5 hitrih rezerv za optimizacijo spletne trgovine

Za razliko od spletnih strani (ki nimajo spletne trgovine, ampak namesto prodaje produktov, preko svojih internetnih strani, pridobivate povpraševanja), sem spodaj zložil, iz mojih oči, 5 najbolj enostavnih in hitrih SEO rezerv, ki jih v svoji spletni trgovini, lahko začne izvajati vsak, ki ga zanima optimizacija spletnih strani. Posledica teh sprememb bo večja vidnost in obiskanost spletne trgovine, če pa boste naredili še kak trik več, pa bo iz trgovine, tudi večja prodaja.

Optimizacija SEO naslova in meta opisa za izdelke v spletni trgovini

Prva rezerva, ki jo ima nešteto spletnih trgovin, je ta, da izdelki v spletni trgovini, niso optimizirani za ključne besede, ki jih uporabniki Googla dejansko vtipkajo, medtem, ko iščejo določene produkte in storitve.

Poglejte primer spodaj (url naslov dotične spletne trgovine je zamegljen):

optimizacija seo naslova in meta opisa produktov

SEO naslov (črke v modrem) morajo, po SEO pravilih, vsebovati do 65 znakov (vključno s presledki).
Seo naslov se naj, iz leve proti desni, začne s ključno besedo, na katero želite optimizirati produkt v spletni trgovini. Seo naslov naj ob koncu polja vsebuje Brand Name.

Meta opis (črke v sivem), naj po SEO pravilih, vključuje do 160 znakov (čeprav Google to polje spreminja tudi do 320 znakov), besedilo pa se spet, iz leve proti desni, naj začne s ključno besedo, nadaljuje s sinonimi in sorodnimi iskanji, zaključi pa s CTA-jem (pozivom k akciji).

NAMIG: SEO naslov in Meta opis naj bosta marketinško privlačna, obenem pa naj ne zavajata z besedilom o tem kaj se skriva v vsebini za klikom na spletno stran (dosti lastnikov spletnih strani SEO naslov in Meta opis naredi “pravljično in neverjetno privlačen”, samo zato, da dobijo klik na stran, a tak klik ne koristi nič, če obiskovalci po kliku ugotovijo, da na strani ni tistega, kar obljubljata Seo naslov in meta).

Iz zgornje slike je razvidna še ena SEO rezerva “na vhodu” v spletno trgovino. To je url naslov, za katerega je priporočljivo, da je “čist”, brez “html?p=15” in vključuje ključno besedo na katero je produkt v spletni trgovini, optimiziran.

Optimizacija opisa produkta v spletni trgovini

Opis produkta v spletni trgovini naj vsebuje minimalno 300 besed (sicer pa bolj relevantne in kredibilne informacije, kot jih za iste produkte, ponuja konkurenca).

Ključna beseda, na katero je optimiziran produkt v spletni trgovini, naj bo uporabljena v prvem in zadnjem odstavku opisa, hkrati pa v H1 oznaki ter kot alt tag in nadomestno besedilo pri optimizaciji slike produkta.

Če je le mogoče, dodajte produktom, tudi video vsebino (ki jo gradite na YouTube kanalu), ker po nekaterih SEO študijah (1, 2) v opis produkta vpeta YouTube vsebina, v povprečju dvigne pozicijo spletnega naslova, za dve mesti, če je v opis vključen/vpet video posnetek iz YouTube-a.

Optimizirajte kategorije izdelkov s spletni trgovini

Za razliko od opisov produktov in morebitnih blog opisov (če ima vaša spletna trgovina blog), zadošča za optimizacijo kategorij 150 besed, optimiziranih za izbrano ključno besedo. Optimizacijo kategorije v spletni trgovini, sicer naredite po istih pravilih kot optimizacijo produktov.

optimizacija kategorij v spletni trgovini

Opisu kategorije ne pozabite dodati USP (unique selling proposal), za tiste kupce, ki se ob obisku vaše trgovine sprašujejo, zakaj kupiti pri vas in ne pri konkurenci.

USP naj ne bo vezan izključno na ceno, ker je to najbolj površen in na hitro spacan USP, ki s tem, ko ga uporablja več spletih trgovin, sploh več ni Unique SP.

Optimizirajte najprej tiste url naslove v trgovini, ki že brez optimizacije, rangirajo visoko

Sigurno ste v svoji spletni trgovini zainteresirani, da se lotite spletne optimizacije tam, kjer boste najprej “želi”. Zato je najboljše, če najprej optimizirate v svoji spletni trgovini tiste url naslove, ki se v Googlu, že brez optimizacije, nahajajo na drugi ali tretji strani Googla. Tem url naslovom Google očitno že dovolj zaupa, kljub temu, da niso optimalno SEO optimizirani.

V Google search konzoli, kliknite na Promet iz iskalnega omrežja/Analitika iskanja in zraven že označenih Skupno število klikov ter Skupno število prikazov, kliknite še Povprečni CTR in Povprečna pozicija.

google analitika search konzola
google analitika search konzola

V istem okencu, nižje spodaj, prefiltrirajte konzolo tako, da vam Google pokaže iskalne poizvedbe (ali spletne url  naslove), strani, ki se nahajajo na drugi ali tretji strani Googla, hkrati pa imajo dober CTR:

iskanje seo rezerv

Na primeru zgoraj, je najden url naslov, ki se v povprečju, nahaja na 18,4 mestu (druga Googlova stran), kljub temu pa nanj klikne 4,5% uporabnikov.

To je url rezerva, ki jo optimizirajte najprej.

NAMIG: če boste optimizirali url naslov za boljši CTR, ne pozabite narediti screenšota dosedanjega SEO naslova in Meta opisa, ker ni nemogoče, da z drugim poskusom ne boste dobili slabši, namesto boljši rezultat.

Optimizirajte vhodno stran spletne trgovine

Na vhodni strani spletne trgovine (home page) se nahaja največ link juice-a/moči spletne strani, zato si želite ta link juice najprej “pretočiti” tja, kjer želite najprej doseči svoje cilje. To pomeni, da iz vhodne spletne strani zgradite INTERNE, KONTEKSTUALNE povezave na spletne podstrani, s katerimi “lovite” cilje spletne trgovine.

Največkrat so te povezave peljane na produkte oz. kategoriije produktov, ki jih želite v prodaji “tiščati naprej”, tisti, ki pa gradite spletno trgovino bolj dolgoročno, pa te povezave speljete na strani, s katerimi zasledujete SERP cilje.