Kako narediti spletno stran z WordPress [KOMPLETEN VODIČ PO KORAKIH]

Spodaj je, po korakih, razloženo kako narediti spletno stran z WordPress – om, hkrati pa so v zapis vključena tudi poglavja, ki jih upoštevajte, če želite svojo wordpress spletno stran, tako ali drugače, monetizirati (t.j. iz postavljene wordpress spletne strani, pridobivati zaslužek).

POZOR: Po postavitvi svoje spletne strani v WordPressu, ne pozabite na njeno SEO optimizacijo, sicer vaša spletna stran ne bo prikazana na Googlu. Posledično pa ne bo prejemala obiskovalcev !!! Kaj je SEO optimizacija, preglejte na povezavi, na vrhu tega zapisa.

Če se želite naučiti SEO optimizacije vaših spletnih strani ali, če želite, da bi bila optimizacija vaših WordPress spletnih strani, izvajana iz strani naše ekipe Seo-Praktik.si, je naša ponudba za optimizacijo spletnih strani, predstavljena na povezavi.

Kaj boste našli v tem vodniku….

Prednosti izdelave spletne strani v wordpressu [zakaj se odločiti za wordpress spletno stran]

Glavna prednost postavljanja spletnih strani v WordPressu je v tem, da je WordPress brezplačna, t.i. odprta spletna platforma, ki omogoča hitro in samostojno postavljanje in kasneje tudi urednikovanje ter nadgradnjo spletne strani. Zaradi svoje “odprtokodnosti” ima WordPressov CMS zelo veliko število brezplačnih vtičnikov, ki jih razvijajo številni programerji, po celem svetu. Z brezplačnimi vtičniki lahko, kasneje, ko je WordPress spletna stran že narejena, v bistvu dosti ceneje, kot preko drugih CMS-jev, gradite in dalje razvijate svojo spletno stran.

NAMIG: Začetniki, ki se sprašujete kako narediti spletno stran z WordPress – om, dostikrat zamenjujete pojem postavljene spletne strani na WordPress.com in postavitev spletne strani z WordPress CMS – jem. Seveda sam WordPress.com (vir 1) omogoča postavitev spletne strani na WordPress.com, ampak ta pojem NI ENAK temu, da svojo spletno strani gradite z WordPress CMS-jem. WordPress CMS platformo lahko uporabite za izdelavo spletne strani, tudi, če vaša spletna stran, gostuje pri nekem drugem ponudniku (npr. slovenski Domovanje, Hitrost, Neoserv,…). Za izdelavo slovenske spletne strani (in za kasnejšo nadgradnjo strani) celo priporočam, da izberete slovenske ponudnike (ker imate podporo “doma”, v “domačem jeziku”, pa tudi kasnejša nadgradnja spletne strani z najbolj priporočljivimi vtičniki, vas v tem primeru, ne stane.

Uporaba WordPress CMS-ja je enostavna.

V nadaljevanju boste videli, da za izdelavo spletne stran z WordPress – om niso potrebna “napredna” računalniška znanja.

Za izdelavo spletne strani v WordPressu potrebujete spletno domeno in gostovanje.

Kaj je spletna domena in domenska končnica

Spletna domena je ime vaše spletne strani in domenska končnica (npr. .si)

Primer spletne domene in domenske končnice, spletne strani na kateri ravnokar prebirate ta zapis:

ime spletne domene
Ime spletne domene izberite Z GLAVO. Spletna domena in končnica sta hkrati vstopni url naslov spletne strani. Načeloma se odločate med tem ali bo ime spletne domene ime blagovne znamke ali pa bo ime sestavljeno iz ključnih besed, ki jih sicer uporabniki Googla vtipkujejo v iskalnik. Prednost izbire imena spletne domene v povezavi z imenom blagovne znamke je v tem, da se boste na tak način zelo hitro uvrstili na prvo stran Googla (saj so imena blagovnih znamk ponavadi unikatna), slabost pa je v tem, da boste morali precej vlagati v to, da bo blagovna znamka toliko prepoznavna, da bo vašo spletno stran, več ljudi iskalo s ključno besedo blagovne znamke. Prednost imena spletne domene z blagovno znamko je tudi ta, da pod to blagovno znamko, lahko v prihodnosti prodajate nekaj čisto tretjega, medtem, ko, če za ime spletne domene uporabite najbolj vtipkane ključne besede, pa pod to domeno, ne morete ravno učinkovito prodajati vsega (npr.: ime ene od mojih spletnih strani je www.vgradne-omare.eu. Težko bi v prihodnosti preko takšnega imena spletne domene, prodajal ciprese).

Pri izbiri domenske končnice vas naj vodi trg na katerem želite s spletno stranjo, nastopati. Če boste s spletno stranjo prisotni samo na slovenskem trgu, izberite končnico .si. Če načrtujete v prihodnosti “osvojitev cele Evrope”, načrtujte končnico .eu. Za komercialne spletne strani, je največkrat v rabi končnica .com. Za informativne spletne strani se v zadnjem času, dostikrat uporablja končnica .info.

Cene novih spletnih domen se gibljejo od 5€ navzgor, že uporabljena spletna imena se prodajajo tudi za več 100€.

NAMIG: Prodajalci spletnih domen največkrat kot argument “zanimivosti imena posamezne spletne domene” uporabljajo število iskanj/vtipkanj ključne besede v Google (češ, da boste kupci z imenom spletne strani, “z lahkoto” osvojili trg teh uporabnikov Googla. Nakup spletne domene zgolj zaradi volumna ključne besede, odsvetujem. Pred nakupom je treba preveriti še najmanj težavnost trga, na katerem boste s spletno domeno, nastopali. Če ste v dilemi ali od nekega ponudnika odkupiti določeno spletno domeno, me mirne volje kontaktirajte za svetovanje. Z veseljem podam svoj pogled.

Kaj pomeni gostovanje spletne strani

Z izrazom gostovanje spletne strani označujemo ponudnika, ki vam ponudi strežnik/disk, na katerem bo vaša spletna stran, gostovala.

Kot rečeno že v zgornjem poglavju o prednostih WordPress spletnih strani, so ponudniki gostovanj, med seboj različni. A kakovostni ponudniki gostovanj, niti ne tako, da bi bilo vredno preveč komplicirati z izbiro ponudnika gostovanja.

Če nameravate s spletno stranjo, targetirati slovenski trg, je priporočljivo, da izberete slovenskega ponudnika gostovanja (podpora v domačem jeziku, hitrejše nalaganje spletne strani slovenskemu trgu,…). Nekateri, slovenski, najbolj znani ponudniki gostovanj so Neo-Serv, Domovanje, Hitrost, Žabec,….

Cene gostovanja za začetniške wordpress spletne strani se na letni ravni gibljejo okrog 70 do 90 €, s tem, da ima ogromno ponudnikov v svojih paketih prvo leto gostovanja ovrednoteno na polovico tega stroška.

NAMIG: Registratorja spletne domene in ponudnika gostovanja lahko v prihodnosti, kadarkoli zamenjate, podaljševanje registracije spletne domene in gostovanja spletne strani pa tudi lahklo nastavite za obdobje daljše od leta dni. Če ste začetnik, čisto zadošča, da ime spletne domene in ponudnika gostovanja, podaljšujete enkrat na leto. S časom, če vam spletna stran, ne predstavlja “samo stroška”, ampak dejansko od nje tudi nekaj imate, lahko podaljševanje imena spletne domene in podaljševanje gostovanja spletne strani, uredite za več let hkrati.

Kako narediti spletno stran z WordPress

Po izbiri spletne domene in ponudnika gostovanja spletne strani, sledi postavljanje WordPress spletne strani. Za lažje razumevanje besedila v nadaljevanju, so spodaj najprej razloženi nekateri osnovni pojmi za delo v WordPressu.

Razlaga osnovnih WordPress pojmov

Kaj je WordPress tema

WordPress tema je pojem za izbiro dizajna spletne strani. WordPress omogoča precej brezplačnih tem, če pa želite unikaten izgled vaše spletne strani, pa je mogoče WordPress teme, tudi kupiti.

Za Seo-Praktik.si sem sam kupil temo ascend (vir 2):

S številko ena sem označil prikaz t.i. default tem, ki so vključene v WordPress, po tem, ko si WordPress CMS naložite na gostovanje. S točko 2 vidite opcijo v meniju WordPress nadzorne plošče, ki vas vodi do podmenija WordPress tem. Točka 3 pojasnjuje, da je WordPress tema, segment urejanja spletne strani iz vidika videza spletne strani. Pod točko 4 najdete pot do dodajanja novih tem.

Kaj so WordPress gradniki

WordPress gradniki so elementi spletne strani s katerimi gradimo postavitev spletne strani:

Po točkah: 1 – urejanje gradnikov najdete kot podmeni v glavnem meniju urejanja videza spletne strani (točka 2), 3 – polje v katerem določimo kaj želimo, da se prikazuje v glavni stranski vrstici spletne strani, 4 – gradnik, ki določa kaj se naj prikazuje v nogi spletne strani, 5 – nabor gradnikov, ki jih lahko uporabimo na strani. Želen gradnik “primemo” z miško (zadržani klik) in ga “odnesemo” v polje, v katerem želimo, da se gradnik na spletni strani, prikazuje.

Kaj so WordPress vtičniki

WordPress vtičniki (t.i. plugins) so odprtnokodne programske rešitve s katerimi izboljšamo funkcionalnost spletne strani, tako iz vidika urejanja spletne strani (backend) kot tudi iz vidika videza&rabe spletne strani za uporabnike (t.i. frontend):

WordPress vtičnike najdete v meniju “Vtičniki/dodaj nov”. Precej vtičnikov je brezplačnih, nekateri med vtičniki pa za napredno rabo zahtevajo plačilo. Primeri nekaterih vtičnikov na spletni strani Seo-Praktik.si: 1 – Broken link checker “sproti preverja” ali so povezave iz ene strani na druge, na spletni strani Seo-Praktik.si še delujoče, 2 – Classic editor je vtičnik, ki uredi urejevalnik vsebin na spletni strani v takšnega kot je bil v preteklosti (po zadnjih posodobitvah WordPress-a, se je celoten urejevalnik vsebin na WordPress-u, namreč spremenil), 3 – za vsak vtičnik lahko sproti odločate ali naj bo aktiviran ali ne, 4 – Click to tweet omogoča, da določen del besedila v npr. vaših blog zapisih, uporabniki delijo direktno na Twitterju, 5 – Disable Comments omogoča, da izkopite možnost komentiranja na spletni strani, 6 – Easy table of contents omogoča urejanje kazal v spletnih vsebinah (kot ga vidite na vrhu tega zapisa), 7 – EU Cookie Law omogoča ureditev skladnosti spletne strani z EU direktivo o piškotkih (vir 3), 8 – GA Google analytics omogoča povezanost WordPress spletne strani z Googlovo analitiko. Priporočilo: na spletno stran namestite samo tiste vtičnike, ki jih nujno potrebujete in razumete njihov namen. Manj vtičnikov pomeni hitrejšo nalaganje spletne strani.

Kaj so WordPress strani, kategorije in prispevki (posts) ter kakšna je razlika med prispevki, kategorijami in stranmi

Verjetno eno od najbolj nerazumljivih točk postavljanja spletnih strani v WordPress-u predstavlja nerazumevanje razlik med WordPress stranmi, prispevki in kategorijami:

kako izbrati vsebine za wordpress
Vsebine, ki jih postavljamo na WordPress spletne strani, so lahko različnih vrst (in formatov/oblik). Za WordPress prispevke največkrat uporabimo vsebine na blogu spletne strani. Za pristajalne, ponudbene in druge, t.i. statične strani, uporabimo strani. Vse prispevke v blogu segmentiramo po kategorijah.

Osnovne nastavitve WordPress spletne strani

Osnovne nastavitve spletne strani (naslov spletišča in slogan spletne strani, najdete v meniju nastavitve:

kako nastaviti wordpress spletno stran

Zato, da bo SEO optimizacija vaših spletnih strani v WordPressu, čimbolj učinkovita, priporočam, da med nastavitvami WordPress spletne strani, ustrezno nastavite še trajne povezave (kot kaže spodnja slika):

kako narediti trajne povezave v wordpressu

Določanje namena WordPress spletne strani

Preden se lotite izdelave posameznih strani, postavljanja menijev in dodajanja grafik v vašo WordPress spletno stran, priporočam, da si odgovorite na eno, samo, “super simple” vprašanje:
“Kakšen je namen vaše spletne strani”:

 • tisti, katerih namen WordPress spletne strani, je postavitev bloga, boste v ospredje/glavni meni strani postavljali blog zapise in kategorije zapisov.
 • tisti, katerih namen je prodaja preko spletne trgovine, boste v ospredje postavili WordPress spletno trgovino (Woocommerce).
 • tisti, ki želite preko spletne strani, predstavljati in tržiti storitve, priporočam, da v ospredje in glavne menije spletne strani, postavite t.i. pristajalne/landing pages
 • tisti, ki gradite spletne strani, z namenom, da prodajate izdelke na Amazonu, boste v ospredje svojih strani postavljali primerjalne teste izdelkov, recenzije produktov in podobno.

NAMIG: Spletna stran ima lahko, ob začetku ali v prihodnosti, več namenov. Če se sprašujete kako narediti spletno stran WordPress NA ZAČETKU vaše spletne kariere, postavite v ospredje spletne strani samo tiste “namene” strani, ki jih dejansko zasledujete. “Namen spletne strani” lahko v prihodnosti, s prestavljanjem menijev in gradnikov, dopolnjujete/spreminjate. Pozor: več kot poskušate združiti “namenov, t.i. “searh intentov” na spletni strani, bolj ste izpostavljeni k temu, da bo uporabniška izkušnja WordPress spletne strani, slaba. Zato z glavo pri tem.

Izdelava in postavljanje spletne strani v WordPressu

Izdelava in postavljanje spletne strani v WordPressu naj zasleduje naslednje cilje:

 • enostavna navigacija po spletni strani
 • raje manj menijev, kot več
 • jasno sporočilo kaj ponujate
 • jasno sporočilo kdo ponuja (objavite sliko avtorjev, ekipe, zaposlenih), lokacijske podatke (zemljevid)
 • spletni strani morajo obiskovalci zaupati, verjeti (objavite resnične reference)

Kako strukturirate strani, vsebine in menije v WordPressu

Ustrezna struktura/arhitektura spletne strani je zdaleč najpomembnejši faktor pri kasnejšem uvrščanju spletne strani v iskalniku Google. Sicer pa arhitekturo spletne strani in dostop do vsebin, objavljenih na vaši WordPress spletni strani, urejate s postavljanjem menija.

Postavitev menija spletne strani

Struktura in postavitev menijev, preko katerih obiskovalci spletne strani dostopajo do posameznih vsebin, se upravlja skozi videz spletne strani:

kako postaviti menije v wordpressu
Zavihek “Meni”, pod menijem “Videz” omogoča postavljanje menija. V meni spletne strani dodate prispevke, strani, kategorije, drugo… Podmenije izdelate tako, da želeno vsebino zamaknete malenkost v notranjost (na desno) pod glavni meni v katerem želite, da se podmeni prikaže. Poglejte sliko.

Urejanje vstopne strani (t.i. home page oz. front page)

Dostop do urejanja t.i. vstopne spletne strani (imenovane tudi front page), vodi čez meni “Strani” in pregleda vseh strani. Med vsemi podstranmi, je vstopna stran, označena posebej:

kako narediti vstopno stran v wordpressu
Na seznamu vseh strani kliknete na vstopno stran (označeno front page) in začnete z urejanjem.

Dodajanje kontaktne strani

Dodajanje kontaktne strani WordPress poteka na različne načine:

 • na WordPress spletno stran lahko dodate preprosto svoje kontaktne podatke (telefonsko številko, elektronski – naslov),
 • na želeno stran/podstran na WordPressu prilepite kodo kontaktne forme vtičnika (v primeru, ko ne želite, da spletni obiskovalci vidijo vaše kontaktne podatke (npr. spamerji) – primer poglejte na spodnji sliki
 • kontakt dodajte kot obrazec za registracijo določenega segmenta obiskovalcev

Kako dodate kontaktno formo na WordPress spletno stran….

 • med WordPress vtičniki poiščete vtičnik Contact form , ga namestite in aktivirate
 • na spletno stran, kjer želite imeti kontaktno formo, prilepite kodo, ki jo generira vtičnik:
Na sliki kreirana koda iz vtičnika Contact Form.

Dodajanje strani z referencami

Odvisno od izbrane teme WordPress spletne strani, nekatere WP teme omogočajo dodajanje referenc kar preko glavnega menija nadzorne plošče spletne strani:

kako dodati reference v wordpress
1 – meni “Testimonials” v glavnem meniju nadzorne plošče, 2 – pregled vseh referenc, 3 – dodajanje nove reference, 4 – posamezne reference lahko segmentirate (npr. po letih, po vrstah strank (fizične osebe, podjetja,…), 5 – pregled referenc. Takšno segmentiranje referenc je še posebej priporočljivo, če preko spletne strani, ponujate tudi btb rešitve za podjetja.

Kako narediti podstrani v WordPressu

Najpogosteje izdelane podstrani v WordPressu so blog, spletna trgovina, posamične podstrani in kategorije. Kako naredite posamezne podstrani, je prikazano v nadaljevanju.

Kako postaviti blog na WordPressu

Blog zapise (prispevke) je, na WordPress postavljeni spletni strani, v bistvu dodajati še najbolj enostavno.

Poglejte sliko:

kako narediti wordpress prispevke
Točki 1 in 2 peljeta na isto stran, to je, na dodajanje novega blog zapisa. Klik na točko 3 prikaže vse spisane blog zapise, točko 4 sem označil zato, ker priporočam, da različne blog zapise kategorizirate po skupinah.

Kako postaviti spletno trgovino na WordPressu

Postavljanje spletne trgovine v WordPressu, poteka s pomočjo vtičnika Woocommerce (vir 6).

kako narediti wordpress spletno trgovino
1 – pregled vseh izdelkov v trgovini, 2 – seznam in dostop do urednikovanja vsakega izdelka v trgovini (dodajanje slik, cen, opisov izdelkom), 3 – kategorizirajte izdelke v skupine (podobno kot se v fizični trgovini špageti, polžki, idr… zlagajo na fizično polico “testenine”), 4 – Woocomerce vodi analitiko prodaje (najbolj prodajano, akcije izdelkov, stanje zalog,…), 5 – hitra možnost do pregleda stanja zalog in umika izdelka iz prodaje…

Kako postaviti podstrani

Podstrani, v bistvu vsak nov, ločen url naslov spletne strani, postavite tako, da odprete novo stran. Po isti logiki kot dodajate nove blog prispevke, dodajate v WordPress spletno stran, tudi nove strani:

kako narediti wordpress novo stran v wordpressu
1, 2 – pot do nove spletne strani/podstrani, 3 – pregled vseh strani

Kako odpreti kategorijo

Ista logika, ki velja za odpiranje novih prispevkov/blog zapisov in dodajanje novih strani ter izdelkov v spletne trgovine, velja tudi za kategorije. S tem, da lahko kategorije naredite za blog zapise, izdelke v spletnih trgovinah ter kategorije same (npr. nadkategorija, podkategorija):

Spodnja slika prikazuje kategorizacijo novih prispevkov:

kako narediti wordpress kategorije
1 – Določite ime kategorije, 2 – Določite ali kategorija spada v kakšno drugo kategorijo ali ne, 3 – Opišete kategorijo (po SEO pravilih), 4 – Dodate novo kategorijo

Viri in dodatne informacije:

1 – WordPress.com
2 – Ascend WordPress theme
3 – Cookies, the GDPR and the ePrivacy directive
4 – Kako narediti spletno stran z WordPress (Step by step Guide – Wp Beginner)
5 – Kako narediti spletno stran z WordPress (Tutorial – ThemeIsle)
6 – WooCommerce