SEO komentar TEDNA 43/2022

Uvod

  • tresla se je gora, rodila se je ….

S to ugotovitvijo začenjam tokratni SEO komentar TEDNA.

Prejšnji teden je v SEO skupnosti minil v popolni dominaciji objav in debat o umetni inteligenci, predvsem o ChatBotu GPT 3, skladno s tem pa je tudi moj komentar prejšnjega tedna bil skoraj v celoti namenjen njemu.

Da je ChatBot GPT 3 dosegel prepoznavno raven dokazuje tudi dejstvo, da so o njem pisali tudi v največjih slovenskih medijih (npr. Siol).

Kmalu v začetku tega tedna je bilo zaznati prve težave, ki jih je masovno povečano zanimanje za ChatBot, prineslo. Že v petek popoldan, po tem, ko sem objavil pretekli komentar tedna, še bolj pa v ponedeljek zjutraj, je ChatBot deloval počasneje.

V ponedeljek popoldan že znatno počasneje.
V torek ali sredo je na njem viselo obvestilo “we are experiencing some difficulties”, v drugi polovici tedna pa se je storitev ugasnila ter omogočala oddajo elektronskega naslova tistim, ki želimo biti obveščeni kdaj bo ChatBot spet aktiven in v pogonu (v trenutku, ko to pišem ChatBot sicer deluje).

SEO skupnost je, že pred odigranjem tega scenarija, precej govorila o tem, da so podobne AI rešitve, dejansko omogočene pri številnih ponudnikih (uporabljal bi jo naj tudi sam Google), a se v večini primerov zalomi pri zahtevanih kapacitetah (in potrebnih investicijah), da bi umetna inteligenca, veliki masi uporabnikov, lahko servirala pametne odgovore in pameten pogovor z njimi, tako rekoč v živo.

Precej razprav je seveda šlo v smer, ki nakazuje, da bi tovrstne rešitve naj postale plačljive in zanimivo je bilo opazovati SEO skupnost, ki je večinsko kar bila pripravljena odpreti svoje denarnice. Vsaj na “teoretični ravni”, če bi do tega res prišlo.

A dajmo ChatBot-a, dokler se (stabilno) ne sestavi nazaj, zaenkrat na stran.

Glavno SEO novico tega iztekajočega tedna tvori znova Google. Ta je včeraj postregel kar z dvema novitetama.

SEO novosti

  • Prva novost se nanaša na nov parameter, ki se dodaja “famozni” EAT kratici s katero se opredeljuje kakovost spletnih vsebin. Kratici EAT je od včeraj zvečer dodana še dodana črka E. Torej EEAT, po novem. Poprejšnjim “expertise, authority in trust”, Google v novih SEO smernicah dodaja še experience. Kar pomeni, da bomo SEO-ti k upoštevanju gradnje zaupanja, avtoritete in ekspetize, primorani odslej dodajati še elemente, ki izkazujejo izkušnje tistega, ki vsebino sporoča. Članek o tem tukaj.

  • druga, še bolj odmevna novost je novi Googlov update algoritma, imenovan Link Spam Update with LinkBrain AI. Presneta umetna inteligenca se bo po tem algoritmu sama učila kako spletne strani gradimo backlinke, na naraven ali umeten način. Članek tukaj, fluktuacija na SERP-u pa je zaenkrat dokaj zmerna.
    Update bi naj sicer imel 14 dni, da se odrola na globalnem Googlovem trgu, ne gre pa zanemariti tudi dejstva, da bo njegove učinke težko izmeriti, še posebej, ker v istem obdobju še vedno poteka posodobitev decembrske verzije Google Helpful Content update-a.

  • ob vse večji zainteresiranosti Googla, da ponuja vsebine svojim t.i. pasivnim uporabnikom (t.j. tistim, ki ne raziskujejo vsebin preko vtipkanj ali izgovorjav ključnih besed, v iskalnik, npr. novice, trendi, itd…), lepim tukaj povezavo do članka, ki govori o tem kaj je potrebno upoštevati, da se vaše spletne vsebine znajdejo med Google Discover. Članek je sicer starejši, a še vedno, zelo uporaben.

SEO raziskava tedna

V povezavi z najnovejšo posodobitvijo algoritma Link Spam Update, se je seveda logično, v SEO skupnosti že pojavila anketa, ki nas, SEO – te sprašuje o mnenju kak vpliv bi naj nova posodobitev imela na rezultate.

Spodaj so odgovori:

seo komentar tedna 43 2023

Zgornje odgovore je moč razumeti predvsem v luči, da Google pravzaprav že nekaj let zaporedoma, malenkost pred Božičem, objavlja podobne core posodobitve. In po marsikateri izmed njih, se ni zgodilo nič.

Je pa tudi res, da je vzorec tistih, ki so tokrat odgovarjali, še zelo majhen. Navsezadnje je novica o posodobitvi stara šele vsega nekaj ur. In sklepam, da precej SEO skupnosti, raje kot, da karkoli napoveduje, “ukrčeno in ponižno” čaka kaj se bo zgodilo.

Osebno vidim na projektih, ki jih spremljam, kar znatne premike, bom pa kot vedno, počakal, da se posodobitev zaključi. In gremo nato s preštevanjem mrtvih 😁. Glede na mojo minulo agresivnost backlinkanja, priznam, da bi bil skoraj malo začuden, če me tokratna klofuta od Googla, ne bi obšla 😀.


p.s.: tudi, če moje strani prejmejo Googlovo klofuto, nič bat… 😄 Z veseljem bom še naprej delil informacije o tem kako obvarovati posel, da ta kljub Googlovim klofutam, vseeno napreduje. Nekaj malega o tem že spodaj.

Moj pogled

  • ob vsakokratnih turbulencah na SERP-ih, takoj, ko Google “kihne”, si ne morem kaj, da se ne bi vedno znova, spomnil (in opomnil) zakaj smo sploh na Googlu. Tisti, ki smo.

Vsaj med tisto sfero, ki delujemo na Googlu zaradi podjetniških vzgibov, si ne gre delati utvar, da smo na Googlu, v prvi vrsti, zaradi posla. SEO optimizacija je “samo” pot do tega posla.

Pa še to ne povsem.
Ker SEO predvsem najprej poskrbi za to, da dobimo obiskovalce. Na svoje spletne strani.

Po tem, ko imamo ali prejemamo obiskovalce na svoje strani, nastopi druga “znanost”.
CRO oz. conversion rate optimization.

Če igrate to igro modro, ne gradite svojih zgodb samo na SEO. Čeprav je, najbrž Bogokletno, slišati takšno izjavo od mene, ki mi je SEO zadnjih 10 let, praktično lezel pod kožo, vsak dan in vsako noč.

Če ste zgradili ali, če gradite poslovni model, ki sloni izključno na rankingih med organskimi prikazi spletnih strani, živite zmotno prepričanje, če menite, da ste s tem zgradili od Googla, neodvisen posel.

Figo.

Fluktuacije SERP-ov na Googlu so konstanta. Če bi imel soliden posel iz Googla, ker sem na njem recimo uvrščen prvi, le tako dolgo dokler sem prvi, imam v bistvu skrajno preveč odvisen posel. Ki zahteva preveč dela in preveč trepetanja za prihodnost.

Google jutri izvede posodobitev. In, po domače zapisano, gremo tako grajeni pisci SEO zgodb, vsi lepo na Adijev zavod za zaposlovanje.

Don’t do this 😆.

Rankingi so igra – seveda se je v njej lažje igrati, če imate v ognju več žezel.
In še posebej lažje, če vseh žezel ne kalite v istih posodah.

Delajte na družabnih omrežjih, delajte na vračajočih strankah, delajte na emailingu, delajte na brandingu, delajte na ppc-ju.
To so reči, ki prinašajo (poslovni) mir.
Čeprav je, po svoje ironično, da ima Google tako moč, da mu na koncu še plačaš (ppc), ko te je enkrat pretepel. Funny world we live in.

Lep vikend,

POJASNILO: Petkov SEO komentar tedna pišem že več let. Sprva sem ga objavljal samo v Facebook zaprti, BTB podporni skupini, ki je namenjena mojim aktualnim in (nekaterim) ex SEO mentorirancem, v juliju 2022 sem začel te komentarje objavljati na Seo-Praktik.si (ker mi je FB konstantno “težil”, da kršim njihova pravila objav zaradi preveč povezav do drugih uporabnih vsebin (izven Facebooka !!!)).
Opomnik: Moj “evergreen” SEO vodnik, ki ga nekajkrat na leto ažuriram, da boste non-stop na tekočem o tem kakšne so aktualne SEO smernice pri optimizaciji spletnih strani – Kaj je optimizacija spletnih strani, čemu služi in kako se izvaja [Vodnik].