Kaj je Google Business profil & kako ga optimizirati

Google Business je brezplačna platforma, ki jo ponuja Google in omogoča podjetjem, da upravljate svojo spletno prisotnost na Googlu. S pomočjo Google Business lahko podjetja ustvarite in urejate svoj profil, ki se prikaže v rezultatih iskanja, Googlovih zemljevidih in drugih Googleovih storitvah.

google business
64% uporabnikov Googla uporablja Google Business za iskanje kontaktnih podatkov lokalnih podjetij.

Dodatni argumenti zaradi katerih se vam splača odpreti in DOBRO optimizirati Google business profil, so (vir):

 • Google poroča, da ima 46% vseh iskanj na Googlu, namen najti lokalnega ponudnika
 • 56% vseh akcij, ki jih naredijo obiskovalci Google Business profila podjetij, vodi k ogledu spletnih strani podjetij
 • 16% vseh podjetij prejema več kot 100 klicev vsak mesec zaradi Google Business profila

Kaj je Google Business in kakšen je njegov namen

Google Business omogoča podjetjem, da na enem mestu upravljate ključne informacije o svojem podjetju, kot so naslov, delovni čas, kontaktne informacije in opis dejavnosti. Poleg tega lahko podjetja na svojem profilu objavljate fotografije, videoposnetke, ponudbe in pomembne posodobitve.

Glavni namen Google Business profila je izboljšati spletno vidnost podjetij ter olajšati strankam, da najdejo in stopijo v stik z vašim podjetjem. Ko uporabniki iščejo podjetje na Googlu, se prikažejo rezultati, ki vključujejo Google Business profile. Uporabniki lahko preverijo informacije o podjetju, preberejo ocene drugih strank ter si ogledajo slike in videoposnetke.

V čem so prednosti uporabe Google Business za podjetja in vaše stranke

Uporaba Google Business ima številne prednosti za podjetja in njihove stranke. Podjetja, ki ustvarijo in optimizirajo svoj profil na Google Business, lahko dosežejo večjo prepoznavnost in vidljivost v iskalnih rezultatih ter privabijo več potencialnih strank. Google Business omogoča tudi enostavno upravljanje informacij, kar podjetjem pomaga, da so vedno ažurni in dosegljivi svojim strankam.

Stranke imajo koristi od Google Business profila v tem, ker jim ta omogoča, da hitro najdejo informacije o podjetju, kot so naslov, delovni čas in kontaktne informacije. Poleg tega lahko stranke preberejo ocene drugih strank, kar jim pomaga pri odločanju o izbiri podjetja. Google Business tako zagotavlja večjo transparentnost in zaupanje med podjetji in strankami (vir).

google business prednosti za podjetja

Kako ustvarite in preverite svoj Google Business profil

Ustvarjanje in preverjanje Google Business profila je preprost postopek. Tukaj je nekaj ključnih korakov:

 • Prijavite se v svoj Google račun ali ustvarite novega, če ga še nimate.
 • Obiščite spletno stran Google Business in kliknite gumb “Prijava”, če še nimate Google Business računa za nobeno izmed svojih podjetij oz. “Upravljajte zdaj”, če že imate ustvarjen račun.
google business račun ustvarjanje
 • Vnesite VSE podatke o svojem podjetju, kot so ime, naslov, delovni čas in kontaktne informacije.
 • Preverite svojo pripadnost podjetju s potrditveno kodo, ki vam jo pošlje Google po pošti ali prek telefona.
 • Ko je profil preverjen, ga dodatno optimizirajte z dodajanjem slik, videoposnetkov, opisa dejavnosti in drugih relevantnih informacij.

Kako optimizirate svoj Google Business profil

Optimizacija Google Business profila je pomemben korak za vsako podjetje, ki želi povečati svojo prepoznavnost in privabiti več strank.

Najprej je pomembno, da poskrbite za točnost in ažurnost svojih podatkov. To bo pomagalo potencialnim strankam, da vas lažje najdejo in kontaktirajo. Poleg tega bo Google bolje razumel vaše podjetje in ga prikazal v relevantnih iskalnih rezultatih. Preverite, ali ste pravilno navedli svoj naslov, delovni čas, telefonsko številko, spletno stran in e-poštni naslov.

IZ PRAKSE: Če imate več lokacij, ustvarite LOČEN profil za vsako od njih.

Za boljše optimiziran Google business profil, izboljšajte svojo vizualno predstavitev. Slike in videoposnetki lahko močno vplivajo na to, kako dojemajo vaše podjetje vaše potencialne stranke. Z njimi pokažite svoje izdelke, storitve, prostore, zaposlene in zadovoljne stranke. Poskrbite, da bodo vaše slike in videoposnetki kakovostni (HD resolucija), jasni in privlačni. Dodajte tudi opise in oznake, ki bodo pomagale Googlu razumeti vsebino vaših slik in videoposnetkov.

Spodbujajte mnenja in ocene. Mnenja in ocene so eden od najboljših načinov za gradnjo zaupanja in ugleda vašega podjetja. Pokažejo, da ste zanesljivi, strokovni in prijazni do svojih strank. Poleg tega vplivajo na to, kako visoko se bo vaš profil pojavljal v iskanju Google. Zato prosite svoje stranke, da ocenijo vaše podjetje in napišejo mnenje na Googleu. Zahvalite se jim za njihovo povratno informacijo in se odzovite na njihove komentarje. Bodite vljudni in profesionalni tudi do negativnih mnenj.

Primer mnenj in ocen za Seo-Praktik.si (tukaj vse ocene in izjave strank):

google business mnenja in ocene

Optimizirajte svoj profil za iskanje. Upoštevajte VSE aktualne SEO smernice, ki ji narekuje SEO.

Uporaba ključnih besed je pomembna za to, da bo vaš profil bolj viden za ljudi, ki iščejo vaše podjetje ali storitve. Ključne besede so besede ali fraze, ki opisujejo vaše podjetje ali storitve. Vključite jih v naslov, opis, kategorije in atribute svojega profila. Izberite ključne besede, ki so specifične za vaše podjetje in relevantne za vaše ciljno občinstvo.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko optimizirali svoj Google Business profil in povečali svojo prepoznavnost in privlačnost za potencialne stranke.

Ne pozabite REDNO posodabljati svojega profila z novimi informacijami, slikami, videoposnetki in ponudbami. Tako boste ostali konkurenčni in uspešni na spletu. Konkretno: Google bo vaše nove objavljene informacije v Google Business profilu prikazoval dodatno tudi med organskimi prikazi spletnih strani na mobilnih napravah (kar predstavlja dodatno izpostavitev vašega podjetja).

Primer na sliki:

google business optimizacija za iskanje

Kako pridete z Google Business do boljših lokalnih rezultatov na Googlu

Google Business vpliva na lokalno iskanje tako, da upošteva lokacijo uporabnika in podjetja ter njuno ujemanje glede na KLJUČNE BESEDE. Če uporabnik išče nekaj, kar je povezano s podjetjem, ki ima Google Business profil, bo Google verjetno prikazal ta profil med prvimi rezultati. To poveča možnost, da bo uporabnik obiskal spletno stran ali fizično lokacijo podjetja (vir):

Lokalno iskanje je proces, s katerim uporabniki interneta najdejo podjetja, ki ponujajo storitve ali izdelke v njihovi bližini. Lokalno iskanje je pomembno za mala in srednja podjetja, saj jim omogoča, da dosežejo potencialne stranke, ki iščejo njihovo ponudbo.

google business efekt na lokalni seo

Da bi izkoristili prednosti Google Businessa za lokalno iskanje, je treba Google Business profil lokalno optimizirati (t.i. lokalni SEO). To pomeni, da je za profil potrebno pripraviti raziskavo in izbiro relevantnih ključnih besed, nato pa te besede vkomponirati v vse statične in dinamične vsebine profila.

Ključne besede morajo biti specifične, relevantne in konkurenčne:

 • Specifične ključne besede pomenijo, da so prilagojene ciljnemu trgu in lokaciji podjetja.
 • Relevantne ključne besede pomenijo, da so povezane s ponudbo podjetja in potrebami uporabnikov.
 • Konkurenčne ključne besede pomenijo, da niso preveč splošne ali preveč zasičene z drugimi podjetji (prevelika t.i. SEO težavnost oz. SEO difficulty).

Poleg ključnih besed je pomembna tudi povezava med Google Business profilom in spletno stranjo podjetja. Spletna stran je glavni vir informacij o podjetju in njegovi ponudbi.

Spletna stran mora biti optimizirana za SEO (optimizacija spletnih strani), kar pomeni, da mora vsebovati ključne besede, hitro nalaganje, dobro navigacijo, kakovostno vsebino in privlačen dizajn. Spletna stran mora biti tudi povezana z Google Business profilom tako, da ima enake podatke o imenu, naslovu, telefonski številki in delovnem času (NAP). To pomaga Googlu prepoznati verodostojnost in avtoriteto podjetja.

NAP pomen za google business

Nazadnje je treba okrepiti lokalno prisotnost podjetja z uporabo drugih strategij, kot so imeniki, povezave in družbena omrežja. Imeniki so spletne strani, ki prikazujejo sezname podjetij po kategorijah in lokacijah.

Podjetje se mora vpisati v čim več relevantnih imenikov in poskrbeti, da so njegovi NAP podatki DOSLEDNI z Google Business profilom (vir).

Povezave so hiperpovezave oz. povratne povezave do spletne strani podjetja z drugih spletnih strani. Vaše podjetje si mora prizadevati za pridobivanje kakovostnih povezav z avtoritativnimi in relevantnimi spletnimi stranmi.

Družbena omrežja so platforme, ki omogočajo interakcijo z obstoječimi in potencialnimi strankami. Podjetje se mora AKTIVNO udeleževati družbenih omrežij, kjer lahko deli svoje novice, ponudbe, ocene in vsebino, ki je zanimiva za svojo ciljno publiko.

Kako oglaševati Google Business profil

Google Business je odlično orodje za oglaševanje vašega podjetja na spletu. Google Business povežete z Google Ads, da izboljšate svojo vidljivost in doseg.

Sinhronizacija z Google Ads vam omogoča, da izkoristite sinergijo med obema platformama. Z Google Ads lahko ustvarjate oglase, ki se prikazujejo na vrhu iskalnih rezultatov, na partnerskih spletnih mestih in v aplikacijah. Z Google Business pa lahko dodajate informacije o vašem podjetju, kot so lokacija, delovni čas, kontakti, fotografije in ocene. Tako lahko povečate zaupanje in zanimanje potencialnih strank.

Oglasi na Google Business so različne vrste (vir):

 • Lokalni katalog oglasi: To so oglasi, ki se prikazujejo v zavihku “Razišči” v aplikaciji Google Zemljevidi. Ti oglasi vsebujejo sliko, naslov in ceno vašega izdelka ali storitve. Ko uporabnik klikne na oglas, ga preusmeri na vašo spletno stran ali aplikacijo.
 • Lokalni iskalni oglasi: To so oglasi, ki se prikazujejo v iskalnih rezultatih, ko uporabnik išče podjetja v svoji bližini. Ti oglasi vsebujejo logotip, ime in oceno vašega podjetja ter gumb za klic ali navigacijo.
 • Lokalni akcijski oglasi: To so oglasi, ki se prikazujejo v iskalnih rezultatih in na zemljevidih, ko uporabnik išče določeno storitev, kot je dostava hrane ali rezervacija hotela. Ti oglasi vsebujejo gumb za opravljanje želene akcije, kot je naročilo ali rezervacija.

Primer:

lokalni google business oglas

Pri oglaševanju Google Business profila je ključno t.i. ciljno targetiranje. Z Google Business in Google Ads lahko dosežete pravo ciljno skupino strank glede na njihovo lokacijo, interese, namere in demografske podatke. Tako lahko prihranite čas in denar ter povečate konverzije spletne strani.

Merjenje učinkovitosti je pomembno za optimizacijo vaših oglaševalskih kampanj. Z Google Business in Google Ads lahko sledite in analizirate uspešnost vaših oglasov glede na različne metrike, kot so prikazi, kliki, obiski, prodaja in donosnost naložbe. Tako lahko ugotovite, kateri oglasi delujejo najbolje in kaj lahko izboljšate.Najpogostejša vprašanja o Google Business

Kako odstraniti neželen profil na Google Business

Če želite odstraniti neželen profil na Google Business, morate najprej prijaviti zlorabo. To lahko storite tako, da odprete profil, ki ga želite odstraniti, in kliknete na tri pike v zgornjem desnem kotu. Nato izberite možnost “Prijavi zlorabo” in sledite navodilom na zaslonu. Google bo pregledal vašo prijavo in se odločil, ali bo profil odstranil ali ne.

Ali je mogoče upravljati več profilov na Google Business

Da, mogoče je upravljati več profilov na Google Business. Če želite to storiti, morate ustvariti organizacijo in dodati uporabnike, ki jim želite omogočiti dostop do profilov. Nato lahko uporabniki preklopijo med različnimi profili in jih urejajo po potrebi.

Kako dolgo traja, da se spremembe na profilu prikažejo v iskalnih rezultatih

Spremembe na profilu se lahko prikažejo v iskalnih rezultatih v nekaj minutah ali urah, odvisno od števila in vrste sprememb. Če želite pospešiti postopek, lahko pošljete zahtevo za ponovno indeksiranje svojega profila prek orodja za spletno optimizacijo. To bo spodbudilo iskalnike, da ponovno preverijo vaš profil in posodobijo svoje podatke.

Kako dodati slike in videoposnetke na Google Business profil

Prijavite se v Google Business.

 1. Izberite svoje podjetje in kliknite na zavihek “Fotografije”.
 2. Kliknite na gumb “Dodaj fotografije ali videoposnetke” in izberite datoteke, ki jih želite naložiti.
 3. Počakajte, da se slike in videoposnetki naložijo in prikažejo na vašem profilu.
 4. Če želite urediti ali izbrisati katero od slik ali videoposnetkov, kliknite nanjo in izberite želeno možnost.

Kako izbrisati podvojeni profil na Google Business

 1. Prijavite se v Google Business in izberite profil, ki ga želite izbrisati.
 2. V zgornjem desnem kotu kliknite ikono za nastavitve in nato Upravljanje lokacij.
 3. Na seznamu lokacij poiščite podvojeni profil in kliknite tri pike ob njem.
 4. Kliknite Izbriši lokacijo in nato potrdite izbris.
 5. Počakajte nekaj dni, da se spremembe odrazijo na Googlu.

Kako pridobiti boljše ocene in mnenja na Google Business

 1. Zagotovite odlično izkušnjo strankam: Poskrbite, da je izkušnja strank z vašim podjetjem čim bolj pozitivna. Skrbite za kakovostne izdelke, storitve in odlično storitveno podporo. Zadovoljne stranke so bolj verjetno, da bodo pustile pozitivne ocene.
 2. Spodbujajte povratne informacije: Aktivno spodbujajte svoje stranke, da pustijo ocene in mnenja na vašem Google Business profilu. Lahko jih povabite k temu z osebnim povabilom prek e-pošte ali s sporočilom na blagajni. Poudarite pomen njihovega mnenja in kako pomaga drugim strankam pri odločanju.
 3. Poenostavite postopek pisanja ocene: Naredite postopek pisanja ocene čim bolj enostaven za stranke. Na svoji spletni strani ali v e-poštnem podpisu lahko vključite povezavo, ki vodi neposredno na vaš Google Business profil, kjer stranke lahko hitro in enostavno pustijo oceno.
 4. Bodite odzivni in zahvaljujte se: Ko stranke pustijo oceno ali mnenje, se jim iskreno zahvalite. Odziv na ocene kaže, da si cenite mnenje strank in ste pripravljeni prisluhniti njihovim potrebam. Bodite pozorni na negativne ocene in se potrudite rešiti morebitne težave.
 5. Ustvarite pozitivno izkušnjo s povratnimi informacijami: Ko stranke pustijo ocene, jim odgovorite na njih. Bodite vljudni, spoštljivi in rešite morebitne pritožbe ali težave, ki so jih izpostavile. S tem pokažete potencialnim strankam, da ste zanesljivi in se zavzemate za visoko kakovost storitev.
 6. Ponudite spodbudo za pisanje ocen: Lahko ponudite majhno spodbudo, kot je popust ali nagrada za stranke, ki pustijo oceno na Google Business profilu. To jih bo spodbudilo k pisanju ocen in izkazovanju zadovoljstva s svojo izkušnjo.

Pomembno je tudi opozoriti, da morate spoštovati smernice Googla in se izogibati manipulaciji ocen. Zbiranje poštenih in resničnih ocen je ključno za ohranjanje zaupanja strank in ohranjanje pravičnosti na platformi Google Business.