Kako vključiti profile socialnih omrežij spletne strani v prikaze na Googlu in ali to koristi SEO?

Spodaj je napisan postopek kako dosežemo, da so profili socialnih omrežij, na katerih nastopa naša spletna stran, vidni na Googlovi pametni kartici (ne vem, če jo to pravilen slovenski prevod), po tem, ko nekdo vtipka našo spletno stran (brand name) v Google. V nadaljevanju pa je opisano še kako je optimizacija spletnih strani povezana s strukturirano posredovanimi podatki in kakšne koristi prinašajo strukturirani podatki, spletnim stranem iz vidika SEO optimizacije.

.

Kje bodo vidne povezave do naših socialnih omrežij, lahko vidite na spodnji sliki (na primeru, če nekdo vtipka brand name Google):

.

.

Socialne profile za prikaz na Googlovi pametni kartici (knowledge carts) vključimo preko strukturiranih podatkov (schema markup). Strukturirani podatki (structured data) so nič drugega kot Googlov standardiziran format za posredovanje bolj natančnih podatkov Googlu o vsebini naše spletne strani (o tem malenkost več nižje, v drugem poglavju).

.

Socialne profile družbenih omrežij, lahko preko strukturiranih podatkov dodamo v Google za Facebook, Twitter, G+, Instagram, YouTube, LinkedIn, Myspace. V schema markup lahko sicer specificiramo še druge socialne profile, a (na dan 16.6.2018) ti še niso vključeni med iskalne rezultate.

.

Da ne zgubljate časa in raziskujete 200 let po Googlovem search blogu za developerje kako dosežete, da bodo povezave do vaših družbenih omrežij vidne na Googlovi kartici, je spodaj opisan zelo enostaven povzetek kako na hitro vključite socialne profile svojih spletnih strani v obliki strukturiranih podatkov:

.

Vnos socialnih profilov družbenih omrežij ZA PODJETJA

.

  • Če vaša spletna stran govori o podjetju oz. organizaciji (tudi spletni trgovini), potem boste uporabili to kodo (ki jo lahko kar skopirate od spodaj in svoje podatke vnesete samo v vrstici “url” in “sameAs” za vse socialne profile na katerih ste s podjetjem, prisotni):

.

<script type="application/ld+json">
{ "@context" : "http://schema.org",
  "@type" : "Organization",
  "name" : "Your Organization Name",
  "url" : "http://www.your-site.com",
  "sameAs" : [ "http://www.facebook.com/your-profile",
    "http://www.twitter.com/yourProfile",
    "http://plus.google.com/your_profile"] 
}
</script>

.

Vnos socialnih profilov družbenih omrežij ZA OSEBE

.

  • Če spletna stran govori o osebi (osebni blog), potem uporabite spodnjo kodo in spet samo spremenite url in “sameAs” vrstice z vašimi podatki:

.

<script type="application/ld+json">
{ "@context" : "http://schema.org",
  "@type" : "Person",
  "name" : "your name",
  "url" : "http://www.your-site.com",
  "sameAs" : [ "http://www.facebook.com/your-profile",
      "http://instagram.com/yourProfile",
      "http://www.linkedin.com/in/yourprofile",
      "http://plus.google.com/your_profile"] 
}
</script>

..

Poenostavljen postopek za lastnike WordPress spletnih strani

.

Če imate wordpress spletno stran in ne veste kam skopirati izpolnjeno kodo z vašim url-jem strani in vašimi povezavami na socialna omrežja, si lahko zelo enostavno, pomagate s pluginom Insert Headers and footers plugin, preko katerega kar v nastavitvah, v okencu Scripts in Header, vnesete svoje podatke.

.

Kako sem to kodo izpolnil in skopiral v plugin na moji osebni spletni strani o spletni optimizaciji, si lahko pogledate spodaj:

.

strukturirani podatki socialni profili

.

To je vse.

Če ste vse naredili pravilno, bo Google ob naslednjem obisku vaše spletne strani, zajel te podatke in jih začel prikazovati vsem, ki v Google vtipkajo vaše ime oz blagovno znamko vašega podjetja.

.

Kako testirate, da ste socialna omrežja, preko strukturiranih podatkov, označili in vnesli pravilno?

.

Da boste 100% prepričani, da ste vse naredili prav, ima Google razvito orodje s katerim lahko testirate ali ste postopek vnosa strukturiranih podatkov, vnesli pravilnoStructured data testing tool (by the way: preko tega orodja lahko testirate tudi strukturiranje ostalih podatkov na spletni strani; npr. izdelki, recepti, blog zapisi,….)

.

testiranje vnosa struktiriranih podatkov

.

Spodaj sem testiral mojo spletno stran, ki sem ji socialna omrežja strukturiral zgoraj in slika, da je naloga opravljena pravilno, zgleda tako:

.

test strukturiranih podatkov

.

Zakaj bi sploh strukturirali podatke socialnih omrežij?

.
Mene je seveda to zanimalo predvsem zato, ker sem hotel vedeti ali strukturirani podatki vplivajo na SEO.

.

Iz članka What is Schema Markup & Why it is important for SEO – SearchEngineJournal, lahko razberete, da NE OBSTAJA DIREKTEN DOKAZ, da imajo strukturirani podatki neposreden vpliv na pozicije spletne strani v Googlu.

.

A pozorno preberite to:

.

Strukturirani podatki vizualno “lepše” in “bolj opazno”, prikažejo naše podatke na Googlu, kar pa POSREDNO VPLIVA na izboljšanje CTR-ja (klikabilnosti na našo stran). Vir: Why you need rich snippets in your life – SearchEngineJournal

.

Zanimiva raziskava na Makoblog, ugotavlja koliko klikov prejme spletna stran, ki se nahaja na prvi strani Googla in je rangirana NA DRUGEM MESTU, obenem pa ima podatke, posredovane Googlu, preko strukturiranega formata in koliko klikov prejme spletna stran, ki je rangirana NA PRVEM MESTU, nima pa strukturirano posredovanih podatkov, Googlu:

.

vpliv strukturiranih podatkov na ctr
Vpliv strukturiranih podatkov na ctr

..

Dodatni viri o vplivu in pomenu vseh strukturiranih podatkov (tudi za socialna omrežja) za SEO:

.

.

Zaključek

.

Tako kot pri vsaki drugi stvari, glede optimiziranja spletnih strani, velja tudi pri uporabi ali neuporabi strukturiranih podatkov, da boste našli zagovornike in pa tiste, ki menijo, da je strukturiranje podatkov sama izguba časa. Glede na to, da pa je v SEO, upravljanje s časom, res ZEEELO pomembno, smo seveda vsi SEO akterji, zainteresirani, da ne delamo reči, ki nimajo vrednosti.

.

A pozorno preberite tole:

.

Meni je pozornost za strukturiranje podatkov glede socialnih omrežij za spletne strani, vzbudil v tweetu (14.4.2018), Bill Slawski – Seo by the Sea (ki velja za ikono spremljanja Googlovih patentov v zvezi z SEO in Googlovim algoritmom).

.

tvit o socialnih profilih

.

Bill ugotavlja, da Google, patent struktiranih podatkov v povezavi s socialnimi omrežji, kljub temu, da je njihovo socialno omrežje G+, v primerjavi z drugimi omrežji, prej duh, kot karkoli drugega, REDNO POSODABLJA.

.

In najbrž se na Googlove patente, ki so redno posodabljani, splača usmerjati več pozornosti, kot na patente, ki poniknejo v zgodovino.

.