Tema tedna: Natančnost anchorjev [SEO komentar TEDNA 33/2023]

Uvod

Prejšnji teden je bilo govora o količini potrebnih linkov za SEO. Ta teden je govora o natančnosti linkov. T.i. anchor tekstu na kontekstualnih linkih. Tako kot o količini potrebnih linkov, ima tudi o anchorjih na linkih, najbrž vsak SEO svojo “teorijo”. Tudi jaz 😁.
A o tem v nadaljevanju.

SEO novosti

Glavna novost tega tedna je uradno zaključena septemberska posodobitev Googlovega algoritma (vir):

Zdaj večina SEO scene začenja s preštevanjem “mrtvih”.
Nekateri so že med samo posodobitvijo začeli s spreminjanjem svojih SEO strategij, tisti, ki smo na SEO sceni že dlje časa in z malo bolj trdo kožo, bolj sledimo spodnjemu:

Panični in impulzivni odzivi pri premikih na SERP-ih so odveč.
SEO optimizacija je “itak” že sama po sebi, polžje počasen spletni kanal.
Če hitite s spremembami zaradi zaključkov, ki ste jih dobili zato, ker je vaš graf obiskanosti spletne strani nek dan pokazal navzdol, potem v bistvu sploh nimate izdelane svoje SEO strategije. Ampak prej lovite zajca za rep.

Na tak način pa je zelo težko graditi neko zgodbo.
Če ne drugega, se s tem, ko se ob vsakem nihljaju SERP-ov navzdol vrnete k pobiranju padlih opek, vračate k tistemu, kar očitno ne deluje.
In niste fokusirani na tisto kar deluje.

Druga SEO novost, ki je precej “razburkala” SEO skupnost je izjava Googlovega predstavnika Gary Illyes-a v eni izmed objav v kateri je rekel spodnje (vir):

Seveda se je SEO skupnost odzvala turbulentno.

Od “milejših” trditev, da jemljite izjave Googlovih predstavnikov s precejšnjo mero skepse, do “ostrejših” izjav, da je preteklost že neštetokrat pokazala, da se v SEO industriji najbolj splača delati ravno tisto kar Google odsvetuje.

Češ, da smo SEO-ti itak Googlu “trn v peti”:

Da ne govorim o vrlih prodajalcih backlinkov, ki se, eden za drugim, v svojih emailih, neumorno trudijo dopovedovati in dokazovati, da backlinki še vedno igrajo pomembno vlogo pri spletni optimizaciji.

p.s.: Glede na to, da tudi Seo-Praktik.si prodaja backlinke (in uči njihove gradnje), sem seveda bil tudi od mojih SEO mentorirancev povprašan kaj si mislim o tem.
Vsem povem isto.
Sami odločate o tem ali backlinki za vas predstavljajo dodano vrednost ali ne.
Če menite, da ne, je neumno, da jih gradite (ali zanje plačujete).
Možno je tudi, da jih ne gradite pravilno.

Če menite, da vam backlinki dodajajo vrednost, potem jih gradite naprej.

Če pa me vprašajo ali backlinke gradim sam in ali jih nameravam graditi še naprej, pa vsakega napotim na pregled naših SEO rezultatov v ŽIVO.
Kjer lahko za vsak teden posebej, preštejete koliko (kontekstualnih) backlinkov sem zgradil.

Pri gradnji backlinkov ni nobene filozofije.
Ali izmeriš, da zate delujejo in jih gradiš.
Ali pa izmeriš, da zate ne delujejo. In jih ne gradiš.

NAMIG MED VRSTICAMI: kakovost backlinka ni (samo) odvisna od domene na kateri je backlink zgrajen. Na isti domeni zgrajena 2 backlinka, za 2 različni spletni strani, nimata nujno enakega vpliva na premike na SERP-ih.

Tretja SEO novost, kateri tudi sam posvečam precej pozornosti iz vidika lastnega izobraževanja v SEO, je objava rezultatov ene izmed SEO kampanj, na kateri se vrača, staro dobro, t.i. blog komentiranje (oz. gradnja backlinkov s pomočjo komentarjev na blogih).

Poglejte to:

Kako komentirati tole?

I am pretty sure, da smo SEO freelancerji, skoraj v večini, z namenom gradnje backlinkov, “blog commenting” opustili. A se ob tem ni narobe spomniti, da ima pravzaprav glavno “pipico” za prikaze spletnih strani na SERP-ih, vedno in izključno samo Google.

Ni nemogoče, da v nekem obdobju, pipico obrne bolj v eno smer. In v drugem obdobju, v drugo.

Četrta novost, kateri se najbrž ni mogel izogniti nihče saj je bila v tem tednu objavljena kar na prvi strani Googla, v njegovem logotipu, je ta, da je Google ta teden praznoval že 25 let (vir):

Vse najboljše, Google.
Z iskreno željo, da “zdržiš” še naslednjih 25 let.
Potem bom pa jaz itak že v “penziji” 🥸.

SEO namig TEDNA

SEO namig tedna, kot rečeno v uvodu, govori o natančnosti anchorjev.
O tem kaj je anchor tekst, tukaj ne bom (ker sem ga podrobno opisal tukaj).

V SEO skupnosti obstajamo različni ustvarjalci.
Nekateri anchor tekstu ne polagajo nobene pozornosti, drugi o anchor tekstu znamo “mleti” 1 uro, tretji si za ustrezno in SEO pravilno opremljanje linkov z anchor teksti, pomagajo s kalkulatorji in izračuni.

Kaj je najbolj prav?

Vem, da se bom ponovil pri odgovoru, tako kot že v rubriki nad to, a vseeno…
Prav je to, kar IZMERITE, da za vas deluje.

Problem je v tem, da redki merijo, spremljajo, opazujejo, še manj pa testirajo med različnimi oblikami anchor tekstov in njihovim vplivom na premike na SERP-ih.

Sam sem kar se tiče uporabe besed na anchor tekstih, “zmerno tečen”.
Ne verjamem oz. moji osebni SEO testi, mi do danes niso pokazali nobenih posebnih rezultatov, če anchor tekste, gradim naključno.

Osebno dosegam rezultate tako, da pri anchor tekstih pazim, da sem z njimi, v prvi vrsti natančen.
Natančen anchor pa je lahko samo, če imate izdelano neko evidenco v kateri imate izpisano katere anchorje uporabite za kateri url naslov.

Anchor mora tudi povedati kaj se skriva na kliku za besedilom.
K istemu naj namiguje tudi t.i. “okoliški” (t.j. surrounding) tekst okrog anchorja.
Anchor naj bo tudi kratek (vir):

NAMIG MED VRSTICAMI: Bodite pozorni na diverzifikacijo anchorjev. Ne optimizirate enega vašega url naslova nenamerno za več ključnih besed (primarne + sekundarne) !!! Zakaj ne bi upoštevali tega tudi pri anchorjih?

SEO izkušnja tedna

Rezultati, ki jih objavljam v tej rubriki, zdaj že malo “razvajajo”.

Praktično ni minil v zadnjem mesecu niti en teden, da ne bi obisk na našem spletnem projektu letošnjega leta, bil višji kot v preteklih tednih.

To je sicer lepo videt, a se pri takšnih rezultatih (ki jih zagotovo dosegate tudi ostali), lahko hitro pojavita 2 izziva:

  • človek zaspi na svojih lovorikah ali pa
  • človek postane “pohlepen” in raziskuje možnosti kako bi to rast še povečal. In takrat lahko naredi kakšno neumnost.

Zato v tem projektu “konja, ki očitno vleče” trenutno ne bom spreminjal.
Navsezadnje je do konca prvega leta izvajanja tega projekta, na današnji dan, vsega še “samo” 42 dni 😄.

V vednost: nekatere informacije iz našega zadnjega, aktualnega SEO projekta, ki ga izvajamo na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajamo na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.

Uporabne vsebine za SEO