Tema tedna: CHAT GPT free [SEO komentar TEDNA 36/2023]

Uvod

Če sem se prejšnji teden posvečal predvsem Bard-u, sem se ta teden (znova) brezplačni verziji ChatGPT. In predvsem primerjavam med obema.
O tem bo govora v nadaljevanju, a še pred tem, gremo kar na SEO novosti…

SEO novosti

 • Glavna SEO novost tega tedna je, da se je Googlova oktoberska CORE posodobitev algoritma zaključila:

Po preteklih izkušnjah nam to najbrž ne pomeni več ogromno. Ker smo zdaj najbrž že navajeni, da za ovinkom čaka že nova posodobitev.

V zvezi z zadnjimi aktualnimi posodobitvami lahko rečem samo, da je v SEO skupnosti zaznati precej padcev predvsem iz naslova septemberske HCU posodobitve, kar se tiče oktoberske pa nekega pretiranega “jamranja” v SEO skupnostih nisem zaznal.

Kar se tiče spletnih strani, ki jih upravljamo na Seo-Praktik-u, so se nihanja v tem obdobju dogajala kvečjemu v dveh panogah. Pa še za ti dve nisem 100% prepričan, da so Googlove posodobitve sploh imele kaj opraviti z njima.

Tako, da…. generalno gledano… se mi zdi, da jih je Slovenija (+Hrvaška) v tem obdobju, odnesla dobro.
In brez “pretiranih” žrtev.

p.s.: oktoberska SPAM posodobitev je prav tako zaključena (danes):

 • Druga SEO novost, na katero odziv v SEO skupnosti, me je kar presenetil, je objava članka o tem kako deluje SGE in kaj to pomeni za SEO. Tukaj.

  Čeprav načeloma ne prebiram rad člankov o rečeh, ki šele prihajajo in za katere sploh ne vemo v kakšni obliki bodo prišle, sem se v članek na povezavi vseeno “zakopal”.

  Zanimal me je predvsem prvi del (ki govori o tem kako SEO deluje), o vplivu na SEO, o katerem je govora v drugem delu, pa odkrito povedano, vseeno nisem želel brati, ker se mi, dokler SGE deluje v testni fazi, to zdi “izguba časa”.

  Važno je, da imamo vpogled v to kako SGE deluje, o dejanskem vplivu na SEO, pa se mi zdi, da bomo lahko govorili, ko bo SGE dejansko implementirana. Če sploh bo (kot razberem dvom pri nekaterih SEO ekspertih).

  Članek je zanimiv tudi zato, ker prikazuje prve podatke o vplivu SGE (seveda v testnem okolju). Poglejte spodnje podatke npr. o CTR-jih pred in po SGE:
 • Tretja SEO novost je, da lahko, po novem, AI slike generirate kar iz Google Slides (seveda v labs okolju):

Kot sem zapisal že večkrat, je v testnem okolju za AI na Googlu, v teku nešteto testov. Nima smisla vseh komentirati, še posebej ne, ker se nam niti približno ne more sanjati kateri od njih bodo tudi dejansko ugledali luč sveta.

 • Četrta SEO novost so opažanja SEO skupnosti, ki je pred HCU posodobitvijo zaznavala, da dobro na Googlu rangirajo t.i. LinkedIN Collaborative articles, zdaj pa, po HCU, ne rangirajo več tako dobro:
 • Peta SEO novost je, da bi naj nehali delovati t.i. “event rich results snippets”:
 • Šesta SEO novost je opažen Googlov banner za nakupne besede tik pod prvim organskim rezultatom. Mnenje o tem je tukaj.

SEO namig TEDNA

Ta teden sem pretežno delal (znova) s ChatGPT. Z malenkost večjim poudarkom na opazovanje razlik med Bardom in free ChatGPT-jem.

Nobene posebne znanosti ni tu. V nekaterih primerih se je izkazal za boljšega Bard, v drugih ChatGPT. Načeloma se mi zdi, da mi ChatGPT ponuja boljše rezultate pri t.i. evergreen vsebinah, Bard je boljši pri trendovskih vsebinah.

V nobenem primeru pa ne svetujem, da se “poročite” samo z enim od njiju.
Spoznajte enega in z njim osvojite svoj proces dela. Potem pa na drugega.

Ker je vsaka stvar za nekaj boljša (in slabša) boste s treniranjem obeh hitro prišli do spoznanja katerega uporabljati za katero nalogo.

NAMIG MED VRSTICAMI: Ko osvojite proces dela z zgornjima dvema AI pomočnikoma, pojdite naprej. Na naslednjega, recimo Bing.

SEO izkušnja tedna

Graf, ki prikazuje naše aktualne SEO rezultate v ŽIVO je to:

Poročilo o tem kaj se je delalo, najdete tukaj:

V vednost: nekatere informacije iz našega zadnjega, aktualnega SEO projekta, ki ga izvajamo na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajamo na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.

Uporabne vsebine za SEO

Sicer gre spodaj za malenkost starejšo vsebino (2021) a jo vseeno zelo priporočam: