Zraven izvajanja spletne optimizacije za poslovne partnerje in SEO mentoriranja se na Seo-Praktik.si redno ukvarjamo s spletno optimizacijo na številnih naših projektih. Nekateri izmed njih so izključno naši, na drugih optimizacijo internetnih strani izvajamo skupaj s poslovnimi partnerji.
Spodaj so predstavljene naše SEO aktivnosti in PRODAJNI REZULTATI v povezavi z njimi v ŽIVO.
Rezultate komentiram Matija Zajšek.

Teden od 21.5. do 24.5.2024

Ta teden je zame znova bil krajši, ker sem pretekli ponedeljek peljal ženo na dopust za njen rojstni dan in sva se vrnila šele ta ponedeljek. A kljub temu se je na področju SEO zgodilo ogromno novega. V prvi vrsti imam tu v mislih Googlov začetek prikazovanja t.i. AI overviews – a o tem in ostalih SEO novostih, kot vedno, v SEO komentarjih tedna.

Rezultati sprotnih SEO aktivnosti

 • Zaradi skrajšanega tedna mi je ta teden uspelo sproducirati samo eno novo vsebino. Tukaj je rezultat:
Tip KW-jaVolSEO difficultyUvrstitev na Googlu
long tail90229
Opomba: Višina iskalnega volumna NE odraža težavnosti ključne besede. SEO difficulty je merjena z Ubersuggestom.

Minimalno eno vsebino na teden sem si zadal, da ustvarjam zato, ker ne želim svojim SEO mentorirancem prodajati megle o tem kako mi je v preteklosti uspelo rangirati novo spisane vsebine na Googlu, ampak jim s tem vedno lahko pokažem primere kako mi to uspeva danes.

Hkrati pa, ker je zaradi konkurence in pa Googlovih posodobitev algoritma, vedno težje nove vsebine rangirati na prvi strani Googla, ostajam s tem pristopom ves čas v stiku z aktualnimi SEO standardi za pisanje visoko rangirajočih vsebin na Googlu.

Rezultati spletne prodaje iz mojih pasivnih SEO projektov

 • Kar se tiče zaslužka iz mojih t.i. pasivnih SEO projektov, sem prav z zanimanjem opazoval aprilski popravek navzgor, ker me je zanimalo predvsem ali bo Google podvojene zaslužke napram preteklim mesecem obdržal ali pa je šlo (spet) za samo kak Googlov “preblisk”.

  Po spodnji sliki lahko vidite, da je “popravek dnevnega zaslužka za več kot 100%” iz konca aprila uspel vzdržati cel mesec. Nasprotno, zadnje dni sem celo od Googla zaslužil že skoraj toliko kot v najboljših dneh lanskega leta, ko sem na teh projektih aktivno delal:

p.s.: ne vprašajte me zakaj je temu tako, ker še vedno ne vem 😁. SERP-i mojih pasivnih SEO projektov še vedno kvečjemu drsijo navzdol ali pa vsaj ne naraščajo.

Spletna prodaja storitev in produktov (ki niso povezani s SEO)

 • Kar se tiče prodaje ostalih artiklov in storitev preko spleta (ki niso povezane s SEO optimizacijo) je bil april tudi rekorden v primerjavi z ostalimi meseci. Kako bi to prikazal brez, da izdajam konkretne številke, mi sicer še vedno ostaja neznanka, edino kar lahko pokažem je vpogled v evidentiranje teh prodajnih rezultatov:
Izrez slike o tem kako vodim svoje prodajne rezultate.

– s točko ena želim pokazati, da spremljam prodajne rezultate po mesecih in pa tudi v primerjavi z lanskimi meseci.
– pod točko 2 vodim realizirane spletne prodaje ostalih mojih storitev in produktov (ki niso povezane s spletno optimizacijo).
– pod točko 3 beležim skupno prodajo SEO storitev (ki je sestavljena iz aktualnih SEO strank in pasivnih SEO zaslužkov). Na sliki sicer ni vidno, a posebej še vodim t.i. SEO tvegane posle, odpisane SEO posle, zaključne SEO posle in drugo.

Prodaja SEO storitev

Teden od 6.5. do 10.5.2024

Dva tedna ni bilo glasu od mene tukaj, ker smo imeli vmes prvomajski počitniški teden.

Seveda se je v tem času na področju SEO znova ogromno dogajalo. Dolgo pričakovan zaključen marčevski HCU (o tem več v SEO komentarjih tedna) je sprožil, da je SEO skupnost, vključno z mano, začela delati zaključke o novih (znova zaostrenih) SEO smernicah. In v povezavi z njimi sem tudi na Seo-Praktiku znatno popilil proces priprave novih spletnih vsebin napram preteklosti. To, “novo in izboljšano verzijo” priprave novih spletnih vsebin seveda že delim med moje SEO mentorirance.

Tukaj te verzije sicer (še) ne objavim (ker, kot sem napovedal v prejšnjem javljanju SEO v ŽIVO, načrtujem v prihodnosti spremembe pri mojih objavah), povem pa, da jo nameravam predstaviti na predavanju na KiKštarterju, ki ga znova izvajam 29.5. letos.

Podrobnosti o predavanju najdete tu: Delavnica: Uporaba SEO- optimizacija spletnih strani za priložnosti v podjetništvu.

Druga, večja novost je spodnji graf:

Ravno na dan, ko je Google objavil, da je zaključil z marčevsko posodobitvijo (v bistvu je bil to točno petek, ko sem prejšnjič pisal tukaj povzetek mojih SEO aktivnosti), so moji zaslužki z Adsense reklamami poskočili za 100%.

Ne vprašajte me zakaj, ker nimam pojma.
Natančno sem pregledal svoje uvrstitve na Googlu, več časa sem si vzel tudi za analizo vsebin, ki mi prinašajo največ zaslužka, ampak odgovora preprosto (še) nimam.

Daleč od tega, da me moti, da je zaslužek višji 😁, ampak nekako logično je, da je za nadaljno rast zaslužka iz tega naslova, dobro vedeti kaj zaslužek z mojimi Adsense spletnimi stranmi sploh povzroča. Poveča ga organski promet na spletnih straneh zagotovo ne (ker ta že od konca Februarja letos, še kar naprej drsi navzdol).

Je pa res, da je ta sprememba povzročila, da sem v svoj koledar tedenskih SEO aktivnosti ponovo uvrstil kreacijo novih vsebin na Adsense projektih (nad čimer me je pretekla 2 meseca že malo minevala volja).

Od ostalih SEO aktivnosti nadaljujem s pisanjem vsebin na temo team buildingov (tokrat sem pisal o idejah kam peljati zaposlene v Sloveniji na druženje in zabavo), ker pač letos razvijam prodajo lokacije za team building na posestvu Trnulja.

Dodatno pa sem ob četrtkih začel tudi s pripravo nove pristajalne strani na temo namakalnih sistemov, ker nameravam v svoj prodajni portfelj v prihodnosti vključiti še prodajo teh. Ta izdelek je v tem trenutku še v fazi osnutka, tako, da žal ta trenutek nimam še kaj pokazati. Računam pa, da bi mi to uspelo najkasneje do konca junija letos.

Ker vam je v preteklosti, mojim bralcem teh SEO “poročil” v živo, bila dodana vrednost moje poročanje o uvrstitvah mojih novih SEO vsebin na Googlu, se s temi poročili znova vračam.

Tukaj je pregled mojih SEO dosežkov minulega obdobja:

Tip KW-jaVolSEO difficultyUvrstitev na Googlu
long tail20121
long tail9054
long tail30151
Opomba: Višina iskalnega volumna NE odraža težavnosti ključne besede.

V primerjavi s preteklimi poročili o mojih SEO aktivnostih boste v zgornji tabeli opazili 2 večji spremembi.

Nič več ne želim sugerirati, da višina iskalnega volumna določa težavnost ključne besede (tega ne določa niti podatek o SEO difficulty vzet iz Ubersuggesta), ampak težavnost ključne besede mora znati presoditi vsak SEO mojster sam.

Višina iskalnega volumna in podatek o SEO težavnosti samo povesta na kaj biti pozoren, ko pripravljate novo vsebino.

Druga, večja sprememba so doseženi rezultati. Primerjajte te s preteklimi (spodaj) in hitro vam bo jasno, da sprememba procesa priprave novih vsebin, ki jo omenjam zgoraj, predstavlja razliko. Zato sem tudi pohitel z njeno razlago med svoje mentorirance.

Teden od 15.4. do 19.4.2024

Ni ga boljšega poklica kot je SEO.

V super hitro spreminjajočem se SEO svetu (o čemer pišem v SEO komentarjih tedna), vedno bolj prihajam do ugotovitve, da je početi iste stvari, ki si si jih zastavil na začetku leta, celo leto, samo zato, da sebi in drugim dokažeš, da si “mož beseda” in se držiš zastavljenega, lahko iz vidika podjetništva, čista neumnost. In izguba časa.

Sam, kot veste, si SEO cilje, zastavljam ob koncu leta.

Lani sem s projektom na hrvaškem trgu dosegel več kot pričakovane rezultate.
Zato sem si zastavil cilj, da letos z lansko zgodbo vsaj nadaljujem. Dodam pa ji še vsaj 4 nove.

No, potem je prišel marec 2024. In HCU.
Če bi Google bil pri miru in deloval tako kot je deloval lani, mi verjemite, da bi zgodbo nadaljeval na enak način, če ne še celo bolj intenzivno. Plani so bili strašni. Podvojitev lanskega uspeha se mi je zdela samoumevna in logična pot za nadaljevanje.

Kak mesec še vsak dober SEO praktik spremlja komentarje in razmišljanja ostalih v SEO skupnosti.
In tudi ne reagira, saj je tudi Google napovedal, da bo njihov HCU trajal cca. 30 dni.

S časom začnemo SEO-ti delati zaključke in prihajati do ugotovitev, ki zahtevajo prilagoditve pri izvajanju SEO po “novih” (ponavadi, še ostrejših SEO smernicah).

Če “trmasto” vztrajaš na svojem, medtem, ko se okolje in standardi za uspeh v SEO, spreminjajo, si, milo rečeno, “tumast”.

SEO je podjetništvo.
Podjetništvo pa pomeni tudi nenehno opazovanje kaj deluje.
In dovolj hitro prilagoditev strategij na tisto kar deluje.

Zaradi tega spremljate tokrat ZNOVA spremenjen format in obliko predstavljanja mojih SEO rezultatov v živo.
Z namenom, da ostane vidno kako sem o SEO pristopih razmišljal v preteklem obdobju, vsi zapisi iz preteklosti ostajajo pod to novo vsebino, spodaj.

S spremenjenim formatom objavljanj teh SEO rezultatov v živo pričakujte v bližnji prihodnosti še nekaj sprememb.

V prihodnosti želim namreč združiti SEO komentarje tedna in te objave s SEO rezultati v živo, pa ponovno dodati še dodatne SEO namige za moje email spremljevalce (v obliki zaklenjenih vsebin).

Torej… kaj se je delalo ta teden:

 • kot rečeno, celoten proces dela ekipe Seo-Praktik.si se spreminja iz “večanja organskega prometa” v “večanje prodaje”:
 • kot lahko vidite, so se med mojimi priporočili znašle tudi vgradne omare, ki jih prodajam preko spleta že več kot 10 let
 • v prihodnosti načrtujem v tem meniju še prikaz ostalih mojih spletno prodajnih projektov. Ti bodo, tako kot zdaj kaže, večinoma nastajali v povezavi z mojimi sodelujočimi poslovnimi partnerji na področju SEO. Seveda pa bodo med moja spletna priporočila vključeni IZKLJUČNO produkti in storitve, ki sem jih sam preizkusil in so “preverjeno” kakovostni ter poslovni partnerji s katerimi se odlično ujamemo tako glede vrednot, načina dela kot tudi razmišljanja.
  Ravno z namenom, da v prihodnosti priključim še produkt moje krasne poslovne sodelavke Tine Štifter, njene blazine za magnetno terapijo, imam te dni v pisarni na testiranju njihovo blazino Magus:

Projekt spletne prodaje blazine Magus je hkrati bil tudi moj SEO projekt na hrvaškem lansko leto. Rezultate pridobivanja prometa na spletno stran bolovi-u-ledjima.eu ste lahko celo leto lani spremljali ravno med temi objavami SEO rezultatov meseca.

Lani, kot veste, je bil projekt zastavljen predvsem na postavitev in pridobivanje prvih obiskovalcev. Ker je to lepo uspevalo (pred letošnjim HCU) so za način monetizacije bili izbrani Googlovi Adsense oglasi.

Zdaj se to spreminja, tako, da bo v prihodnosti ta “hrvaški” projekt usmerjen zgolj v prodajo Magus blazin, obenem pa tudi našel mesto med mojimi priporočili na strani matijazajšek.com. Seveda pa vse ob svojem času, ker za tem stoji še kar nekaj pogovorov in dela.

 • željo imam, da bi letno začel z dvema do tremi novimi projekti spletne prodaje, seveda pa bom na vseh razvijal prodajo preko SEO optimizacije (ker drugih kanalov niti ne poznam dovolj dobro).
 • v pogovorih z mojimi SEO strankami je na mizi že cela vrsta kandidatov s katerimi smo se o tem že malenkost pogovarjali, a ne želim obljubljati preveč, ker ambicije, da bi postal kakšna SEO prodajna agencija z več zaposlenimi, nimam.

Spodaj je ohranjena vsebina o tem kako sem spremljal SEO rezultate v živo do marčevske 2024 HCU posodobitve

Moji SEO cilji za 2024:
1) v decembru 2024 imeti podvojen zaslužek, ki sem ga z Google Adsense dosegel v decembru 2023 (prvič je cilj bil dosežen že v februarju 24)
2) 10% organska rast zaslužka iz paradne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)
3) priti vsaj na 500 organskih obiskovalcev na dan
4) vsaj obdržati SEO rezultate projekta iz leta 2023
5) začeti graditi SEO projekt v novi niši (zaradi diverzifikacije portfelja in obvladovanja rizikov)

Ime najbolj aktualnega letošnjega projekta: OŽIVLJANJE SEO MRTVECA
Izziv in namen: Iz stare spletne strani, ki se je pred 10 leti monetizirala z affiliate zaslužkom, zgraditi podporno stran našemu SEO projektu v 2023 (podatki objavljeni spodaj)
Panoga: zdravje
Trg: Slovenija
Težavnost: zahtevna
Predvideno št. udeleženih v projektu (ob polnem zagonu): 1
Orodja: brezplačni ChatGPT 3.5, Bing AI
Spletni kanali: samo SEO brez plačljivega oglaševanja
Pristop: 1 x tedensko objavljanje bloga z AI
Načini monetizacije: Adsense, morda kasneje affiliate
Predviden nadaljni razvoj: se določi v decembru 2024
Posebnosti: domena za cilj 2 služi tudi kot podporna domena mojim SEO mentorirancem pri backlinkanju (kar pomeni, da je na njej ogromno “mešanih vsebin”).
PA na vstopni strani = 31
DA na vstopni strani = 19

Teden od 8.4. do 12.4.2024

Cilj 1 = podvojiti mesečni zaslužek iz Adsense iz decembra 2023

V, še posebej zadnjih mesecih, ekstra hitro spreminjajočem se SEO svetu (v mislih imam marčevski HCU, spremljajte moje SEO komentarje tedna) smo s poslovnimi partnerji prišli do ugotovitve, da je zastavljena strategija SEO razvoja spletne strani na tem projektu, preveč toga.
Po naših načrtih smo zastavili, da se v živo vidimo enkrat ob koncu leta, zastavimo načrt za celo naslednje leto in nato dogovorimo aktivnosti in sodelovanje naprej.
Hitrost spreminjanja SEO scene narekuje, da se o naši SEO strategiji in pristopu, pogovarjamo bistveno bolj pogosto. In predvsem, da vzpostavimo hitrejše reagiranje na vsako novo SEO realnost.
V tej luči utegnejo cilji za ta projekt že kmalu dobiti drugačno dimenzijo – kar pa ne bi bil niti tak strašanski odmik od prvotno zastavljnega cilja, saj, kot sem zapisal, že v številnih preteklih poročanjih teh SEO rezultatov v živo, je bil prvotno zastavljen cilj dosežen že februarja letos.

Cilj 2 = minimalno 10% rast iz naslova moje glavne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)

Na spodnjem grafu je prikazana dosežena organska rast v januarju in februarju 2024. V odstotkih.

Za ta 2 meseca imam že vse zaključene finančne podatke (prihodke in odhodke). Tudi za marec 2024 se mi zdi, da 10% rast ne bo dosežena, ampak me podatki ne skrbijo iz dveh razlogov:

 • v vsakem mesecu je rast 😀. Ni sicer 10%, je pa. Optimističen je treba biti. Predali se ne bomo.
 • nekatere posle sem prestavil v prihodnost, ker od državne birokracije še kar nimam vseh papirjev, da lahko nemoteno delam (kot ddv zavezanec).

Če koga zanima, so tukaj podatki moje organske rasti po letih, odkar spremljam te podatke:

Zgoraj je prikazan graf organske rasti zaslužka po letih v odstotkih. To pomeni, da je bila prvo leto, odkar beležim rezultate (2017), rast 36,5%, drugo leto 18,14%, tretje leto 5,34%, itd…). Kot je zapisano že v naslovu poglavja tega poročila, je moj glavni SEO cilj dosegati nad 10% organsko rast na leto. Na grafu vidite, da mi leta 2019 to ni uspelo, ostala leta pa je.

Cilj 3 = do konca leta priti na minimalno 500 dnevnih obiskovalcev

KOMENTAR: Že v uvodu sem namignil, da se utegne na aktualnih SEO projektih taktika popolnoma spremeniti. V ponedeljek imam na temo tega projekta sestanek, zaenkrat ostajam pri planirani eni novi objavi na teden za ta projekt.
Spodaj so rezultati sicer 3 mojih SEO aktivnosti ta teden:

Zap.št.Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitevKomentar
NOVE VSEBINE
11108Z rezultatom sem zadovoljen, še posebej, ker testiram nove pristope (s katerimi želim pohitriti čas produkcije novih vsebin). Osmo mesto za cca. 40 minut dela ne sme biti slabo.
248013Ta rezultat je tako, tako. Uporabil sem “hitro” metodo iz ponedeljka, ciljal sem na prvo stran. Ni uspelo. Ampak, ker je bila beseda težja, je tudi to ok. V prihodnosti se obeta, da bom ustvarjal “samo” 2 novi vsebini na teden.
Skupaj50% uspešnost (1 od 2 novih člankov na prvi strani Googla)
OBNAVLJANJE OBSTOJEČIH VSEBIN
11104/3Če ste v preteklih poročilih lahko zasledili, da je bila moja SEO taktika usmerjena v več novih vsebin in v bisteno manj izboljšav, želim to, po pogovoru s sodelujočimi, v prihodnosti spremeniti. Tukaj je rezultat ene izboljšave t.i. heavy money ključne besede, ki jo želim pozicionirati znova na prvem mestu. Kar sem z njo pred leti dosegal že 2 ali 3 leta zaporedoma. Beseda prinaša cca. 6.000 do 10.000 evrov na leto.
Opomba: vse spisane oz. izboljšane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Cilj 4 = obdržati SEO rezultate lanskega leta

KOMENTAR: Za ta projekt imam rezervirane torke. A le tiste, ko mi čas to dopušča (recimo, ko kakšna stranka prestavi dogovorjeno SEO mentoriranje). Na tem projektu zaenkrat puščam taktiko produciranja novih vsebin (namesto izboljševanja obstoječih), četudi to lahko pomeni dvoje: projekt utegne z veliko verjetnostjo drseti še navzdol, ker 1 nova vsebina na teden težko nadomesti “izgube”, ki jih prinese nadaljne drsenje obstoječih vsebin. Drugo, pričakovan zaslužek na tem projektu, bo upadal.
Če bo Google kadarkoli “obrnil” svojo pipico spet nazaj tja kamor je bila usmerjena lansko leto, se bodo stvari obrnile, če ne, pa pač ne. Želim pa ohraniti isti pristop na tem projektu zato, ker nove vsebine na nekaterih projektih vseeno želim in moram ustvarjati. Saj svoje SEO mentorirance navsezadnje, v enem izmed poglavij programa SEO mentorstva, učim kako rangirajo visoko novo ustvarjene vsebine.

Cilj 5 = nova niša

KOMENTAR: Ta projekt je moja “opazovalnica”. Obetov, niti časa, za delo na njem, nimam.

Zaključno poročilo tega tedna

Št. novih vsebin = 2
Št. obnovljenih vsebin = 1
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 11 (to izvaja moja ekipa)
Investiran čas = okrog 6 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 
23

Počutje = odlično. Po prejšnjem tednu, ko se časovno nisem uspel nikakor organizirati, sem ta teden znova zelo navdušen nad novimi spoznanji, usmeritvami in SEO izzivi, ki me čakajo v prihodnosti. Dve večji spremembi utegnete, redni bralci teh mojih tedenskih poročil o SEO rezultatih, prepoznati v prihodnosti:
– bistveno večja bo usmeritev na prikazovanje rezultatov iz naslova izboljševanja prodajnih rezultatov kot iz naslova izboljševanja prometa na spletne strani
– bistveno več bo govora v bodoče o izboljševanju obstoječih vsebin, ne pa toliko o produkciji novih
Zakaj?
Ker sem prišel do spoznanja, da bolj kot sledilcem kažem kako je pomembno in dobro izboljševati obisk na spletni strani, bolj vsi skupaj pozabljamo, da ta obisk gradimo zato, da bi imeli boljšo prodajo in posel. Ne pa samo zato, da kažemo kako nam raste obisk.
Če začnem objavljati več o tem kako razmišljam okrog izboljševanja svoje prodaje, utegnete tudi bralci temu slediti bolj kot “zgolj” povečevanju obiska na vašo spletno stran. In tako bi bilo tudi bolj prav.

Teden od 2.4. do 5.4.2024

Cilj 1 = podvojiti mesečni zaslužek iz Adsense iz decembra 2023

Kot pričakovano, se do trenutka, ko poročam o rezultatih tega tedna, marčevska posodobitev algoritma, še ni končala. Kar pomeni, da nekateri najbrž še kar “po tihem” upajo, da se bodo rankingi ob koncu posodobitve obrnili nazaj navzgor, a kot se je pokazalo že dostikrat v preteklosti, je boljše na to ne upati in delati naprej od tam kjer je pač nova “realnost”.
Kljub doseženemu cilju v februarju letos, začenjam z aprilom s približno 65% nižjim izhodiščem, a, ker posodobitev še ni dokončana, se tudi moja taktika, na tem SEO projektu, še ne spreminja.

Cilj 2 = minimalno 10% rast iz naslova moje glavne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)

Marčevski rezultat se je zaključil pri približno 3% nižjem zaslužku napram lanskemu marcu, a kot sem napisal v preteklem tednu, me to ne skrbi, ker sem namerno 3 nove stranke, ki so se mi k sodelovanju priključile v marcu, zaradi urejanja nove pravne oblike delovanja, prestavil v prihodnost. Tako, da že zdaj vem, da bom v aprilu ta 3% “minus” nadoknadil.

Cilj 3 = do konca leta priti na minimalno 500 dnevnih obiskovalcev

KOMENTAR: Prvič v zadnjem letu in pol se je zgodilo, da mi v tem tednu, ni časovno zneslo sproducirati NITI ENE nove vsebine. Ne želim podajati izgovorov, a skrajšan teden, spreminjanje pravne oblike podjetja preko katerega bom nastopal v prihodnosti, sprejem 3 novih strank v tem mesecu ter prvi teden v mesecu, ko imam povečano število mentoriranj tudi zaradi tega, ker imam z nekaterimi mentoriranci sklenjeno sodelovanje po katerem se vidimo samo v prvem tednu v mesecu (ko pregledamo SERP rezultate), bi morali biti dovolj močni argumenti, da enostavno za produkcijo novih vsebin ni bilo časa.
Bolj skrbi to, da se utegne podobna situacija zgoditi vsak prvi teden v mesecu. Zaradi tega počasi razvijam svoj sistem tako, da bo ta v prihodnosti rastel, kljub temu, da bom svojo produkcijo novih vsebin, najbrž prisiljen zmanjšati.
Da ne bo pomote: produciranje vsaj ene (SEO) vsebine na teden želim ohraniti, ker moram ostajati v stiku z novimi “zahtevami” Googla po kakovostni vsebini. Več kot ena, pa vse kaže, da na dolgi rok, več ne bo šlo.

Cilj 4 = obdržati SEO rezultate lanskega leta

KOMENTAR: Tudi na tem projektu se ne dogaja nič posebnega. Kar pomeni, da projekt še kar (sicer zaenkrat bolj rahlo kot v preteklosti) drsi navzdol, ga pa spremljam resnično z veseljem zato, ker bi rad videl do kod utegne zdrseti ob koncu Googlove uradne objave, da je marčevska posodobitev algoritma končana. Seveda bodo za to posodobitvijo prišle še druge, a, ko spremljam grafe tujih SEO mojstrov in njihov padec na dobesedne nule prometov, me prav zanima ali je tudi ta, moj projekt, ujet v to, isto spiralo.
Konkretnih odločitev kako se lotiti projekta (razen produkcije novih vsebin, ki pa, kot vidite, je časovno zelo vprašljiva) ne sprejemam dokler Google uradno ne objavi, da je zaključil s “šraufanjem” svojega algoritma.

Cilj 5 = nova niša

KOMENTAR: Ne vem ali sem v preteklih objavah (spodaj) omenil, da ta projekt monetiziram tako z Google Adsense reklamami kot leadi. Zato sem z njim zadovoljen, če ostane tak kot je. Sem pa tako na tem projektu, kot na še enem sorodnem (ki ga v teh objavah ne “siciram”) opazil, da Google vse bolj rad nove objave uvrsti med Google discover. Iz tega naslova je potenciala za zaslužek tukaj ogromno, a spet, ker je ta povezan s produkcijo novih vsebin, me to ne vleče. Glavni fokus, kot boste razbrali spodaj, v zaključni misli tokratnega poročila, je obračati moj poslovni model delovanja na internetu tako, da sprostim čas.

Zaključno poročilo tega tedna

Št. novih vsebin = 0
Št. obnovljenih vsebin = 0
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 16 (to izvaja moja ekipa)
Investiran čas = okrog 0 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 
22 (kljub skrajšanemu tednu)

Počutje = dobro, drugače ne more in ne sme biti 😁. Je pa pred mano nov izziv – to je preureditev poslovanja tako, da sem osebno v produkciji novih vsebin, vpleten samo z eno vsebino na teden, hkrati pa poslovanje in rezultati napredujejo. Ob ambiciji, da ne zaposlujem nikogar.

Teden od 25.3. do 29.3.2024

Cilj 1 = podvojiti mesečni zaslužek iz Adsense iz decembra 2023

Ker se bližamo koncu meseca, zdaj že lahko denarno ocenim približen padec zaslužka iz naslova marčevske posodobitve algoritma. Ta bo na koncu meseca znašal med 60 – 70% napram Februarju 2024. Še dobro, da ni bilo posodobitve algoritma na začetku leta 😀 – ker potem pa res ne vem, če bi mi uspelo doseči zastavljen cilj. Zdaj, karkoli se še zgodi do konca leta, je cilj že dosežen. Od tod naprej so stvari lahko samo še boljše.

Cilj 2 = minimalno 10% rast iz naslova moje glavne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)

Tudi na tej fronti že lahko podam marčevsko oceno. Prihodkov je bilo nekaj več kot lanskega marca, a ker bodo konec meseca zraven obratovalnih, obračunani še stroški dela, bo letošnji marec za kak odstotek ali tri, slabši kot lanski.
Povem pa ob tem, da sem poračun za 3 nove partnerje, ki so se sodelovanju z mano priključili koncem marca, prestavil na maj, drugače bi ta mesec zagotovo cilj dosegel. Zakaj sem jih prestavil? Spreminjam pravno formalno obliko svojega delovanja in raje z njimi začnem po novi obliki sodelovanja kot, da naslednji mesec spet pišem nove pogodbe in nove račune.

Cilj 3 = do konca leta priti na minimalno 500 dnevnih obiskovalcev

KOMENTAR: Aleluja, aleluja. Na tem projektu sem letos že kar nekajkrat pomislil, da sem si obul prevelike čevlje. No, to, kljub zgornji sliki, si mislim še zdaj. Ampak vseeno…
Zdi se, da je odločitev iz prve polovice meseca, da napadam srednje težke ključne besede, bila prava. Čeprav boste spodaj, v pregledu rezultatov tega tedna, videli, da je za napadanje srednje težkih besed, treba biti ves čas zbran in niti približno ni nobene garancije, da bom sploh s katerimkoli poskusom v tednu, zastavljeno tarčo (to je uvrstitev nove vsebine na prvo stran Googla) tudi dosegel.
Spodaj so rezultati tega tedna (s katerimi nisem zadovoljen), ki utegnejo imeti za posledico, da naslednje tedne ne bo grafa z novimi dnevnimi rekordi. Na tej fronti se moram še izboljšati:

Zap.št.Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitevKomentar
NOVE VSEBINE
132011Bog mi je priča, da sem vložil celega sebe, da začetek tedna začnem z dobrim rezultatom. Rezultat je zadovoljiv a cilj ni dosežen. Ravno toliko, da bo skupna tedenska učinkovitost (seštevek rezultatov novih vsebin na dnu tabele), slabša.
23907Ta rezultat je super. Tovrstni bi morali biti vsi, pa bi jaz že zdavnaj živel na Bahamih.
326011Dragi Google! A me je res treba uvrstiti na prvo mesto na drugi tvoji strani? A se ti ne sanja, da svoje rezultate objavljam javno? Če ne drugo, ti delam reklamo in te vljudno prosim, da v bodoče narediš kakšno izjemo! Bi te poskušal podkupiti, pa se bojim, da mojega denarja ne rabiš 🤪.
4260/11014/16Znova napad na hrvaškem trgu. Ni uspelo. A to pomeni, da bom spremenil taktiko? Niti približno…. samo boljši moram biti. Trg je težji, kaj hočem.
Skupaj25% uspešnost (1 od 4 člankov na prvi strani Googla)
OBNAVLJANJE OBSTOJEČIH VSEBIN
5130025/25Na voljo sem imel vsega 15 minut. Imel sem nek preblisk, da poskušam in vidim ali mi z zamišljeno modifikacijo obstoječe vsebine (na hrvaškem trgu) uspe. In mi ni. Nič hudega. Zdaj vem še za eno stvar, ki ne deluje.
Sem pa ponosen na to, da mi je vsaj uspelo najti nekaj časa za “popravljanje” rezultatov na lanskem projektu – ker kot sem že večkrat napisal: ni fora, da hitite z novimi projekti naprej, če starih ne uspete dvigovati ali vsaj ohranjati na doseženih preteklih rezultatih.
Opomba: vse spisane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Cilj 4 = obdržati SEO rezultate lanskega leta

KOMENTAR: Na tem projektu ne želim preveč pametovati in napovedovati. Kot sem zapisal prejšnjič, sem taktiko dela, ki sem jo spremenil na tretjem projektu (zgoraj) prenesel tudi na ta projekt. Kjer želim najprej ustaviti padanje, seveda pa se vrniti na lanske rezultate. Ali zgornji graf že kaže učinke te spremembe je zgolj špekulacija. Lahko, da jaz vidim to (ker to želim videti), lahko pa, da bo kaj na tem. Nadaljujem z isto usmeritvijo.

Cilj 5 = nova niša

KOMENTAR: Na tej “fronti ” nič novega. Je namenjena opazovanju, testiranju in tihi ambiciji, da zanjo do konca leta najdem pravi čas, za delo na njej. Je pa res, da preden kadarkoli čez teden pogledam na to fronto, najprej pogledam kaj se novega dogaja na moji primarni fronti, tukaj v Sloveniji (SEO fronti, ki je v teh mojih tedenskih poročilih sploh ne komentiram). Tam je živahno, vidim vas kaj delate kolegi 🤪. Opazujem kdaj se bom znova moral vrniti v boj na moji primarni fronti. Dva, trije brcate zelo v pravo smer – tako, da se bojim, da bom kmalu nazaj na domačem igrišču. Takrat opazovanje in komentiranje tega projekta tukaj, sigurno odpade. Ker bo energija letela vemo kam.

Zaključno poročilo tega tedna

Št. novih vsebin = 4
Št. obnovljenih vsebin = 1
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 19
Investiran čas = okrog 12 – 15 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 
18

Počutje = dobro kot pravzaprav vedno. Javno objavljanje dela in rezultatov in na sploh javno nastopanje na internetu drugega od tebe niti ne želi. Tako, da nas branža “uči”, da moramo “po službeni dolžnosti” biti pozitivni in dobre volje. Na srečo lahko potrdim z vsem svojim bitjem, da moje počutje in odnos v javnosti vs. zasebno, niti malo ni zlagano. Pobarajte moje sodelujoče. Krasni so.

Teden od 18.3. do 22.3.2024

Cilj 1 = podvojiti mesečni zaslužek iz Adsense iz decembra 2023

Na tem projektu se nima smisla ponavljati. Cilj je bil dosežen februarja, zaradi marčevske posodobive algoritma pa projekt zahteva posodabljanje vsebin. Ki sem ga s tem tednom uvedel (rezultate boste videli spodaj).

Cilj 2 = minimalno 10% rast iz naslova moje glavne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)

Marec še sicer ni končan, a projekcija kaže, da nekaj rasti, napram lanskemu marcu, vseeno bo. Vse fakture še niso izdane tako, da končne številke še ne vem.

Cilj 3 = do konca leta priti na minimalno 500 dnevnih obiskovalcev

KOMENTAR: Sprememba pristopa, ki sem jo “naznanil” v preteklem tednu, se očitno že pozna. Enostavno preveč, se mi zdi, da sem pretekle tedne “igral ziheraško, previdno”, pa tudi boječe, kot, da bi bil SEO začetnik.
Prejšnič sem že pojasnil, da nič več ne mislim ciljati na malo volumenske ključne besede. Za tarče, po novem, izbiram besede okrog 200 – 600 volumna, seveda pa to zahteva malo več premisleka in več časa, da pripravim vsebino, za katero želim, da rangira na prvi strani Googla. Vsi poskusi tudi ne uspejo, ampak vsaj učinek bo viden – s tistimi, ki uspejo.
Spodaj so rezultati tega tedna:

Zap.št.Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitevKomentar
NOVE VSEBINE
15905Znova sem teden začel na hrvaškem trgu. Kak teden ali 2 še pristopim na enak način, da vidim, če ta pristop pomaga kompenzirati izgube, ki jih na tem projektu prinaša marčevska posodobitev algoritma (graf spodaj). Drugače se bom res moral organizirati drugače, da bom našel čas za sistematično obnavljanje vsebin na tem projektu.
221017To ni dober rezultat. Me je pa naučil, da moram biti bistveno bolj “drugačen” v vsebini od konkurentov. V tej vsebini sem zasledoval najboljše na vrhu in poskušal od njih narediti boljšo vsebino – namesto drugačno.
35907To je rezultat mojega gostovanja. Kljub vsem mojim projektom se posebej razveselim, če so dobri rezultati na gostujočih straneh. Je ekstra lep občutek, če tvoje delo koristi tudi drugim, medtem, ko delaš zase.
459010To je dober rezultat. Zadovoljen. Najmanj volumenske besede očitno pokopavam za sabo. Za vselej.
539011Solidno. Za stopničko zgrešen cilj. Ne bomo umirali zaradi tega.
Skupaj60% uspešnost (3 od 5 člankov na prvi strani Googla)
OBNAVLJANJE OBSTOJEČIH VSEBIN
6240013/13Kot obljubljeno, sem pretekli teden poskušal najti že čas za prenovo vsebin lanskega projekta. Tu je rezultat mojega prvega poskusa. Kljub trem uram dela na vsebini, brez uspeha. Številki 13/13 povesta, da sem pred prenovo rangiral 13, po prenovi pa tudi. Jak napredek, ni kaj :).
Ampak…. tudi ta rezultat nauči ogromno. O tem v naslednjih komentarjih.
Opomba: vse spisane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Cilj 4 = obdržati SEO rezultate lanskega leta

KOMENTAR: S spremembo taktike napadanja na srednje težke ključne besede sem začel tudi na tem projektu. Ker je spisan šele en članek po tej spremembi, premika na grafu še ne pričakujem. Pa tudi, glede na drsenje vsebin, niti ni nujno, da bo zadoščalo, da nov pristop obrne trend.
Druga fronta je zato izboljševanje vsebin, zgoraj ste videli (neuspeli) prvi poskus. Me pa na tej fronti predvsem “tepe” čas. Vem, da bi padajoče vsebine moral obnavljati redno, ampak kam “vtakniti” to delo, pa je neznanka.
Malo upam, da bi upad zaslužka iz tega projekta mogoče uspel kompenzirati z rastjo na prvem projektu zgoraj. Sicer pa me dolgoročno zanima predvsem najti način, da rasteta oba projekta.

Cilj 5 = nova niša

KOMENTAR: Na tej “igrački” poskušam doseči rast z eno izmed čisto drugačnih taktik v kateri zaenkrat nočem biti osebno angažiran. Če ne uspe, ne bo nič hudega. Bo pač v prihodnosti, ta projekt deležen moje osebne angažiranosti.

Zaključno poročilo tega tedna

Št. novih vsebin = 5
Št. obnovljenih vsebin = 1
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 14
Investiran čas = okrog 12 – 15 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj =
17

Počutje = dobro je. Čas, zlati čas, pozložiti še boljše. In bo že “kičasto”.

Teden od 11.3. do 15.3.2024

Cilj 1 = podvojiti mesečni zaslužek iz Adsense iz decembra 2023

Na tem projektu dodajam novo aktivnost (ki bi jo sicer moral že prej), to je posodabljanje obstoječih vsebin. Malenkost sem “zavlačeval” z začetkom posodabljanja vsebin zaradi marčevske posodobitve Googlovega algoritma in raziskovanja vplivov na SERP-e.

Čeprav marčevska posodobitev algoritma še ni končana, sem si že ustvaril neko sliko na katerih koncih je Google tokrat zaostril SEO. Tako, da bom zdaj te “zaostrene SEO smernice” poskušal implementirati na obstoječih vsebinah tega (lani začetega) projekta.

Cilj 2 = minimalno 10% rast iz naslova moje glavne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)

Fluktuacija strank pri meni sicer ni ravno pogosta, zato je doseganje teh ciljev dokaj enostavno spremljati in meriti. Kljub temu pa občasno pride mesec, ko se 2 ali 3 SEO mentoriranci poslavljajo hkrati, a se praktično vedno takrat zgodi, da pridejo novi oz. stari, poslavljajoči, podaljšajo sodelovanje.
Bodisi preko najema offsite SEO mreže, bodisi preko podaljšanja mentoriranja v isti obliki kot so jo imeli v preteklosti, bodisi v manj intenzivni obliki (v kateri se vidimo enkrat na mesec).

Kot že rečeno v preteklih tednih – razen, če se ne zgodi kaj ekstremno neobičajnega, bi ta cilj moral doseči. Vmesni, mesečni rezultati, že kažejo tako.

Cilj 3 = do konca leta priti na minimalno 500 dnevnih obiskovalcev

KOMENTAR: Ne vem kako je z vami, ampak jaz sem že počasi “sit” marketinških vsebin, ki, kot najbolj disciplinirana vojska na svetu, vedno znova objavljajo zgodbe o uspehih in neverjetnih dosežkih tega ali onega posameznika ali podjetja in ekip.
Še posebej socialna omrežja (LinkedIN) so polna tega.
Vse samo ene velike uspešne zgodbe in neverjetni dosežki, ki kar mamijo, da je treba oglaševano storitev nujno kupiti. Drugače zamujamo priložnost tisočletja.
Predstavitve trnovih poti, padcev, nobenih premikov v želeno smer, borbe in težav ni praktično med marketingaši, nikjer niti na vidiku.
Kakor, da je svet ena sama, lepa rožica in, da se za uspeh ni treba truditi.

Figo in takšna slika. Ker je zlagana.
Zgornja slika ni zlagana.
Če mi bo čez nekaj let kdo očital, da se mi za moje rezultate ni bilo treba truditi, ga pošljem samo na to objavo.
Pol leta že meljem po tej strani, pa ne prebijem dnevnega obiska nad 150. Verjetno bi tega prej dosegel, če bi začel s povsem novo spletno stranjo, ne pa da oživljam tega mrtveca. Tako kot sem to naredil na lanskem projektu, na Hrvaškem (spodaj).
A ne mislim, niti približno, opustiti tega projekta (vsaj ne do zastavljenega roka). To je bil zastavljen cilj in očitno je težek. Če bi bil lahek, pa ne bi bil zanimiv. In ne vem kaj bi me novega naučil.

Spodaj so (znova) ne povsem zadovoljujoči tedenski rezultati. V komentarjih zraven boste razbrali moje razmišljanje ob delu na njih:

Zap.št.Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitevKomentar
19020Ponedeljek sem začel spočit. Kar je sicer dobro, a po krajšem izletu, ki sva si ga z ženo privoščila čez vikend na Dunaju, itak spet padem ven iz ritma. Potem me v ponedeljek čaka 5 mentoriranj in produkcija nove vsebine, ob 17.00 pa že fitnes. Hitel sem, nisem niti pričakoval dobrega rezultata, nisem slabe volje zaradi doseženega.
25016No, v torek je zgodba že bila drugačna. Slab rezultat v ponedeljek me motivira, da spustim volumen targetirane besede in ciljam najmanj med top 5. Dosežem 16. mesto. Postanem jezen nase. Ni dobro.
34809Po premisleku od prejšnjega dne in opravljenem celo enem dodatnem krasnem webinarju, se odločim (znova) za spremembo taktike. Detajlno sem jo sicer pojasnil mojim mentorirancem v naši podporni skupini na FB-ju, tukaj pa samo sklep zakaj sem spremenil taktiko: SEO delam v vsakem primeru, zakaj bi torej, kot prestrašeni dojenček, ciljal na malo volumenske besede. Preklopim na več volumenske besede.
417010Težja je beseda, bolj nameravam vgrizniti v njo. Za to besedo so bile na prvi strani same blagovne znamke in 2 PR članka. Tista PR članka, kljub temu, da sta imela domain authority = 64, sta me “zakurila”, da napadem to besedo. Jedva prva stran, ampak je.
Skupaj50% uspešnost (2 od 4 člankov na prvi strani Googla)
Opomba: vse spisane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Cilj 4 = obdržati SEO rezultate lanskega leta

KOMENTAR: Napisal sem že v uvodu, da je na tem projektu končno “dozorelo” nekaj ugotovitev kje je Google v tokratni, marčevski posodobitvi algoritma, zaostril svoje SEO smernice. Posodobitev še kar traja, za nami je šele 10 od 30 predvidenih dni, ampak z ugotovljenim nameravam začeti kar zdaj. Komaj čakam in dajmo se presenetiti.

Cilj 5 = nova niša

KOMENTAR: Čeprav se na tem projektu letos bolj “igram”, mi ni ostalo neopaženo, da je ta projekt, prvič odkar obstaja, dobil Google Discover klike. Hmmmm, mljask …. simpatično in mamljivo. Pustim projekt na prioriteti 5, ker imam z drugimi preveč dela. A pozabil tega ne bom. Še pride čas, da se podrobneje posvetim temu pujsu 😁.

Zaključno poročilo tega tedna

Št. novih vsebin = 4
Št. obnovljenih vsebin = 0
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 22
Investiran čas = okrog 10 – 12 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj =
19

Počutje = motiviran za SEO kot že dolgo ne. Ni ga boljšega poklica na svetu. Amen.

Teden od 4.3. do 7.3.2024

Cilj 1 = podvojiti mesečni zaslužek iz Adsense iz decembra 2023

Kot rečeno že pretekli teden, je ta cilj bil že dosežen v februarju 2024. A so se, ob koncu meseca, ko so se začeli prvi “pred potresni” sunki marčevske posodobitve Googlovega algoritma (tukaj), znižali, tako da cilja na tej “SEO fronti” ne zvišujem, želel pa bi si, da bi do konca leta vsaj ostal na zaslužku, kot sem ga že dosegel februarja.

Cilj 2 = minimalno 10% rast iz naslova moje glavne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)

Glede na pretekla leta, imam občutek, da bo ta cilj dosežen. Lanska organska rast je bila 12,3%, leta pred tem pa med 5% in 37%. V letih korone je bila okrog 30%, v “normalnih” letih okrog 10%.

Cilj 3 = do konca leta priti na minimalno 500 dnevnih obiskovalcev

KOMENTAR: Tokratna posodobitev Googla (link zgoraj) je začela kazati zobe. SEO skupnost poroča o “pustošenju” kakršnemu nismo bili priča že zelo, zelo dolgo ne. Iz Googlovega indeksa so izbrisane marsikatere spletne strani, ki so desetletja delale na SEO, imele tudi po več milijonov obiskovalcev in več deset in celo 100 zaposlenih.
V tej luči smo tisti, ki smo še ostali v Googlovem indeksu, lahko kar malo srečni 😁.
Seveda pa namerava posodobitev trajati cel mesec, tako, da nevihte še zdaleč ni konec. Če je sploh že prišla na naš, slovenski trg.
Spodaj je razlog za moje zadovoljstvo tega tedna:

Zap.št.Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitevKomentar
1306Teden sem začel z malo volumensko besedo, da me, v primeru slabega rezultata, ne potolče že ravno ponedeljek 😄. Še vedno nisem bil ravno povsem samozavesten pri svojem delu, saj se je moja učinkovitost rangiranja vsebin na prvo stran Googla, zadnje tedne vrtela okrog 50% in 60%.
22606Po dobrem štartu, sem si zadal večji cilj. Že, ko sem pregledoval konkurenčne vsebine, se mi je zdelo, da bi moja vsebina ne smela kaj preveč zaostajati za vodilnimi. Tako se je tudi zgodilo. V tem primeru sem pisal vsebino za hrvaški trg.
31406Po dveh dobrih rezultatih je bilo na vrsti moje “gostovanje” na spletni strani enega izmed mojih poslovnih partnerjev. Ko gostujem imam isto ambicijo – rangirati čim višje. Znova zadovoljen.
41103Ta rezultat mi predstavlja najboljši rezultat tedna. Samozavest raste, videli bomo kaj to pomeni za prihodnost.
Skupaj100% uspešnost (4 od 4 člankov na prvi strani Googla)
Opomba: vse spisane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Cilj 4 = obdržati SEO rezultate lanskega leta

KOMENTAR: Težko bo zdaj, v času, ko traja marčevska posodobitev algoritma, pripisovati morebitne pozitivne rezultate ali padce izključno lastnemu delu, a vseeno…. Precej sogovornikov me sprašuje kako ravnam, ko se dogajajo posodobitve algoritma. Načeloma vedno popolnoma isto. Ohranjam konsistenco objav, trudim se rangirati z njimi čim višje in morebitne “mrtve” preštevam šele po koncu posodobitev. Ta posodobitev bi naj trajala mesec dni.

Cilj 5 = nova niša

KOMENTAR: Kot sem zapisal pretekli teden, sem se, po veliki volatilnosti lanskega Adsense zaslužka na hrvaškem trgu (iz projekta 4 zgoraj), odločil letos dodatno delati v novi niši (na slovenskem trgu). Stran je pred dobrim desetletjem bila za slovenske razmere že kar “velikan”, a sem jo opustil, ker me je pot odpeljala bolj proti SEO kot proti dejavnosti s katero nastopam na tem projektu.

Zaključno poročilo tega tedna

Št. novih vsebin = 4
Št. obnovljenih vsebin = 0
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 17
Investiran čas = okrog 10 – 12 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj =
17

Počutje = napeto in zelo podrobno spremljam odzive SEO skupnosti na marčevsko posodobitev algoritma. Ne samo z namenom, da bi opazil vpliv posodobitve na moje SEO projekte, ampak predvsem zato, da vidim kam se bo razvila SEO scena po tej posodobitvi. Neki zametki se že kažejo. Strahu pred rabo AI orodij za SEO, je že znatno več. Pristop Googla k lotevanju tega problema pa je tudi “rigorozen” kot še nikoli – v moji kratki, skoraj 12 letni SEO karieri.

Teden od 26.2. do 1.3.2024

Cilj 1 = podvojiti mesečni zaslužek iz Adsense iz decembra 2023

Ta cilj je bil dosežen že v februarju 2024. Očitno sem si postavil premalo ambiciozen cilj. Je pa res, da si po zadnjem dogajanju na Googlu (komentar spodaj) ne postavljam novega cilja, ampak želim do konca leta priti vsaj nazaj na februarski zaslužek (podrobnosti so pojasnjene v nadaljevanju).

Cilj 2 = minimalno 10% rast iz naslova moje glavne dejavnosti (SEO mentoriranje in optimizacija spletnih strani)

V februarju 2024 načrtujem 12,25% rast. Načrtujem jo zato, ker so za opravljene storitve že izstavljene fakture, plačila za minuli mesec pa seveda še niso vsa izvedena. Primerjavo delam med letošnjim mesecem in lanskim istim, primerjam pa lanski realiziran zaslužek z letošnjim predvidenim zaslužkom po odbitih mesečnih stroških.

Cilj 3 = do konca leta priti na minimalno 500 dnevnih obiskovalcev

KOMENTAR: Ufff, kakšen teden je za nami. Začelo se je že s koncem preteklega tedna (v četrtek ali petek, ravno, ko sem se vračal iz dopusta), nato pa nadaljevalo cel teden. In vse kaže, da še ni konec.
O čem govorim?
O nihanjih med uvrstitvami na Googlu, kakršnih nismo letos sploh še bili deležni. Na nekaterih projektih se je poročalo celo o med 60 do 70% premiki (navzdol) na SERP-ih. Kar si lahko mislite, da se je odrazilo na približno podobnih padcih zaslužkov med affiliate in Adsense ustvarjalci na Googlu.
Za češnjo na vrhu torte je poskrbel Google, ki do danes, ni objavil prav ničesar v zvezi s posodobitvijo kakršnegakoli algoritma, tako, da se je SEO skupnost začela že hecati in “pobirati” stave kdaj bo Google “priletel” z objavo o svoji posodobitvi.
Načeloma sem že iz preteklosti navajen, da se na prvo žogo, ne odzivam na turbulentne premike na Googlu.
Na srečo je ta teden tudi teden, ko se obrne mesec, prvega v mesecu pa tako ali tako bolj podrobno preverjam lastne rezultate. Zato sem si svojo sliko, po preverjanju svojih rezultatov, lahko ustvaril tudi že sam.

Ko gredo stvari navzdol, pomislimo na vse živo.
Npr:
– Google nas je “ujel”, da ustvarjamo z AI vsebino (čeprav je njegova uradna izjava, da proti tako ustvarjani vsebini nima nič)
– Google nas tolče, ker mu SEO-ti ne dajemo nič za oglase
– nekaj delamo narobe
– vse delamo narobe 😄
– drugi (negativni SEO-ti) tolčejo po nas, itd…

No, če se ne prepustite “poraznim občutkom” in se bolj podrobno zakopljete v svoje podatke, bo slika drugačna. Sam sem turbulenco v zgoraj opisovanih 60 – 70% doživljal na lanskem SEO projektu, na Hrvaškem. Letošnji, slovenski SEO projekt, se, v tem pogledu, obnaša še znosno. Vsaj ne krvavi, če že ne napreduje nikamor 😀.
Bolj podrobno sem pregledal podatke in opazil, da mi je Google nekatere izmed hrvaških url-jev preprosto izbrisal iz prikazov (kljub temu, da je njegova konzola sporočala, da url-ji so v indeksu). Ta pojav sem, mimogrede, zaznal tudi v nekaterih svojih drugih primerih. Pa tudi pri primerih svojih strank.
Kako sem se lotil “sanacije”, sicer prihranim za moje mentorirance.
Spodaj so podatki uvrstitev novih produciranih vsebin v tem tednu:

Zap.št.Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitevKomentar
17010Po tako turbulentnem dogajanju na Googlu, kot sem ga opisal zgoraj, sem se seveda najprej “potegnil zelo nazaj” in s prvo novo producirano vsebino napadal razmeroma nizek iskalni volumen. To vsebino sem spisal za moj najbolj “krvaveči”, lanski SEO projekt. Na hrvaškem trgu.
2902Po izmerjenem rezultatu iz preteklega dne in ugotovitvi, da v ustvarjanju novih vsebin očitno ni problem, sem se malenkost bolj “ojunačil” za slovenski trg. Ko sem našel targetirano ključno besedo, sem že “iz letala” imel občutek, da bo rezultat dober.
314021Potem sem že postal pogumen kot lev. Spet sem targetiral na malenkost več volumna. Največjo napako tedna pa sem naredil v naslednji potezi (spodaj).
411036Preden sem sploh preveril rezultat pretekle vsebine, sem se še isti dan (utrujenost, nezbranost, hitenje) lotil nove produkcije. Želel sem namreč ustvariti vsaj 4 vsebine v tem tednu. Rezultat tega vidite na levi 😬.
Skupaj50% uspešnost (2 od 4 člankov na prvi strani Googla)
Opomba: vse spisane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Cilj 4 = obdržati SEO rezultate lanskega leta

KOMENTAR: Ni kaj, nepredvideni in sigurno ne planiran 🫨, nov izziv je pred mano. Še prejšnji teden sem se spogledoval z željo, da pridem morda do konca leta na 2000 dnevnih obiskovalcev. Zdaj kaže, da se bom “ubadal” s tem, da trend prometa spravim nazaj navzgor.

Cilj 5 = nova niša

KOMENTAR: Po dogajanju na Googlu v tem tednu se moram skoraj nujno lotiti dodatnega izziva. Ta projekt je v eni izmed niš, v kateri več ne delam aktivno in sem si jo “prihranil” za leto 2025.
Po SERP turbulenci tega tedna potrebujem diverzificirane prihodke, drugače ne bo nič z doseganjem cilja 1, to je večjega zaslužka z Adsensi, ker oba ostala aktualna projekta nastopata v isti panogi. Če padeta oba projekta, doseženega cilja sigurno ne bo.

Zaključno poročilo tega tedna

Št. novih vsebin = 4
Št. obnovljenih vsebin = 0
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 9
Investiran čas = okrog 10 – 12 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj =
19

Počutje = kljub temu, da so rezultati mojega lanskega SEO projekta zanihali navzdol in kljub temu, da se nič posebnega ne dogaja na mojem letošnjem SEO projektu, sem s trenutnim dogajanjem na SEO sceni zelo zadovoljen.
Takšne situacije človeka “prisilijo”, da (znova) premisli o svojih prioritetah. Cilji mojega SEO ustvarjanja so se v tem tednu (znova) izkristalizirali še bolj. Kar vidite zgoraj.
To ne pomeni, da svoje zastavljene cilje spreminjam – Bog ne daj.
Vztrajati je treba, ampak k pretekli usmeritvi dodajam bolj jasne prioritete.
To so:
diverzificirati SEO projekte (trenutno nastopam najbolj v dveh panogah, dodajam tretjo)
– za prvo in prioritetno postavljene cilje mojega SEO ustvarjanja niso več postavljene ambicije, da dosegam višji obisk, ampak večji zaslužek.
Zgleda da res drži tista, da je edini pravi SEO, “ROI driven SEO”.
Prebral sem to že marsikje, a dotakne se te šele, ko izkusiš na lastni koži.

Obdobje od 15.2. do 25.2. 2024 = Dopust

Teden od 12.2. do 14.2.2024

1. SEO cilj 2024 = 500 dnevnih obiskovalcev na dan

KOMENTAR: Čeprav je na zgornji sliki viden prvi opaznejši premik dnevnih obiskovalcev in po zeeeelo dolgem času, tudi rekordno številko (148), odkar “oživljam” ta SEO projekt, ostajam pri mnenju, ki sem ga podal pretekli teden (spodaj).
Panoga v kateri želim pozicionirati to spletno stran, v Sloveniji, je zahtevna in trda. In se ne vda zlahka.
Vsaka produkcija nove vsebine zahteva skoncentiranost na pripravo boljše od konkurečnih, če pa k temu še dodam, da je v panogi na tisoče vsebin, ki jih je ustvarila AI, pa je borba zaradi tega, samo še težja.
Ker odhajam na prvi večji letošnji dopust, si znatnejših premikov od zgornjih, ta mesec več ne obetam, je pa vseeno zelo lepo videti, da sem tik pred dopustom končno dosegel nek premik na strani, ki vliva upanje za naprej.
Glede na to, da sem nedavno nazaj spremenil letošnje zastavljene cilje na treh projektih v bolj konkretne številke (ki so zapisane na vrhu ob predstavitvi projekta), boste spodaj, zraven aktualnih tedenskih rezultatov, videli tudi rezultate aktivnosti za doseganje še enega izmed treh ciljev za letošnje leto. Hkrati pa tudi kratek komentar ob vsakem izmed doseženih rezultatov.
Ker sem imel skrajšan delovni teden, so vsebine tega tedna, nastajale tudi čez vikend (itak je v nedeljo deževalo 😆):

Podroben pregled tedenskih rezultatov po zaporedju:

Zap.št.Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitevKomentar
1390, 320, 260, 11035, 26, 52, 43Po tem, ponovnem neuspehu (poglejte rezultate preteklih tednov spodaj), sem bil pa že, ne samo malo v skrbeh, ampak tudi že kar jezen nase. Ker sem si najprej zadal, da ciljam na 110 volumensko besedo, med produkcijo vsebine pa target spremenil na 390 volumensko – rezultat tega pa so bile uvrstitve kot jih vidite.
2107Iz strahu pred ponovitvijo napake iz preteklega dne, sem se znova spustil na targetiranje lahke besede. Toliko, da vidim, če znam še sploh to 🫣.
33206Dober dosežek iz vrstice 2 me je navdušil na večje targetiranje na lanskem projektu, kjer je avtoriteta že zgrajena. Po tem dosežku sem spet mislil, da obvladam vse 🤩.
42022Streznitev je prišla po tem targetiranju. Ciljam, na letošnjem projektu, na 20 volumna, pristanem pa na tretji Googlovi strani. Noč je bila slaba, zjutraj dobim preblisk kje sem naredil napako.
5907Z mislijo na napako preteklega dne, targetiram z novo vsebino na 90 volumna, da potrdim ali sem pretekli dan videl pravo napako. Uvrstitev na prvi strani Googla znova več kot zadovoljiva, čeprav ugotavljam, da bom moral biti zbran pri produkciji prav vsake vsebine, posebej.
Skupaj60% uspešnost (3 od 5 člankov na prvi strani Googla)
Opomba: vse spisane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Št. novih vsebin = 5
Št. obnovljenih vsebin = 0
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 15
Investiran čas = okrog 10 – 12 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj =
16

Počutje = super, ker je pred mano dopust, rekorda dnevnih obiskovalcev pa sta dosežena na dveh od treh ciljev.
Tretji cilj (t.j. podvojitev zaslužka, ki sem ga dosegel lani decembra, najkasneje do letošnjega decembra), bi najbrž bil dosežen že ta mesec, a se mi zdi, da bo zmanjkal ravno en dan.
Kdo za vraga si je omislil, da mora ravno mesec februar biti krajši od ostalih? 😁

2. SEO cilj 2024 = najmanj ohraniti lanski dnevni obisk okrog 1000 obiskovalcev na dan.

Teden od 5.2. do 9.2.2024

KOMENTAR: Zelo “trd in žilav” je ta moj SEO izziv za letos. Dobro je to 😁. Na zgornji sliki lahko opazite, da praktično cel januar ni nobenega posebnega in odmevnega premika v številu dnevnih obiskovalcev na spletni strani, ampak niti pod razno TO NI SLABA INFORMACIJA.
Dokler se mi “sanja” kaj botruje temu, ne nameravam taktike SEO pristopa na tem projektu, zagotovo ne spremeniti. Pa tudi ta mesec, zaradi prvega planiranega letošnjega dopusta (med 15. in 25.2.2024), ne bo časa za kakšne druge posege na strani, kakor, da se držim začrtane poti.
Večni optimisti in ultra potrpežljivci (kar dobri SEO mojstri morajo biti že po “službeni dolžnosti”), bi na zgornji sliki celo morali videti pozitivne znake projekta. Če podrobno pogledate graf in njegova nihanja v mesecu januarju, se je pravzaprav ta teden prvič zgodilo, da tega nihanja ni (modra črta, kliki). Kar ima za posledico višje skupno številko obiskovalcev in prikazov (na sliki levo).
Je pa res, da s tem mesecem, ostaja en mesec manj za dosego enega izmed ciljev tega projekta (t.j. 500 obiskovalcev na dan).
Preden nadaljujem z razlago SEO boja na tem projektu, poglejte spodnje številke uvrstitev novih vsebin v tem tednu:

Podroben pregled tedenskih rezultatov po zaporedju:

Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitev
390, 32050, 25
130039
02
14020
Opomba: vse 4 spisane vsebine NISO namenjene enemu projektu

Št. novih vsebin = 4
Št. obnovljenih vsebin = 0
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 19
Investiran čas = okrog 10 – 12 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj =
16

Počutje = odlično. Zaradi praznika (8.2.) mi ni uspelo sproducirati 5 novih vsebin, kot mi je to uspelo pretekla 2 tedna. S prvima dvema uvrstitvama ne samo, da nisem zadovoljen, ampak so znova čista katastrofa. Tako, da sem s tretjo vsebino spet moral spustiti lovljenje volumna na nulo. Z zadnjo vsebino (vrstica 4) sem se spet malenkost bolj opogumil in napadal 140 volumna. S tem rezultatom sem zadovoljen.

Tisto kar daje “upanje” za naprej so spodnji podatki. Ker je namreč minil prvi mesec uradnega dela na projektu, sem lahko prvič spremljal premike na SERP-u v enem mesecu.
Poglejte spodaj kako “krvav” je SEO mrtvec, ki ga poskušam “oživeti” letos:

Zadnja dva stolpca na sliki prikazujeta primerjavo SERP-ov iz decembra 23 vs januar 24. Barve povedo, da so pozicije katastrofalne.
A, če pogledate sliko malenkost bolj od daleč, bi v januarju 24 morali videti več rumenih kot rdečih barv. Rankingi torej gredo v pravo smer, čeprav po polžje. Kar lahko nakazuje na zahtevnost panoge in nobene prave avtoritete zgrajene na tem projektu. Do danes.

Kako bi morala ta zgodba koristiti vam?
SEO lahko gre hitro, lahko pa tudi ne.
Poglejte rezultate mojega lanskega SEO projekta in primerjajte te z letošnjim.

Zaenkrat ne nameravam niti začeti raziskovati tehnične ovire, ki utegnejo ustavljati hitrejšo rast projekta. Kot rečeno zgoraj, po prvem mesecu dela, ocenjujem, da mi je, kljub ogromno novim sproduciranim vsebinam, uspelo le malo izmed njih uvrstiti na želena mesta na Googlu. V februarju se moram (kljub izvajanju najmanj 4 projektov hkrati) bolj skoncentrirati na kakovost sproduciranih vsebin in posledično uvrščati več vsebin med prve pozicije na Googlu.
Po številkah zgoraj pa lahko vidite, da sem tudi offsite SEO backlinkanje, kot sem napovedal prejšnji teden, v tem tednu, znatno povečal.

Dajmo videt kaj bo prinesel februar.

Teden od 29.1. do 2.2.2024

KOMENTAR: Ker se nič kaj “posebnega” ne dogaja na projektu (razen, da občasni vmesni rezultati včasih kar malo prestrašijo 😁), sem se odločil, da tokrat prikažem sliko, ki prikazuje obisk zadnjih 12 mesecev. Toliko, da se boljše vidi od kod se “pobira” tega SEO mrtveca. In kakšen je boj, da se “prebijejo” najvišji rezultati iz lanskega leta.
Z rezultati tedenskih uvrstitev in s količino ustvarjenih vsebin sem v tem tednu zadovoljen. Spodaj so številke prvih uvrstitev.
Za razliko od preteklega tedna, ko sem bil res navdušen nad “novimi dognanji” (o katerih sem pisal prejšnji teden), boste v spodnji tabeli opazili, da nisem nič več streljal na t.i. zero volume ključne besede, ampak tudi že na nekatere kar znatno “debelejše” besede. Še najbolj ponosen sem na včerajšnji rezultat, ko sem ciljal na 4 besede, s primarno besedo, volumna 1000 pa dosegel 10. mesto.

Podroben pregled tedenskih rezultatov po zaporedju:

Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitev
880 (izboljšava obstoječe vsebine)iz 5 na 3
260, 14016, 6
5046
26035
1000, 210, 170, 17010, 33, 17, 12
Opomba: vseh 5 spisanih vsebin NI namenjeno enemu projektu

Št. novih vsebin = 4
Št. obnovljenih vsebin = 1
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 11
Investiran čas = okrog 10 – 12 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 2
2

Počutje = odlično. Malenkost skrbijo prve infromacije o “planiranih dopustih” v letošnjem letu. Ker nimam pojma kako mi bo uspelo v tistih dneh, manjkajočo produkcijo novih vsebin, nadoknaditi. Opažam pa tudi, da moram bistveno več energije posvetiti še backlinkanju.
Za 2 izmed 3 zastavljenih ciljev (zgoraj) sem že 98% prepričan, da bosta do konca leta dosežena. Za enega še nisem niti na 25%.

Teden od 22.1. do 26.1.2024

Cilj projekta 2024 = oživitev “SEO mrtveca

KOMENTAR: Če boste samo na hitrco pogledali zgornji rezultat in tega primerjali z rezultatom iz preteklega tedna, vam razlogi za večjo samozavest na tem projektu, ne bodo jasni takoj.
A v nadaljevanju razložim in s podrobnejšimi podatki pokažem zakaj imam nekaj več vere, da se bo zgornji “SEO mrtvec” enkrat zbudil.
Tisti, ki spremljate te moje, petkove SEO rezultate v ŽIVO (in, kot mi pravite, vas ni malo), ste mogoče “začutili”, da v zadnjih dveh, treh mesecih, še posebej pa v januarju, ko sem začel z uradnim predstavljanjem teh rezultatov, “nekaj ni čisto štimalo”.
Kljub temu, da so številke dnevnega obiska šle rahlo navzgor (res za drobiž), nikakor nisem mogel tega pripisovati mojemu delu.
Čeprav sem, če boste preverjali stare podatke, delal kar kot norc, so bili doseženi rankingi novih objavljenih vsebin, v zadnjih tednih, milo rečeno KATASTROFALNI.
Za “nekega SEO-ta”, ki polni 12. leto samostojne SEO kariere, so bili rezultati dela minulih tednov čisti streli v prazno. Hudič pa je bil, da pravega razloga za to nisem in nisem uspel odkriti (in Bog mi je priča, da sem poskušal).
Šel sem celo tako daleč, da sem vsebine štancal z dvojno, včasih trojno hitrostjo od planirane in predvidene. Vse skupaj pa je, kot ste opažali v minulih mesecih, imelo za posledico, več ali manj, ravno črto na grafu rasti.
Skratka: katastrofa.
V tem tednu so se stvari obrnile. Na grafih rezultatov obeh projektov (lanskega in letošnjega) je rezultat “zasuka” sicer viden šele za vzorec (graf zgoraj (133 dnevnih obiskovalcev) in graf spodaj (SEO projekt 2023, 1279 dnevnih obiskovalcev) sta dosegla rekordni številki).
Tisto kar daje “upanje” za prihodnost so spodnji podatki:

Podroben pregled tedenskih rezultatov po zaporedju:

Volumen iskalne/iskalnih besedDosežena (prva) uvrstitev
027
065
011
32017
320, 7012,10
Opomba: vseh 5 spisanih vsebin NI namenjeno enemu projektu

Če podrobno pogledate zgornje številke, vam bo takoj jasno od kod je prihajalo nezadovoljstvo preteklih tednov in od kod prihajajo boljši občutki za prihodnost.
(Ne)uspehi preteklih tednov so imeli za posledico, da sem se pri objavljanju novih vsebin, “spustil” celo na t.i. zero volume keywords, za nekatere izmed njih pa skreiral vsebine tudi do okrog 6000 besed (prvi trije rezultati v tabeli). Pa hudič ni in ni dosegal pozicije (niti približno) ne tam kjer sem želel. Za ustrelit (samega sebe).
Ampak imam srečo.
V svoji sredini imam, kot veste, dnevno, dobesedno “vojsko” svojih SEO mentorirancev. Ki jih osebno treniram in se skupaj z njimi borim za dobre rezultate. Zelo podrobno sem izpraševal predvsem tiste med njimi, ki dosegajo v svojih panogah odlične rezultate in seveda zaznal kaj sam delam drugače.
Sredi tedna sem, posledično, taktiko borbe zamenjal.
Izplen tega je viden v zadnjih dveh rezultatih na zgornji tabeli.

Št. novih vsebin = 5
Št. obnovljenih vsebin = 0
Off site SEO (št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu) = 16
Investiran čas = okrog 10 – 12 ur
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 20


Počutje = fantastično. Po ponovi “eureki” je navdušenje nad SEO-tom takšno, kot, da bi optimizacijo spletnih strani, spoznal včeraj.
Posledica tega je tudi, kot vidite, spremenjen in izboljšan način poročanja tukaj in ob dveh že postavljenih ciljih na začetku letošnjega leta, zastavljen še en, nov, DODATEN cilj do konca letošnjega leta (poglejte cilj 3 med zgoraj navedenimi cilji).

Cilj projekta iz leta 2023 = vsaj obdržati lanske številke

Teden od 15.1. do 19.1.2024

seo rezultat 15124 do 19124

KOMENTAR: Načeloma bi moral biti vesel, da je številka dnevnih obiskovalcev višja odkar (znova) oživljam to spletno stran, ampak nisem ravno povsem. 125 dnevnih obiskovalcev in praktično minimalni napredek je, glede na vloženo delo, premalo. Na srečo, delam vzporedno še na treh dodatnih domenah v isti panogi in slika tudi na ostalih treh ni posebno drugačna. Generalno gledano promet sicer narašča, a na vseh štirih straneh se zdi, da prepočasi. Še vedno glavno “krivdo” počasni rasti (ki bi lahko bila tudi posledica sezone in sploh ne opravljenega dela) pripisujem neuspelo visoko rangirajočim novih vsebinam. Vsaj na treh, od štirih portalov.
Pojma nimam tudi kdaj Google stisne tisti famozni “knof”, ko smatra, da neka spletna stran sodi med avtoritativne, zato mi ne preostane drugega kot, da delam naprej. Tempo novih vsebin, če mi čas dopušča) celo povečujem.

Št. novih vsebin = 2
Rezultat nove vsebine = 1. vsebina, iskalni volumen 30, prva uvrstitev = 17. mesto, 2. vsebina, iskalni volumen = 20, prva uvrstitev 19. mesto
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 13 (iz novih vsebin = 7, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 6)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 9
Investiran čas = 2h 30 min (novi vsebini), 1h 10min (backlinkanje), Skupaj = 3h 40 min
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 19

Počutje = Zelo dobro. Zraven zgornjega projekta, sem moji ekipi aktualnih mentorirancev, koncem lanskega leta obljubil, da bomo za še 2 koraka dvignili kakovost offsite SEO fronte. Dela na tem projektu so v polnem teku in prvi, bistveno bolj pozitivni rezultati od zgornjih, se že kažejo.

Teden od 8.1. do 12.1.2024

seo rezultati 812024 do 1212024

KOMENTAR: Kot pojasnjeno na sliki, rezultati so zaenkrat ok. Graf raste, na računu z evri so lepe številke, nisem pa čisto zadovoljen z uvrstitvami, ki jih dosegam z objavljenimi članki. 4 x na teden objavljam nove vsebine (3 v podporo temu projektu, eno na tem projektu). Od 4 objavljenih sem zadovoljen samo z uvrstitvami člankov, ki jih objavljam na lanskem projektu (lanski letos podpira tega, lani pa je ta projekt podpiral lanskega).
Če sem še prejšnji teden “ugibal” o morebitnih vzrokih za zgolj 25% učinkovitost v prevelikem hitenju pri delu ter v preprosto premalo spisanih avtoritativnih vsebinah, možnim vzrokom dodajam tokrat še naslednje:
– kljub temu, da je niša ista kot lani, le, da nastopam z njo v Sloveniji, lani pa na Hrvaškem, utegne biti razlog v večji konkurenčnosti panoge na domačem trgu.
Sklep:
– delam naprej, itak. Do konca januarja se bo nabralo že toliko vsebin, da bi vzrok, da je premalo vsebin o temi kateri pišem, moral izključiti. Pa takrat bom vnašal tudi že prve SERP-e za prvi mesec. Bom videl, če se bodo slabe uvrstitve kaj izboljšale.

Št. novih vsebin = 1
Rezultat nove vsebine = iskalni volumen 110, prva uvrstitev = 44. mesto
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 5 (iz nove vsebine = 3, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 2)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 11
Investiran čas = 1h 20 min (nova vsebina), 1h (backlinkanje), Skupaj = 2h 20 min
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 22

Počutje = Ok. Malenkost se mi je podaljšal urnik dela, ker sem si zraven tekočih SEO mentoriranj in produkcije novih vsebin za ta projekt, naložil za letos pripeljat še offsite SEO bojno fronto en korak višje. Je pa ironija v tem, da zgornji projekt in lanski projekt delam ravno zato, da se bom počasi lahko odklapljal od SEO boja v Sloveniji.

Teden od 1.1. do 5.1.2024

SEO rezultat 1124 do 5124

KOMENTAR: Nastale so prve vsebine na tem projektu. Z uvrstitvami (podatki spodaj) postajam zadovoljen, ne pa še srečen. Po “redovalnici”, ki jo imam zastavljeno tudi za svoje SEO mentorirance, sem z zadnjo ustvarjeno vsebino dosegel drugo stran Googla, t.j. 17. mesto.
Razloga za to vidim 2:
– preveč hitim pri ustvarjanju vsebine
– vsebin, vezanih na isto tematiko je na strani, zaenkrat še premalo

Št. novih vsebin = 1
Rezultat nove vsebine = iskalni volumen 90, prva uvrstitev = 17. mesto
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 4 (iz nove vsebine = 4, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 0)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 4
Investiran čas = 1h (nova vsebina), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 2 h
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 16

Počutje = Čisto ok. Z vsakim tednom se z zastavljenimi aktivnostmi lovim vedno manj. Eno oko je ves čas usmerjeno v spremljanje rezultatov na spletnem projektu iz leta 2023 (na katerem želim rezultate vsaj obdržati). Zaenkrat kaže dobro, ker je tudi projekt iz 2023 dosegel svoj novi rekord dnevnega obiska. To je 1133 klikov na dan (slika spodaj).

Teden od 25.12. do 29.12.2023

KOMENTAR: Priprave na moj SEO projekt leta 2024 so ena sama velika telovadba, testiranje in trening.
Ta medpraznični čas, ko je “živih” SEO mentoriranj bistveno manj kot ostale tedne v letu, je idealen čas, da sem si pozložil evidence za ta projekt, stestiral že nekaj prvih aktivnosti (da dobim občutek kako zelo me naj bo strah pred projektom), pregledal konkurenco in predvsem čas namenil organizaciji in planiranju aktivnosti, ki jih nameravam projektu posvečati.
Na podlagi tega sem nekatere, prvotno zastavljene načrte, že popolnoma obrnil na glavo. Med njimi tudi tega, da sem najprej načrtoval z domeno napadati hrvaški trg, po prvih uvrstitvah testnih hrvaških člankov, pa ugotavljam, da bi se s slovensko domeno (.si) s tem preveč streljal v koleno.
Zato sem spremenil odločitev v targetiranje na slovenski trg.
Ker domena služi tudi kot podporna domena mojim SEO mentorirancem, bo število člankov na domeni raslo hitreje kot v projektu leta 2023. Za potrebe tega testa bom prikazoval rezultate izključno v povezavi z mojim delom.

Št. novih vsebin = 1
Rezultat nove vsebine = iskalni volumen 0, prva uvrstitev = 29. mesto
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 7 (iz nove vsebine = 4, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 3)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 1
Investiran čas = 1h (nova vsebina), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 2 h
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 13

Počutje = Za razliko od lanskega leta, k objavljenim letošnjim podatkom dodajam še podatek o tem koliko volumenske ključne besede sem targetiral in kakšna je njihova prva uvrstitev na Googlu. Prvi rezultat je (pričakovano) “porazen”.
2 razloga vidim za to:
– zelo se še lovim glede usmeritve projekta
– odprtje povsem novih tem na spletni strani, ki je v očeh Googla zaenkrat predvsem “zmešanec in nekonsistentnež”.
Nič hudega za prvi rezultat. Ravno ta je tudi razlog zakaj se vsako leto lotevam novega SEO projekta. Najboljši SEO lahko (danes) uči ta, ki SEO danes tudi izvaja.

SEO IZZIV 2024

KOMENTAR: Nekateri spremljevalci lanskega projekta bodo rekli, da sem si s tem izzivom postavil premajhen cilj. Še posebej zato, ker sem v 2023 povsem novo spletno stran pripeljal na 1000 dnevnega obiska, pa še to sta za postavljanje strani šla prva dva meseca. Z vsebinami sem zato začel šele marca 2023.
Razložim zakaj je cilj tak kot je:
– nekaj malega sem “po tihem” ta cilj poskušal doseči že v 2023 (kar vidite na zgornji sliki), a mi ni uspelo. Razlog: moj fokus je bil ves čas usmerjen v projekt leta 2023. Če na tistem projektu ni šlo kaj v “pravo smer”, sem na tej strani v 2023 naredil samo na hitrco. In brez prave SEO koncentracije.
– “zmeren” cilj 500 obiskovalcev sem si postavil zato, ker mi je ob tem cilj predvsem ohraniti, če ne še celo povečati, število obiskovalcev na projektu iz 2023.
Kar pomeni, da moram ob izvajanju tega projekta, ves čas imeti eno oko na projektu iz 2023, fokus pa imeti dejansko boljši kot letos. Na 2 projekta, hkrati.
Nič ne obljubim, da bo uspelo.
A truditi se ni greh.


ZAKLJUČEN SEO PROJEKT LETA 2023 (objave po tednih od zadnje do prve navzdol)

Ime projekta: SEO DOJENČEK
Izziv in namen: Povečevanje organskega/neplačanega obiska na spletno stran v prvem letu njenega obstoja
Panoga: zdravje
Trg: Hrvaška
Težavnost: zahtevna
Predvideno št. udeleženih v projektu (ob polnem zagonu): 3
Cilj: iz prvotno postavljenega cilja (300 dnevnih obiskovalcev), nato spremenjenega v 400 in nato v 600 obiskovalcev, spreminjam cilj v eno redno objavo na teden do konca dogovorjenega roka (8.12.2023). Do kod bo prilezel obisk, bom videl sproti.

Orodja: brezplačni ChatGPT 3.5, Bing AI, Perplexity
Spletni kanali: samo SEO brez plačljivega oglaševanja
Pristop: 1 x tedensko objavljanje bloga z AI
Načini monetizacije: najprej lead generation, kasneje po dogovoru
Predviden nadaljni razvoj: se doreče s poslovnimi partnerji 8.12.23

Teden od 11.12. do 15.12.2023

KOMENTAR: Po sestanku, ki smo ga s poslovnimi partnerji na tem projektu imeli minuli petek, 8.12.2023 v gostišču Grof v Vranskem, se javno objavljanje rezultatov na tem projektu zaključuje. Dogovorjeno je, da se stran razvija naprej in skupaj z generiranjem leadov monetizira tudi z Google Adsense reklamami, odprte pa ostajajo možnosti drugačne monetizacije v prihodnosti.

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 51
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 22 (iz nove vsebine = 14, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 8)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 6
Investiran čas = 1h 35 min (nova vsebina), 0 min (obnova obstoječe vsebine), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 2 h 35 min
Počutje = Poslovna partnerja sta krasna (in močnejša) pogajalca od mene. Kar je super, čeprav me po sklepu iz našega sestanka predvsem v prvi polovici drugega leta čaka še več dela. Z njima se odpirajo možnosti za dodatne projekte. Na tem projektu se bom trudil, kljub temu, da rezultatov več ne bom objavljal javno, delati še naprej. Preprosto zato, ker je priložnosti v tej panogi enostavno še preveč, da bi po prvem letu povsem ustavil projekt..
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 21

Teden od 4.12. do 8.12.2023

seo rezultati v živo 41223 do 812 23

KOMENTAR: Ta teden je zadnji teden, ko poročam o SEO rezultatih tega projekta v živo. Obenem sledi danes popoldan sestanek s poslovnimi partnerji o prihodnosti tega projekta, naslednji teden pa predstavim še pogled na zgrajeno na tem projektu v tem letu. Nato se javno prikazovanje rezultatov tega projekta ustavi, z letom 2024 pa začnem s predstavljanjem rezultatov novega SEO projekta.

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 50
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 36 (iz nove vsebine = 12, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 24)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 4
Investiran čas = 1h 30 min (nova vsebina), 0 min (obnova obstoječe vsebine), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 2 h 30 min
Počutje = Odlično, predvsem zato, ker mi je uspelo dano obljubo (to je objaviti najmanj 1 nov članek na teden), držati do konca enoletnega projekta. Kljub počitnicam, bolniškim, dopustom in vsem ostalih s čimer se vsi srečujemo skozi življenje.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 19

Teden od 27.11. do 1.12.2023

seo rezultati 271123 do 11223

KOMENTAR: Predzadnji teden prvega leta dela na tem projektu. Če sem nekaj preteklih tednov večinoma opazoval manjše dnevne obiske od rekordnih vrednosti napram oktobru in novembru, se je “padanje” teh številk v tem tednu vsaj ustavilo. Zadnji dnevni obisk se je ustavil na 941 klikih, medtem, ko je še prejšnji teden bila ta številka 916, teden pred njim pa celo 883.
Po eni strani, znova ugotavljam, da je škoda, da se ta projekt zaključuje (vsaj s prikazovanjem rezultatov v javnosti), a je pred mano za leto 2024, ocenjujem, še bolj zanimiv projekt. Od katerega se bomo marsikaj znova naučili. Več o tem v prihodnjih komentarjih rezultatov.
Sem pa ta mesec malenkost več energije namenil tudi pregledu konkurenčnih strani v panogi in prva moja ugotovitev je, da bi za še boljše rezultate na tem projektu, predvsem v zadnjem mesecu, enostavno moral še za najmanj enkrat povečati količino ustvarjenih novih vsebin (ob pogoju, da bi seveda z njimi dosegel visoke uvrstitve na Googlu).

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 49
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 14 (iz nove vsebine = 9, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 5)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 9
Investiran čas = 1h 45 min (nova vsebina), 0 min (obnova obstoječe vsebine), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 2 h 45 min
Počutje = Navdušeno. Pred mano so zaključni pogovori s poslovnimi partnerji v decembru, novi dogovori in seveda nov projekt za leto 2024.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 18

Teden od 20.11. do 24.11.2023

seo rezultati 201123 do 241123

KOMENTAR: Še 2 delovna tedna sta do konca izvajanja tega projekta v prvem letu. Počasi se kristalizira odločitev, da drugo leto predstavljam neki drugi SEO projekt. Kar pa ne pomeni, da se s tem projektom ne bo nadaljevalo.
Sicer je marsikaj odvisno od pogovorov s poslovnimi partnerji, (8.12.), ampak že zdaj lahko rečem, da nas vse vpletene na tem projektu zanima predvsem izboljšava uporabniške izkušnje, konverzijska optimizacija in seveda rast še naprej. Zato si obetam, da se bomo kaj pametnega dogovorili tudi za prihodnost.

Nič posebnega se ni v tem tednu dogajalo na projektu. Aktivnosti se izvajajo po planu (podatki spodaj). Glede na količino vseh spisanih vsebin, boste opazili logično posledico, več zgrajenih internih linkov.

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 48
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 36 (iz nove vsebine = 10, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 26)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 14
Investiran čas = 1h 30 min (nova vsebina), 0 min (obnova obstoječe vsebine), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 2 h 30 min
Počutje = Odlično. Ne manjka navdušenja nad SEO plani za naslednjo leto.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 16

Teden od 13.11. do 17.11.2023

seo rezultat 131123 do 171123

KOMENTAR: Obdobje, ko bi “Luka Dončič na, vsak teden novi tekmi, dosegel novo najvišje število točk”, se je očitno končalo. Ker SEO zgodba očitno ne gre iz tedna v teden samo navzgor, utegne pri marsikom, še posebej pa pri SEO začetnikih, to precej načeti njihovo motivacijo. Posledično pa vplivati na nadaljne delo in rezultate.

Pri tem vam pomaga, da znate videti in najti stvari, ki so v vašem spletnem poslu vseeno dobre. Kljub temu, če tedenski rezultat ne navdušuje z nobenim impresivnim podatkom.

Če primerjam zgornjih 3.700 več klikov s preteklim rezultatom in 44.000 več prikazov strani napram prejšnjemu tednu, potem bi moral biti rahlo čuden, če bi me dejstvo, da spletna stran ni dosegla novega tedenskega rekorda obiskovalcev, sploh kakorkoli žalostilo.
Če k temu prištejem še število SEO mentoriranj, ki sem jih opravil tekom tega tedna (zadnji podatek spodaj) razlogov za slabo voljo, niti približno, nimam. Sem prej, nasprotno, super navdušen nad SEO-tom še naprej 😁.
Boste pa pri tej količini opravljenih SEO mentoriranj (vsako traja eno uro) opazili, da mi čas za izvajanje aktivnosti na tej strani, kar povzroča težave.

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 47
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 9 (iz nove vsebine = 9, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 0)
Št. obnovljenih vsebin = 1
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 7
Investiran čas = 1h 40 min (nova vsebina), 20 min (obnova obstoječe vsebine), 45 min (backlinkanje), Skupaj = 2 h 45 min
Počutje = Super. Krepko sem že v postavljanju ciljev za drugo leto. Ter reogranizaciji načrta za izvajanje SEO aktivnosti v letu 2024.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 18

Teden od 6.11. do 10.11.2023

seo rezultati 61123 do 101123

KOMENTAR: Verjeli ali ne, je za sledilce, ki spremljate naše letošnje SEO rezultate v živo (in zame) zgornji rezultat prišel še ravno pravi čas. Po precej debatah s sledilci o tem projektu sem namreč zadnje 3 mesece že dobival vtis, da marsikdo misli, da gre SEO zgodba samo navzgor. Da smer navzdol sploh ne obstaja.

Pravi čas je ta rezultat prišel zato, ker nisem prepričan ali bomo za drugo leto na Seo-Praktik.si znova izbrali ta projekt za spremljanje rezultatov v živo (to odločamo 8.12.23). In verjetno bi bilo marsikomu koristno spremljati kako se ta zgodba odvija naprej.

Noben SEO projekt (in tudi noben drug) ni postlan samo z rožicami. Ko na internetu zagledate slike “rožic”, verjamem, da znate biti skeptični.
Saj vemo: če zgleda predobro, da bi bilo res, potem najbrž tudi ni.

Koristno pri takšnih slikah rezultatov kot je zgornja bi moralo biti naslednje:
Na SEO področju je o razlogih za doseženo stanje dostikrat smiselno, včasih pa tudi povsem brezplodno, razpravljati in razmišljati na dolgo in široko (overthinking). Zakaj? Ker dobro vemo, da je razlogov za tak ali drugačen rezultat lahko nešteto (od razlogov v nas samih do aktivnosti drugih).

Če pa že želite odkriti razloge, pa najprej opazujte rezultate v daljšem časovnem obdobju. Če svoje aktivnosti izvajate podobno kot ste jih v preteklosti, potem bi se zgodba morala obrniti spet v vašo dolgoročno smer. Sicer pa gre razloge za “zasuk” iskati drugod.

Spodaj boste videli, da sem se zaenkrat na prikazane rezultate odzval s povečanjem gradnje backlinkov.

Št. novih vsebin = 2, vsota vseh vsebin na blogu = 46
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 40 (iz prve nove vsebine = 9, iz druge nove vsebine = 8, iz obstoječih vsebin na prvo novo vsebino = 11, iz obstoječih vsebin na drugo novo vsebino = 12)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 22
Investiran čas = 3h (2 novi vsebini), 0 min (obnova vsebine), 1h 30 min (backlinkanje), Skupaj = 4 h 30 min
Počutje = Odlično. Bliža se konec letošnjega projekta in misli so počasi usmerjajo v naslednje leto. Pred nami je itak še praznični december in ena gora dobrot na zaključnih večerjah s partnerji. Po svoje mi je malo žal, če bo ta projekt izginil iz oči radarja javnosti, ker imam občutek, da bi se iz te zgodbe, vsi skupaj, marsikaj lahko naučili tudi drugo leto.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 18

Teden od 30.10. do 3.11.2023 (skrajšan delovnik zaradi dveh, dela prostih dni)

seo rezultati od 301123 do 31123

KOMENTAR: Kljub temu, da je bil zaradi praznika in 1. novembra ta teden krajši, precej ljudi pa je računalnike in internet zamenjalo za obisk grobov in tudi počitnice, je graf organskega prometa na spletni strani, vseeno napredoval. Sicer je dnevnih obiskovalcev več za “skromnih” 5 napram preteklemu tednu, a z rezultatom sem vseeno zadovoljen.
Zaradi krajšega delovnega tedna mi znova ni uspelo posodobiti nobene izmed obstoječih vsebin, pa tudi pri gradnji backlinkov sem bil ta teden ekstra slab (napram preteklim tednom).
Tisto kar je dobro je to, da “porabim” vedno manj časa za produkcijo nove vsebine (in, da te v 95% primerih rangirajo na prvi strani Googla. Če so pisane za long tail besede so te uvrstitve takojšnje, če gre za generične besede, potem jih pač “podprem” z internimi linki in backlinki).

Št. novih vsebin = 2, vsota vseh vsebin na blogu = 44
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 49 (iz prve nove vsebine = 8, iz druge nove vsebine = 15, iz obstoječih vsebin na prvo novo vsebino = 16, iz obstoječih vsebin na drugo novo vsebino = 10)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 2
Investiran čas = 2h 35 min (2 novi vsebini), 0 min (obnova vsebine), 2h (backlinkanje), Skupaj = 4 h 35 min
Počutje = Glede na intenzivnost posodobitev Googlovega algoritma (o katerih redno poročam v SEO komentarjih tedna) je bilo spremljanje rezultatov kar napeto. Manj napeto pa je bilo samo delo, saj je bilo zaradi krajšega tedna, manj mentoriranj.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 5

Teden od 23.10. do 27.10.2023

seo rezultat od 23102023 do 271023

KOMENTAR: Ta teden je število dnevnih obiskovalcev prvič preseglo 1000. Točna številka se je ustavila pri 1033. Zadovoljstvo je seveda ob tem logično, do končnega roka izvajanja optimizacije na tem projektu pa je še dober mesec. Tako, da upam, da bo številka ob koncu projekta še višja.
Ker je precej mojih poslovnih partnerjev že ta teden predprazničnih, se mi je delovni čas tako “zavrtel”, da mi je znova uspelo sproducirati 2 novi vsebini.

Št. novih vsebin = 2, vsota vseh vsebin na blogu = 42
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 37 (iz prve nove vsebine = 14, iz druge nove vsebine = 7, iz obstoječih vsebin na prvo novo vsebino = 9, iz obstoječih vsebin na drugo novo vsebino = 7)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 8
Investiran čas = 3h 33 min (2 novi vsebini), 0 min (obnova vsebine), 1h 30 min (backlinkanje), Skupaj = 5 h 3 min
Počutje = Ob znatnih nihanjih na SERP-ih v številnih panogah (kot posledica septembrske HCU) sem vsak dan kar z rahlim strahom pogledal na graf rasti. Zaenkrat je vse ok, bi pa bilo silno nerodno, če kakšno SERP nihanje doleti ta projekt pred zaključkom (ker bi bilo to res smešno videti med prikazanimi rezultati ). Naj še zdrži en dober mesec 😁.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 12.

Teden od 16.10. do 20.10.2023

seo rezultat v živo 161023 do 201023

KOMENTAR: Število dnevnih obiskovalcev na spletno stran je ta teden doseglo 837. Iskreno povedano sem pričakoval še malenkost večjo številko, a tisti, ki redno spremljate te moje SEO rezultate v živo, zdaj že dobro veste zakaj jih nisem želel napovedati. Ker pač večino napovedi zgrešim 😃.
Med zabeleženimi aktivnostmi spodaj, boste, po dolgem času, videli, da sem v tem tednu znova sproduciral 2 novi vsebini. Razlog je tokrat v tem, ker sem s prvo naredil povsem začetniško napako in sem, v želji, da tudi v bodoče graf izkazuje rast, bil “prisiljen”, da svojo napako popravim. To pa je tako, da pač sproduciram še eno vsebino. Če s prvo sproducirano nisem ustvaril nič.
Kaj sem naredil narobe?
Prepozno (po objavi prve vsebine) sem opazil, da se s targetirano ključno besedo nahajam na Googlu že na tretjem mestu. Nova, podobna vsebina, ni imela šans, da pride blizu. Kar pomeni, da je šlo kar nekaj časa v prazno.
Zakaj sem naredil to (narobe)?
Ne vem… nezbranost, hitenje, 100 milijonov drugih opravil. Ni pravega izgovora.
Pač napaka, ki se jo naredi, če nisi fokusiran.
Zakaj objavljam svojo napako?
Zato, da sporočim, da za vse nas velja, da je treba, ne glede na izkušnje in vso prakso, vedno biti zbran. Drugače se vam lahko pripeti zgornje.

Št. novih vsebin = 2, vsota vseh vsebin na blogu = 40
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 40 (iz prve nove vsebine = 10, iz druge nove vsebine = 15, iz obstoječih vsebin na prvo novo vsebino = 10, iz obstoječih vsebin na drugo novo = 5)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 5
Investiran čas = 3h 12 min (novi vsebini), 0 min (obnova vsebine), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 4 h 12 min
Počutje = čisto ok. Začetniška napaka, ki jo opisujem zgoraj me je “zmrazila”, ko sem jo opazil. Drugi dan o njej nisem imel časa razmišljati, naslednji dan sem “popravljal” tako, da sem pač spisal novo vsebino.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 17.

Teden od 9.10. do 13.10.2023

seo v zivo 91023 do 131023

KOMENTAR: Nov rekord dnevnih obiskovalcev je, za razliko od preteklih treh tednov, ko je spletna stran tedenske rekorde višala za okrog 30 obiskovalcev, ta teden povečan za več kot 100. In znaša trenutno 812 obiskovalcev na dan. Po koncu projekta, ki se uradno zaključi 8.12.23 nameravam objaviti še “letni pregled” opravljenega in še kak drugi pogled na graf, da si boste lažje predstavljali kako je spletna stran napredovala skozi prvo leto njene rasti. Seveda pa ni nemogoče, da se ta projekt nadaljuje tudi naslednje leto.

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 38
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 13 (iz nove vsebine = 13, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 0)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 8
Investiran čas = 1h 32 min (nova vsebina), 0 min (obnova vsebine), 1 h (backlinkanje), Skupaj = 2 h 32 min
Počutje = v ponedeljek sem se prehladil. Sicer ne tako, da bi obležal, a vseeno… Pri delu nisem užival tako kot pretekle tedne. Pa ne toliko zaradi dela, ampak najbolj zaradi tega, ker popoldan nisem mogel na fitnes oz. tek ☹️. Danes je petek in se počutim boljše. Tekalna steza me že čaka 😊.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 15.

Teden od 2.10. do 6.10.2023

KOMENTAR: Dosežena je nova najvišja številka dnevnih obiskovalcev. Ta se je ta teden ustavila pri 671.
Se je pa ta teden znova pokazalo, da nima pravega smisla “modrovati” o tem kaj bo v prihodnosti, ker sem v preteklih komentarjih večkrat trdil, da je rast najbrž posledica tega, da vstopamo v najbolj klikabilen del. Še posebej sem o tem modroval koncem letošnjega avgusta, ko je rast bila največja.
Zdaj, po koncu septembra, ko rast sicer še vedno je, a ne tako intenzivna kot ob koncu avgusta, sem mnenja, da je avgustovska rast bila povezana z vračanjem ljudi iz dopustov (in ne tega, da smo že v klikabilnem delu leta). Topel začetek jeseni, trgatve, kostanji, začetek študijskega leta in podobno ne vabi ravno za računalnik, zato menim, da tisti pravi, klikabilen del leta (black Friday, veseli december, ipd…) šele prihaja.
Zaradi polne zasedenosti z mentoriranji mi je ta teden zmanjkalo časa za obnavljanje preteklih vsebin.

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 37
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 19 (iz nove vsebine = 13, iz obstoječih vsebin na novo vsebino = 6)
Št. obnovljenih vsebin = 0
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 5
Investiran čas = 3h 15 min (nova vsebina), 0 min (obnova vsebine), 42 min (backlinkanje), Skupaj = 3 h 57 min
Počutje = odlično, pazim na varčevanje energije, edino kar “skrbi” je polna zasedenost z mentoriranji, zaradi katerih moram precej “telovadit z urnikom”, da najdem čas za delo.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 20

Teden od 25.9. do 29.9.2023

KOMENTAR: Ta teden je minil predvsem v znamenju opazovanj kaj se bo zgodilo s prometom na spletni strani, po tem, ko je precej posameznikov v SEO skupnosti poročalo o tem kako jih je “prizadela” nova, septemberska, posodobitev Googlovega algoritma (HCU), o kateri sem pisal v zadnjem SEO komentarju tedna (tukaj). Kot kaže slika, HCU našega projekta ni prizadela, Google je pa tudi včeraj objavil, da je posodobitev zaključena (vir).
Karkoli bo že, če bo do padca prometa na tem projektu sploh prišlo, ne bo povezano s to posodobitvijo, ampak saj vemo, do Božiča je Google ponavadi precej agresiven s posodobitvami. Tako, da …. nikoli se ne ve.

Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 36
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 29 (iz nove vsebine = 13, iz obstoječih vsebin na novo vsebino 13, iz obstoječih vsebin na pretekle vsebine = 3)
Št. obnovljenih vsebin = 1
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 6
Investiran čas = 1h 30 min (nova vsebina), 48 min (obnova vsebine), 55 min (backlinkanje), Skupaj = 3 h 13 min
Počutje = za razliko od preteklega tedna, sem se tokrat, v sredo, ko imam največ mentoriranj, držal pri produkciji vsebin ob strani, zato je cel teden minil dobro. Ker mi je nekaj poslovnih partnerjev ta teden prestavilo mentoriranja, nimam sploh občutka, da bi ta teden na projektu sploh delal.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 14

Teden od 18.9. do 22.9.2023

KOMENTAR: Ta teden je bil dosežen zadnji zastavljen cilj dnevnih obiskovalcev, ki je bil postavljen na 600 dnevnih klikov. Številka se je ustavila pri 630 obiskovalcih na dan.
Pozorni boste, med podatki zgoraj, opazili, da je letošnji postavljen SEO izziv dobil ime. In sicer SEO dojenček 😁. V mislih sem namreč že pri postavljanju SEO izziva za drugo leto in se mi je zdelo pametno, da vsak SEO izziv poimenujem po svoje.
Letos je predvsem namen izziva pokazati, da je tudi povsem novo postavljene spletne strani možno pripeljati v enem letu do solidnega obiska.
Kljub solidni številki izvedenih mentoriranj ta teden (podatek spodaj), so se ta teden ure “poklopile” tako, da mi je na spletno stran uspelo dodati 2 nova članka. Precej sem tudi, napram preteklim tednom, povečal število zgrajenih internih linkov.

Št. novih vsebin = 2, vsota vseh vsebin na blogu = 35
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 48 (iz prve nove vsebine = 16, iz druge nove vsebine = 16, na prvo novo vsebino iz obstoječih = 8, na drugo novo vsebino iz obstoječih = 8)
Št. obnovljenih vsebin = 1
Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 7
Investiran čas = 3h 40 min (2 novi vsebini), 45 min (obnova vsebine), 1h 40 min (backlinkanje), Skupaj = 6 h 5 min
Počutje = v sredo sem si naložil preveč (izčrpano), v četrtek kot nov
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 15

Teden od 11.9. do 15.9.2023

seo rezultat v zivo 11915923

KOMENTAR: Ta teden je obisk spletne strani spet “poskočil”. Do že drugič, v času izvajanja SEO na tem projektu, spremenjenega cilja (iz prvotnih 300, na 400 in zdaj na 600 obiskovalcev na dan) manjka še 12 klikov.
Ker bo ta številka najbrž do roka (8.12.23) dosežena, tretjič novega cilja ne bom več določil 😁. Novi cilj bo (najbrž) držati se obljubljenega (t.j. najmanj ena nova objava na teden do konca izvajanja projekta), obisk pa naj prileze do kod pač bo.
Med spodnjimi beleženimi aktivnostmi sem v tem tednu dodal še eno, t.j. beleženje števila vloženih ur in minut v ta projekt (v posameznem tednu).

Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 10.
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 14 (iz nove vsebine = 8, iz obstoječih vsebin = 6).
Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 33.

Št. obnovljenih vsebin = 0.
Investiran čas = 2h 10 min (nova vsebina), 2h 40 min (backlinkanje), Skupaj = 4h 50 min
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 16.

Teden od 4.9. do 8.9.2023

seo rezultati v zivo 4923 do 892023

KOMENTAR: H komentarju na sliki dodajam še namig, da bodite pozorni na to, da sem ta teden, na dnu komentarja, spodaj, dodal beleženje še DVEH novih aktivnosti.
Prva je beleženje števila zgrajenih INTERNIH linkov. Tako tistih, ki iz novo ustvarjenih vsebin kažejo na pretekle zapise, kot tudi tistih, ki iz starih vsebin, kažejo na nove zapise.
Zakaj je to pomembno? Vsaj kar sam opažam, večina SEO-tov interne linke gradi iz novih vsebin, na pretekle vsebine. Korak optimizacije, ki priporoča interno linkanje iz obstoječih vsebin na nove vsebine je marsikje izpuščen. Prispeva pa k hitrejši indeksaciji novih vsebin, stabilnejšim uvrstitvam novih vsebin in kontekstualnemu povezovanju sorodnih vsebin skupaj (t.i. tematsko povezovanje vsebin).
Drugi, nov beležen podatek je število opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj.
Zakaj je to pomembno? Bolj kot spletna stran raste, večja je pogostost izgovorov, da ni časa za SEO. Ker imamo drugo delo. Spremljevalci lahko preko tega podatka vidite, da se ne ukvarjam samo s tem projektom ampak, da imam tudi jaz še “drugo” delo.

Št. zgrajenih kontekstualnih BACKLINKOV v tem tednu = 8.
Št. zgrajenih kontekstualnih INTERNIH LINKOV v tem tednu = 12 (iz nove vsebine = 10, iz obstoječih vsebin = 2).
Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 32.

Št. obnovljenih vsebin = 1.
Št. opravljenih individualnih, enournih SEO mentoriranj = 14.

Teden od 28.8. do 1.9.2023

KOMENTAR: Zabavno mi je brati pretekle objavljene komentarje (spodaj), kjer “modrujem” o cilju, ki ga imam namen doseči s to spletno stranjo do 8.12.2023. Še prejšnji teden sem cilj iz 300 dnevnih obiskovalcev prestavil na 400, ta teden ga prestavljam na 600. Toliko o tem kako smo SEO-ti “modri” okrog planov 😀.
Dajmo še eno napoved 😁: če ne prej, pričakujem takoj po Božiču upad prometa, lahko pa, da se motim. Navsezadnje sem v panogi v kateri gradim SEO, osebno prvič, rezultatov poslovnih partnerjev, ki v isti panogi delujejo na slovenskem trgu, pa tako pozorno nisem spremljal.
Zgornja slika mi zaenkrat pove predvsem naslednje: panoga očitno nima “veliko prostih oz. padajočih” mesecev. Če se je letos dalo rasti od marca do konca junija in se rast nadaljuje že takoj po počitnicah, ni vrag, da tudi drugo leto ne bi bilo mogoče dosegati rasti. Seveda, če vmes ne “vstopi” Google s svojimi posodobitvami algoritma. Ali, če s poslovnimi partnerji za drugo leto ne sklenemo nadaljevanja zgodbe.

Potencialna nevarnost za projekt: po počitnicah se gnete vedno več ostalih SEO projektov, organizacija časa je že kar mala znanost. Posledično je bilo zgrajenih manj backlinkov, pa tudi nobene stare vsebine mi ta teden ni uspelo prenoviti.

Št. zgrajenih kontekstualnih backlinkov v tem tednu = 6.
Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 31.

Št. obnovljenih vsebin = 0.

Teden od 21.8. do 24.8.2023

seo rezultat 21 8 do 24 8 2023

KOMENTAR: Cilj, ki smo ga s poslovnimi partnerji dorekli lani decembra, to je, doseči 300 obiskovalcev na 1 dan je bil prvič dosežen. Malenkost je verjetno to posledica tudi tega, da se počasi začenja bolj klikabilni del leta, ko se ljudje ponovno vračajo iz dopustov, nekaj pa je seveda posledica tudi dela 😁. Ker je do roka, ki smo ga s partnerji postavili lani, to je do 8.12.2023, ko imamo v restavraciji Grof v Vranskem, srečanje, še kar nekaj mesecev, ne nameravam do takrat “spati”. Z enotedenskimi objavami na blogu spletne strani nadaljujem, med podatki spodaj pa boste videli, da sem zraven nove spisane vsebine, v tem tednu začel tudi z (že napovedano) prenovo obstoječih vsebin.
Tokratno poročilo znova zajema samo pregled v zadnjih 4 dneh, ker greva z ženo na podaljšan vikend.

Št. zgrajenih kontekstualnih backlinkov v tem tednu = 10.
Št. novih vsebin = 1, vsota vseh vsebin na blogu = 30.

Št. obnovljenih vsebin = 1.

Obdobje od 11.8. do 18.8. 2023 = Dopust

Teden od 7.8. do 10.8. 2023

seo rezultat v živo 7.8.2023 do 10.8.2023

KOMENTAR: Slika SEO rezultata v tem tednu je za 1 dan krajša od ostalih. V petek 11.8. namreč začenjam dopust in zato je SEO rezultat prikazan že danes (v četrtek 10.8.23). Številka dnevnih obiskovalcev strani se je ustavila na 268. Do cilja (300 obiskovalcev na dan) manjka še 32 klikov 😃. Kljub temu, da deluje, da utegne biti rezultat dosežen prej kot planiranega 8.12.2023, grem z dinamiko novih objav, s tempom najmanj ena nova vsebina na teden, naprej. V pregled izvajanih aktivnosti (spodaj) sem dodal podatek o številu obnovljenih vsebin. Ta je sicer zaenkrat še 0, me pa ta aktivnost s staranjem domene, v prihodnosti sigurno še čaka.

Št. zgrajenih kontekstualnih backlinkov v tem tednu = 6.
Št. novih vsebin = 1,
vsota vseh vsebin na blogu = 29.
Št. obnovljenih vsebin = 0.

Teden od 31.7. do 4.8. 2023

seo rezultat v živo 31.7. do 4.8.2023

KOMENTAR: Kljub počitniškemu času in pa tudi že opravljenem prvem delu letošnjega poletnega dopusta (o čemer sem pisal prejšnji teden, spodaj), se je število dnevnih obiskovalcev v tem tednu izenačilo z dosedanjim rekordom (255 obiskovalcev na dan). Ne kaj dosti pa ni zaostajal niti promet v ponedeljek 31.7.2023, ko je bila ta številka 251.
V tem tednu sem delal še na pohitritvi procesa objavljanja novih vsebin. Ciljal sem na to, da bi mi prvič uspelo objaviti 3 nove vsebine v delovnem tednu, pa sem obstal pri dveh in pol.
Želel sem se lotiti tudi že izboljševanja nekaterih najprej spisanih vsebin, pa mi ni uspelo.

Št. zgrajenih kontekstualnih backlinkov v tem tednu = 10.
Št. novih vsebin = 2,
vsota vseh vsebin na blogu = 28.

Teden od 24.7. do 28.7. 2023

POZOR: Za razliko od preteklih SEO rezultatov v živo, tokratna predstavitev rezultatov v živo vsebuje 3 slike. Eno zgoraj in 2 spodaj, pod tem komentarjem.

KOMENTAR: V številnih panogah so poletni, pogosto manj klikabilni meseci, odlična priložnost, da “naostrite” svoj SEO pogled na rast vaših spletnih strani. Zgornja slika iz GSC prikazuje upad prikazov (impressions) in klikov. Razlogi so trije (na enega sem namignil že v pretekli predstavitvi rezultatov (spodaj):
– stran nastopa v delno sezonski panogi
– v času dopusta nisem objavil niti ene nove vsebine
– aktualna turbulenca na SERP-ih (zadnja slika spodaj)

V bolj začetnike pri SEO se utegne ob takem pogledu na njihove grafe, naseliti dvom v njihovo delo.
A poglejte še spodnjo sliko:

pozicije na googlu
Iz SEO skupnosti: When you hear an SEO use “seasonality” as an excuse for ranking decline. Remember, that rankings are rarely seasonal. Impressions and clicks are seasonal. Če so vam upadli kliki in prikazi, preden podvomite v svoje SEO delo, preverite svoje rankinge. In samo gasa naprej 🤜.

V tem tednu sem začel z bolj agresivnim grajenjem kontekstualnih backlinkov (iz naše mreže).

Št. zgrajenih kontekstualnih backlinkov v tem tednu = 9.
Št. novih vsebin = 2, vsota vseh vsebin na blogu = 26.


Obdobje od 10.7. do 23.7. 2023 = Dopust


Teden od 3.7. do 7.7.2023

seo rezultat v zivo 3.7. do 7.7.

KOMENTAR: Če sem prejšnji teden objavil, da je bil najvišji obisk na strani 205 obiskovalcev na dan, se je v tem tednu obisk z nad 200 obiskovalci na dan, “raztegnil” na 5 zaporednih dni. Najvišja številka je bila 255 na dan, zadnja številka se je ustavila pri 223. Do končnega cilja (300 na dan) bi moral priti v planiranem obdobju (najkasneje do 8.12. letos). Razen seveda, če Google kaj drastičnega ne spremeni glede AI generiranih vsebin in predvsem vsi SEO-ti še vedno “čakamo” kaj bo prinesla nova SGE. Na grafu opazim večji razkorak med prikazi in kliki na stran (po počitnicah bom moral bolj paziti na boljše SEO naslove in meta opise). Od 8.7. do 21.7 sem na dopustu. Naslednje rezultate objavim prvi petek po tem datumu. “Pretiranega” napredka v tem obdobju ne pričakujem 😃.

POZOR, ČE BOSTE ŠTEVILKE NA GRAFU PRIMERJALI S PRETEKLIM TEDNOM (spodaj): graf prejšnjega tedna kaže sliko od začetka tega SEO projekta, zgornji graf prikazuje sliko in podatke zadnjih 3 mesecev.

Št. zgrajenih kontekstualnih backlinkov v tem tednu = 0.
Št. novih vsebin = 2, vsota vseh vsebin na blogu = 24.


Teden od 26.6. do 30.6.2023

seo primer v zivo 26 30 2023

KOMENTAR: Ta teden sem se odločil, da rezultate aktualnega SEO projekta ne objavljam več v SEO komentarjih TEDNA, ampak ločeno, na tej strani, na kateri se ravnokar nahajate. Na sliki je prikazan dosežek spletne strani od njenega letošnjega začetka. Bodite pozorni na zeleno črto. S polno zeleno črto sem narisal trend rasti strani in moje predvidevanje kako bi se ta trend nadaljeval, če v njega ne bi vključili še backlinkov. 26.5. letos so bili zgrajeni prvi backlinki. Skupno jih je zdaj 5 (po Ubersuggestu), od tega samo 2 močna, kontekstualna zazna Googlova konzola. Je pa del rasti sigurno treba pripisati tudi podvojeni dinamiki objavljanja vsebin. Kljub načrtu, da eno novo vsebino objavimo na delovni teden, smo v zadnjih 3 tednih objavili 2 na teden (z namenom, da nadomestimo prazne tedne, ko bomo na dopustu). Z rezultatom sem zadovoljen, nova najvišja dosežena številka dnevnih obiskovalcev je prvič presegla dvestotico in je zdaj 205.

Št. zgrajenih kontekstualnih backlinkov v tem tednu = 2.
Št. novih vsebin = 2, vsota vseh objavljenih vsebin na blogu = 22.


Objave s preteklimi tedenskimi rezultati se nahajajo v zadnjih rubrikah SEOkomentarjevTEDNA od 24. številke (leto 2023) navzdol.