SEO rezultat meseca April 2023 – Iz nič na prvo stran Googla

Uvod

V tokratnem SEO rezultatu meseca je prikazan primer strani, ki lahko zelo hitro doseže večjo vidnost na Googlu.

Ker je razlog za njeno nepojavnost razmeroma preprosta (a žal prepogosta) SEO napakica, ki je očitno prejšnji SEO optimizatorji, ki so s spletno stranjo upravljali pred sodelovanjem z nami, niso videli. Čeprav je napaka, kot boste videli, dobesedno začetniška (?!!!?).

Razlog za naziv SEO rezultat meseca

Za tokratni, aprilski SEO rezultat meseca sem imel sicer cel mesec, v ožjem izboru, 3 kandidate. Vsi trije kandidati so dosegli krasne rezultate, a, ker je med vsemi treba izbrati enega, sem se odločil za to, da naziv SEO rezultat meseca za april 2023 dodelim spletni strani Merino.si.

Ob začetku našega sodelovanja, spletna stran merino.si ni bila na Googlu vidna sploh nikjer (na spodnji sliki predzadnji stolpec in vsi kvadratki pobarvani rdeče).

Razlog za njeno “nevidnost” je bil prej “tehnične SEO narave” kot česarkoli drugega. Pri čemer bolj “preseneča” dejstvo, da je lastnica strani ob sebi celo imela “SEO svetovalce”, ki pa očitno niso videli, da so url naslovi spletne strani merino.si nastavljeni na “no index” (?!!?).

Kar najbrž povprečen SEO optimizator pogleda in odkrije v prvih 60 sekundah poglabljanja v SEO spletne strani, ki jo namerava optimizirati.

Ampak pustimo to…

SEO rezultat meseca april 2023 v sliki

Targetirane ključne besede in dejanski url naslovi spletne strani so zaradi varovanja podatkov, zakriti:

seo rezultat meseca april 2023
  • iz slike lahko vidite, da so url naslovi, ki so bili zastavljeni za aktualno SEO kampanjo (vrstice od 4 do 28) iz marca 2023 v april 2023 napredovali iz “nevidnosti na Googlu”, na pozicije od 5 do 42.

    Izmed teh url naslovov samo eden (še) ni prikazan na Googlu, sicer so pa kar trije (vrstice, 15, 18, 21) že po prvem mesecu na poziciji 5, še trije (vrstice 4, 7, 11) pa na pozicijah od 9 do 12.
  • v spodnjem delu slike (vrstice 35 do 57) so prikazani url naslovi, ki so dosegli top ranking pozicije (od ena do 5) po prvem mesecu dela.

IZ OSEBNE PRAKSE:
Ob podobnih primerih, ko stranke pridejo do Seo-Praktik.si s težavo, da njihova spletna stran ni prikazana na Googlu nikjer, se osebno zelo trudim “ne blatiti in govoriti grdo” čez tiste, ki so pred nami izvajali SEO optimizacijo naročnikov spletnih strani.
Za potrebe uvida v stanje SEO scene in SEO trga na slovenskem trgu, me ponavadi sicer zelo zanima kdo so “SEO eksperti”, ki so ali delujejo v ozadju posameznih spletnih strani, a njihovih imen in podjetij, se trudim mojim ostalim strankam, ne razkrivati.
Zakaj?
Ker je to enostavno “slaba karma”, slabo pa se s slabim vrača.
Raje kot to, strankam pokažem kako enostavno preverijo ali je njihova spletna stran sploh nastavljena tako, da omogoča Googlovo indeksiranje vaših vsebin.
Če imate podoben problem, poglejte rešitev na spodnji sliki:

indeksiranje strani google kako odkriti

Če hočete na hitro pogledati ali je vaš url naslov nastavljen tako, da ga Google lahko indeksira, si v Google Chrome inštalirajte Detailed SEO extention (vir).

Po kliku na ikonico D, na desni zgornji strani brskalnika (kjer se pojavijo ikone razširitev, ki jih dodajate v Chrome) preverite ali je pri pregledovanem url naslovu zapis “indexable“.
To pomeni, da Google vsebino sploh lahko indeksira.

Kaj se je delalo

V zvezi z zgornjo (verjetno spregledano) nastavitvijo, se za indeksiranje spletne strani na Googlu, res ni bilo treba truditi preveč.

Je pa ob tem pošteno treba povedati, da ta nastavitev ne pomeni avtomatsko, da se bo vaša spletna stran znašla kar na prvi strani Googla. S to nastavitvijo ste Googlu šele samo omogočili, da indeksira vašo vsebino.

Zraven zgornjega koraka se je na spletni strani začelo z učenjem SEO optimizacije in tudi implementacijo prvih onsite SEO elementov. Za večino prikazanih url naslovov so se optimizirali SEO naslovi, meta opisi, H oznake, dodali teksti v posamezne kategorije izdelkov, začeli so se urejati interni linki, itd…

Backlinkanje (t.j. offsite SEO optimizacija) še čaka kot rezerva, po tem, ko bomo videli kje se bodo ciljani url-ji “stabilno zasidrali” na Googlu na podlagi onsite SEO sprememb.

ZAHVALA: Za zgornji dosežek se zahvaljujem lastnici spletne strani, Nadi Dragutinović, za izkazano zaupanje in priložnost, ki mi jo je dala, da ji predstavim SEO. Zdaj z Nado, ki je sicer zaprisežena motoristka, sodelujeva že nekaj mesecev, pred nama pa so še meseci v katerih bova vnovčila še najmanj 3 SEO fronte (izboljševanje CTR-jev, offsite SEO in pisanje novih SEO optimiziranih vsebin).

Moje mnenje in videnje nadaljnih priložnosti za nadaljno rast spletne strani merino.si

Iz slike lahko vidite, da rankingi, ki smo jih šele začeli evidentirati, kljub temu, da so na Googlu že visoko, niso še prvi 😁. Torej priložnost za rast definitivno še obstaja.

Zraven tega smo zaenkrat na spletni strani obdelali šele onsite SEO optimizacijo, offsite SEO, CTR-jev in konverzij pa se sploh nismo še dotaknili. Da ne omenjam, da so produkti, ki se prodajajo na spletni strani, več kot zreli tudi za prodajo na drugih trgih.

Po kliku na gumb se prijavite na kratek in neobvezujoč telefonski pogovor o optimizaciji vaše spletne strani. 

POJASNILA:
– SEO rezultat meseca objavljam z dovoljenjem sodelujočih s Seo-Praktik.si. V predstavljenih rezultatih so nekateri podatki zamegljeni.
– Lestvica vseh SEO rezultatov meseca, vključno s povezavami do objavljenih SEO analiz vsakega rezultata, je to: Seo rezultati meseca – Lestvica
– Kljub večim kandidatom, ki se potegujete za naziv SEO rezultat meseca in, ki bi si, glede na svoje uvrstitve na Googlu, tudi ta naziv zaslužili, se pri dodeljevanju tega naziva, med ostalim, upošteva najbolj odmeven premik med najvišje, organsko uvrščene spletne strani na Googlu. Zato nekatere spletne strani, ki že konstantno dosegate prve pozicije na Googlu, ne nujno prejmete ta naziv, kljub temu, da so vaši SEO rezultati, impresivni in ponavljajoči.
– Za tiste, ki vas zanima samostojno izvajanje optimizacije spletnih strani, najmanj 2 krat na leto, na povezavi Kaj je optimizacija spletnih strani in čemu služi SEO, posodobim moj Vodnik za SEO z vsemi aktualnimi informacijami.