Koliko časa vzame optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani vzame različnim SEO optimizatorjem in urednikom spletnih strani, različno dolgo časa. V glavnem je to odvisno od tega kako je SEO optimizator predhodno “podkovan” v optimizaciji in tudi od ambicij, ki jih imate SEO optimizatorji s svojimi SEO kampanjami (npr. kako hitro želite doseči cilje SEO kampanj).

Poleg, zgoraj omenjenih dveh razlogov, je čas, ki vam ga bo vzela optimizacija vaših spletnih strani, odvisen tudi od tega:

  • kako hitro želite doseči rezultate svojih SEO kampanj
  • kako na široko ste zastavili svojo SEO kampanjo
  • koliko udeležencev sodeluje pri SEO kampanji (logično je, da se bo optimizacija strani odvijala prej tam, kjer se naloge “pretakajo” med manj udeleženci)
  • od tega kako močno dodano vrednost predstavlja SEO optimizacija decision makerjem (npr. direktorjem, lastnikom spletnih strani, vodjem,…)
  • od panoge in zahtevnosti niše glede na konkurenco
  • od tega kako visoko med prioritetami vašega dela ste si sami postavili SEO

POJASNILO: Spodaj je predstavljeno koliko časa vzame meni (in moji ekipi) optimizacija spletnih strani. Ostali SEO optimizatorji imajo sigurno svoj čas za optimizacijo svojih strani, razporejen drugače.

Koliko časa vzame priprava novih onsite SEO vsebin [npr. na blogu]

Za pripravo nove vsebine na blogu si rezervirajte 2 do 3 ure.

Na začetku bo seveda potrebno več časa, še posebej, če ni to samo vaše prvo pisanje vsebin, ampak tudi prva SEO optimizacija spisanih vsebin.

Z rednim pisanjem (npr. enkrat na teden) lahko računate, da bi lahko kakovosten blog zapis (za 2 do 3 ključne besede) spisali in SEO optimizirali tako, da pristane na prvi strani Googla, v cca. 3 urah.

Koliko časa vzame optimizacija obstoječih spletnih vsebin

Za optimizacijo obstoječih spletnih vsebin si rezervirajte 2 uri.

V nekaterih primerih boste izboljšavo na nekem obstoječem url naslovu naredili v petih minutah, na vam najpomembnejših url naslovih se splača izboljševati vsebino kar polni dve uri.

Saj veste, bolj kot izboljšate posamezno vsebino, večja verjetnost je, da ji boste še izboljšali uvrstitev na Googlu. Oz., da ji boste, če je uvrstitev vaše vsebine že dosežena, uvrstitev na Googlu, uspeli ohraniti.

Pri optimizaciji obstoječih spletnih vsebin se splača najprej začeti pri tistih spletnih vsebinah, s katerimi targetirate na vam najpomembnejše ključne besede ter hkrati pri tistih url naslovih, s katerimi dosegate drugo ali tretjo stran Googla. Ker boste pri teh najprej videli rezultate, t.j. višje uvrstitve.

Koliko časa vzame offsite SEO optimizacija spletnih strani

V odvisnosti od tega kako široko ste zastavili SEO kampanjo (t.j. koliko ključnih besed oz. različnih url naslovov ste se odločili naenkrat potiskati proti prvi strani Googla), je odvisno koliko časa vam bo vzela offsite SEO optimizacija.

Čas, potreben za offsite SEO optimizacijo, je odvisen tudi od tega na kak način se lotevate offsite SEO.

Če je vaša offsite SEO optimizacija usmerjena v pripravo t.i. onsite link worthy content (t.j. vsebin, ki so vredne linkanja, npr. stats pages, infografike, unikatne raziskave, itd…), potem bo offsite SEO vzel kar precej časa.

Če se odločite za backlinkanje preko mrež, s pomočjo SEO člankov, si rezervirajte cca. 35 minut za 300 besed, unikaten, SEO optimiziran članek. Po tej kalkulaciji bi za članek, ki vsebuje 4 backlinke in bi bil dolg okrog 1200 besed, potrebovali 2 uri.

Koliko časa vzame izvajanje vseh potrebnih SEO aktivnosti [za eno spletno stran]

Za celovito izvajanje optimizacije ene spletne strani si rezervirajte 2 uri na delovni dan. Ta čas, vsaj v naši ekipi, SEO-Praktik, vključuje:

  • eno pripravo nove, t.i. onsite SEO vsebine (ponavadi je to blog post) na teden
  • eno izboljšavo obstoječe (t.i. evergreen) spletne vsebine ter
  • 3 dni različnih vrst backlinkanja (t.j. offsite SEO).

Koliko časa vzame učenje optimiziranja spletnih strani

Optimizacije spletnih strani se lahko naučite različno hitro.

V letošnjem letu (2022) sem sicer svoj program SEO mentorstva iz klasičnega 6 mesečnega mentoriranja, dopolnil tudi s 3 mesečnim intenzivnim SEO mentorstvom, a vseeno mislim, da se učenje optimizacije spletnih strani pravzaprav ne konča nikoli.

Osnove optimiziranja spletnih strani se naučite razmeroma hitro. Kako opremiti SEO naslove, meta opise, H oznake in podobno se da verjetno osvojiti po eni ali dveh urah, za celovito razumevanje in izvajanje optimizacije spletnih strani pa si vzamite 6 mesecev učenja. In prakse.

Največ se naučite s tem, ko praktično izvajate optimizacijo na vaših spletnih straneh.

Zaključek

Pri spletni optimizaciji je glavna valuta dela, čas.
Če se pri plačljivem spletnem oglaševanju, “igrate” z denarjem, se pri SEO optimizaciji, “igrate” s časom.

Če pri plačljivem spletnem oglaševanju dajete Googlu denar da bodisi prodate več (ali izgubite denar), pri SEO optimizaciji investirate svoj čas zato, da pridobite več poslov, ali pa, če izvajate napačne reči, izgubite ogromno časa.

So pa rezultati optimizacije spletnih strani odvisni tudi od drugih faktorjev.

Motivacija, disciplina, konsistentnost in veselje do dela so že eni izmed pomembnejših. O njih se splača pisati v ločenih objavah.

Čas, ki ga je priporočljivo investirati v optimizacijo spletnih strani je odvisen tudi od tega ali je vaša internetna stran nova ali že dlje časa na trgu.

Spodaj je video, ki razloži koliko časa je potrebno in kaj morate delati, če želite čimrej videti SEO rezultate, če imate NOVO SPLETNO STRAN:

Dodatne informacije:

1 – What’s the ROI of SEO?
2 – SEO Timetable: A rough timeline for small businesses