Seo strategija spletne strani Mapri Proasfalt

Spodaj je predstavljena SEO strategija spletne strani MapriProasfalt, pred pregledom posameznih točk, pa priporočam, da si NAJPREJ preberete še kako je nastala zgodba za pripravo spodnjega izdelka:

Pred pisanjem spodnje, SEO strategije, za Mapri Proasfalt:

Ker sem na prvo, objavljeno SEO strategijo za spletno stran Ban&Ban, dobil pozitivne odzive (še posebej na Linked-inu), sem se odločil, da drugi primer SEO strategije, pripravim za kolega (Rok Tekavčič), s katerim se sicer osebno ne poznava, se pa spremljava v moji “zaprti” FB skupini. Rok je sam, spletno stran Mapri Proasfalt, prijavil za pripravo SEO strategije, že v prvem “poskusu”, (ko sem spletno stran, za katero sem pripravljal SEO strategijo, izžrebal med prijavljenimi). Da ne bi bila spodnja SEO strategija, identična prvi in, da se iz enega prikaza SEO strategije, v drugega, ne ponavljam preveč, sem spodnjo strategijio usmeril predvsem v odgovore Roku, po tem, ko sem ga čez Messenger, poprosil, da mi po alinejah napiše, kako mu ob pripravi njegove SEO strategije, lahko najbolj pomagam. Od vseh želenih nasvetov, ki mi jih je Rok poslal, na 2 vprašanja nisem pripravil posebnih poglavij (Rich Snippets in orodja za SEO, ki povečujejo učinkovitost) – bodisi, ker so povezave do SEO orodij omenjene v ostalih poglavjih, pri Rich Snippets pa sem dobil preveč splošno vprašanje, kjer se da do odgovorov o njih, priti s preprostim Googlanjem.

Iz debate o pripravi SEO načrta, z Rokom Tekavčičem (objavljeno z njegovim dovoljenjem):

pogovor o seo strategiji
seo načrt nasveti

BRALCEM PRIPOROČAM, DA SPREMLJATE VSE OBJAVLJENE SEO STRATEGIJE (ker se v vsaki izmed njih, trudim zraven komentarja uporabniške izkušnje spletne strani (ki je na vsaki spletni strani drugačna), biti tudi v pomoč, z dodatnimi, unikatnimi SEO predlogi in triki).

Spodaj napisana SEO strategija, zajema:

Uporabniška izkušnja vhodne strani

Na spletni strani, največ pogleda seveda, pritegne velik slider (ki je na oko in očitno, po CGP-ju izbranih barvah, všečen). In, brez dvoma, za branding, perfekten. Komentarje sem dopisal kar k vsem štirim slikam sliderja, spodaj:

Slider 1 (imenovan Celovit pristop (klik na sliko za povečavo)), impresionira. Sam nisem grafik, zato težko rečem karkoli v zvezi z izborom barv, razen, da je meni zelo všeč. Kontrast rumene in črne je špica :). Slogan “Prisotnost pri celoviti izvedbi nizkih gradenj” bi lahko pomenil, da je naročnik prisoten, (ne pa, da je izvajalec). Sporočila v vseh sliderjih, lepo pojasnijo kaj podjetje nudi (mogoče, bi se lahko dodatna energija namenila formuliranju sporočil, ki bi izražala korist za obiskovalce spletne strani in USP (unique selling proposition) – edinstveno storitev, ki je obiskovalci tovrstnih strani, ne morejo dobiti drugje.
Na sliderju 2 (klik na sliko za povečavo) je malenkost slabše viden rumeni napis, na beli podlagi. Sporočilo “Sledimo razvoju trga, prenovljen strojni park” mogoče spet za odtenek bolj govori o podjetju, kot o koristi prenovljenega strojnega parka, za partnerje in bodoče stranke.
Nisem slavist, a kakovost, na sliderju 3 (klik na sliko za povečavo), se sliši boljše kot kvaliteta. Ne vem, če je sporočilo “Ogled, glede na vaš urnik” tako velika, edinstvena (USP) lastnost, ki bi jo bilo vredno nameniti cel slider. Če da, potem priporočam, sporočilo preformulirati, še posebej, ker knof iz sliderja, pelje na storitve, iz sporočila sem pa prvič pričakoval, da bom “priletel” na nek koledar, kjer bom lahko rezerviral termin ogleda. Sporočilo v sliderju in knof ne sporočata istega.
Slider Inžiniring (klik na sliko za povečavo) vsebuje barve, ki primary/zgornji meni, naredijo skoraj neviden. Sicer se mi “svita”, kaj bi naj sporočal stavek “Strokoven pregled vaše ponudbe”, nisem pa siguren, če bodo to vedeli vsi obiskovalci spletne strani. Če je mišljeno, da se opravlja storitev strokovnih pregledov konkurenčnih ponudb, svetujem iskanje neke druge stavčne formulacije
[/span3][/columns]

Za branding so vsi štirje slide-i fenomenalni, bi pa se lahko, skozi čas, z njimi še “igrali.” Še posebej s sporočili na njih. Če bi na posameznih slide-ih bili definirani cilji (goals v Google analitiki), bi bilo zanimivo videti splošno dodatno vrednost sliderja vs. učinkovitost sliderja. Priporočam še: Sliders in Web Design – To use or not to use? – Usability Geek

Drugi sklop na vhodni strani zelo lepo, natančno pokaže kdo tvori ekipo podjetja (slika zaposlenih), kako “veliko je podjetje” (s sliko voznega & strojnega parka) ter prikaže vizijo in poslanstvo podjetja.

Samo preblisk: kaj se zgodi, če si spletni obiskovalec, na besedilo, pod sredinsko sliko, odgovori z “da”?
Klik na sliko ali na zapisano vprašanje, ne vodi nikamor.

Vsebina na sivem pravokotniku, na spodnji sliki, je očitno namenjena prikazovanju novih zapisov iz bloga (sodim po url-ju, ki se prikaže, ko kliknem na rumeni naslov).

Tu je rezerva (ki jo še bolj podrobno, opisujem v naslednjem poglavju, spodaj)…

Sodeč po url naslovu iz bloga (dobro-je-vedeti-kako-izbrati-pravi-material), so se snovalci spletne strani odločili, da bodo z blog zapisi, dvigovali storitve, predstavljene v istoimenskem meniju “storitve”. A, po SEO smernicah, ni nobenega razloga, da bi url bil dolg, še manj pa, da bi se začel z “dobro je vedeti”.

V url naslov dajmo samo ključne besede, na katere optimiziramo posamezno vsebino.

Če, v tem primeru, odstranimo “dobro je vedeti”, kljub temu ostane zelo široka ključna besedna zveza “kako izbrati pravi material”, kar daje slutiti, da:

 • ali ni za storitev asfaltiranja narejena analiza dolgorepih ključnih besed ali pa
 • je ključna besedna zveza izbrana naključno oz. preširoko (vprašanje “kako izbrati pravi material”, si postavi še marsikdo drug, ne samo ti, ki se zanimajo za polaganje asfalta (slikarji za slikanje, peki za peko kruha, frizerke za barvo las,….).

V Keyword Shitter sem vtipkal besedo “asfaltiranje” in v 10 sekundah, dobil 92 ključnih besed, ki so bližje “asfaltiranju”, kot zgornja, široko ciljana besedna zveza:

Osnovna ključna beseda “asfaltiranje” je izbrana “pogumno” (SEO difficulty 38, kar je odlično, ker daje vtis, da ima podjetje s ključno besedo in doseganjem dobre pozicije, zanjo, dolgoročne ambicije), je pa spodaj še nekaj idej, ki bi jih lahko, recimo uporabili kot targete za ciljanje preko vsebin na blogu:

Seo težavnost teh besed ni večja od osnovno izbrane ključne besede (asfaltiranje), a je vseeno visoka. Po čemer se da sklepati, da je osnovna beseda “asfaltiranje” izbrana široko (ne napačno), so pa ostale besede morda bolj dobičkonosne.

Da bi maksimalno vključili v SEO strateški nastop, tudi dvigovanje sekundarnih ključnih besed, npr. “asfaltiranje dvorišč”, “asfaltiranje cenik”, bi jaz na mestu snovalcev spletne strani, na blogu kreiral kategorijo “Primeri asfaltiranja dvorišč”. Slik ima podjetje očitno na voljo na tisoče in v tej kategoriji bi lahko preprosto prikazovali (in po SEO smernicah, opisovali) primere asfaltiranja dvorišč.
Ne vem sicer koliko je zakonsko dovoljeno, ampak za ključno besedo “asfaltiranje cenik”, bi dejanskim primerom asfaltiranja (brez navedbe stranke, če to ni dovoljeno), prilepil primere cen asfaltiranja. Na blogu bi lahko kreirali kategorijo “Primeri cen za asfaltiranje” in vanjo objavljali primere asfaltiranja z “informativnimi cenami”. 

S pravilnim internim linkanjem iz posameznih blog zapisov, nazaj na kategorije (te pa naprej na storitev asfaltiranje), bi gradili t.i. topic clusterje oz. SEO SILO, kar bi, skozi čas, že samo po sebi, tematsko doprinašalo k boljšemu razumevanju vsebine na spletni strani, iz strani Googla. Posledično bi to pomenilo boljšo uvrstitev za vse ciljane ključne besede. V kolikor bi se visoko “rangiranje na Googlu” na neki točki ustavilo, bi si pomagali še z offsite SEO in onsite SEO rezervami (meta naslov, title, h oznake, itd…)

V četrtem sklopu, je podjetje odlično zajelo “partnerje”, malo manj pa je izvirno pri CTA pozivu (iskreno zapisano, je ta verjetno še najbolj poznan ravno spletni branži, kjer eden za drugim, spletni oblikovalci, pozivajo “k začetku projekta” (po očitno uspešno zastavljenem CTA-ju ene izmed slovenskih, odličnih firm, ki se ukvarja z izdelavo spletnih strani).

Samo v razmislek: če podjetje “lovi” tudi “male naročnike” (na kar nakazujejo teksti in besede na vhodni spletni strani, ki vključujejo “asfaltiranje dvorišča” in referenca “Bojan Novak”), se splača razmisliti ali se nekdo, ki potrebuje vsega 30 kvadratnih metrov asfalta, odloča za “projekt”. It looks very expensive to me.

Referenc je v trenutku pregleda spletne strani, absolutno premalo. Svetujem čim več resničnih referenc in, če gre, jih naj podjetje podpre z realnimi podatki (npr. naslov, kjer se je izvajalo asfaltiranje).

Video v spodnjem delu vhodne strani je ok – če ne odžira hitrosti nalaganja spletne strani (preverite na Google PagespeedInsights).

Footer spletne strani je krasen (CTA in kontaktni podatki lepo izstopajo). Če ima podjetje še kakšna priznanja, certifkate kakovosti, diplome iz udeležb na sejmih, bonitetne ocene, itd… ne bi bilo narobe, tudi to vkomponirati v footer.

SEO strategija bloga – potencialne nepravilnosti glede urejenosti, preglednosti in poimenovanj

Glede na to, da so url naslovi storitev očitno že določeni (asfaltiranje, gradbena, zemeljska in kanalizacijska dela, tlakovanje s prefabriciranimi elementi, geodetske storitve, projektiranje, strokovno svetovanje/inženiring) in, da ima vsaka izmed storitev že poimenovane in določene storitve, znotraj vseh šestih glavnih storitev, sklepam, da so te besede, tudi dolgoročni cilji spletne strani, s katerimi bi se spletna stran rada nekoč, v prihodnosti, uvrščala na prvo stran Googla.

storitve spletne strani

Dobra SEO strategija bi sicer zahtevala, da se tako glavnih 6 poimenovanj storitev, poimenuje s ključnimi besedami iz analize ključnih besed (najmanj iz vidika iskalnega volumna, sicer pa tudi iz vidika potencialne dobičkonosnosti posamezne ključne besede), iz vidika boljše tematske povezanosti in relevantnosti, pa bi se na podlagi analize ključnih besed, morale poimenovati tudi vse storitve, znotraj vseh šestih segmentov.

Čeprav je preglednost storitev iz zgornje slike, zelo simpatična, pa se že iz daljave opazi, da analiza ključnih besed, vsaj za poimenovanja storitev znoraj posameznih segmentov, najbrž ni bila narejena.

Primer: med storitvami asfaltiranja se najde tudi ključna beseda “dobava” (poglejte zgornjo sliko) in četudi podjetje ponuja storitev “dobavljanja asfalta”, samo s ključno besedo “dobava” uporabniki Googla, sigurno ne iščejo dobave, prevoza, dostave asfalta. Bolj primerno poimenovanje (takšno, ki ga uporabljajo uporabniki Googla), bi morda bilo:

dolgorepa ključna beseda
dolgorepe ključne besede nasvet

Storitve znotraj vseg segmentov, bi bilo smiselno poimenovati s ključnimi, dolgorepimi besedami, kot jih uporabniki Googla vtipkajo ob iskanju teh storitev. To bo pripomoglo k večji tematski povezanosti blog zapisov, SEO optimiziranih, na te besede, obenem pa bodo ti zapisi (z internimi linki nazaj na osnovne storitve), pripomogli k višjemu uvrščanju osnovnih storitev, ki so poimenovane s težkimi, generičnimi ključnimi besedami. Tudi tukaj priporočam: Kako strukturirati spletno stran?

Dodatno: Pri navajanju storitev ima spletna stran Mapri Proasfalt, url naslov storitve odlično zasnovan, kot LANDING PAGE. Največkrat je cilj “pristajalne strani”, konverzija (pridobitev povpraševanja, nakup v spletni trgovini, prijava na emailing), v tem primeru, pa CTA-ji na opisih posameznih storitev, pozivajo k “preberi več”. S čimer spletne obiskovalce peljejo nazaj na blog zapise.

To še posebej ni smiselno zato, ker so storitve poimenovane z nakupnimi ključnimi besedami, kar se mora odražati tudi v SEO naslovu in SEO meta opisu.

Poglejmo primer prikaza SEO naslova (Title) in meta opisa (Description), za storitev asfaltiranje:

prikaz v googlu

Naslov (Title) je lepo napisan kot oglas, kar je pravilno, saj je beseda asfaltiranje “lahko” tudi nakupna oz. so vsebine, na katere pristanejo (landing page) spletni obiskovalci, po vtipkanju te besede, opisane kot ponudba storitev na strani iz katere pričakujemo konverzijo (npr. oddajo zanimanja za asfaltiranje).

Meta opis (Description) v istem prikazu na Googlu, pa je zgodbica, ki namiguje, da se na vsebini “za klikom” skriva blog zapis.

konverzija spletne strani nasveti

Ko gre za tako pomembno reč, kot je “lovljenje konverzij” (t.i. lead generation), ne bo izplen najboljši, če obiskovalcem na landing straneh (katerih prvenstveni namen je konverzija), ponudite “izhod” na branje blog zapisov ali ogled ostalih storitev. Ker, če obiskovalcem omogočimo več reči, se zelo rado zgodi, da se ne odločijo za nič (razlog je nemalokrat preprosto ta, da jih zmedemo).

Nasprotno je pri blog zapisih (katerih vsebine nastajajo na podlagi INFORMATIVNIH KLJUČNIH BESED). Tukaj ni narobe, če obiskovalce napotimo na dodatne vire in pojasnila na našem blogu (navsezadnje se z branjem več blog zapisov in prebiranjem dodatnih informacij, obiskovalci še več časa zadržijo na naši spletni strani), kar pa posredno spet vpliva na uvrstitev naše spletne strani v iskalniku (vir: Dwell Time – The most important metric you’re not measuring – Dan Shewan – Wordstream Blog).

Obenem pri prebiranju več blog zapisov, spletni obiskovalci, dobijo potrditev, da so “prispeli” na spletno stran nekoga, ki se na ponujane storitve spozna in, da gre za zaupanja vrednega ponudnika. Seveda ob pogoju, da so blog zapisi kakovostni.

Poglejmo še samo vsebino na landing strani “asfaltiranje” (katere ključna beseda “asfaltiranje” ima 260 mesečnih iskanj v Googlu in za katero je očitno predvideno, da bi z njo ciljali na bodoče kupce/interesente za asfaltiranje (kar je razvidno iz SEO naslova, ki ODDAJA SPOROČILO KOT OGLAS:

seo naslov

Pozorno preberite spodnje (IN SI, PROSIM, VZAMITE ČAS ZA RAZMISLEK!!!)

Bodoče INTERESENTE za asfaltiranje (približne ocene obiskovalcev spletne strani, če bi se spletna stran, znašla na prvi strani Googla, si lahko ogledate na spodnji sliki)….. in spletne obiskovalce, ki jih je pritegnil OGLAS v SEO naslovu (zgornja slika)….

ocene obiskovalcev spletne strani

….pričaka najprej velik naslov:

naslov bloga

VPRAŠANJE: ali je res treba bodočim interesentom za asfaltiranje, v storitvi asfaltiranje, ponuditi najprej vprašanje “kaj je asfaltiranje”. Kdor se za asfaltiranje zanima, najbrž to že ve !!!!

Ta primer je zelo značilen primer nekonsistentnosti sporočanja (ki je, mimogrede, ena najpogostejših napak vsebinskih soutvarjalcev spletnih strani. Med katere, ni nepomembno omeniti, sem zeeelo dolgo časa, sodil in včasih še sodim, tudi sam):

– sporočilo v SEO naslovu sporoča tistim, ki bodo kliknili na spletno stran, da lahko na tej spletni strani, naročijo asfaltiranje
– sporočilo v vsebini pa tem istim spletnim obiskovalcem, najprej “po šolsko” pove kaj je asfaltiranje (btw: iz stališča optimiziranja spletne strani, mi je kristalno jasno, da je snovalec v veliko sporočilo, označeno z h1, želel dodati ključno besedo ASFALTIRANJE, ampak SEO ni vse).

h1 oznake

Če upoštevamo samo SEO optimizacijo spletnih strani, ne pa uporabnikovega počutja, ko ta “prispe” na vsebino spletne strani, NE BO KONVERZIJE (oz. bo ta zelo slaba). Kakor, da stopnja konverzije spletnih strani, katerih namen je pridobivati povpraševanja (t.i. lead generation spletnih strani), že sama po sebi, ne bi bila slaba (vir: What is good conversion rate – Wordstream)

povprečna konverzija lead generation speltnih strani

Časovni načrt ustvarjanja vsebin na blogu

V večini primerov, ko se pogovarjamo o SEO strategiji in optimizaciji bloga na spletni strani, se pojavi vprašanje kako pogosto blogati (zato sem tudi to vprašanje uvrstil v rubriko najpogostejših vprašanj, na povezavi). Trik pri pogostosti bloganja ni pisati čimbolj pogosto in imeti čimveč blog zapisov, ampak, karkoli in koliko že objavimo blog zapisov, naj bodo ti res kakovostni.

Z veseljem bi, ne samo jaz, ampak verjetno vsa SEO stroka, s številko, nekje že zdavnaj objavila, kako pogosto je najbolj primerno blogati, a tega (enoznačnega – one size fits all) odgovora preprosto ni.
Ker mora biti časovni načrt ustvarjanja vsebin na blogu, povezan s cilji bloga. Ki pa se od ene do druge spletne strani, zelo razlikujejo (po predznanjih in izkušnjah iz pisanja blogov, po času, ki ga podjetje lahko nameni gradnji bloga, po količini avtorjev, ki se jih predvidi za bloganje, po številu in težavnosti ključnih besed, okrog katerih se ustvarjajo vsebine na blogu, zelo pogosto pa tudi po razumevanju lastništva in vodstva firme o pomenu bloganja za spletno stran).

Nekatere spletne strani so super uspešne z vsega 20, 30 blog zapisi, druge jih lahko imajo 500, pa ne dobijo niti enega posla (vir spodnje raziskave: Hubspot in Weidert.com – How many blog posts does it take to see exponential traffic growth, Frank Isca)

kako pogosto blogati

Teorijo na stran….

Časovnica bloganja se določi tako, da najprej, s pomočjo analize generičnih in dolgorepih ključnih besed, ugotovimo koliko ključnih besed sploh obstaja na temo naših storitev. Potem sorodne ključne besede in sinonime združimo v skupine. In potem za posamezno skupino začnemo s pripravo vsebin (btw: z eno vsebino in preko enega url naslova, lahko “napadamo” več besed).

Dobro preberite spodnje…

 • Konsistentnost pri pisanju blog zapisov je nujna, da ne zmedemo obiskovalcev (npr. v vseh blog zapisih vikamo, pišemo v prvi osebi, uporabljamo isti format vsebine,…).
 • Disciplina pri pisanju blog zapisov je pomembna za to, da se ostali opravki in delo “vrti mimo časa, ki ga imamo rezerviranega za ustvarjanje blog zapisov”, ne pa, da za pisanje najdemo čas ponoči. Ali, da moramo hiteti. Disciplina in red pri pisanju (npr. vsak ponedeljek nov blog zapis), je dobra tudi zato, da lažje vkomponiramo blog zapise, v druge marketing kanale (npr. ob torkih pošiljamo emailing z novicami iz bloga, ob sredah pošiljamo obvestilo o novem blog zapisu na družabna omrežja,….).
 • Količina blog zapisov nima, z boljšimi SEO rezultati, nobene veze.

Kak je torej najbolj praktični odgovor kako pogosto blogati?

DOKLER NAJDEMO KLJUČNE BESEDE, NA KATERE NAŠA SPLETNA STRAN, NE RANGIRA NA PRVI STRANI GOOGLA, NI RAZLOGA, DA BI ODNEHALI Z BLOGANJEM. KER PA TEH BESED, NE BO ZMANJKALO TAKO HITRO, NIMA SMISLA Z BLOG ZAPISI, HITETI. KER NIKOLI NE BO KONEC PRILOŽNOSTI ZA NOV BLOG ZAPIS.

Če se lahko pol leta držite, da objavite na blogu 1 vsebino na teden, ste že v zgornjem razredu pridnih, podjetniških blogerjev (vir. Orbitmedia):

kako pogosto blogati

To, da se raje osredotočajmo na manj blog zapisov, ampak te bolj kakovostne, pove tudi spodnja slika (iste raziskave), ki očitno pokaže, da čas ustvarjanja posameznega blog zapisa, z leti, RASTE. Uspešna podjetja vedno VEČ ČASA investirajo v dobre blog zapise:

čas za bloganje
kako pogosto blogati nasvet

Na MatijaZajšek.com sem pred leti, začel, z najmanj enim blog zapisom na teden, to sem ponavljal sigurno polni dve leti, zadnje dobro leto, pa objavljam samo še en blog zapis na mesec (praviloma prvi ponedeljek v mesecu). Tukaj, na Seo-Praktik.si, sem spet začel bolj agresivno z najmanj eno objavo na teden, računam pa, da se bom tudi na tej spletni strani, čez čas, lahko “umiril” z objavami. S čimer se bo sprostil čas za novi projekt. Najboljši možen moj nasvet, ki ga lahko dam v zvezi s pogostostjo bloganja je: BITI DISCIPLINIRAN NAJMANJ POL LETA. Potem pisanje bloga “zleze pod kožo” in postane zabava in posel hkrati.

Dodatni nasveti za zasnovo bloga (mnenje o nastajajoči rubriki “dobro je vedeti”)

Kot že zapisano zgoraj, besedno zvezo “dobro je vedeti”, ne vtipka nihče v Google (iz SEO stališča torej poimenovanje ni najbolj posrečeno in priporočam drugo izbiro besed (za celoten blog, za morebitne kategorije v blogu, za posamezne zapise v kategorijah)).

Hkrati pa svetujem usmeritev (vsaj enega dela bloga) v uporabne vsebine.

Razliko med uporabnimi vsebinami in PR vsebinami, najlažje razložim tako:

Ko doma, poštar prinese časopise in reklame v poštni nabiralnik in te pregledamo (ali pa tudi ne), nas nekatere (redke) pritegnejo in gremo zaradi njih po nakupih. Same vsebine pa (v večini primerov) vržemo v kamin. Oz. odložimo med papirne odpadke.

Takšne vsebine so PR vsebine (ki sicer, bolj ali manj posrečeno, pritegujejo, a zaradi poplave ostalih vsebin, zahtevajo nenehno pojavljanje pred občinstvom, da se utrnejo v spomin).

Uporabne vsebine, za razliko od PR vsebin, ne vržemo v kamin, ampak si shranimo na polico ali v predal (npr. kuponi s popusti na reklamnih letakih, koristne informacije, ki jih lahko uporabimo tudi čez pol leta oz. takrat, ko nam bo interesantno,….).

Razlika med PR in uporabno vsebino na spletni strani, je tako velika in pomembna, da sam, pri svojih spletnih vsebinah (in tudi pri mojih mentorirancih), v tabeli za spremljanje aktivnosti nastajanja vsebin, celo vodim TIP VSEBINE (pr = reklamna vsebina, uv = uporabna vsebina). Poglejte na spodnji sliki.

Če blog na spletni strani, nastaja na podlagi SEO optimiziranih PR vsebin, bo promet na spletno stran sicer naraščal, a konverzija bo usmerjena v “lovljenje” trenutno zainteresiranih za storitve in produkte podjetja.

Če bo, po drugi strani, vsaj del bloga, vseboval res uporabne vsebine, bo to dolgoročno prispevalo k vračanju obiskovalcev na blog. In širjenju informacije o blogu, tudi izven digitala.

Točke 1, 2 in 3, na zgornji sliki, sem posebej označil, zato, da ne pozabite, da blog vsebina, kakršnakoli že je, PR ali uporabna, mora zasledovati tudi dodatne cilje (serp cilj, lead magnet cilj, prodajni cilj,…).

Bloganje, samo zaradi bloganja samega in zaradi “nabijanja čim večje količine vsebin”, odsvetujem.

kako narediti uporaben blog

Ni blog vsebina edina možnost, da naredite svojo spletno stran, uporabno. Lastniki in vodje spletnih strani, ki imajo “več posluha in razumevanja” za pomembnost uporabne vrednosti spletne strani, uporabne vsebine delijo tudi v obliki YouTube videov. In celo posebej razvitih aplikacij (v primeru spletne strani Mapri Proasfalt, bi lahko bila to enostavna aplikacija za izračun informativne cene polaganja asfalta na dvorišču,…). Uporabne aplikacije, so tiste, ki povečujejo vpletenost (engagement) spletnih obiskovalcev v spletno stran, čas zadržanja na spletni strani (dwell time, average time spent on site) in imajo odlične konverzije (npr. lovljenje e naslovov). SUHOPARNO “LOVLJENJE” E NASLOVOV POTENCIALNIH STRANK (za namene e mail marketinga) BREZ PREDHODNEGA ENGAGEMENTA OBISKOVALCEV, NI PLODNO. IN JE POPOLNOMA NEUČINKOVITO (kar “obesite” klasičen “naroči se na e novice”, na spletno stran in opazujte kako se ne zgodi nič). p.s.: ravno zaradi ambicije, da Seo-Praktik.si gradim kot uporabno spletno stran za spletno optimizacijo, so na njej, zasnovane kategorije SEO orodja, Seo strategije, in v bistvu kar cel meni Uporabno za SEO:

p.s.: če usmerite gradnjo spletne strani (ali bloga) v uporabno vrednost (pred predstavitveno in PR reklamno vrednost), postane boj za SERP pozicije, spletne strani, nepomemben. 10 konkurentov je lahko na spletu pred vami, a, če vaša znamka ljudem ostaja v spominu, ker jim prinaša korist, bodo v Google vtipkali vaš brand name (ne pa generičnih ključnih besed)!!! Tej temi sem že leta 2017, ko sem na osebni spletni strani, pisal še eVodnike, namenil kar cel vodnik Kako izboljšati učinkovitost spletne strani.

Evidenca (tabela) spremljanja onsite SEO aktivnosti

V svojih spletnih projektih in tudi mojim mentorirancem za bloganje in SEO, tabelo potrebnih onsite SEO aktivnosti razdelim na dve vrsti aktivnosti, ki jih je treba redno izvajati:

 • aktivnosti, povezane z iskanjem onsite SEO rezerv (na obstoječlih vsebinah). Iskanje teh rezerv in izboljšav pride še posebej prav, ko se spletna stran, že nahaja na prvi strani Googla. Ena izmed takšnih aktivnosti je npr. poskušati izboljšati CTR. Zakaj je pomembno, da se ne nehamo truditi izboljšati CTR, je razvidno iz spodnje slike in članka Does organic CTR impact Seo rankings – New data Moz:
vpliv ctr na ranking
 • aktivnosti, povezane s pripravo novih vsebin, optimiziranih na long tail ključne besede. Te aktivnosti povečujejo avtoritativnost in ekspertizo spletne strani.

Tabelo izvajanja obojih onsite SEO aktivnosti (za isti ciljni url, ki je lahko optimiziran za več ključnih besed), prikazujem spodaj.

Realni podatki (za katero spletno stran gre), so zamegljeni:

Točka 1 = evidenca vodenja onsite SEO aktivnosti PO DNEVIH. Še posebej za iskanje onsite SEO rezerv in izboljšav, smo verjetno že vsi, vsaj enkrat, dobili občutek, da lovimo “oslovo senco”. To je, ko za računalnikom presedimo pol dneva, spremembe v izboljšanju uvrstitve spletne strani, pa ni nobene. Poznam precej ljudi, ki je zaradi tega občutka, že zdavnaj odnehalo.
Če je slučajno, med bralci, tudi kak podoben “kandidat”, si naj prebere This coach improved every tiny thing by 1% and here’s what happened – James Clear ali vsaj ogleda spodnjo sliko.

Spodnja slika pokaže, kaj se zgodi V LETU DNI, če se vsak dan, potrudimo poiskati samo 1% izboljašave na spletni strani (in v življenju na sploh):

vpliv majhnih izboljšav
 • Točka 2 in točka 3 predstavljata onsite SEO aktivnosti. En dan lahko npr. iščemo rezerve na obstoječih vsebinah (npr. boljši SEO naslov za boljši CTR, boljši meta opis za boljši CTR,..), naslednji dan lahko objavimo nov blog zapis, optimiziran na long tail ključne besede,….
 • Točka 4 predstavlja (na isti tabeli) še evidenco offsite SEO aktivnosti. 3 možnosti gradnje backlinkov sem pustil vidne, sicer pa priporočam, da si v zvezi z offsite SEO aktivnostmi, preberete še Kaj morate delati, da boste tudi na konkurenčne ključne besede, ki imajo veliko iskanj, na prvi strani Googla.

Med prvih 5 onsite SEO izboljšav, uvrščam zadovoljevanje iskalčevega namena v polju “above the fold” (npr. če ključna beseda vključuje besedo cenik, naj bo cenik objavljen na vrhu vsebine (brez skrolanja miške), izboljšanje SEO naslova in meta opisa za boljši CTR (s predhodnim preverjanjem kakšen je CTR trenutnega SEO naslova in meta opisa (v Google Search konzoli)), dodajanje sinonimov in sekundarnih ključnih besed v SEO naslov, meta opis in h2 oznake, izboljšanje spletne vsebine z novimi informacijami in bolj natančnimi (up to date) podatki ter izdelava medijsko bolj bogatih vsebin (več slik, več videov, več tabel in raziskav, več navajanja dejstev,..).

Kako pogosto spremljati SERP premike spletne strani

Medtem, ko SERP uvrstitve za vsebine, pisane na long tail ključne besede, itak preverimo takoj (preko Fetch as Google), za spremljanje SERP premikov na težke, generične ključne besede, vsi uporabljamo različne pristope in orodja.

Sam plačljivih orodij za SERP-e ne uporabljam, v preteklosti pa sem tudi zamenjal že toliko orodij, da sem se na koncu odločil, izdelati lastno tabelico in sistem po katerem vodim SERP premike.

Po tej tabeli (slika spodaj), SERP stanja pregledam (ročno), dvakrat na mesec, s tem, da jih okrog prvega v mesecu, vpišem v tabelo, okrog sredine meseca pa samo preverim (da vidim ali sem na dobri poti z aktivnostmi za dvigovanje ciljanih SERP-ov):

Iz zgornje slike prikazujem kar evidenco za Seo-Praktik.si.

V stolpcu 2 so vnešene generične ključne besede, ki jih dvigujem, v stolpcu 3 so vnešeni ciljni url naslovi za posamezne besede, v naslednjem stolpcu pa so vnešeni še iskalni volumni za posamezne besede.

Iz pobarvanih kvadratkov se vidi, da maja 2018 (ko sem Seo-Praktik.si šele postavljal) nisem rangiral še nikjer z nobeno besedo (rdeči in beli kvadratki pod datumom 30.5.2018), novembrski rezultati pa kažejo, da sem z dvema ključnima besedama, že med prvimi petimi (zeleni  kvadratki), z dvema besedama med prvih 20 in z dvema besedama nad 20. mestom.

Podvajani stolpci z datumi, bolj proti desni, pomenijo, da za merjenje SERP-ov v zapisanih dneh, uporabljam dva pristopa (incognito in StartPage). Nekateri še tem stolpcem dodajo tretji, četrti in peti podatek (pač merjen z drugimi orodji), zato, da lažje vidijo razliko, ki jih pokažejo različna orodja. Trenutno se sam najbolj zanašam na StartPage.

Še to: za male spletne strani, SEO začetnike in srednje velika podjetja (ki dvigujejo po približno 5 ključnih besed, hkrati), tak sistem čisto zadošča. Za velike firme, ki si lahko privoščijo več kapacitet, tako na onsite SEO optimizaciji kot offsite SEO, je logično, da SERP-ov ne bodo merili ročno, ampak bodo za to uporabili katerega izmed plačljivih orodij.

Dolgo časa sem sam, preden je postal plačljiv, uporabljal SerpRobot, sicer pa kolegi s katerimi poslovno sodelujem, vedo lepe besede, povedati tudi za Nightwatch, SerpChecker, What’s my SERP in CleverStat. Katero orodje bo ustrezno za vaše potrebe, boste preprosto ugotovili tako, da pač različna orodja, testirate.

serp nasveti

Evidenco spremljanja SERP-ov si nastavite tako, da si posebej označite ključne besede, ki jih dvigujete, ostale “zanimive” ključne besede (bodisi zaradi visokih iskalnih volumnov, bodisi zato, ker jih napada vaša konkurenca, bodisi zaradi x razloga), pa ločite od evidence trenutno dvigovanih besed. Ker, če boste imeli preveč, tako ali drugače, “zanimivih” ključnih besed v SERP evidenci, vam ZAGOTAVLJAM, DA BOSTE IZGUBILI FOKUS. V tem primeru obstaja zelo velika verjetnost, da boste dvigovali vse (kar ste označili kot zanimivo), dvignili pa nič.

SEO strategija spletnega nastopa na tujih trgih (mnenje o tem ali naj bo spletna stran v več jezikih)

Disclaimer: Preden podam svoje mnenje o večjezičnosti spletnih strani, naj povem, da imamo v ekipi Seo-Praktik.si, v času tega pisanja, izkušnje sestavljanja in ustvarjanja spletnih zgodb, v 80% na slovenskem trgu, od tujih trgov, pa SEO nastop, gradimo tudi spletnim stranem na hrvaškem in angleškem trgu. S tem, da v obeh primerih SEO nastopa v tujini, lahko (trenutno) skrbimo samo za začetno onsite zasnovo in SEO strategijo ter za offsite SEO vsebine, nimamo pa piscev, ki bi bili sposobni v tujih jezikih, tekoče ustvarjati onsite SEO vsebine.

Ker je ambicija nastopa spletnih strani, v prihodnosti, praktično pri skoraj vseh lastnikih spletnih strani, usmerjena tudi na tuje trge, priporočam, da si PRED nastopom na tujem trgu, preberete spodnje:

SEO na slovenskem trgu je zaradi majhnega trga in manjše konkurence, razmeroma lahek. Zato je odlična priložnost, da se na domačem trgu najprej naučimo spletne optimizacije in SEO nastopa in, da najprej na domačem trgu, spoznamo katere (časovne in stroškovne) aktivnosti, SEO, za seboj povleče.

Ko osvojimo SEO na domačem trgu, se lotimo tujine (opremljeni z razumevanjem katere aktivnosti bo treba za uspešen SEO nastop, izvajati redno).

Večina mojih sogovornikov, se za spletni nastop na tujem trgu resno zanima, še preden jim SEO sploh prinese prvo stranko na domačem trgu. Kar je skregano z logiko.
Ker, če doma, na lažjem trgu, ne dobimo stranke iz SEO nastopa, je verjetnost, da bomo uspešno zastavili SEO zgodbo, v tujini, ob večji konkurenci, še manjša.

spletna stran v več jezikih nasvet

Najprej se na domačem trgu, potrudite zgraditi SISTEM, po katerem bo vaša spletna stran napredovala po parametrih, ki ste si jih postavili kot cilje (npr. rast organskega obiska spletne strani, rast povpraševanj v primerjavi s preteklim obdobjem, rast e mail baze,…). Ko imate VZPOSTAVLJEN SISTEM, ki zadovoljuje postavljene cilje, na domačem trgu (to pomeni, da vam je zraven rezultatov, ki jih prinaša SEO na domačem trgu, kristalno jasno kakšni so tudi redni stroški SEO nastopa), začnite s pripravo SEO strategije za tuji trg. Tudi iz vidika potrebnih, dodatnih kapacitet. In, nemalokrat, višjih stroškov (tekstovni prevodi, zakup tujih domen, npr. hr, offsite SEO “spopad” s tujimi konkurenti, itd…).

Kar se tiče mojega mnenja glede večjezičnosti na spletni strani….

spletna prodaja v tujini

Uspešen SEO nastop v tujini ni “samo” prevod tekstov iz slovenščine v ciljan jezik. 
Tako kot SEO strategija za domači trg predvideva analizo ključnih besed, pravilno arhitekturo spletne strani, pripravo SEO optimiziranih vsebin ter offsite SEO, tako to isto, zahteva SEO strategija za tuje trge. Dodatno pa so s spletnim nastopom v tujini, povezana še vprašanja optimizacije vsebin za lokalne trge (local SEO v tujini), vprašanja lokalizacije check out procesov (v spletnih trgovinah), idr… Priporočam: Sell Globally  -15 tips for building your global growth strategy – Forbes

Zaključek

Spletna stran MapriProasfalt je grafično in iz vidika uporabniške izkušnje, zelo dodelana. Čeprav sam nisem grafik, trdim, da konverzije, zaradi grafike, zasnove menijev in vsebin, ki so trenutno na spletni strani, ne bodo slabe. Najlažje lastniki spletne strani oz. upravljalci spletne strani, sami to preverijo, v času, ko bo za njihove storitve, najbolj prava sezona, tako, da “testno” nek budžet (recimo 100€) namenijo zakupu ključnih besed (Google Ads). 

V SEO nastopu ima spletna stran rezervo:

 • v malenkost bolj natančno speljanem sales funnelu (npr., da spletne obiskovalce iz storitve asfaltiranje, ne vodi CTA gumb “preberi več”, na blog zapise).
 • v zasnovi bloga in pripravi SEO optimiziranih vsebin (ki niso zgolj PR besedila, ampak predvsem uporabne vsebine). Priporočam rubrike s prikazi in SEO optimiziranimi opisi primerov.
 • v SEO načrtu oz. strategiji, ki bo načrtovane aktivnosti spremljala in evidentirala. Ter spremljala rezultate.

Upam, da ta zapis k vsemu naštetemu, pomaga.