SEO komentar TEDNA 44/2022

Uvod

  • za uvod zadnjega letošnjega SEO komentarja TEDNA se moram najprej demantirati glede moje ugotovitve iz preteklega petka, ko sem pisal o tem kako ima ChatBot GPT 3 težave. Pisal sem o tem, da jih utegne imeti dlje časa, pa je na srečo nas, SEO-tov, večino časa, robotek, ki ga SEO-ti že s pridom uporabljamo, delujoč. Občasno sicer še vedno javlja network error, sicer pa dela. Naj tako tudi ostane.
  • vik in krik okrog ChatBot-a GPT 3 v SEO skupnosti še kar ne pojenja. Kljub vsem Božično in novoletno obarvanim posodobitvam Googlovega algoritma, ki zdaj že nekaj let zaporedoma, znatno spreminjajo t.i. SERP landscape z nihanji, ki se, za srce občutljivim, SEO-tom, odsvetuje, da jih sploh opazujejo, govorice o ChatBot-u bistveno bolj zaposljujejo SEO skupnost kot LSU (Link Spambrain Update), HCU (Helpful Content Update , decemberska verzija), neskončno skrolanje na desktopih in druge “novotarije”.

SEO novosti

V rubriko SEO novosti lepim tokrat 4 vsebine:

  • zelo poučen članek o efektu kakovostne tematske raziskave ključnih besed in programatičnega SEO: tukaj.

SEO raziskava tedna

K mini SEO anketnim vprašalnikom, ki jih v SEO skupnostih sprašujejo, bodisi SEO strokovnjaki, bodisi začetniki, ki jih zanima mnenje SEO strokovnjakov, mi je pozornost tega tedna, zbudilo spodnje vprašanje:

Kljub temu, da v času tega pisanja, anketa še kar traja, lahko na sliki vidite že nek trend.
Največji delež (32,9 %) digitalnih agencij in freelancerjev ocenjuje, da je število povpraševanj na podobni ravni kot v preteklem letu, na tretjem mestu smo tisti, ki prejemamo več povpraševanj in zanimanj kot smo jih lani.

To mini anketo objavljam predvsem zato, da opozorim, predvsem tiste “mlade” in začetne freelancerje, da je verjetno novoletni čas, najboljši čas, da si zastavite cilje za naslednje leto.

Če kateri, potem nas letošnji SEO december, zelo, zelo uči, da se spletna scena, drastično spreminja. Tisti, ki bodo svoje posle peljali naprej s pomočjo taktik, ki so jih izvajali v minulih letih, utegnejo drugo leto, v ta čas, soditi v skupino, ki ne bo beležila rasti.

Tisti, ki delate na dolgi rok, se najbrž prihajajočih sprememb, ne rabite bati.

Moj pogled

  • zadnji komentar TEDNA letos je tole. Zdaj sledijo prazniki in počitnice.
    I like 😀.

Kar ne morem verjeti, da se je letos, iz moje strani, nabralo kar 44 komentarjev TEDNA. Definitivno jih ne bi pisal, če ne bi v njih užival in, če ne bi od vas, bralcev, zanje ne dobival pozitivnih odzivov.

Čeprav zgleda kot, da je enostavno priti do neke forme in sporočila, ki ga komuniciram skozi te komentarje, odkrito zapišem, da je trajalo kar nekaj let, da so začeli nastajati ti komentarji, v takšni obliki, kot jih danes spremljate.
In predvsem v takšni obliki, da prinašajo za moj posel želene rezultate, obenem pa v njih uživam.

Ob koncu leta in prihajajočih praznikih bi se vam najprej rad zahvalil za spremljanje.

Želim vam, da tudi vi najdete ali razvijate še naprej svoje poslanstvo, da uživate v tem kar počnete in predvsem, da se ne predate.

Google in SEO sta krasna.

Občasno sta sicer turbulentna in glavna krivca za to, da pridejo trenutki, ko mislimo, da nekaj “malega” o njiju že vemo, a nas opomnita, da vemo pravzaprav zelo malo. A se ravno zaradi njiju, učimo naprej.

To nas bogati.

Ker sem že v letih “srednje generacije”, voščim ob koncu tega komentarja, dokaj klasično, a sigurno tako kot čutim: “miru, zdravja, družinske sreče in ljubezni. Poslovni uspeh pride kot posledica teh točk”.

Lepe praznike,

POJASNILO: Petkov SEO komentar tedna pišem že več let. Sprva sem ga objavljal samo v Facebook zaprti, BTB podporni skupini, ki je namenjena mojim aktualnim in (nekaterim) ex SEO mentorirancem, v juliju 2022 sem začel te komentarje objavljati na Seo-Praktik.si (ker mi je FB konstantno “težil”, da kršim njihova pravila objav zaradi preveč povezav do drugih uporabnih vsebin (izven Facebooka !!!)).
Opomnik: Moj “evergreen” SEO vodnik, ki ga nekajkrat na leto ažuriram, da boste non-stop na tekočem o tem kakšne so aktualne SEO smernice pri optimizaciji spletnih strani – Kaj je optimizacija spletnih strani, čemu služi in kako se izvaja [Vodnik].