10 razlogov, zakaj mora tudi vaše podjetje imeti dobro in sodobno oblikovano spletno stran

Večina potrošnikov pred odločitvami o nakupu opravlja poglobljene spletne raziskave o izdelkih in storitvah. Konkretno, Študija E-Commerce Foundation (1) je pokazala, da je takih kar 88 % potencialnih kupcev.

Takšno nakupno vedenje poudarja kako pomembna je spletna vsebina, ki mora biti bogata, funkcionalna in estetska. Še več, potrošniki porabijo več časa na lepo oblikovanih spletnih mestih, kot pa na običajnih in osnovnih.

Danes zapišem 10 razlogov, zaradi katerih dobro spletno oblikovanje vpliva na vaše podjetje.

1. Daje prvi vtis o vašem podjetju

Potencialni kupci dobijo svoj prvi vtis o vašem podjetju tako, da preverijo vašo spletno stran. Mnenje o vašem podjetju si oblikujejo praktično v nekaj sekundah. Zato se morate osredotočiti na to, da boste pustili odličen prvi vtis v teh nekaj sekundah. To v prvi meri storite tako, da zagotovite privlačno, uporabniku prijazno, zelo odzivno in hitro spletno stran.

Stran, ki se zdi neprivlačna ali staromodna pomeni negativni prvi vtis vaše blagovne znamke. Odžene potencialne stranke in jih preusmeri k vaši konkurenci. Medtem ko dostojno spletno oblikovanje pomaga ohranjati vašo občinstvo na vaši strani, kar kasneje vodi tudi do boljše konverzije.

Primer podjetja SQS

Primer, kjer pokažem, kako ravnati v primeru, ko ima podjetje ogromno izdelkov. SQS, ki se ukvarja s širokim spektrom prodaje industrijske opreme ima torej na voljo številne izdelke, tudi skupine izdelkov oz. programe (odsesovanje, varilni aparati, brusilni program, ročno orodje itd …). Če bi prav vse izdelke umestili v meni, bi bila na strani prava zmeda. Zato smo čisto vse izdelke dali preprosto pod Prodajni program. Ko kupec išče izdelke, mu je povsem jasno, da mora klikniti na Prodajni program. Naredili smo pravzaprav še več in omogočili, da potencialni kupec vidi celoten in strukturiran prodajni program že zgolj, če gre z miško čez meni. Na tak način dobi takojšnjo in jasno predstavo, kaj podjetje prodaja in izbere tisto, ki ga zanima. Pri tem pa, kar je najbolj pomembno, ne zgublja dragocenega časa.

sqs-meni

2. Pospeši zaupanje in skladnost blagovne znamke

Kot sem že zapisala, vaša spletna stran določa, kako večina ljudi ocenjuje kredibilnost vašega podjetja. Trendovske in strokovne spletne strani pogosto spodbujajo zaupanje. Zaradi staromodnih in neprofesionalnih spletnih predlog pa, po drugi strani, uporabniki dvomijo v vašo verodostojnost. Usklajenost blagovne znamke je še en pomemben način, kako spletno oblikovanje spodbuja zaupanje. Potrošniki prepoznajo vidne in uspešne blagovne znamke že samo na podlagi njihovih barv, logotipov ali celotnega stila. Zato je pomembno zagotoviti elemente, na podlagi katerih vaše stranke identificirajo vaše podjetje in se pojavljajo tudi na vaši spletni spletni strani.

Poskrbite, da so vsi elementi, od barve in stila do pisave enaki na vsaki podstrani na vašem spletnem mestu. Če ima vsaka podstran drugačno obliko, se bo vaše spletno mesto zdelo neprivlačno in neprofesionalno. Prepoznavanje blagovne znamke bo ravno tako postalo težava, ker vaše ciljno občinstvo ne bo zlahka prepoznalo elementov, ki predstavljajo vašo blagovno znamko.

3. Izboljša uporabnost

Dober dizajn omogoča obiskovalcem, da brez truda dostopajo do tega, kar iščejo na vaši spletni strani. V skladu s Poročilom o uporabnosti za leto 2015 (2), 86 % obiskovalcev spletnih strani išče informacije o vaših izdelkih ali storitvah, 65 % jih išče kontaktne podatke, 52 % pa želi prebrati kaj o vas. Dobra spletna stran omogoča, da je te elemente zelo enostavno najti. V nasprotnem primeru bodo imeli vaši obiskovalci slabo uporabniško izkušnjo in se bodo na vašem spletnem mestu zadržali manj časa.

Vaša spletna stran lahko deluje dobro, vendar lahko zaradi slabe oblikovne zasnove obiskovalci menijo, da je težko navigirati, da bi našli, kar hočejo. Uporabniki bodo verjetno bolj uživali pri obisku estetsko prijetne spletne strani, kot dolgočasne, tudi če sta obe spletni strani v smislu funkcionalnosti enaki. To pomeni, da je dobra in lepa spletna stran povečuje uporabnost skupaj z dojemanjem uporabnosti.

kaj-ljudje-iscejo-na-spletu
VIR (2)

Zaradi kompleksne narave spletnega oblikovanja razmislite o najemu strokovnjaka za oblikovanje. Če je možno najemite tudi pisca besedil, da vam pomaga spisati privlačno besedilo, ki bo pritegnilo potencialne stranke.

4. Olajša navigacijo

Visokokakovostna zasnova omogoča vašemu spletnemu mestu enostavno navigacijo. Mnogi profesionalni oblikovalci pri spletnem oblikovanju običajno upoštevajo Hickov zakon. Ta zakon v bistvu pravi, da več izbir kot ponudiš, dlje traja, da pride do odločitve.

Ko se torej snuje navigacija, je smiselno upoštevati, da se le-ta poenostavi in da se zmanjša število možnosti. Tako se lahko obiskovalci zlahka odločijo, kam klikniti. Naj ima vaše spletno mesto enostavno navigacijo in naj ima obiskovalec manj kot 5 možnosti za klikanje. Oglejte si menije in združite podobne možnosti v eno samo možnost. Na ta način bo vaša spletna stran za obiskovalce pregledna in enostavna za uporabo.

Primer podjetja Panheat

Eden pomembnih elementov oblikovanja na spletni strani je tudi kontaktna stran. Ko obiskovalec pride na kontaktno stran mora takoj videti vse kontakte, ki jih potrebuje in so grafično smiselno ločeno. Konkretno pri Panhetu, ki ima še podprograme (npr. klime Modra klima, panele Planet infrapanel, prezračevalni sistemi Vent … ), smo med obrazec umestili še logotipe, da je obiskovalcu še bolj jasno, s čim se ukvarja Panheat in na kaj se bo nanašalo njegovo sporočilo.

panheat-kontakt

5. Pospešuje vašo strategijo SEO

Različni elementi in tehnike spletnega oblikovanja imajo velik vpliv na vaše spletne strani pri objavi vsebine, ki v zameno vpliva na to, kako top iskalniki uvrščajo vašo stran. Nekaj napačnih elementov spletnega oblikovanja lahko npr. negativno vpliva na SEO strategijo. Ne glede na to, da poudarjamo pomen dobrega oblikovanja, pa je treba paziti tudi na funkcionalnost, ki je pomembna za SEO. Leta 2021, ko več kot 58% uporabnikov dostopa do spleta prek mobilnikov, je hitra in odzivna spletna stran nujno za SEO.

Da bi izboljšali vidnost oz. uvrstitev vaše strani, uporabite SEO prijazne spletne oblikovalske elemente in tehnike. Če mislite, da to ni del vašega strokovnega znanja, lahko vedno najamete kompetentno SEO podjetje ali strokovnjaka, ki bo optimiziral vašo spletno stran za iskalnike in povišal organski promet vaše spletne strani

6. Izboljša hitrost nalaganja spletnih strani

Dobro zasnovano spletno mesto se hitro naloži na vse naprave, vključno s tablicami, pametnimi telefoni in namiznimi računalniki. Stran se zaradi visoko kakovostnih in odzivnih vizualnih medijev lahko naloži zelo hitro. Obiskovalec bo bolj verjetno dlje ostal na spletnih straneh, ki se naložijo hitreje, kot na tistih, ki nalagajo predolgo. Dejansko je ena od Google študij ugotovila (3), da bo 53 % odstotkov mobilnih uporabnikov zapustilo spletno mesto, če se strani ne odzovejo v manj kot 3 sekundah. Ista študija je pokazala, da spletna mesta, ki se hitro nalagajo, pomenijo višjo konverzijo.

Primer Majda Rogelj

Na svoji strani sem prvo stran zasnovala tako, da je poleg grafične privlačnosti tudi takoj jasna in ustrezno strukturirana. V glavi se nahaja gumb, ki vodi na kontakt, takoj spodaj pa vse tri glavne storitve, ki bi kupca zanimale. Na ta način je tako razvidno, s čim se ukvarjam, obiskovalcu pa olajša iskanje. Oblikovanje je torej zasnovano s funkcionalnostjo v mislih.

majda-rogelj-vstopna

7. Poviša stopnjo obiskov na strani

Zmanjševanje stopnje obiskov na strani se nanaša na odstotek uporabnikov, ki obiščejo določeno spletno stran in zapustijo po preverjanju samo ene strani. Kot je navedeno zgoraj, se bo uporabnik na dobro zasnovani in hitri spletni strani zadrževal dlje in tako povišal čas obiska. Z več časa na vašem spletnem mestu bodo obiskovalci bolj verjetno odprli tudi druge strani na vaši spletni strani, izvedeli več o vas in vašemu podjetju, preverili vaše izdelke in jih morda tudi kupili.

8. Izboljša konverzijo

Dober spletni dizajn vam daje moč v očeh vašega občinstva in vam omogoča, da jih usmerite, točno tja, kamor želite vi. Izkoristite to možnost in potencialne stranke pripeljite do posebnih ponudb, promocij in ostalih, vam pomembnih dejanjih. Prav tako lahko pomagate tako novim in obstoječim strankam, da lahko hitro odkrijejo gumbe in druge elemente, ki jih je mogoče klikniti. Na ta način boste izboljšali uporabniško izkušnjo za svoje obiskovalce in dosegli višje konverzije.

Še en zanesljiv način za izboljšanje vaše konverzije je, da so vaše spletne strani optimizirane za mobilnike. Danes je namreč več obiskov iz mobilnih telefonov kot iz namiznih računalnikov.

9. Prednost pred vašimi konkurenti

Če želite biti boljši od vaše konkurence in privabiti več strank, morate izdelati svojo spletno stran nekajkrat bolje kot oni. Določite vaše prednosti, zaradi katerih ste boljši od konkurence in jih vključite na vaše spletno mesto. Cilj je pokazati potencialnim strankam, zakaj so vaši izdelki ali storitve boljši od izdelkov vaše konkurence.

10. Izboljša kakovost storitev in zadovoljstvo strank

Vaše občinstvo lahko predvideva, kako obravnavate vaše stranke zgolj s preverjanjem vaše spletne strani. Če ne vlagate v oblikovanje vaše strani, vaše ciljno občinstvo predpostavlja, da tudi vaša storitev ali izdelek ne bosta dobra. Poskrbite, da bo vaše podjetje videti prijetno in prijazno z vlaganjem v svetlo, sodobno in privlačno oblikovano spletno stran. Še pomembneje, zagotovite, da ima preprosto, a pametno navigacijo, ki lahko vašemu občinstvu da prijetno izkušnjo vsakič, ko jo obiščejo.

Sklep

Vaša spletna stran lahko pomeni razliko med uspehom in neuspehom vašega podjetja. Vpliva na to, kako vaše občinstvo zaznava vaše podjetje ali blagovno znamko. Če bo torej vaša spletna stran estetsko privlačna, jasna za uporabnika in optimizirana za mobilnike, lahko precej izboljša stopnjo konverzije, kar pomeni več zaslužka in uspešno poslovanje. Konec koncev danes to ni več tako nemogoče.

  • VIR (1) CoFounder
  • VIR (2) KoMarketing
  • VIR (3) Marketing Dive