Zamenjava kolka je poseg, ki ga opravijo na ortopediji in je najpogostejša operacija kolka nasploh. Pri zamenjavi kolka gre za zamenjavo kolčnega sklepa z umetnim. Poznamo več različnih protez, gre za umetni vsadek, ki nadomesti okvarjene dele prizadetega kolka.

V spodnjem zapisu bomo opisali, kako poteka zamenjava kolka, zakaj pride do takšne operacije, kakšne vrste protez se uporabljajo in kakšna je rehabilitacija po opravljenem posegu. Vabljeni k branju:

Zakaj pride do zamenjave kolka?

Do zamenjave kolka pride takrat, ko je kolčni sklep tako obrabljen in poškodovan, da nobena od fizikalnih in drugih metod ne pomaga pacientu, da bi lahko normalno živel. Bolečine v sklepih so eden izmed največjih problemov sodobnega časa, saj ovirajo človeka pri gibanju, športu in v službi.

Zamenjava kolka: vzroki

Artroza oziroma obraba kolka je glavni vzrok, da pride do menjave kolka. Kolčni sklep je zelo obremenjen, saj nosi velik del telesne teže, poleg tega je njegova gibljivost pomembna pri hoji. Zaradi tega je podvržen veliki nevarnosti obrabe oziroma artroze. To pomeni, da se v sklepu plast hrustanca obrabi, napoka in naposled se na robovih sklepa začnejo tvoriti osteofiti. To so izrastki, ki dražijo mehko tkivo in nastane vnetje, ki ga imenujemo ARTRITIS.

Artroza je najpogostejši vzrok, ki privede do zamenjave kolka. Več o obrabi, preberite na povezavi.

Zlom kolka je drugi najpogostejši vzrok za zamenjavo kolka. Predvsem pri starejših, ko so kosti tudi porozne, je zamenjava edina opcija.

Potek operacije

Vrste kolčnih protez

Rehabilitacija po zamenjavi kolka