Primer spremljanja ključnih besed (analize SERP-ov) [Prikaz za spletno stran Nevron]

Iz spodnjega prikaza, boste dobili boljši “občutek” na kaj je treba biti pozoren, ko spremljate pozicije svojih spletnih strani, za posamezne ključne besede (t.i. SERP-e) in pa tudi občutek ali se vam morda splača kupiti katero izmed SEO orodij, ki omogočajo spremljanje ključnih besed in SERP-ov. Ali pač zadošča, da imate lasten/brezplačen sistem spremljanja besed.

Spodaj objavljen zapis je prikaz spremljanja SERP-ov za spletno stran Nevron.eu, pri čemer so vsi podatki o konkretnih ključnih besedah, “zamegljeni”, odkit je zgolj podatek o ključni besedi “iptv set top box” (ker navsezadnje ta zapis, v nadaljevanju, vsebuje povezavo na ciljan url naslov za to ključno besedo). Orodje, s katerim se spremljajo ključne besede, se imenuje SERPWatcher in spada v sklop orodij KWFinder, podjetje Nevron pa ima za svoje potrebe, zakupljeno plačljivo verzijo programa.

Kdaj brezplačno spremljati pozicije ključnih besed in kdaj se odločiti za plačljivo orodje za spremljanje ključnih besed?

SERP-e (search engine position rankings) oz. pozicije spletne strani, glede na različne vtipkane ključne besede, lahko spremljate “po lastnem/brezplačnem izdelanem sistemu”, lahko pa za spremljanje SERP-ov uporabite različna SEO orodja (plačljiva in testno brezplačna).

spremljanje ključnih besed nasvet

Sam sem, preden sem se za svoje spletne strani in spletne strani, mojih strank, odločil izdelati lasten sistem spremljanja ključnih besed (SERP-ov), najdlje časa uporabljal SERP Robot (v preteklosti imenovan SERP Lab – vir 1), a sem se, po tem, ko ni omogočal več brezplačnega spremljanja SERP-ov, odločil za izdelavo svojega sistema.

Opomba: kristalno jasno mi je, da je spodaj opisana tematika ena izmed najbolj dolgočasnih in najmanj zanimivih tem, ki jih zahteva optimizacija spletnih strani, ker pač večino vsebinskih ustvarjalcev in blogerjev, najprej zanima onsite seo optimizacija, do offpage seo pa precej webmasterjev, že zgubi voljo. Kaj šele, da bi potem dlje časa in redno, sploh offpage SEO izvajali.

(Plačljiv) KW Finder je zelo uporaben, če spletna stran, nastopa na tuje govorečih trgih (ker je na neplačljive načine, za natančno spremljanje ključnih besed, dostikrat treba biti kar pazljiv, kako imate nastavljene prikaze v Chrome iskalniku (ali drugih; npr. StartPage), da so pozicije spletnih strani, dejansko prikazane tako kot jih vidi večina spletnih uporabnikov, na tujih trgih).

Na spodnji sliki, boste videli, 3, posebej označene točke….:

1 – ključna beseda (iptv set top box) za katero je prikazan celoten prikaz spremljanja besede. Url naslov, ki se prikaže v Googlu, za vtipkano ključno besedo “iptv set top box” je http://www.nevron.eu/blog/iptv-set-top-box/ in je viden na sliki, v razdelku Indexed URL.
2 – trenutna pozicija spletne strani za izbrano ključno besedo (iptv set top box)
3 – iskalni volumen ključne besede (mesečno, na Google.com)

Kot rečeno že zgoraj, so ostale ključne besede in pripadajoči url naslovi, namerno zamegljeni….

eprav KW Finder omogoča affiliate/posredniško provizijo pri predstavljanju svojega orodja, sam NISEM in NIMAM affiliate naveze z KWFinderjem. Ker se mi zdi, da bi v tem primeru, opis orodja v tem zapisu, izgubil na kredibinosti. Affiliate posredniki, ponavadi in logično, ker imajo od prodaje produktov, provizijo, o opisovanih orodjih, pišejo vse najboljše.

Iz slike spremljanja posamezne ključne besede lahko vidite, da se spletna stran, z izbrano/ciljano ključno besedo, razmeroma stabilno (razen enega nihljaja med osmim in enajstim marcem 2019) “drži” na poziciji med top 3 na prvi strani Googla, na angleškem trgu. Hkrati je ključna beseda “iptv set top box” dokaj zahtevna in ima zelo mikaven iskalni volumen.

Ostale (zamegljene) ključne besede so nanizane pod izbrano besedo, rdeče in zeleno obarvane številke pa predstavljajo spremembo/premik v SERP-u spletne strani, v zadnjih 24 urah.

Kdaj se odločiti za plačljivo orodje za spremljanje ključnih besed?

  • če s svojo spletno stranjo delujete na tujem trgu, potem plačjiva SERP orodja, definitivno priporočam (kot rečeno že zgoraj, je iskanje pravih SERP-ov za tuje trge, lahko kar hudič oz. je treba biti kar precej pozoren (predvsem na prikazane url naslove za posamezne ključne besede).
  • če s spletno stranjo ciljate na sklop več kot 10 generičnih/težkih, ključnih besed, priporočam plačljiva SEO orodja za spremljanje ključnih besed, zato, ker vam orodja, v tem primeru, prihranijo ogromno časa.
ali kupiti seo orodje nasvet

Če ste začetnik v spletni prodaji, potem plačljivih orodij za SEO, ne priporočam. Itak se je treba najprej “poučiti” kaj SEO sploh je, kako deluje, kaj je potrebno delati in predvsem spoznati, kako z njim do izboljšanja spletne prodaje. Šele, ko se od brezplačnega spletnega nastopa, nekaj zasluži, pa se (mogoče) nekaj investira nazaj v plačljiva orodja (ki jih razumete).

p.s. brezplačno delovanje orodja sem opisal tukaj.

Viri:

1 – SerpRobot