikov, pristopila nekatera večja podjetja, ki so želela svojo prodajo na Googlu, izboljšati tudi na tujih trgih. V teh letih so k tečaju pristopile tudi nekatere srednje velike spletne agencije in vidnejši SEO mojstri v Sloveniji (kar mi je bila samo dodatna potrditev, da sem s tečajem na pravi poti). Na podlagi sodelovanja na tečaju, se je tudi razširila ekipa Seo-Praktik in z nekaterimi storitvami smo postali tudi outsource za SEO optimizacijo.

Povzetek za leto 2018

V letu 2018 se je tečaja SEO optimizacije skupno udeležilo 58 ekip. Največja ekipa mentorirancev je štela 8 udeležencev, največji 2 podjetji, ki sta se odločili za SEO tečaj, pa sta imeli po 1500 in 350 zaposlenih. Od vseh tečajnikov v letu 2018, smo s šestimi tečajniki, našli obliko sodelovanja tudi po koncu tečaja, z 18 tečajniki pa sodelovanje nadaljujemo na področju offsite SEO optimizacije.

Kakšna je [moja] vizija razvoja tečaja SEO optimizacije?

Moja vizija razvoja SEO tečaja (ki ga sistematsko izvajam od konca leta 2014), je razvijati najboljši možni online tečaj SEO optimizacije v Sloveniji (p.s. tečaj iz leta 2014 se zeeelo razlikuje od aktualnega tečaja).

***********

Najbolj poznani online tečaji SEO optimizacije

Povzetki

Kaj je “online” tečaj SEO optimizacije?

Online tečaj SEO optimizacije je, v povprečju, 6 mesečni program, mentoriranja SEO optimizacije spletnih strani. Tečaj SEO optimizacije poteka na daljavo (preko interneta, z deljenjem ekranov in na optimizaciji spletnih strani tečajnikov).

Kako vem, da bo online tečaj SEO optimizacije, prinesel rezultate?

Tečaj vodi izkušen SEO praktik, ki več let izvaja spletno SEO optimizacijo, na svojih spletnih straneh. Hkrati tečaj SEO optimizacije opravlja SEO strokovnjak, ki sam od SEO optimizacije, “živi”.

Kako hitro se vidijo rezultati tečaja SEO optimizacije?

Rezultat tečaja SEO optimizacije je viden različno hitro. Odvisen je od zahtevnosti dejavnosti, v kateri nastopa vaša spletna stran (zahtevnost trga) in od aktivnosti tečajnika/tečajnikov. Tečaj SEO optimizacije je bolj primeren za posameznike in podjetja, ki ne iščejo “quick fix spletnih rešitev”, ampak jih bolj zanima stabilna in dolgoročna rast njihovega spletnega nastopa. Podjetje, ki potrebuje takojšnje prodajne rezultate, se naj raje loti Google Ads oglaševanja. SEO optimizacija ni “growth hacking”.

Kaj “konkretno” prinese tečaj SEO optimizacije?

Tečaj SEO optimizacije pomaga tečajnikom do samostojnega, naravnega nastopa IN RASTI spletne strani, na Googlu, prejeta SEO znanja pa se lahko vnovčijo še na drugih spletnih kanalih (družabnih omrežjih, v email marketingu,…)