Tema tedna: Uporabniška izkušnja [SEO komentar TEDNA 24/2023]

Uvod

Ta teden je kot tema tedna bila izbrana tematika o uporabniški izkušnji. Kljub temu, da je dostikrat uporabniška izkušnja prej v domeni oblikovalcev in dizajnerjev spletnih strani, imamo tudi SEO-ti na to temo marsikaj za povedat 🤨. O tem teče beseda v današnjem SEO komentarju TEDNA.
p.s.: še posebej, če kot nekdo, ki nastopa na spletu, NISTE freelancer in vsega na svojih spletnih straneh ne počnete sami, priporočam današnje branje. Ker, kot boste videli v nadaljevanju, res ni narobe, če se posamezni “oddelki” digitalnega marketinga med sabo znajo “pogovarjat”.

O tem kako pomembna je uporabniška izkušnja na spletni strani govori rezultat spodnje razsikave (1):

uporabniška izkušnja
  • 46% obiskovalcev spletne strani, le to zapusti, ker je sporočilo, ki ga oddaja spletna stran preprosto PREMALO jasno. Večina spletnih strani ponuja več stvari hkrati, a žal te predstavijo na svojih spletnih straneh tako, da se osnovno sporočilo dodane vrednosti za obiskovalca, razvodeni.

    15 ikon v primarnem meniju, 25 podmenijev, pa še tem dodanih 83 pod pod menijev, res človeka izgubi. Po eni strani, pri taki zasnovi, obiskovalec težko najde tisto po kar je na spletno stran prišel, po drugi strani pa to niti približno ni dobro za SEO optimizacijo.

Glavna SEO novost tedna

Skoraj nemogoče je, da se glavne novice na področju spletne optimizacije v tem obdobju ne bi dotikale (kmalu) novo prihajajoče SGE (search generative experience). V članku, objavljenem na Search Engine Land, boste našli nasvete, ki v povezavi s prihajajočo SGE priporočajo kaj upoštevati, če želite uvrstiti svoje vsebine v t.i. carousel prikaze v novi SGE (na sliki):

glavna seo novost tedna 24 2023

Če povzamem točke, ki so priporočene v vsebini članka, se očitno Google za prikaze teh vsebin, osredotoča na t.i. EEAT. Pri čemer ne pozabit, da enega izmed E-jev, predstavlja Experience. Zdaj, ko že nekaj časa najbrž večina SEO-tov dela s pomočjo AI orodij, se izkazovanje izkušenj v vsebinah, pogosto pozabi.

Dodatno: Tudi na Search Engine Journal-u so ta teden objavili članek v povezavi z EEAT in predvsem offsite SEO. V tem članku boste našli odgovor o tem ali se splača v vaših vsebinah linkati na druge spletne strani, ki imajo visoke backlink profile.

SEO namig TEDNA [izboljševanje uporabniške izkušnje in primarni meni na spletni strani]

Če je predvsem pri novičarskih in ostalih portalih, ki štancajo ogromne količine vsebin, še “nekako” razumljivo ali pa “oprostljivo”, da imajo v glavnem meniju svojih spletnih strani, nešteto možnosti, ki jih lahko klikne povprečen obiskovalec teh portalov, to ni dobra praksa pri spletnih straneh, ki se NE monetiziramo s prikazovanjem reklam, javnim denarjem ali naročninami. Preveliki osnovni meniji SEO rezultatom prej škodijo kot koristijo (vir):

seo namig tedna uporabniška izkušnja

Čez povezave v primarnem meniju obiskovalci spletne strani dostopajo do podstrani in tudi čez te povezave “teče” t.i. link juice. Za potrebe SEO optimizacije si želite link juice usmerjati na tiste vaše vsebine, ki jih želite na Googlu uvrstiti višje.

Tudi, če niste ravno ekstra internet ekspert, vam je logično, da ga ni obiskovalca spletne strani, ki bi bil sposoben na 2 povezavi klikniti naenkrat. To pomeni, da, če imate v meniju eno povezavo do vsebine, ki jo želite na Googlu uvrstiti višje, drugo pa do vsebine za katero vam je uvrstitev na Googlu nepomembna – obstaja možnost, da bodo obiskovalci kliknili na tisto drugo, vam nepomembno povezavo.

Ko so kliknili na vam nepomembno povezavo, s tem hkrati niso kliknili na vam pomembno povezavo. It’s that simple.

Iz tega izhaja, da si (če ne drugo) iz SEO vidika, želite čimbolj preprostega in enostavnega menija. V katerem imate samo povezave do vam pomembnih vsebin (preko katerih zasledujete svoje SEO cilje).

S preprostim in enostavnim menijem se hkrati borite tudi proti glavnemu razlogu zakaj obiskovalci zapuščajo spletne strani (ki sem ga navedel v uvodnem grafu, na vrhu tega komentarja).

IZ PRAKSE: Malenkost se strukturiranje glavnega menija rado zaplete, ko imate v ponudbi več, vam pomembnih storitev in poduktov, pa še, če ugotovite, da uporabniki Googla, informacije o njih iščejo preko različnih ključnih besed. Za te primere uporabite možnosti filtriranja, prikazovanja atributov, tagov in drugo. Priporočam: Struktura spletne strani [za učinkovito spletno prodajo & SEO]

SEO izkušnja tedna [o uporabniški izkušnji iz mojega novega SEO projekta]

Ker vam v tej rubriki že kar večino SEO komentarjev tedna prikazujem rezultate mojega novega SEO izziva, ki se ga od začetka letošnjega leta, lotevam na hrvaškem trgu, nadaljujem s prikazom trenutnih rezultatov tudi tokrat.

seo izkušnja tedna 24 2023 1

Za mano bo s koncem junija 2023 pol leta dela na novem SEO projektu. In na zgornji sliki je viden dosedanji rezultat.

Zdaj pridejo počitnice. V katerih se bo dinamika novih objav sicer nekoliko ustavila, vseeno pa ostajam na postavljenem cilju, da do konca letošnjega leta na stran pripeljem minimalno 300 obiskovalcev na dan.

Mimogrede: v moji super davni SEO preteklosti (v letih 2014 in 2015) sem za cca. 500 obiskovalcev na dan (kar je cca. 15.000 mesečnih obiskovalcev) potreboval leto in pol. Ampak sem v tistem projektu članke pisal vsak dan, v tem izzivu pa pišem enkrat tedensko.

Kako naj vam koristi moj trenutni SEO projekt zgoraj

V tej zgodbi bi res zagrete za SEO, morala motivirati najmanj naslednji 2 trditvi:

  • kdor se bo dobro naučil izvajati SEO, ne bi smel imeti strahu pred tem kaj bo, ko bo enkrat v penziji. Ko enkrat ujamete SEO proces, ki ga je treba izvajati, sploh več ne bo vprašanje, ali vam bo uspelo. Po moji izkušnji in praksi bo prej glavni izziv kako doseči vse to kar bi s SEO lahko. Dnevi in leta se vam bodo zdeli prekratki.
  • lahko, da deluje, da je optimizacija internetnih strani težka, a v bistvu NI. Glavni izziv sta konsistentnost in čas, ustvarjanje vsebin (še posebej zdaj, ko imamo ChatGPT in druge) pa ni težko.

V vednost: nekatere informacije iz mojega aktualnega SEO projekta, ki ga izvajam na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajam na opisovanem projektu delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.

Uporabne vsebine za SEO

Uporabne vsebine za SEO delim na aktualne/splošne SEO novosti in SEO uporabne vsebine v povezavi z namigom tedna o upravljanju uporabniške izkušnje:

Aktualne SEO novice

napredna uporaba chatgpt in ai za seo

Uporabne SEO novice iz današnje tematike (uporabniška izkušnja)

SEO orodje oz. taktika tega tedna

Brezplačen tool (za do 3 projekte), ki ga priporočam za upravljanje uporabniške izkušnje oz. uporabniško oblikovanje je Figma:

uporabniška izkušnja seo orodje

Super SEO copywriting namig IZ PRAKSE [če ste ga slučajno med branjem tega komentarja spregledali 😉]:
Zraven novosti in uporabnih namigov, ki jih objavim v petkovem SEO komentarju tedna, mi služi ta ista vsebina tudi kot “podporni onsite SEO članek” moji t.i. “pillar” vsebini o uporabniški izkušnji.
Ko boste izvajali isto taktiko pri ustvarjanju svojih vsebin, ne pozabite na uporabo sinonimov targetirane ključne besede. Z njihovo uporabo bodo vaše vsebine bolj raznolike, omogočale boljšo berljivost in omogočile izogibanje ponavljanju ene in iste besedne zveze (t.i. keyword stuffing).
V mojem primeru (v tem članku) je v besedilu zraven besedne zveze uporabniška izkušnja uporabljen tudi izraz upravljanje uporabniške izkušnje, uporabniško oblikovanje in drugi.

Lep vikend,