Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Zlom ključnice se lahko zgodi vsakemu, vendar je pogostejša pri mlajših od 25 let, ko še ključnica ni dokončno zakostenela. Povzroči ga padec na ramo ali druga nesreča in včasih je potrebna operacija, vsekakor pa čas, da se kost zaceli.
V prispevku bomo opisali dogodke pri katerih se zlomi ključnica, kaj vpliva na celjenje koti, rehabilitacijo in način, kako pospešiti nastajanje nove kalus kosti, da se zlom ključnice čim hitreje zaceli. O tem smo nekaj napisali že v prispevku celjenje kosti po zlomu, zato vabljeni k branju.

V spodnjem zapisu preberite:

Kazalo

Vzroki za zlom ključnice

Vzroki za zlom ključnice so največkrat pri športu ali druge nesreče. Vzroki so lahko:

Zakaj se zlomi kost?

Kost se zlomi zaradi sile, ki pritisne na kost in je močnejša od trdnosti in elastičnosti od kosti. Kost se zlom ob prometnih nesrečah, športnih poškodbah ali nerodnemu padcu.
Pri starejših poznamo zlom kolka, ki ga povzroči že neroden padec, ki povzroči hudo travmo in tudi trajno invalidnost pri starejših osebah, ki so potrebne stalne nege in niso več sposobne samostojno živeti.

Znaki ob zlomu ključnice

zlom kljucnice-znaki

Tveganja za zlom ključnice

Tveganje za zlom ključnice je dosti večje do 25. leta starosti, ker takrat še ključnica ni povsem zakostenela. Ker še nima dovoljšne gostote kostne mase, je takšna kost bolj krhka in še ni prožna, zato se hitreje zlomi. Beležimo največ zlomov pri športih kot so nogomet, motokros, kolesarjenje…
Ključnica je dolga in tanka kost, ki poteka od prsnice, do vsake rame. Zatipate jo lahko na vrhu vašega prsnega koša, tik pod vratom. Trda vlakna povezujejo ključnico z prsnico in lopaticami. Žal je le-ta precej izpostavljena poškodbam, saj jo prekriva le tanka plast kože.

Športne poškodbe

Športne poškodbe so dejavnik tveganja, saj se ravno pri mladih športnikih beleži največ zlomov ključnice.
Oče mladega motokrosista je njegov zlom ključnice in njegovo rehabilitacijo, opisal takole:

Jaka si je v soboto 4.5.2019 na treningu pred evropsko dirko motokros v Franciji zlomil ključnico. V nedeljo, 5.5.2019, je že imel operacijo v Novem Mestu. Ker si je želel čim prej vrniti nazaj na motor smo se po priporočilih prijateljev odločili za magnetno terapijo Magus.
Jaka je terapijo izvajal 2-3 x dnevno in pri prvi kontroli čez 2 tedna je bila ključnica v stanju, da je ponovno lahko začel trenirati na motorju.
Po manj kot 3. tednih od operacije je že odpeljal Evropsko dirko na Portugalskem in bil odličen 15 z kar nekaj padci, vendar je ključnica zdržala.
Zdravniki so pri drugi kontroli izrazili presenečenje nad izredno hitro zaraščanje kosti, saj je bila po mesecu in pol skoraj povsem zaceljena.
Pet mesecev po operaciji smo odstranili žico, ki jo je imel v kosti in kost je zaceljena tako kot da se sploh ne bi zlomila.
Jaka vse svoje aktivnosti izvaja brez težav ali bolečin in se že pripravlja na naslednjo sezono.

zlom ključnice-sportna poskodba
Mladi motokrosist je uporabljal blazino Magus za hitrejše celjenje kosti medtem, ko je gledal TV. Izvajal jo je 2-3 x dnevno po 30 minut.

Osteoporoza

Osteoporoza je največji dejavnik tveganja za zlom kosti pri starejših. Sicer se ključnica ne zlomi velikokrat pri starostnikih, vendar je to bolezen, ki močno vpliva na kakovost kosti.
Osteoporoza je kronična bolezen, ki je značilna za ženski spol po 55. letu, saj je povezana z delovanjem hormonov v menopavzi. Gre za to, da se gostota kostne mase močno zmanjša. Ravno zato je zgodnje odkrivanje te bolezni ključno pri preprečevanju zlomov kosti zaradi poroznih kosti.

Zlom ključnice ( zdravljenje )

Zlom ključnice se zdravi konzervativno, ko vam namestijo opornico, da je roka čim bolj pri miru in da se kost zaceli;
ali operativno, ko je potrebno zlomljeno ključnico naravnati tako, da sta zlomljeni strani čim bolj tesno skupaj. Vrzel med zlomljenima kostema mora biti v pravi legi in čim manjša, da bo celjenje kosti čim hitrejše. Vstavijo lahko žico, vijake ali ploščico.
Zdravnika morate obiskati, če ste pri padcu ali drugi poškodbi utrpeli silo na ključnico, ki bi lahko povzročila zlom. Ob zlomu je prisotna huda bolečina, ki takoj onemogoči premikanje roke. Zdravnik vas bo napotil na rentgen, kjer bo iz slike razviden zlom. Od načina zloma je odvisno zdravljenje in rehabilitacija.

Koliko časa se celi zlom ključnice?

Zlom ključnice pri otrocih se celi od 3 do 6 tednov, pri odraslih med 6 in 8 tednov. Celjenje kosti je vedno hitrejše, če se miruje in pospešuje z magnetno terapijo. Pacient kasneje, po potrebi, dobi tudi fizioterapijo, da se pridobi na izgubljeni gibljivosti in moči.

zlom ključnice- opornica
Zlom ključnice se zdravi konzervativno, ko se poskrbi za mirovanje; elektromagnetna terapija pa pospeši celjenje kosti od 30% do 50% ( 1 )

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi: Pulsed electromagnetic fields for the treatment of bone fractures ( študija v angleškem jeziku o vplivu elektromagnetne terapije pri zdravljenju zlomov kosti )

Kako dolgo se celi ključnica?

Ključnica se celi, pri odraslih 6-8 tednov, pri otrocih 3-6 tednov.

Kaj lahko naredim za hitro rehabilitacijo?

Magnetna terapija dokazano pospeši celjenje kosti ( 1 ). Uporabljate jo lahko doma.

Kako vem, da imam zlomljeno ključnico?

Ob zlomu je bolečina huda in ostra, sliši se škrtanje, nezmožnost premikanja roke nad glavo, izboklina na točki zloma…

Kdaj je nujna operacija pri zlomu ključnice?

Operativno zdravljenje je nujno, kadar gre za prelom, ki je zamaknjen, saj ga je potrebno naravnati ali celo povezati z žico.