Kako zgleda, ko SEO orodje “ujame” PBN, kateremu SEO orodju verjeti podatke o iskalnem volumnu, ena najpogostejših SEO napak preveč ambicioznih mojstrov, itd… – [SEO komentar TEDNA 44/2023]

Uvod

V SEO skupnosti potekajo stave ali bomo letos še dočakali kakšno večjo Googlovo posodobitev algoritma. In pa tudi stave ali bo SGE resnično 23.12. zagledala luč sveta. Tudi SEO Slovenci smo v pričakovanju teh dveh odgovorov.

SEO novice in uporabne misli

  • ne gre sicer za ekstra SEO novost, ampak, ker je tako “simpatična” slika, sem jo postavil na vrh SEO uporabnih informacij tega tedna.

    Na spodnji sliki je prikazan pogled na orodje, ki je namenjeno odkrivanju t.i. PBN mrež. Ker je dejanska spletna stran, ki jo ta mreža “podpira” označena rumeno, a se jo na sliki slabo vidi, sem jo označil posebej:

KOMENTAR: Ta slika je “poučna” zato, da si nehamo delati utvare, da so naše PBN mreže tako ali drugače skrite pred Googlom in drugimi orodji.
Vsak, ki se je vsaj malo zanimal za SEO storitve, je na mizo, tako ali drugače dobil odgovor ali ponudbo cene glede gradnje backlinkov. Nekateri ponudniki svoj offsite SEO pristop in mrežo skrivajo kot suho zlato, drugi o njih govorimo malenkost bolj transparentno.
V razmislek: če torej obstajajo mreže za gradnje backlinkov (ki se jih težko, če sploh da skriti), v čem je potem “point”, da jih nekdo skriva, drugi pa ne?

  • druga SEO uporabna informacija je znova bolj opomnik kot kakšna posebna novost. Na spodnji sliki je izpostavljeno opažanje SEO možakarja, ki ugotavlja, da različna SEO orodja kažejo različne iskalne volumne:

KOMENTAR: Podatki o iskalnih volumnih, ki ji “napadate”, naj bodo smernica, ne pa suho zlato. Medtem, ko en SEO strokovnjak “porabi” 3 dni, da najde, primerja in izbere “ustrezno ključno besedo” (iz vidika volumna, profitabilnosti, težavnosti, itd…), drugi v teh treh dneh “naštanca” 3 nove vsebine. Izbira besed je pomembna, nedvomno, a kompliciranje je ubijalec časa in produktivnosti. Na koncu dneva si je v SEO svetu treba z DA odgovoriti na naslednje vprašanje: “Ali sem danes sproduciral novo vsebino ali ne?”.

  • tretji SEO opomnik je namenjen tistim, ki postavljate nove spletne strani:

KOMENTAR: Po eni strani razumem SEO optimizatorje in digitalne agencije, ki novemu interesentu za SEO najprej ponudijo kar celotno prenovo njihove spletne strani, a apeliram na te iste, da, vsaj po moji izkušnji, izgubivate ogromno strank s tem, ker nočete ali ne želite slišati, da interesenta za SEO prenova njegove spletne strani, ne zanima.
Zanima ga SEO, pa če tudi je na njegovi spletni strani, tričetrt reči neustrezno postavljenih in neoptimiziranih.
Interesent za SEO je za izdelavo spletne strani že plačal. Zdaj naj plača še enkrat, da bo vam lažje izvajati SEO?

  • četrta SEO uporabna misel je spodnja:

KOMENTAR: This is so me v letu 2013 😁. Takrat sem postavljal in gradil spletno stran mizarstvo.si. Tistega leta sem imel neumno ambicijo narediti spletno stran, ki bo rangirala kar na vse kar samo malo diši po mizarjih. Itak, da iz zgodbe ni nastalo nič pametnega (kar sicer ne pomeni, da spletna stran danes ni monetizirana). A vseeno….
Ne trudite se postati strokovnjak in avtoriteta za vse. Ker vam ne bo uspelo.
Niti vas nihče z zdravo pametjo ne bo kupil. Zavežite se specializaciji.
Kirurgi računajo več od splošnih zdravnikov.

  • peta SEO uporabna misel je spodnja. Čeprav deluje, da bi to misel lahko v SEO skupnosti spisal celo jaz (ker sem tudi sam SEO mentor), vam zagotavljam, da ta misel ni moja. Drži pa kot pribito 👇:

KOMENTAR: Moji sogovorniki mi nemalokrat “potarnajo”, da o SEO optimizaciji danes govori že vsak, ki ima 2 minuti časa. Vsi vedo in razumejo SEO.
Samo vsi ti strank skozi SEO ravno ne pridobivajo.
Na internetu se vrti na tisoče (tudi slovenskih) oglasov za storitve, ki ponujajo in učijo SEO. Zakaj za hudiča ti plačujejo za oglase, ki strankam ponujajo storitev pridobivanja novih strank brez plačevanja za oglase?
Kako stranke kupijo to razlago mi ostaja enigma…

Vse ostale SEO novice in uporabne misli delim in komentiram v svoji podporni skupini na Facebooku, ki je namenjena izključno mojim aktualnim (in nekaterim ex) SEO mentorirancem.

SEO izkušnja tedna

Tistim, ki ste spremljali moj SEO projekt leta 2023 v ŽIVO, iskrena hvala.
Končni rezultat je tole:

Podrobnosti tukaj:

V vednost: nekatere informacije iz našega zadnjega, aktualnega SEO projekta, ki ga izvajamo na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajamo na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.