Kaj je WHITE HAT SEO

White hat seo je to kar vam Google narekuje, da bi naj delali v smeri tega, da boste čim više rangirali. Torej to je igranje po pravilih oziroma po Googlovih pravilih. V bistvu bi pa jaz vseeno rekel, da ne bi smeli slediti nobenim drugim pravilom kot enemu! To pa je, da ne optimizirate za spletne iskalnike ali za pozicije ampak svojo vsebino vedno optimizirajte le za uporabnika.

Če pa grem bolj na dejanske nasvete pa gre nekako tako, da bodite pri pisanju člankov pozorni na teh pet stvari:

  • kakovostna vsebina
  • dobro označene fotografije, da bo Google vedel kaj prikazujete
  • resnične in relevantne povezave
  • dobro pisanje in slovnica
  • naslovi naj se držijo vsebine pod njimi ob tem pa ne pozabite, da morajo naslovi zanimiv, da bodo pritegnili pozornost bralca

Kakovostna vsebina zapisa je tako pomembna kot kakovostno blago pri šivanju otroških oblačil

Kakovostna vsebina je prva in najpomembnejša. Tudi če imate trike s katerimi spravite bralce na svojo stran morate vedeti, da brez kakovostne vsebine na njej ne bodo ostali in to bo potem imelo še slabši učinek kot če sploh ne bi prišli na stran. Neglede na to ali govorimo o white hat seo ali čem drugem je bi moralo biti nujno, da je vsa spletna vsebina kakovostna!

Če vse preslikam v katero drugo branžo lahko pridemo tudi pri šivanju oblačil do enakega efekta. Tudi če boste imeli, še tako posebne kroje in dobro oglaševanje ter res lepe fotografije izdelkov vam to nič ne bo pomagalo če ne boste v začetku imeli kvalitetnega blaga. Kakovost otroških oblačil se bo začela že z pravilno izbiro blaga. Sploh v današnjem času, ko veliko dajemo na trajnosti je pomembno, da tudi sami izdelujemo kakovostne in trajne izdelke. Če so otroška oblačila izdelana iz kakovostnega blaga imate osnovo za dobro oglaševanje, fotografije in seveda prodajo. Tako je pa tudi pri pisanju člankov. Če imate kakovostno vsebino že imate vsebino za dobro pozicijo v iskalnikih, ki jo morate le še podpreti z dobro taktiko in osnovnim SEO znanjem.

otroska-oblacila-labi
otroska-oblacila-labi

Dobro označene fotografije in ostale datoteke

Google fotografij v resnici ne vidi. Čeprav se tudi na tem področju že veliko spreminja in tudi umetna inteligenca je že tako napredna, da zna veliko brati iz vizualnih podob pa še vedno velja, da Google fotografije razume iz ALT opisa. Torej vi morate napisati, kaj je na fotografiji, da bo Google razumel, da ta fotografija paše v kontekst vašega članka, produkta, itd…

Torej tudi če družinski fotograf na svoji spletni strani objavlja izredne družinske fotografije mu to pri poziciji na spletnih iskalnikih še nebo pomagalo. Šele takrat, ko jih bo pravilno označil bo to zares koristilo.

Torej najprej je pomembno, da izberemo fotografijo, ki pomaga razložiti vsebino okoli nje. Nato pa jo je treba opisati takšno kot je. Torej ne pozabite, da ne morete objaviti družinske fotografije in ob njej pisati o fotografiranju hrane. To dejansko nima smisla in tudi če bi Google po nekem naključju vašo fotografijo pokazal tistim, ki so iskali fotografije hrane bi bili ti iskalci razočarani. Zato fotografije opisujte čim bolj eksaktno, ker bodo tako še bolje podpirale vaše članke. Poleg tega pa vam bodo lahko pripeljale tudi nove obiskovalce iz iskalnika fotograifj!  

Resnične in relevantne povezave

Zopet smo pri tem, da mora biti vsebina resnična, relevantna če hočemo, da bodo bralci zadovoljni. Lahko ste prepričani, da ko bodo bralci zadovoljni bo tudi Google to nagradil.

Torej tudi pri hiper povezavah velja nekao kot pri opisih fotografij. Naj bodo to zunanje ali interne povezave morajo biti relevantne s tem o čemer pišete! Torej iz članka o otroških oblačilih ne deljate povezave na fotografske novice. Če pišete o otroških oblačilih potem so logične povezave na otroške tematike ali pa na produkte otroških oblačil. Recimo povezava je lahko na otroške kape, trakove, šale in podobne otroške izdelke.

LABI-otroske-kape
LABI-otroske-kape

Tako bodo vaši bralci lahko dobili dodano vrednost. Če boste pisali o določeni temi in boste to podkrepili z dodatnimi informacijami bodo to cenili in to se bo poznalo na času, ki ga preživijo na strani. Vse to pa posledično Google nagradi z višjimi pozicijami v iskalniku. Predvsem zato, ker si želi pokazati rezultate, ki so iskalcem pomagali poiskati rešitve.

Dobro pisanje in slovnica

Ta del bi moral biti samoumeven. Slovnica in pravilno pisanje vsekakor pomaga pri tem, da so teksti bolj berljivi. S tem boste bralca dlje časa zadržali na svoji strani. V nasprotnem primeru pa ga boste z veliko napakami v tekstu hitro zmedli in tako izgubili njegovo pozornost. Čeprav to na videz nima nobene veze z white hat seo bi rekel, da je popolnoma nasprotno. Vsekakor je pomembno, da so vsi aspekti vsebine dobri če želimo na pravilen način priti do svoje pozicije na spletnih iskalnikih in predvsem če želimo tam tudi ostati.

Unikatni naslovi, ki se držijo teme

Naslovi morajo biti napisani mikavno in tako, da so toliko privlačni, da si bralec želi prebrati odstavek pod naslovom. Pa ne samo to, morajo tudi v le parih besedah opisati to kar bo bralec spodaj prebral. Vse možnosti, ki bralca šokirajo in ga pripravijo, da bere tekst, ki v resnici ne podpira tega kar je napisano v naslovu bodo na dolgi rok le škodovale vašemu rezultatu.