Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Za zlom medenice je najpogosteje kriva prometna nesreča ali padec iz višine. Vsak zlom kosti, tudi pri medenici, potrebuje čas, da se kost zaceli. Ali obstaja način, da se celjenje kosti pospeši? Preberite v naslednjem prispevku, kjer bomo opisali tudi, zakaj se pri starejših zlom medenice pripeti že pri nerodnem padcu na zadnjo plat. Vabljeni k branju!

Kazalo

Zgradba medenice

Medenica je kost v obliki obroča, ki je v višini kolka, sestavljena iz več ločenih kosti. Zlom medenice je zlom katere koli od teh kosti. Nekateri zlomi medenice vključujejo zlom več kot ene kosti, ti pa so še posebej resni, saj je bolj verjetno, da se bodo kosti premaknile oziroma zdrsnile iz pravilnega položaja.
Torej zlom medenice predstavlja vsaka zlomljena kost, ki sestavlja medenični obroč. Na spodnji sliki lahko preberete katere kosti sestavljajo medenico:

zlom medenice

Vzroki za zlom medenice

Najpogostejši vzrok za zlom medenice je prometna ali delovna nesreča. Pri nesreči s takšnim izidom je potrebna ali velika sila in hitrost ali padec z višine.

OSTEOPOROZNI ZLOM MEDENICE

Kadar ima pacient osteoporozo, ko so kosti krhke, lahko pride do osteoporoznega zloma, ko že zaradi manjšega padca poči medenična kost.
Osteoporoza je bolezen kosti, ko se gostota kostne mase zniža. Taka kost, ki ima manjšo gostoto kostne mase, pravimo da je porozna, je nevarnejša za zlome in tudi celjenje je počasnejše. Več o tej bolezni, preberite na povezavi, kjer vam predstavimo vaje in prehrano za bolnike z osteoporozo.

STRESNI ZLOM MEDENICE

Stresni zlom se pogosto pojavi pri tistih, ki nenadoma povečajo razdaljo med treningom ali stopnjo aktivnosti, vključno s sedečimi ljudmi, ki nenadoma začnejo vaditi. V medenici so redke, čeprav so pogostejše pri ženskah. Stresni zlom se lahko zgodi tudi odraščajočim športnikom.

Stresne zlome medenice je enostavno spregledati, saj je bolečino precej težko locirati. Simptomi so običajno topa bolečina, ki jo je sprva težko lokalizirati.

Simptomi pri zlomu medenice

Pri zlomu medenice je znana bolečina v kolku; preberite kaj so še drugi vzroki za tako bolečino.

Koliko časa se zlom medenice celi?

Zlom medenice se celi med šest in osem tednov. To je obdobje nastajanja nove kalus kosti, ki mora prerasti vrzel med kostmi. Poznamo metode, ki občutno pospešijo celjenje kosti, to je zagotovo magnetna terapija, ki poleg počitka pri zlomu medenice še najbolj deluje, glede na bolečino. Če vas zanima kako pospešiti celjenje kosti po zlomu, preberite prispevek na povezavi.

Kako ravnati s pacientom?

Pri prometni ali delovni nesreči, je potrebno ravnati posebno previdno s ponesrečencem. Lahko se zgodi, da zaradi stresa in adrenalina, poškodovanec kljub zlomu medenice, želi hoditi. Takega ponesrečenca je potrebno dati v ležeči položaj dokler na kraj nesreče ne pridejo reševalci.
Ob padcu z višine je ravno tako potrebno poklicati reševalce.
Ob izpustu iz bolnišnice, pacienti trpijo hude bolečine, ko jim vsak premik v trupu predstavlja izziv. Ker so hitro odpuščeni v domačo oskrbo, nekateri pristanejo v plenicah, saj niso sposobni sami do stranišča.