Tema tedna: Robots.txt [SEO komentar TEDNA 28/2023]

Uvod

Ta teden smo v moji zaprti BTB podporni SEO skupini na FB-ju govorili predvsem o robots.txt datoteki. Nekaj uporabnih misli o njej boste našli tudi spodaj, v tokratnem SEO komentarju TEDNA.

seo komentar tedna 28 2023 robots txt

Glavne 3 funkcije1 katerim je namenjena robots txt datoteka, so:

  • optimizacija t.i. crawl budgeta (to je števila spletnih strani, ki jih Googlovi pajki obdelajo v določenem času)
  • blokiranje podvojenih in zasebnih vsebin
  • izključitev posameznih delov vsebin iz indeksiranja (npr. pdf-ji, videi, slike,…)

Med nekatere najpogostejše SEO napake v povezavi z robots.txt datoteko sodijo blokiranje CSS in image datotek za Googlove pajke, napačna raba t.i. wildcards (simbolov kot so *, $,…), itd….2.

Glavna SEO novost tedna

Glavna novost tega tedna so končno bolj pozitivni odzivi SEO skupnosti na spremembe, ki jih Google načrtuje v okviru prihajajoče SGE:

seo novost tedna 28 2023

Tista druga novost iz prejšnega tedna (t.j. visoka SERP volatilnost), pa očitno ni več takšna novost, ampak, zgleda da, nova realnost:

serp volatilnost 28 2023

Kaj oboje pomeni za SEO

S prvo novostjo Google morda testira “odziv” SEO skupnosti. Nikjer ne piše, da bo to kar trenutno prikazuje nova SGE dejansko tudi implementirano v končni verziji. Zato je tovrstne informacije verjetno najboljše spremljati zgolj v luči opazovalca. In obenem potrpežljivo “čakati” kaj bo prinesla končna rešitev.

Druga novost, ponavljajoča se SERP volatilnost, pa tudi nakazuje na potrpežljivost. Kdor v “SEO igri” ni potrpežljiv in ne dela na dolgi rok, utegne ne samo psihično trpeti, ampak morda niti ni najbolj primeren za SEO. Obstajajo številne druge alternative, da si zagotovite konstantne obiske (ampak v zameno za denar seveda, npr. Google Ads).

Glavna, vsaj moja smernica, ki mi pomaga, ko so na sceni SERP volatilni tedni, ostaja spodnja:

seo smernica 28 2023

Nič samo opazovat kako se vam SERP-i “topijo”. In nič kaj skakat v spreminjanje svoje SEO strategije. Samo gasa naprej. Če delate dobro, se bodo SERP-i prej ali slej “uklonili” vašim željam.
Seveda je drugo, če ne delate ok 🙃.

SEO namig TEDNA

Glede robots.txt datoteke naj samo spomnim, da pajki berejo vrstice od zgoraj navzdol. Sitemap vrstico zato postavite spodaj (pod allow in disallow ukaz). Drugače pa sem o robots txt pisal tukaj (pozor: pisal sem s pomočjo AI).

SEO izkušnja tedna

Za mano je prvi delovni teden po zaključku prvega dela dopusta. SEO aktivnosti na našem novem projektu se nadaljujejo naprej, priznam pa tudi, da sem želel le te še malenkost pospešiti, zato, ker me v avgustu čaka še drugi del dopusta.

Z namenom, da se tole moje počitnikovanje ne bi preveč poznalo, navsezadnje pa tudi zato, ker na projektu lovim cilj 300 obiskovalcev na dan do 8.12.2023, poskušam aktivnosti že zdaj izvajati bolj agresivno. Ta teden sem imel namen objaviti kar 3 nove vsebine, a mi to ni uspelo.

Je pa zato uspela izenačitev starega rekorda dnevnega obiska, ki sem ga dosegel 2.7. letos.

Aktualne rezultate poglejte s klikom na spodnji gumb.

V vednost: nekatere informacije iz našega zadnjega, aktualnega SEO projekta, ki ga izvajamo na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajamo na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.

Uporabne vsebine za SEO

V tej rubriki načrtujem še v letošnjem letu spremembe. Takoj, ko najdem 3 ali 4 ure ekstra časa jih izvedem in jih boste opazili. Zaenkrat pa je spodaj predstavitev SEO uporabnih vsebin še po starem.

Aktualne SEO novice

Za aktualno SEO novico je poskrbel Ross Hudgens s to objavo:

seo novica 28 2023

Avtor objave je zaznal, da zanimanje za ChatGPT upada.
Ob tem se znova spomnim vprašanja, ki sem ga že pred časom zasledil v SEO skupnosti: What if “the next big thing in SEO” is not a big thing at all.

Ostale novice:

napredna uporaba chatgpt in ai za seo

Uporabna SEO vsebina iz današnje tematike

Lep vikend,

Viri:
1 – Robots.Txt: What Is Robots.Txt & Why It Matters for SEO
2 – Critical Mistakes in Your Robots.txt Will Break Your Rankings and You Won’t Even Know It