Spletno trženje internetne strani Kamini Luzar [strategija trženja strani, ki že rangira visoko v Googlu]

Za razliko od prejšnjih dveh SEO strategij (Prodajna strategija spletne strani Mapri Proasfalt in Spletno trženje internetne strani Ban&Ban.si), vam bi moral biti spodnji prikaz strategije, zanimiv predvsem zato, ker na eno izmed “močnih in generičnih” ključnih besed, spodnja spletna stran, že rangira med top 5 pozicijami na slovenskem Googlu. Optimizacija spletnih strani za TOP ranking pozicije na Googlu, pa je zato, še poseben izziv.

V takih primerih ima ogromno zainteresiranih in aktivnih v spletni prodaji, občutek, da ni na internetni strani več kaj izboljšati in, da je visoka pozicija spletne strani, na Googlu, maksimalno, kar se iz spletne strani, lahko doseže.

vsebinski marketing mentorstvo
vsebinski marketing mentorstvo

Iz spodnjega prikaza spletnega trženja za internetno stran Kamini Luzar, ki po prvem ogledu, rangira odlično, boste videli koliko “rezerv” dejansko lahko ima neka spletna stran, če ne drugega, pa bo že prenova spletne strani in izboljšan onsite SEO, prinesla boljšo podlago, za še boljši SEO izplen (še višje uvrstitve v Googlu) in pa tudi podlago za merljive učinke prodaje (ki jih internetna stran pred prenovo in po pogovoru z naročnikom, ne omogoča optimalno/če sploh).

spletna stran kamini luzar pred prenovo
spletna stran kamini luzar pred prenovo

V prikazanem primeru gre hkrati tudi za prikaz primera trženja preko spleta za internetno stran, ki potrebuje temeljito prenovo tudi zato, ker zdajšnja stran, ni ne pripravljena za prikaz na mobilnih napravah (slika), ni opremljena z varnostnim https certifikatom,….

varnostni certifikat

…. po analitičnih podatkih spletne strani (in pogovoru z naročniki), pa tudi rezultatov/izplena iz obstoječe spletne strani, tako kot je spletna stran zasnovana, pred prenovo, ni mogoče natančno izmeriti.

Aktivnosti, ki jih omogoča trenutno postavljena spletna stran in, ki se dejansko tudi izvajajo, večinoma omogočajo dodajanje novih produktov, slikic in novic (seveda vse brez upoštevanja SEO smernic). Pa tudi download dokumenta “Kaj je pomembno vedeti, ko se odločamo za nakup kamina ali peči”, ne omogoča zajema e mail naslovov, posledično pa nagovarjanja oz. obveščanja potencialnih strank, še preko email marketinga.

nemobilna spletna stran
Spletna stran pred prenovo ni pripravljena za prikaz na mobilnih napravah.

Kaj zajema načrt spletnega trženja preko internetne strani Kamini Luzar?

Izboljšano spletno trženje, smo si na SeoPraktik-u, zastavili skozi naslednje 3 točke:

 • pripravo strategije trženja na internetu (to je SEO načrt trženja, ki je delno/brez konkretnih podatkov, prikazan v tem zapisu)
 • prenovo spletne strani z možnostjo trženja produktov tudi s pomočjo plačanih oglasov (Google Ads, trženje preko socialnih omrežij (Facebook),…)
 • naknadno mentorstvo za pravilen (SEO) vnos novih produktov, spremljanje analitičnih podatkov ter gradnjo bloga (kot pritegovalca organskega prometa na spletno stran)

Glavno vodilo pred prenovo spletne strani

Preden smo sploh karkoli začeli razmišljati o prenovi spletne strani, smo imeli v mislih, da obstoječih url naslovov spletne strani, NE SMEMO “POVOZITI” oz. spreminjati.

Na spletni strani, ki na eno izmed “težkih, generičnih” ključnih besed, kljub SEO tehničnim pomankljivostim (spodnja slika), že rangira visoko, se, po mojem mnenju, z url naslovi, ne gre igrati. Kljub raznoraznim možnostim redirektanja url naslovov, ipd…, preprosto, raje več časa, posvetim temu, da na novo spisano spletno zgodbo, implementiram na obstoječe url naslove, je pa res, da me je ob preverbi SERP rezultatov zelo zanimalo kako se kaj spletna stran odreže tudi na druge težke (generične) in lažje (long tail) ključne besede.

Razkritje SEO (delno tehničnega/delno onsite SEO) rezultata že samo vhodne strani Kaminov Luzar, pokaže, da ima spletna stran kar nekaj SEO rezerv:

onsite seo rezerve spletne strani
onsite seo rezerve spletne strani

Upoštevanje SEO smernic je zato predvideno tako v prenovi spletne strani, kot tudi v mentorstvu, po katerem bodo lastniki, nove vsebine na spletno stran, dodajali po aktualnih SEO “pravilih igre”.

Spletno trženje s pomočjo SEO spletne optimizacije (povečanjem števila obiskovalcev na spletno stran )

Prvi predlagan pristop za izboljšanje trženja kaminov, kaminskih vložkov in peči ter vrtnih kaminov preko spletne strani, je spletna optimizacija (kakopak, če smo na spletni strani SeoPraktik.si in je stranka našla nas), pogoj, da bomo lahko v prihodnosti zmerili ali je od spletne optimizacije učinek ali ne, pa je najprej preverba trenutnega SEO stanja internetne strani.

Posnetek SEO stanja in iskanje rezerv v SERP-u

Prvo vprašanje, ki bi si ga verjetno postavil vsak, ki naleti na to SEO strategijo je, zakaj sploh prenavljati spletno stran, če se ta že nahaja na prvi strani Googla….

Odgovor je v tem, da se spletna stran nahaja, na prvi strani Googla, z ENO, težko ključno besedo (in še to, z njo na 5. mestu – poglejte vrstico 3 na spodnji sliki), “kamine in peči” pa kupci in obiskovalci spletnih strani s kamini in pečmi, iščejo, še preko cele gore drugih ključnih besed (samo na spodnji sliki je prikazanih še 5 ključnih besed, ki imajo več kot 500 iskanj).

Zato se splača najprej pogledati kako je spletna stran uvrščena še na nekatere druge ključne besede (težke in lahke):
Vpogled v dejanske podatke seveda dobi stranka v ločenem dokumentu!

uvrstitev spletne strani google

Zgornja slika pove:

 • da je od 37 spremljanih ključnih besed (v “topical” analizi ključnih besed (ki postane naročniku osnovni dokument za delo) smo jih skupaj našli nekaj čez 280), s samo 10 ključnimi besedami, spletna stran uvrščena na mestih od 1 do 5 (pozicije ključnih besed, obarvane z zeleno). Tisti, ki ste podrobno pogledali iskalne volumne ključnih besed na prvi strani Googla, ste opazili, da pravzaprav spletna stran rangira med top pozicijami samo z eno težko ključno besedo, vse ostale ključne besede so namreč long taili (z, od 10 do maksimalno 50, mesečnimi iskanji).
 • da se z 10 ključnimi besedami, spletna stran nahaja na pozicijah med 6 in 20 (to so t.i. “SEO quick wins oz. SEO low hanging fruit” pozicije, ki jih je pogosto mogoče prestaviti višje že s samo izboljšanjem onsite SEO optimizacije. Priporočam: Using Google analytics and search console data to identify “low hanging fruit” queries for SEO quick wins – Elad Levy. Zato se bodo za te ključne besede najprej izvedle vse onsite SEO rezerve, nato znova posnelo SERP stanje in šele nato so bo spletno trženje izboljševalo s pripravo podpornih (long tail) člankov na blogu (ki bodo z internimi linki, podpirali te url naslove). To je podrobneje predstavljeno v naslednjem poglavju.
 • da je 13 url naslovov uvrščenih na tretjo ali slabšo (do deseto) stran Googla (in so torej popolnoma nevidne spletnim obiskovalcem). Zadnji sklop (vrstice od 33 do 38) pokrivajo npr. zelo močno in pomembno buyer intent tematiko, ki ima sicer skupno 290 mesečnih iskanj, a z niti eno besedo, ni spletna stran na prvi strani Googla.
seo nasvet iz prakse

Za razliko od nekaterih drugih, objavljenih raziskav ključnih besed na SeoPraktik-u, boste predvsem redni spremljevalci strani SeoPraktik, opazili, da so na zgornji sliki, posamezne, težke in generične ključne besede, ločene z oranžnimi vrsticami. To je zato, ker so v analizi ključnih besed, te, vključno s SERP posnetki posameznih besed, ločene na posamezne tematike. Prenovljena spletna stran bo (ob ohranjenih url naslovih) strukturirana tako, da bodo nastali posamezni tematski sklopi (topical clusters oz. SEO silo), z namenom, da poskušamo v SERP-u dvigovati celoten niz ključnih besed, hkrati. Namesto eno ključno besedo, po eno.

Ob tem, še en nasvet…..

kako poiskati ključne besede namig

Za čimbolj temeljito analizo ključnih besed (s čimer je mišljena čim večja količina najdenih ključnih besed IN čim boljše segmentiranje najdenih besed na posamezne tematike), ne uporabljajte samo obstoječih vsebin in besed na spletni strani (če gre za prenovo spletnih strani), ampak tudi:

 • Google search konzolo (kjer lahko iskalne poizvedbe sortirate glede na CTR, iskalne volumne in povprečen položaj v SERP-u)
 • konkurenčne spletne strani (najmanj vse na prvi strani Googla)
 • vprašanja na forumih in socialnih omrežjih
 • SEO orodja za iskanje ključnih besed

Spletno trženje z izboljšanjem SEO hitrih priložnosti, t.i. “SEO low hanging fruits”

Spletno trženje čez SEO (ki v svetu spletne prodaje velja, v primerjavi s plačljivimi možnostmi oglaševanja (npr. Google Ads, Facebook,…), za počasno metodo, je najprej mogoče izboljšati z nekaj hitrimi in “lahkimi” SEO popravki.

To so t.i. “SEO zreli sadeži” oz. SEO low hanging fruits…

SEO “low hanging fruits” (uvrstitve ključnih besed, ki so na posnetku SERP stanja (zgornja slika), označene z rumeno barvo), se izboljšujejo z naslednjimi aktivnostmi (v tem vrstnem redu):

 • z boljšim zadovoljevanjem search intenta:
  • glede na tip vsake, posamezne, vtipkane ključne besede (informativna ključna beseda, nakupna beseda, navigacijska beseda, itd…),
  • glede na ustrezno vrsto vsebine (blog zapis, kategorija v trgovini, landing page, opis produkta,…) s pregledom kakšna vrsta vsebin se najpogosteje pojavlja pri konkurentih
  • glede na razporeditev vsebine in grafičnih elementov (tudi CTA-jev) v polju “above the fold”
 • s SEO optimizacijo naslovov (Title tag), meta opisov, H oznak, uporabe sinonimov v h2 in več oznakah:
  • Seo naslovi (Title tagi) morajo slediti search intentu ključnih besed (nakupne ključne besede morajo imeti nakupne naslove, oblikovane kot privlačne oglase)
  • Meta opisi morajo slediti search intentu ključnih besed (za informativne ključne besede, se pripravijo marketinško privlačni meta opisi)
  • H oznake si sledijo v vrstnem redu (h1, h2, h3,….), h1 oznaka se uporabi samo enkrat, h1 oznaka vključuje primarno ključno besedo, ostale h oznake vključujejo sinonime
 • optimizacija vsebine po postopku opisanem v Kompletnem vodniku za optimiziranje spletnih strani
 • dodajanje rich media vsebin, kjer je to potrebno (količinsko več kot jih ima konkurenca, za vsako ključno besedo, posebej)…
  • vpenjanje YouTube video vsebin
  • dodajanje cenikov
  • dodajanje razpredelnic in tabel
  • bulleting
  • več slik kot konkurenca
 • dodajanje schema mark up oznak
 • dodajanje notranjih povezav z marketinško privlačnimi SEO anchor teksti (description based keyword anchor text)
 • dodajanje zunanjih, relevantnih no follow in do follow povezav

Priporočam še:

Seo techniques for low hanging fruit using basic analytics – LongTailPro
7 Useful SEO tips to improve organic performance – StateOfDigital

onsite seo izboljševanje strani

Po opravljenih onsite SEO spremembah, se url naslovi z optimiziranimi in dopolnjenimi in tudi odvzetimi vsebinami, ponovno “vržejo” v Googlov index (preko Fetch as Google v Google Search konzoli), in zabeležijo se nove SERP uvrstitve….. 

Obvezno preberite še to…

Sicer nam podjetnikom, ki nas konkretno zanimajo koraki za boljše spletno trženje, pogosto ni ne v korist, ne v navadi, da čas izgubljamo s prikazovanjem projekcij in “slikanjem potencialne spletne zgodbe v prihodnosti” v stilu “kaj bi bilo, če bi bilo”, a samo za boljši občutek, kako je izboljševanje spletnega trženja čez SEO organsko vidnost spletne strani, “merljiva” znanost, pokažem spodnji primer:

Na težko ključno besedo, ki ima 1900 iskanj na slovenskem Googlu, se internetna stran Kamini Luzar (v času pisanja tega dokumenta) nahaja na 5. mestu, na prvi strani Googla:

Hipotetično gledano, jim že samo borba za tretje mesto, prinaša VEČ KOT 100% POVEČANJE ŠTEVILA OBISKOVALCEV (stolpec 1, estimated visits):

potencial seo vidnosti
potencial seo vidnosti

Stolpec dva bi lahko nakazoval, da se na vrhnje Googlove pozicije uvrščajo tudi spletne strani, ki imajo večje število deljenj na socialnih omrežjih (v trenutno izvajanem spletnem nastopu na družabnih omrežjih (predvsem Facebook), pa ima spletna stran Kamini Luzar, še nekatere neizkoriščene rezerve). O tem bomo z njimi govorili, v tretjem delu te strategije trženja, v mentorstvu za nadaljno rast spletne strani.

Stolpec 3 nakazuje, da bo del spletno trženjske strategije, usmerjen tudi v dvigovanje Domain score metrike, podrobneje pa je to opisano v poglavju Načrt aktivnosti za dvigovanje težkih, generičnih, ključnih besed, nižje v tem zapisu.

Posebno poglavje, v povezavi z onsite SEO aktivnostmi, je namenjeno optimizaciji vhodne spletne strani, kjer mora, zraven upoštevanja vseh zakonitosti onsite SEO optimizacije, zgoraj, biti posebna pozornost usmerjena še v hitrost nalaganja spletne strani, izgradnjo internih povezav iz vhodne strani v notranjost spletne strani ter v čim boljšo uporabniško izkušnjo.

Sicer se v spodnjem videu skriva “prikrita reklama” za uporabo enega izmed orodij za raziskovanje ključnih besed, Ahrefs, a vseeno priporočam, da si ogledate video o pomenu “SEO low hanging fruits”, predvsem na začetku posnetka:

Po ogledu videa vam je verjetno dokončno razumljivo, zakaj organsko spletno trženje čez Google, MORA vsebovati tudi upoštevanje onsite SEO izboljšav za “SEO low hanging fruits” ključne besede.

Ciljno trženje s pomočjo long tail ključnih besed

Spletno trženje, na podlagi long tail analize ključnih besed, je druga metoda SEO strategije.

Long tail ključne besede sicer počasi prispevajo k novim obiskovalcem na internetni strani, a so ti obiskovalci ciljani bistveno bolj natančno, kot, ko na kupce ciljamo z generičnimi besedami (dodatne koristi long tail pristopa so napisane še na dnu tega poglavja).

Long tail analizo ključnih besed izvajamo sproti.

 • Razlog je v tem, ker Google poroča, da je kljub temu, da procesira na dnevni ravni, čez 3 trilijone, (1 trilijon = 10 na 18. potenco oz. 1.000.000.000.000.000.000) iskalnih poizvedb, med 15% do 20% takšnih, ki niso še nikoli bila vtipkana v Google (vir: Google reaffirms 15% of searchers are new, never been searched before, SearchEngineLand, april 2017).
 • Hkrati pa long tail analizo delamo sproti tudi zato, ker moramo sproti, pred pripravo nove vsebine, preveriti ali morebiti na najdeno long tail, ključno besedo, že s katero drugo ne rangiramo na prvi strani Googla. Zakaj bi čas zapravljali s pripravo spletne vsebine, za ključno besedo, s katero smo že na prvi strani Googla?

Za ciljno trženje in raziskovanje long tail ključnih besed bomo uporabili ta SEO orodja, za evidentiranje in merjenje rezultatov pripravljenih spletnih vsebin, pa spodnjo evidenco:

nova evidenca long tail vsebin
nova evidenca long tail vsebin
 • stolpec A = datum objave spletne vsebine (datum, ko čez Google Search konzolo/Fetch as Google) dodamo vsebino v Googlov indeks
 • stolpec B = označba tematike (topical clusterja) za katerega je pripravljena spletna vsebina. V pripravljeni spletni vsebini bo notranja povezava (interni link), nekje v polju “above the fold” kazal na ciljni url tematike (ki je največkrat kategorija v spletni trgovini, lahko pa tudi landing page, vhodna/home page, ….). V Yoast vtičniku za SEO na WordPress spletnih straneh je to t.i. “cornerstone content”.
 • stolpec C = PLTKW = primary long tail keyword. V ta stolpec vnesemo primarno, dolgorepo, ključno besedo, na katero bo optimizirana spletna vsebina (v Yoast vtičniku za WordPress je to beseda, ki se jo doda v polje “focus keyword“).
 • stolpec D in E = SLKW = secondary long tail keyword. Za sekundarni ključni besedi sta namenjeni dve polji (na svojih spletnih projektih, kjer izboljšujem spletno trženje, sem za sekundarne ključne besede imel na začetku, predvidenih 6 polj, ampak ugotavljam, da je to za začetnike v spletnem marketingu, mogoče malo “prehuda”).
 • stolpec F = predviden za vnos url naslova pripravljene vsebine
 • stolpec D = namenjen za definiranje search intenta spletne vsebine (pozorni smo predvsem na to, na kakšna vprašanja v polju “above the fold” odgovarja naših prvih 5 spletnih konkurentov. Opazujemo vrsto, položaj, grafiko IN ENGAGEMENT EFFORTS, vsebine v polju “above the fold”, naših konkurentov). 
 • stolpec H = vrsta vsebine. PRED pripravo spletne vsebine, najdene za neko long tail ključno besedo, pregledamo kakšna vrsta vsebine, je najbolj primerna za vsako dolgorepo ključno besedo, posebej. Če Google v Incognito prikazuje na prvi strani, na najdeno ključno besedo, največ video posnetkov iz YouTuba, potem NI najbolj primerna vrsta vsebine za to kljulčno besedo, blog zapis. Priporočam: Kako izbrati ključne besede za spletno stran? in Analiza ključnih besed za 100% natančno ciljanje kupcev. Različne možne vrste vsebin so:
  • B = blog zapis
  • CP = category page
  • HP = home page (vhodna stran)
  • PP = product page
  • AP = about page
  • YT = youtube video
  • LP = landing page
 • stolpec I = tip vsebine. Tip vsebine se loči na PR članke in uporabne vsebine (UV). Večina blog zapisov na internetu (tudi na komercialnih spletnih straneh), so PR članki. Ki, če so spisani tako, da so uvrščeni na vrhnjih pozicijah Googla, lahko konvertirajo (pritegnejo povpraševanje ali e naslov za bodoči email marketing), lahko pa tudi ne. Če ne povzročijo konverzije, jih tudi zaradi poplave informacij iz drugih spletnih strani, hitro pozabimo. Posledica tega je, da moramo vedno znova, pisati nove vsebine, da jih potem čez različne spletne kanale (email marketing, družabna omrežja, itd…) vedno znova plasiramo med našo publiko (kjer pa spet dosegamo isti rezultat: ali konverzijo ali pozabo). SPLETNO TRŽENJE SE S PRIPRAVO PR SPLETNIH VSEBIN NE IZBOLJŠUJE!
  Za razliko od PR vsebin, uporabne vsebine, spletnim obiskovalcem ostajajo v spominu. Zna biti, da si bodo spletni obiskovalci, ki so “prileteli” na uporabno vsebino, našo spletno stran shranili, delili med druge na družabnih omrežjih ali se celo vračali na našo spletno stran (ker smo res uporabni). Iz oči doseganja boljših SEO rezultatov, se zna pripetiti, da bo naša uporabna vsebina, tudi dobila kakšno povratno povezavo, iz drugih spletnih strani. Brez, da bi offsite SEO (kar je gradnja povratnih povezav), morali izvajati sami.
[Tweet ” Razlika med uporabno in PR vsebino, je v tem, da prvo, po konzumiranju, shranimo, drugo pa vržemo v koš.”]
 • stolpec J = namenjen določitvi naslova spletne vsebine. Naslov spletne vsebine v “grobem” določimo takrat, ko izberemo primarno in sekundarne ključne besede, dokončno ga pa “izpilimo”, ko imamo vsebino tudi spisano. Naslov spletne vsebine naj ne bo “clickbait” PR ovski (iz istih razlogov kot zgoraj, kjer sem opisoval razliko med uporabno in pr vsebino), ampak naj čimbolj natačno, a marketinško privlačno in SEO ustrezno, pove o čem je govora v vsebini, ki se skriva za naslovom.
 • stolpec K = namenjen vpisu uvrstitve spletne strani v Google. Uvrstitev preverimo na različne načine (hint: ne uporabiti samo enega in še to incognito). Sam, za spremljanje uvrstitev, uporabljam tudi StartPage (zraven Incognito, Moz in Ubersuggest).
 • stolpec L = namenjen za oceno spletne vsebine iz vidika SEO (uvrščenosti spletne strani v Googlu). Odkar pomnim, svoje spletne vsebine ocenjujem po lestvici iz osnovne šole:
  • če je vsebina uvrščena od prvega do petega mesta, na prvi strani Googla = 5 odl
  • če je vsebina uvrščena od šestega do 20. mesta = 4 pdb
  • če je vsebina uvrščena od 21. mesta naprej = 3 db in vsebino ponavljamo
   (btw: v zadnjem času, sem pri nekaterih svojih, spletnih konkurentih opazil, da jim gre “rahlo v nos” to moje “haloško in ekstra poenostavljeno” ocenjevanje spletnih vsebin iz vidika SEO, češ, da nihče nima rad redovalnic. Še posebej ne odrasli.
   Odgovor na to: lahko vam ta način ocenjevanja ustreza ali ne, lahko si izmislite svojega, lahko naredite karkoli želite – a na nek način MORATE BITI ZAINTERESIRANI, DA IZVESTE ALI PRIPRAVLJATE VSEBINE KAKOVOSTNO ALI NE.
   Vihanje nosu mojih konkurentov, samo zaradi tega, ker je “moj sistem” (ki zame deluje že 7 let) za nekoga preveč poenostavljen, mi samo “laska”. Vsaj vem, da me tudi konkurenca spremlja :).
 • stolpec M = namenjen označbi ali pripravljena vsebina vsebuje Lead Magnet ali ne. “Vsegliharstvo, površnost in hitenje” ima na ogromno spletnih straneh za posledico, da lastniki spletne strani izdelajo en lead magnet in še ta je skoraj identičen od ene do druge spletne strani. Prepričan sem, da ste tudi sami že opazili nešteto spletnih strani, ki vabijo v stilu “Naroči se na novice”.
  Posledica “vsegliharstva, površnosti in hitenja” je, da takšna “povabila” k spremljanju e novic, ne rodjio rezultatov. Zato, ker mora biti “povabilo” zasnovano drugače:

   

  • obrazec za prijavo na e novice naj izraža korist za tistega, ki bi se naj prijavil na spremljanje novic
  • večja konverzija prejetih e naslovov se doseže, če povabilo k spremljanju sledi kot logična posledica spletne vsebine. Primer: Če v spletni vsebini govorim npr. o zunanjih vrtnih kaminih, bo konverzija boljša, če “povabilo k spremljanju ostalih novic” povablja v stilu “Te zanima še več primerov zunanjih vrtnih kaminov?” kot “Naroči se na e novice”. Zato je NAJMANJ ZA POSAMEZNE TEMATIKE (ker bi za vsak long tail bilo verjetno časovno preveč zahtevno), smiselno izdelati svoje, unikatno povabilo k oddaji e naslova.

Zraven tega, ni narobe razmisliti o tem ali sploh lead magnet postaviti ob bok (sidebar) spletnim vsebinam, ki jih optimiziramo na nakupne ključne besede (saj je prvi cilj le teh, boljše spletno trženje skozi pridobitev več povpraševanj oz. opravljenih nakupov v spletni trgovini, drugi cilj pa pridobitev e naslova).

 • stolpec N = namenjen označbi ali vsebina vsebuje prodajni cilj, saj je bistvo priprave novih vsebin, ne samo pridobitev novih obiskovalcev na spletno stran, ampak izboljšati spletno trženje. (Hint: na blogu spletne strani, ob vsebinah, pisanih in optimiziranih na informativne ključne besede, ni pametno v ospredje tiščati CTA s prodajnim ciljem).
 • stolpec O = namenjen označbi ali spletna vsebina v polju “above the fold” vsebuje notranjo povezavo/interni link na tematiko, ki jo spisana vsebina, optimizirana na long tail, tudi “podpira”. O pomembnosti tega za SEO sem pisal v Kako strukturirati spletno stran?
 • stolpec P = namenjen vnosu anchor texta na interni povezavi (ker vemo, da se anchor text iz vsebine, v vsebino, NE SME ponavljati
evidenca spletnih vsebin nasvet

S tako zastavljeno tabelo evidentiranja iskanj in priprave ter spremljanja rezultatov spletnih vsebin, optimiziranih na long tail, dolgorepe ključne besede, ubijamo več muh na en mah:

 • s pisanjem na long tail ključne besede, gre za bistveno bolj natančno CILJNO, spletno trženje (s ciljanjem na kupce katerih namen nam je bolj znan). Kljub temu, da organski promet obiskovalcev spletne strani, povečujemo počasi, je ciljna, long tail metoda za produkte, kot so kamini, kaminski vložki in kaminske peči (ki imajo visoko dodano vrednost), absolutno priporočljiva.

  Poglejmo zakaj:

  – zaslužek pri prodaji kaminov, je sigurno večji kot 5 – 15 ur, investiranih v pripravo res dobre, long tail vsebine.
  Ob tem, da bo ta “long tail vsebina” (če bo res spisana in optimizirana vrhunsko), na vrhnjih pozicijah Googla, “čepela mesece, če ne leta”, kar je čisto nekaj drugega kot spletne vsebine, ki jih moramo pripravljati za masovne oglede, obenem pa še “vklopiti vse razpoložljive sile v offsite SEO optimizacijo”, da vsebino pripeljemo na prvo stran Googla. 
  Če pripravljamo mega super vsebino za npr. chia semena, ki jih vtipka 1900 spletnih obiskovalcev na mesec in ob tem porabimo še cca. 6 mesecev offsite SEO aktivnosti, da ta vsebina, “prileze” na prvo stran Googla, zaslužimo pa 20% od produkta, ki v povprečju stane 2,5 €, je to nekaj čisto drugega, kot, če pripravljamo vsebino, za katero ni potreben offsite SEO, zaslužimo pa tudi bistveno več kot 2 evra.
 • s spremljanjem uvrščenosti pripravljenih spletnih vsebin, “pilimo in treniramo” svoje SEO znanje (kar zagotavlja bolj natančno ciljno trženje z vsako novo spletno vsebino v prihodnosti).
 • z evidentiranjem dodajanja lead magneta v kontektsualni del vsebin (ne samo v sidebar), večamo bazo prejemnikov naših e novic
 • z evidentiranjem dodajanja prodajnih CTA-jev spremljamo njihovo učinkovitost ter vplivamo na rast povpraševanj oz. rast prodaje (če gre za spletno trgovino)
 • z evidentiranjem notranje povezave in anchorja, pomagamo Googlu bolje razumeti tematiko naše spletne strani, obenem pa mu sporočamo katere podstrani so nam bolj pomembne (in jih naj uvršča višje v Googlu) – s tem pokrivamo že del aktivnosti, ki sicer spadajo v področje offsite SEO optimizacije oz. v področje dvigovanja težkih, generičnih ključnih besed, o katerem govori naslednje poglavje.

Načrt trženja s pomočjo dvigovanja uvrstitev spletnih vsebin, optimiziranih na težke, generične ključne besede

Dvigovanje vsebin spletne strani, ki so optimizirane na težke, generične ključne besede, se imenuje offsite SEO optimizacija.

Če so v točki 3.1. (Posnetek SERP stanja in iskanje rezerv v SERP-u) “samo” predstavljene generične ključne besede, ki imajo veliko mesečnih iskanj, a tudi veliko konkurence, potem je spodaj predstavljen načrt beleženja aktivnosti, ki se bodo izvajale za dvigovanje spletnih vsebin, optimiziranih za te besede.

Za VSAKO izmed težkih ključnih besed, se v evidenci, “odpre” nov zavihek:

offsite seo optimizacija evidenca
offsite seo optimizacija evidenca

Offsite SEO aktivnosti se najprej delijo na onsite SEO spremembe (ki vplivajo na offsite SEO rezultate) in “čisti” offsite SEO (gradnja povratnih povezav) – točki ena in dva.

Onsite SEO aktivnosti za izboljšanje pozicij vsebin optimiziranih za težke ključne besede

Onsite SEO aktivnosti, ki vplivajo na offsite SEO rezultate, se delijo na:

 • (točka 3) – iskanje onsite SEO rezerv v že optimiziranih in objavljenih vsebinah. To iskanje in implementacija rezerv je še posebej pomembno za ključne besede, ki so že na prvi strani Googla, jim pa hočemo pozicijo še izboljšati (npr. iz 9. mesta med top 3 uvrstitve). Med te aktivnosti sodijo, v glavnem, izboljševanje/testiranje SEO naslova in meta opisa za boljši CTR, ter izboljševanje zadovoljevanja search intenta (s spreminjanjem vsebin v polju “above the fold”.
 • (točka 4) – priprava long tail vsebin, postopek opisan v točki 3.3. (Ciljno trženje s pomočjo long tail ključnih besed)

Link building tehnike

Link building tehnike se delijo na manj uporabljane metode (točka 5) in v SEO svetu, poznane in redno uporabljane link building tehnike (točka 6).

Manj znane offsite SEO tehnike gradnje povratnih povezav, so vaša konkurenčna prednost (zato je, samo za občutek, zgoraj napisana ena metoda, z naročniki pa seveda, s časom, kot raste razumevanje spletnega trženja s pomočjo spletne offsite seo optimizacije, gradimo nove metode).

Med pogosto uporabljane link building tehnike spadajo:

 • gradnja avtoritativnih linkov (točka 7) – ta pride najbolj prav v prvih 14 dneh gradnje povratnih povezav. SEO stroka zagovarja, da avtoritativne povratne povezave za nove url naslove, optimizirane na težke ključne besede, ne začnemo graditi v prvem mesecu, po vzpostavitvi novega url naslova.
 • image upload, bio profile, social boomarking, list directories, itd… (točka 8) so link building tehnike, ki so bile v SEO svetu, “popularne” v preteklosti, ni pa pravih dokazov, da ne delujejo tudi danes (ker je večina SEO stroke usmerjena v to, da raziskuje in testira kaj deluje, hkrati pa so v preteklosti te tehnike veljale za najmanj močne). Tista SEO stroka, ki jih zagovarja še danes, jih največkrat zagovarja zaradi diverzifikacije (razpršenosti) portfelja povratnih povezav, češ, da je “nenaravno”, če spletna stran vsebuje samo določene ali eno vrsto povratnih povezav. Btw: za novo zgrajene url naslove, sam še vedno gradim avtoritativne povratne povezave.
 • med srednje močne tehnike gradnje povratnih povezav spada komentiranje na spletnih straneh, blogih in forumih drugih internetnih strani (točka 9 in 10).
 • med močnejše (a zelo diskutabilne glede tega ali jih Google odobrava ali ne oz. kaj točno je mreža in kaj ne) tehnike gradnje povratnih povezavtočka 11, sodijo KONTEKSTUALNE POVRATNE POVEZAVE IZ TEMATSKO SORODNIH SPLETNIH STRANI (s pravilno zgrajenim anchor textom in pravilno dinamiko dodajanja povratnih povezav).
  Ena možnost, da izboljšate spletno trženje s takšnimi povratnimi povezavami, je, da gradite lastno mrežo več spletnih strani (!!! previdno: mreža ne sme biti grajena izključno za namene dvigovanja pozicij spletne strani; priporoča se unikatna vsebina, resničen spletni promet, unikaten dizajn, gostovanje spletne domene na ločenih strežnikih, neuporaba istih pluginov in wp teme,…)
  Druga možnost je, da se naučite tehnik spletnega mreženja in internetne strani drugih, uporabite za gradnjo povratnih povezav, nazaj na vašo spletno stran (najbolj znano je guest posting mreženje).
link building tehnike evidenca

Na začetku meseca, se z različnimi orodji (Ubersuggest, KwFinder, Incognito, StartPage, Moz,..) zabeleži novo SERP stanje dvigovanih ciljnih url naslovov, ob rednem izvajanju offsite SEO aktivnosti pa se na vsako tro ali 6 mesečje, po potrebi, na novo definira FOKUS dvigovanih ciljnih url naslovov. Ker za spletno stran Kamini Luzar, prikaza primera spremljanja fokusa dvigovanih ciljnih url naslovov, v prihodnosti, očitno ne more še biti (ker s tem dokumentom šele začenjamo s SEO nastopom spletne strani), je spodaj prikazana (zamegljena) evidenca enega izmed naših obstoječih naročnikov, seznam link building tehnik pa sestavljam tudi na Nubii.

dvigovanje ključnih besed evidenca

Spremljanje in spreminjanje fokusa dvigovanih ciljnih url naslovov je, po mojih dosedanjih izkušnjah, ODLOČILNO za naslednje:

 • kdor nima definiranega fokusa, dviguje vse besede, za katere najde njemu privlačen iskalni volumen, dvigne pa nič
 • brez definiranega fokusa, je nemogoče voditi evidenco aktivnosti
 • brez določenih prioritet glede tega katere url naslove bomo dvigovali, ni izmerjenega napredka, posledično pa spletni lastniki, spletno trženje s pomočjo SEO, vržejo v smeti oz. nad njim obupajo

Dodatno:

Prodajna strategija e mail marketinga

Spletna stran Kamini Luzar ima že pred prenovo, lepo izdelan in uporaben praktični vodič o tem kaj moramo vedeti, ko se odločamo za nakup kamina ali peči:

kako izvajati emailmarketing
kako izvajati emailmarketing

A v trenutni situaciji, si lahko obiskovalci spletne strani, ta priročnik, potegnejo dol, brez, da bi zato, za seboj pustili kakšno sled (recimo elektronski naslov).

Na ta način, se spletni obiskovalci na internetni strani Kamini Luzar, lepo poučijo o pravilni izvedbi dimnika, montaži peči, o najnovejših trendih pri montaži kaminov, kurilni vrednosti drv ter njihovem skladiščenju, vzdrževanju peči, nato pa se (lahko, ne nujno) odpravijo k nakupu kamina, h konkurentom. Brez, da bi posredovalcem teh uporabnih informacij, dali sploh možnost, da jim pripravijo svojo ponudbo oz., da bi jih ti obveščali o novih trendih, tudi v prihodnje.

To se “reši” tako, da se za prenos priročnika “zahteva” oddaja elektronskega naslova.

Na ta način začne naraščati (četudi počasi), baza prejemnikov novic spletne strani Kamini Luzar.

email marketing nasveti

Lead magnet (priročnik za izbiro ustreznega kamina oz. peči), za oddajo elektronskega naslova, se doda SAMO v sidebar bloga, k vsebinam o kaminskih pečeh in kaminih, ne pa k morebitnim drugim vsebinam (npr. vsebinam o toplotnih črpalkah, opisom drugih produktov, ipd…). Za čim boljšo konverzijo obiskovalcev v elektronske naslove, mora biti lead magnet, dodana vrednost vsebini, ki se prikazuje in jo išče, spletni uporabnik. Za ostale vrste vsebin (druge rubrike v blogu, ostale produkte,..) se izdelajo vsebinsko ustrezni in novi lead magneti. 

Z rednim email marketingom bomo “negovali” in “spominjali” naše nekdanje obiskovalce spletne strani, o svojem obstoju, občasno in NE PREPOGOSTO pa lahko bazi prejemnikov naših e novic, pošljemo tudi obvestilo o aktualni akciji, nagradni igri, ponudbi.

Email marketing se, v odvisnosti od velikosti obstoječe baze prejemnikov e novic in planirane pogostosti pošiljanja e novic, avtomatizira z marketing automation orodji in programi.

Za spletno trženje čez email marketing se bo na spletni strani uporabil Mailchimp.

Trženje preko socialnih omrežij

Spletna stran Kamini Luzar je na družabnem omrežju Facebook, že prisotna (nekaj manj kot 700 sledilcev) in z objavami na Facebook-u, v trenutku tega zapisa, razmeroma redna (z nekaj objavami na mesec).

Rezervo v prisotnosti na družabnem omrežju Facebook, gre iskati zato predvsem v:

 • bolj rednem in bolj doslednem objavljanju vsebin (2 do 3 vsebine na delovni dan)
 • raznolikosti vsebin (trenutno je precej vsebin deljenih iz Facebook strani dobaviteljev kaminov in peči, manj pa je primerov lastnih montaž in vgradenj kaminov). Predvsem iz tega naslova, se bo na bodočem blogu, priporočala kreacija kategorije Primeri montaž in vgradenj kaminov in kaminskih peči, tovrstne vsebine na blogu/spletni strani, pa bodo hkrati služile kot referenca in povečan element kredibilnosti spletne strani, obenem pa tudi kot material za raznolikost objav na Facebooku-u.
 • k raznolikosti vsebin bi dodatno prispevalo še objavljanje drugačnih vrst vsebin (npr. postavljanje vprašanj v stilu “Vam je bolj všeč kamin A ali B), spodbujanje sledilcev k interakciji (v stilu “Lajkajte, če vam je všeč”, ipd..). Ker je organski doseg (brez plačila za vidnost) družabnega omrežja Facebook zelo otežen, se bomo v tretji fazi spletnega nastopa, tekom mentoriranja za SEO, pogovorili o možnostih plačljivega nastopa na Facebook-u. Pri čemer največkrat testno priporočamo plačljivo boostanje najboljših blog zapisov (ki vključujejo lead magnete) z namenom, da večamo bazo prejemnikov e novic, obenem pa pridobivamo tudi nove všečke.
 • od ostalih družbenih omrežij se, glede na to, da gre za visoki rang produktov in pa tudi, ker je konkurenca s kamini prisotna tudi na LinkedIn družabnem omrežju, priporoča tudi kreacija računa na LinkedIn omrežju, pri čemer pa se, glede na naravo sodelujočih na LinkedIn-u, ne priporoča objavljanje enakih vsebin, kot na Facebook-u (ki je bolj bussines to customer – BTC omrežje), temveč vsebin, ki bodo nagovarjale bussines to bussines – BTB publiko). Med tovrstne vsebine sodijo npr. objave morebitnih udeležb na sejmih, konferencah, izobraževanjih ter objavljanje uporabnih in koristnih vsebin iz področij prihranka energije in toplote. V ta namen se na blogu, na spletni strani priporoča kreacija podrubrike v stilu: Nasveti za učinkovito ogrevanje.

Spletno trženje s pomočjo Google Ads oglaševanja

Še beseda o plačljivem oglaševanju z Google Ads….

Po pogovoru z naročniki, je tudi omenjeno, da Kamini Luzar že izvajajo tudi spletno trženje preko Google Adwords oglaševanja. Prenovljena spletna stran, z možnostjo merjenja konverzij, na posameznih url naslovih, bo bolj natančno pokazala, katere ključne besede, najboljše konvertirajo.

spletno trženje google ads

Zato so obstoječi Google Ads podatki odlična iztočnica za to, da se ugotovi katere besede najbolj učinkovito konvertirajo in jih bo mogoče tekom SEO kampanj, zamenjati z novimi.

Povzetki (po prioritetah)

Ti povzetki so napisani, po prioritetah, kot bi se jih lotil sam, če bi spletna stran bila moja….

 • glede na to, da gre na spletni strani Kamini Luzar za produkte z visoko dodano vrednostjo, je PRVO IN GLAVNO PRIPOROČILO za osvajanje novega spletnega prostora (in ohranjanje visokih pozicij v prihodnosti), naročnike “natrenirati v nulokako iskati (in se ne ustaviti iskati), dolgorepe, long tail ključne besede. In kako pripravljati spletne vsebine tako, da te, na najdene dolgorepe besede, rangirajo na vrhnjih pozicijah Googla.
 • druga prioriteta je naučiti naročnike uporabljati evidenco spremljanja doseženih pozicij spletnih vsebin (za primere, ko bo spletna konkurenca poskušala dosegati boljše pozicije). Poudarek pri tem bo na IZBOLJŠEVANJU OBSTOJEČIH VSEBIN in ne pripravi novih spletnih vsebin.
 • tretja prioriteta za učinkovito spletno trženje s pomočjo SEO je vzpostaviti dodatne sisteme merjenja učinkovitosti SEO kampanj, ker, po dosedanjih izkušnjah, večino naročnikov, ki vstopijo resno v SEO trženje, le ta mine, ker kljub višjim doseženim SERP pozicijam, ne znajo direktno izmeriti vpliva SEO kampanj na prodajne rezultate.