Kako izboljšati hitrost spletne strani – opis in prikaz postopka

Hitrost nalaganja spletne strani sodi, na področju SEO optimizacije, k tehničnemu delu optimizacije spletnih strani, optimizacija spletnih strani, na katerih je hitrost nalaganja strani, hitrejša, pa bo lažja in predvsem hitrejša, v smislu naredovanja spletne strani, na prvo stran Googla.

To, da se spletna stran, naloži (prikaže v iskalniku) čimprej, je itak želja vsakega SEO mojstra (ki dobro ve, da uvrščenost spletne strani v Googlu in posledično njena večja vidnost, ni samo stvar stukturiranja spletne strani, strukturiranih podatkov in drugih, ločenih SEO tehnikalij), ampak vedno bolj želja tudi vseh spletnih marketingašev, ki zelo dobro vedo, da je ves on site SEO in off site SEO trud preprosto pretežek, če je hitrost spletne strani, slaba.

Zato sem se v tem zapisu odločil prikazati primer izboljševanja hitrosti nalaganja (kar te spletne strani Seo-Praktik.si), ki po opravljenih izboljšavah, dosega ti dve številki:

.

  • hitrost prikazovanja spletne strani Seo-Praktik.si, na MOBILNIH napravah:
hitrost spletne strani mobilne naprave

.

  • hitrost nalaganja spletne strani na DESKTOPIH:

.

hitrost spletne strani desktop

.

hitrsot spletne strani nasvetMy personal disclaimer: Preden razložim postopek kaj sem delal, naj samo povem tistim, ki me ne poznajo, da se nimam za SEO tehnika, nisem računalniški programer, nimam pojma o nobenem kodiranju in, če odkrito zapišem, tudi blage veze ne, kaj nekateri izrazi opisani spodaj, sploh pomenijo. Pri celi toči drugih, mojih spletnih strani, niti približno nimam takšnega rezultata, je pa res, da se nikoli pravzaprav zares, nisem optimiziranja svojih spletnih strani iz vidika hitrejšega nalaganja, tudi lotil.
Razlog je v tem, ker si v preteklosti za to, preprosto nisem nikoli vzel dovolj časa in še takrat, ko sem se tega poskušal lotiti, sem pričakoval rezultate, v treh minutah..

To samo napišem zato, da bo vsem jasno, da resnično mislim, da vam ni treba biti mega SEO strokovnjak, da izboljšate hitrost nalaganja vaših spletnih strani, ker, če sem (v približno treh urah) zgornjo številko dosegel jaz, ni vrag, da je ne bi tudi vi…..

.

Kako izboljšati hitrost spletne strani – postopek

.

Logičen, prvi korak, preden se lotimo izboljšave hitrosti spletne strani, je, da moramo najprej vedeti, kakšna je aktualna/trenutna hitrost nalaganja spletne strani.

Za to obstaja več orodij, sam pa predlagam in sem spodaj delal, z naslednjima dvema: 

.

  • PageSpeedInsights od Googla (na povezavi) – kjer samo v okence spodaj, vnesete url naslov vaše spletne strani in kliknete “Analiziraj”:

.

.

  • Gt Metrix (kjer po isti logiki, kot zgoraj, vnesete url naslov vaše spletne strani). Po moji izkušnji je GT Metrix malenkost bolj strog, predloge za izboljšavo hitrosti spletne strani, pa tudi poda manj zakomplicirano, kot Google, ki te “itak vrže” v celo knjižico “pomoči” (za katero pa sem sam kar preveč neučakan, da bi jo prebiral).

.

.

V mojem primeru (spletna stran Seo-Praktik.si (home page)), začetno stanje hitrosti spletne strani, sploh ni bilo tako slabo (sklepam, da verjetno zato, ker Seo-Praktik.si, v času tega pisanja, sploh še ni neka spletna “starosta” in je razmeroma “lahka”):

.

[columns] [span6]
Hitrost spletne strani pred optimizacijo (na namiznih računalnikih)

hitrost spletne strani pred optimizacijo
[/span6][span6]

Hitrost spletne strani pred optimizacijo (na mobilnih napravah)

hitrost spletne strani pred optimizacijo mobilno
[/span6][/columns]

.

Google SpeedInsights, po tem, ko analizira trenutno hitrost, poda PREDLOGE ZA OPTIMIZACIJO, sam pa sem se v tem koraku odločil, da najprej zmanjšam/stisnem velikost slik:
.

optimizacija slik za hitrost

.

Optimizacije/stiskanja slik, ker Seo-Praktik.si, sloni na WordPressu, sem se lotil s pomočjo plugina Smush IT (ki sem ga že poznal iz uporabe na nekaterih drugih mojih spletnih straneh).

.

Prednost tega plugin-a je, da je free, da stisne vse slike (za nazaj) in, da mu lahko nastavite, da sproti stisne tudi vse slike, ki jih boste v prihodnosti nalagali na svojo stran.

.

Bulk Smush (stiskanje vseh slik naenkrat) dela v free verziji po 50 slik hkrati, po 50 stisnjenih slikah, pa morate znova klikniti “resume”, da stisne novih 50 slik:

.

.

Levo, zgoraj, vam prikaže koliko prostora na strežniku ste s stiskanjem prihranili (v MB in v %).

.

nasvet hitrost strani

Slabost orodja je, da morate imeti ekran na katerem izvajate stiskanje, ves čas odprt (aktiven), če ne se stiskanje ustavi. To pa zna biti problem pri starejših spletnih straneh (ki imajo že ogromno slik, ker zna biti postopek res dolg). Tak problem imam sam na osebni spletni strani MatijaZajšek.com, kjer moram stisniti nekaj čez 1580 slik (zgornja slika), kar pa pomeni biti ob računalniku, cca 2 dni. Hint: Smush It oz. drugi plugin za stiskanje slik, namestite na stran, čimprej!!!!

.

Drugi plugin, ki sem ga zasledil kot priporočljivega za stiskanje slik, je ShortImageOptimizer (ki sem ga tudi testiral), a ta po cca. 10% stisnjenih slik, zaključi svoje delo in lepo povabi k plačilu za stiskanje preostanka.

.

Ko so slike stisnjene, nam preostane še odpravljanje napak iz ostalih predlogov za optimizacijo.

.
Če ste te sorte kot jaz in vam izrazi kot je Javascript, CSS, starost statičnih sredstev v glavah Http, itd… ne povedo nič (in vas prej odvrnejo od nadaljevanja boja za boljšo hitrost spletne strani, kot motivirajo naprej), se lotite optimiziranja ostalih predlogov “po haloško”:

.

  • za vsakega izmed predlogov preprosto poskušajte najti plugin (vem, preveč pluginov sicer škodi, ampak, za ta primer sem sam, po vsaki inštalaciji dodatnega plugin-a, preprosto še enkrat opravil test z GoogleSpeedInsights).

.

Poglejte to logiko, spodaj…

.

Za predloge za izboljšanje hitrosti spletne strani, ki sem jih dobil od GTMetrix-a, sem preprosto za vse te izraze, iskal wordpress plugin (in v bistvu odkril, da obstajajo plugini, ki se “lotijo” več korakov hkrati). Tako mi ni potrebno iskati 7 različnih pluginov (p.s. pošteno je, da povem, da sem do tega prebliska prišel na podlagi mojega sodelovanja z digitalno agencijo Novelus, s katerimi sem nedavno nazaj skupaj predaval na DigitalniAkademiji, na GZS, v Ljubljani).

.

Po testiranju nekaj izmed pluginov (konkretno: AutoOptimizeCacheEnabler, FastVelocity Minify ((in prebiranju nekaterih drugih člankov o izboljševanju hitrosti nalaganja spletnih strani (npr. How to score 100/100 in Google PageSpeedInsights in WordPress – Kinsta), sem se odločil za SpeedBooster ter izbral spodnje nastavitve:

.

speedboster nastavitve

.

Vmes sem se sicer igral z različnimi kombinacijami “vklapljanj in izklapljanj kljukic” in po vsaki novi kombinaciji, Seo-Praktik spet vrgel v test hitrosti, a z nobeno drugo kombinacijo, nisem dosegel večjih številk, kot so prikazane na vrhu članka.

.

nasveti za hitrost spletne strani

Med iskanjem najboljše kombinacije, NE BO NAROBE, če imate ob sebi še telefon in sproti gledate kakšne so posledice izgleda spletne strani tudi na mobilni napravi, ker nekatere izmed nastavitev povzročijo, da se npr. na mobilnem telefonu ne prikaže slider (iz home page-a, itd…). Hkrati, ker kot berem, igranje s temi “kljukicami ni hec”, nam laikom “toplo priporočam”, da imamo zadnji back up naše strani, pri roki – za vsak primer, če se kaj sesuje.

.

Zakaj je hitrost nalaganja spletne strani pomembna?

.

Google je že leta 2010 (za namizne računalnike) objavil, da bi hitrost nalaganja spletne strani, lahko (nekoč) vplivala na ranking (uvrstitev spletne strani) v iskalniku. V juliju 2018 (The Google speed update: Page speed will become a ranking factor in mobile search – SearchEngineLand) je dokončno začel mobile speed upoštevati kot ranking faktor pri razvrščanju mobilnih spletnih strani.

V članku Here’s how the google speed update will impact your site (&Google ads account) – Wordstream pa je podrobneje objasnjeno kako (in zakaj) bo hitrost nalaganja spletne strani vplivala na ranking (tudi plačljivih oglasov).

.

  • Na SearchEngineLand-u (1) so prikazali študijo, ki dokazuje za koliko poskoči stopnja odboja od spletnih strani, če se stran nalaga počasneje:

.

stopnja odboja od počasnejših spletnih strani
Dlje časa kot se stran nalaga, večja je verjetnost, da se bo obiskovalec odbil od takšne strani. Vir. Google SOASTA Research

.

Do zelo podobnih zaključkov glede stopnje odboja (bounce rate) v primerjavi s hitrostjo spletne strani so prišli tudi na SemRush (raziskava PingDom) (3):

.

.

Na AkamaiDeveloper(2) je celo s študijo dokazano, kako čas nalaganja spletne strani vpliva na konverzijo spletne strani:

.

.

Neil Patel se je raziskave prodajne učinkovitosti spletne strani v povezavi s hitrostjo nalaganja spletne strani, lotil iz drugega konca.
Njegova raziskava, v kateri je bilo analiziranih 143.827 url-jev (4) je ugotovila da:

.

  • je povprečna hitrost prvih petih spletnih strani, na prvi strani Googla, znatno nižja od ostalih spletnih strani, ki so uvrščene nižje. Spletna stran uvrščena na 6. mesto, na prvi strani Googla, je v povprečju počasnejša za 20% od prve, njegove nasvete za izboljšanje hitrosti spletne strani, pa si lahko ogledate celo v videu:

.

.

Pomembnost hitrosti nalaganja spletne trgovine

.

Tisti, ki imate spletne trgovine, bi za hitrost spletne strani, morali biti še posebej zainteresirani.

Poglejte spodaj razloge (vir: Hobo) ene izmed že starejših raziskav o tem kakšni so razlogi, da ljudje ne dokončajo nakupa v spletnih trgovinah.

.

Dobro poglejte razlog številka 1 (66,8% vprašanih):

.

hitrost spletne trgovine