Kdaj se odločiti za SEO [in kdaj ne]

Spodaj so napisane glavne točke kdaj se in kdaj se ne odločite za SEO.

Kdaj se odločite za SEO

Za SEO se odločite, če se najdete v vsaj eni izmed spodaj opisanih točk:

S svojimi spletnimi stranmi želite priti na prvo stran Googla [in tam tudi ostati] dlje časa

Lastniki tistih spletnih strani, ki želite svoj posel na Googlu, zgraditi trajno in stabilno, ste “prvi” kandidati, ki bi o spletni optimizaciji, morali razmisliti “resno”.

Različne spletne strani imate različne poslovne modele.

Tistim spletnim stranem, ki tržite sezonske produkte ali zgolj trendovske produkte, po katerih obstoji zanimanje le določeno obdobje (npr. eno leto ali nekaj mesecev), naj ne bo SEO prva izbira. Ker boste hitreje (in pravočasno) do svojih kupcev, prej prišli preko drugih spletnih kanalov (npr. preko družabnih omrežij, plačljivih oglasov, itd…).

Ko in, če imate ambicije s svojimi spletnimi stranmi, razvijati dolgoročen posel, je SEO primerna pot, ker ta omogoča trajnejše rezultate.

Tako kot SEO zahteva več časa in več predanosti, da svoje spletne strani uvrstite na prvo stran Googla, tako traja tudi dlje časa, da uvrstitve na prvi strani Googla, obdržite (tudi, ko boste zmanjšali vaše SEO aktivnosti).

Povečati želite obiskanost vaših spletnih strani brez plačevanja oglasov

Na svoje spletne strani lahko nove obiskovalce napotite s pomočjo plačljivega oglaševanja ali preko novih vsebin, ki jih uspete SEO optimizirati tako, da se znajdejo na prvi strani Googla in jih uporabniki Googla vidijo, brez, da bi klikali na oglase.

povečanje obiska na speltni strani v dveh letih in pol
Primer konstantnega povečevanja novih obiskovalcev s pomočjo rednega dodajanja novih, SEO optimiziranih vsebin, v dveh letih in pol od njene postavitve

Povečati želite prodajo preko svojih spletnih strani

SEO optimizacija prinaša več obiskovalcev na vaše spletne strani. Posledično SEO poveča prodajo preko vaših spletnih strani (ob pogoju, da so vaše spletne strani tudi odlično konverzijsko optimizirane).

Kaj pomeni, da morajo biti vaše spletne strani “konverzijsko optimizirane”?

To pomeni, da so vsebine na vaših spletnih straneh predstavljene tako, da se čim več obiskovalcev vaših spletnih strani spremeni (konvertira) v tiste, ki izvedejo na vaših spletnih straneh, vam želeno aktivnost (npr. v tiste, ki opravijo nakup, oddajo zanimanje, se prijavijo na e novice, itd….).

Izjava stranke po izvajani SEO optimizaciji:

izjava o povečanju prodaje zaradi seo

Zmanjšati želite stroške za Googlovo plačljivo oglaševanje (Google Ads)

Lastniki spletnih strani, ki pridobivate nove obiskovalce na svoje spletne strani, samo s plačljivim oglaševanjem, boste preko Googla, prepoznavni “samo” tako dolgo, dokler Googlu plačujete za oglase. Ko enkrat ustavite zakup oglasov, se ustavi tudi dotok novih obiskovalcev.

Če želite pridobivati nove obiskovalce tudi v času, ko ne boste plačevali za spletno oglaševanje, se odločite za SEO.

S SEO optimizacijo boste zgradili kanal, ki vam bo omogočil dotok novih obiskovalcev na vaše spletne strani, tudi, ko in, če se boste kdaj odločili, da ustavite plačljivo promocijo vaših spletnih strani.

Zmanjšati želite stroške, ki jih imate do vaše digitalne agencije

Praktično nobene razlike ni, če Googlu plačujete zakup ključnih besed, preko katerih so vaše internetne strani prikazane na prvi strani Googla, med oglasi ali, če digitalni agenciji plačujete zato, da ste na prvi strani Googla, s pomočjo SEO.

V obeh primerih plačujete. In ste s svojimi spletnimi stranmi, na Googlovi prvi strani, uvrščeni tako dolgo, dokler plačujete.

Če želite zmanjšati stroške, ki jih imate za prikazovanje vaših spletnih strani, na prvi strani Googla, med plačljivimi oglasi ali med neplačljivimi prikazi (SEO), je edina pot ta, da SEO “pospravite pod svojo streho”. In ga izvajate sami.

V tem primeru se sami naučite izvajati SEO. Pri nas to storitev ponujamo kot SEO mentorstvo.

Vaš proračun za plačljivo oglaševanje [Google Ads] je majhen [oz. ga želite zmanjšati]

Če imate za zakup ključnih besed na Googlu, na mesec, na voljo, zgolj nekaj 10 evrov, to, v precej primerih ne bo dovolj, da dosežete točko za katero boste lahko rekli, da vam zagotavlja solidne poslovne cilje.

Sicer je, v precej primerih, potreben vložek za Googlovo plačljivo oglaševanje, odvisen tudi od vrste storitve oz. produkta, ki ga ponujate, težavnosti panoge, pa tudi od vaših poslovnih ciljev, a v precej primerih si ne delat utvar, da boste z 10€ vložka v oglase, zaslužili 100.000 evrov.

Načeloma velja, da več kot upate vložiti v plačljivo oglaševanje (in bolj kot veste kaj delate), večji izplen si od plačljivega oglaševanja, tudi obetajte.

Če je vaš znesek za oglaševanje manjši, potem se vam splača podati v SEO čimprej, če ne drugo, že zaradi tega, da čimprej spoznate zakonitosti delovanja SEO in, da pridete do izkušnje koliko časa bo potrebno tudi pri SEO, da dosežete želene rezultate.

Prodreti želite na tuje trge, brez, da investirate v plačljivo oglaševanje na tujih trgih

SEO je razmeroma lahka pot do novih trgov. Še posebej, ko vam s SEO optimizacijo, uspe dosegati poslovne cilje, na domačem trgu.

Slovenski trg je manjši in lažji.

Ko enkrat ugotovite zakonitosti, ki jih morate v svoji panogi izvajati redno, da pridete do rezultatov, te zakonitosti “preslikate” na tuje trge. Seveda z upoštevanjem težavnosti, ki jo panoga na tujem trgu prinaša in posledično tudi časom, da bodo rezultati na tujih trgih, doseženi.

Čeprav so, v večini primerov, tuji trgi, na področju SEO optimizacije, zahtevnejši od slovenskega, predstavljajo podjetjem predvsem cenejšo pot kot plačljivo oglaševanje, po tem, ko SEO učinkovito izvajajo že na vsaj enem trgu.

Zgraditi želite zgraditi avtoriteto svoje blagovne znamke

SEO je najboljša pot do povečanja avtoritete vaše spletne strani in znamke. Avtoriteta vaše spletne strani je stopnja zaupanja Googla in uporabnikov v vašo spletno stran. Posledično opravijo obiskovalci, ki spletni strani zaupajo bolj, več nakupov.

Visoka stopnja avtoritete spletne strani je pomembna tudi, ko in, če nameravate v prihodnosti kdaj vašo spletno stran prodati.

S svojimi spletnimi vsebinami želite nagovarjati vaše interesente v različnih stopnjah zanimanja za vaš produkt

Nekateri uporabniki se o vaših produktih šele zanimajo, nekateri se z njimi srečujejo prvič in želijo sploh izvedeti kako delujejo, nekateri uporabniki Googla so že na točki, ko med sabo primerjajo podobne produkte konkurentov, itd…

Če želite s svojimi spletnimi stranmi, nagovarjati vse te, potencialne kupce in interesente, je SEO pot, da za vsako stopnjo interesentov pripravite bolj targetirane vsebine in dosežete, da vas začnejo spremljati.

Kdaj se ne odločite za SEO

Če se najdete v kateri izmed spodnjih točk, potem trenutno SEO najbrž (še) ni prava izbira za vas:

Razvili ste nov produkt, po katerem na trgu še ni povpraševanja

Če ste razvili nek nov produkt, po katerem ni povpraševanja na trgu, ker je npr. tako inovativen, potem je boljše, kot s SEO, da poskušate z drugimi kanali. Na katerih se nahaja vaša potencialna publika interesentov (TikTok, YouTube, družabna omrežja LinkedIN, Facebook, Instagram,…).

SEO ni primeren za prodajo nečesa, po čemer še sploh ni povpraševanja.

Če za svoj produkt oz. storitev ne najdete ključnih besed, ki bi jih uporabniki Googla, naj vtipkali ali izgovorili v iskalnik, potem poskušajte raje najprej z drugimi metodami trženja.

Vrhunec prodaje načrtujete v obdobju krajšem od 3 mesecev

Če se vam s prodajo “mudi”, npr. (sezonska prodaja, akcijska prodaja, ipd…) in morate do realizacije prodaj priti v razmeroma hitrem obdobju (npr. zaradi nevarnosti, da bi vam ostajale zaloge), potem SEO ni prava odločitev.

Povprečne SEO kampanje trajajo od 3 do 6 mesecev, v zelo zahtevanih panogah pa tudi mesece in leta. Za SEO se v tem primeru odločite kot cilj, ki ga nameravate osvojiti v naslednjem obdobju (npr. drugo leto v ta čas), v aktualnem obdobju pa poskušajte s PPC oglaševanjem (ali drugimi metodami e prodaje).

Nimate predvidenega kadra za izvajanje SEO

Da SEO “pospravite pod svojo streho” in ga izvajate sami, zahteva čas.

Za resno borbo za top uvrstitve na prvi strani Googla, med pozicije 1 do 5, si planirajte raje več časa, kot manj (moje minimalno priporočilo je vsaj 2 uri na delovni dan).

Če (usposobljenega in motiviranega) kadra za to nimate, potem SEO (še) ni prava odločitev.

Dodatne informacije:

1 – When to use & When not to use SEO