Koliko časa traja, da SEO prinese rezultat

Koliko časa je potrebno, da SEO optimizacija, prinese rezultat je (v mojih polnih 10 letih dela na področju spletne optimizacije), drugo najpogostejše vprašanje, ki mi ga postavite ob tem, ko že izvajamo SEO. Še pogosteje pa ga postavite preden sploh začnemo sodelovati.

Spodaj sem podrobneje predstavil moj pogled na to koliko časa je potrebno zato, da vam bo SEO optimizacija prinesla rezultate, je pa načeloma čas do prvih SEO rezultatov odvisen od hitrosti & kakovosti vašega (ali našega dela), težavnosti panoge v kateri se izvaja optimizacija, časa obstoja spletne strani in dogovora o tem kaj merite za rezultat SEO optimiziranja.

Navkljub večinskemu prepričanju, da SEO optimizacija spletnih strani zahteva precej časa, boste v tem zapisu, videli, da to ne drži nujno.

Kdaj SEO optimizacija začenja prinašati rezultate je odvisno od tega kaj smatrate za rezultat SEO optimizacije.

V spodnji raziskavi (vir 1) so prikazani rezultati SEO optimizacije glede na (povečano) število leadov, ki so jih uspeli pridobiti s pomočjo SEO, v različnih panogah:

seo optimizacija rezultati kdaj

Za rezultate SEO optimizacije se največkrat postavijo naslednja merila:

  • visoko rangiranje spletne strani na prvi strani Googla
  • povečanje števila obiskovalcev preko organskih prikazov spletnih strani
  • večja prodaja preko spletne strani

Generalno, večina SEO skupnosti ocenjuje, da rezultate optimizacije spletnih strani pričakujte v 3 do 6 mesecih od začetka izvajanja SEO optimizacije.

Na spodnji sliki je prikazan primer, ko je SEO optimizacija, za eno izmed naših strank, trajala približno 5 mesecev (slovenski trg, srednje zahtevne ključne besede):

seo rezultat 5 mesecev

Koliko časa traja, da se s spletno stranjo uvrstite na prvo stran Googla

Na Ahrefs (vir 2) so naredili študijo o tem koliko časa traja, da se spletne strani uvrstijo na prvo stran Googla, v odvisnosti od tega koliko so spletne strani, stare:

Iz te študije so prišli do podatkov, da obstaja razmeroma močna povezava med starostjo spletnih domen in višjo uvrščenostjo spletne strani na Googlu.

V povprečju so na prvi poziciji, na prvi strani Googla (izmed 2 milijona naključno izbranih spletnih domen), internetne strani, ki so stare nad 900 dni. Bolj pri dnu prve strani Googla, so uvrščene spletne strani, ki so za kakšno leto dni, mlajše.

Kaj to pove?

To pove, da je ČAS vaš zaveznik. Dlje časa kot boste na internetu prisotni s spletno stranjo (in na njej aktivno izvajali optimizacijo vaše strani), večja je verjetnost, da boste prišli na prva mesta na Googlu.

Koliko časa traja, da začne SEO optimizacija prinašati več obiskovalcev na vašo spletno stran

Povečano število obiskovalcev na vaše spletne strani je odvisno (tudi) od tega koliko novih spletnih vsebin (za novo najdene targetirane dolgorepe ključne besede) uspete spisati in jih uvrstiti čim višje v iskalniku Google. Pozor: ne zadošča samo, da jih spišete, ampak jih morate spisati tako, da so hkrati uvrščene čim višje v isklaniku Google.

Na spodnji sliki prikazujem primer iz priprave vsebin za dolgorepe ključne besede, ki so hkrati optimizirane za visoke pozicije na Googlu, iz spletne strani Mizarstvo.si (na povezavi se nahajajo članki, v katerih opisujemo kako smo razvijali spletno stran Mizarstvo.si (med letoma 2013 in 2015)):

seo rezultat povečano število obiskovalcev
p.s.: na spletni strani Mizarstvo.si ne izvajamo več aktivno optimizacije spletne strani. Na njej se (kljub dnevno pridobljenim novim povpraševanjem) “vrtijo” Googlove reklame, sicer pa stran služi za potrebe offsite SEO optimizacije.

NAMIG: Pri pripravi in optimizaciji vsebin, optimiziranih za dolgorepe ključne besede, dostikrat povem svojim SEO tečajnikom, da z metodo pisanja spletnih vsebin, optimiziranih za dolgorepe ključne besede, SEO optimizacija rezultate v bistvu prinaša v nekaj urah.

Poglejte primer:

Na svoji spletni strani, kjer opisujem celoten tečaj SEO optimizacije, ki ga izvajam s svojimi mentoriranci, sem 6.10.2021 objavil članek z naslovom SEO članki [vrste & njihov vpliv na SEO).

Članek (iskalni volumen je 40, spletna domena je stara 5 mesecev) se je znašel na solidnem, za štart bloganja na novi spletni strani, 20. mestu na Googlu (kar je, kot vam bodo povedali moji mentoriranci, ocena 4 pdb, po interno dogovorjeni “redovalnici”, ki jo imamo za pisanje SEO člankov 😋):

uvrstitev seo članki spletna optimizacija

Koliko časa traja, da SEO optimizacija prinaša nove posle

Dobro preberite spodnje

Prej kot boste (z več ključnimi besedami) na prvi strani Googla, prej BI SE MORALO preko vaših internetnih strani, zgoditi več povpraševanj in poslov. “Bi se moralo” sem napisal zato, ker ogromno mojih sogovornikov, predvsem na začetku optimizacije svojih internetnih strani, avtomatsko sklepa, da višje uvrstitve na Googlu, avtomatsko pomenijo, višjo prodajo in nove posle. Kar ne drži.

Dražji kot je vaš produkt, večja je verjetnost, da si bodo obiskovalci, zraven vaše internetne strani, kljub temu, da ste z njo uvrščeni na sam vrh Googla, ogledali še ponudbo drugih. Preverite, če to drži, pri sebi!

Recimo, da kupujete nov televizor, v vrednosti okrog 2000€. Boste kupili kar takoj na prvi spletni strani, na kateri ste si ogledali ponudbo ali boste še malo raziskali drugod?

Število novih poslov NI ODVISNO samo od visoke uvrščenosti vaših internetnih strani na Googlu, ampak še od marsičesa drugega:

  • kako obiskovalci vaši internetni strani zaupajo (kredibilnost in zaupanja vrednost spletne strani)
  • kako enostavno se obiskovalci na vaši spletni strani znajdejo (in sploh pridejo do ponudbe)
  • kakšna je cena vaših storitev in produktov (v primerjavi s konkurenco)
  • kaj je dodana vrednost vaših produktov in storitev (v primerjavi s konkurenco)
  • kako je konverzijsko optimizirana vaša spletna stran (teksti, slike, video vsebine,…)
  • itd…

Kdor SEO optimizacijo izvaja (in se je uči) redno, mu rezultat (višji obisk in višje uvrstitve na Googlu), “skoraj” ne more izostati. Spletna prodaja je drugo poglavje. Ravno s tem namenom, sem na osebnem blogu, začel s pisanjem novega Vodnika za učinkovito prodajo preko spleta. Če že rangirate na Googlu visoko, s prodajo pa vseeno niste presrečni, priporočam, da mi sledite tudi tam.

VirI:

1 – What is the Time Frame for Seeing SEO Results
2 – How long does it take to rank in Google? (A study by Ahrefs)