Izpadi url-jev v Search konzoli, prikazovanje števila sledilcev na Googlu, prišla je funkcionalnost “Ask a doctor”, voice ChatGPT, November Core update – [SEO komentar TEDNA 41/2023]

Uvod

Večina SEO-tov kar jih poznam in jih spremljam, smo že krepko v planih in dogovorih za drugo leto.
Zakaj?
Prej kot si postavimo cilje, prej si organiziramo delo in prej je narejen načrt aktivnosti, ki se bodo izvajale.
Obstaja pa še druga skupina SEO-tov, ki bodo bolj “sproti” videli kaj bodo delali. Odvisno od tega kako se bo obrnilo leto.
Navijam za to, da sodite k prvi skupini. Prvi imajo načrt in postavljene cilje. Drugi lovijo še sebe in stranke.

p.s.: zavedam se, da je o razlikah med prvimi in drugimi, zdaj, po 11 polnih letih mojega izvajanja SEO, “modrovati” lahko. Kdor začenja, se, logično, še lovi. Kdor eno in isto reč počne več let, se lovi manj.
Ampak za vse nas je priložnost, da se v letu, ki pride za novim, “lovimo” še manj.
Zato kar v akcijo.

SEO novosti

  • v ponedeljek je SEO skupnost nekaj strašila na temo padcev indeksiranih strani v GSC konzoli. Na srečo se je Google odzval hitro, češ, da bo preveril kaj se dogaja. In že včeraj popoldan smo prejeli javno objavo iz strani Googla, da so težave odpravljene.

    Tako je zgledala slika v ponedeljek:

KOMENTAR: V zadnjem obdobju me navdušuje, da je Google bistveno bolj dovzeten in odziven na opažanja SEO skupnosti. In dejansko je primerov, ko ekipa na Googlu reagira na “anomalije”, vedno več. To se mi zdi spodbudno.

  • druga SEO novost je sicer že v aprilu napovedano prikazovanje števila sledilcev posameznih avtorjev na različnih socialnih omrežjih (YouTube, Facebook, X…), direktno na Googlu. Zaenkrat to opažam na angleško govorečem trgu, bo pa že kak slovenski avtor povedal, če njemu prikazuje te informacije tudi na slovenskem trgu:

KOMENTAR: Informacija, ki jo podaja Google zgoraj, se mi ne zdi napačna, imam pa občutek, da to še bolj pelje k temu, da bodo avtorji še bolj strmeli k čimvišjim številkam sledilcev na socialnih omrežjih. Kar pomeni, da bo metrika koliko ima kdo sledilcev še bolj pomembna.
Kaj bo s tistimi, ki nastopajo na lokalnih ali geografsko manj obsežnih trgih? Ali v panogah, ki niso ravno grozovito velike, so pa eksperti na svojih področjih? Obča javnost jih utegne videti kot manj vplivne.

  • tretja SEO novica je opažena novost v obliki Ask a doctor. Do danes smo v SERP-u poznali predvsem segment “Ljudje vprašajo tudi” oz. people also ask oz. PAA. Na angleškem Googlu je SEO skupnost opazila tole:

KOMENTAR: Če je Google dosegel, da je v eni panogi, kot je zdravstvo zgoraj, mogoče identificirati eksperte in prikazati njihove odgovore, je to isto najbrž mogoče tudi v drugih panogah. To pa pomeni, da se splača v svojih panogah graditi na ekspertizi. Ker se nikoli ne ve ali, kdaj in kje bi Google utegnil takšno prikazovanje razširiti še na druge.

  • četrta SEO novost je t.i. voice ChatGPT:

KOMENTAR: Pričakovano, če se mene vpraša. Naslednji korak je verjetno virtual assistant v obliki človeka (ki si ga bomo skreirali sami). Sicer imam občutek, da AI-ju še vedno ne zaupamo ravno v celoti, ampak tudi proti temu gremo. Kako bo v tem svetu “preživel” SEO je druga zgodba. Za filozofiranje ob eni drugi priložnosti. Zaenkrat SEO-ti vnovčujemo AI koliko le gre 😄.

  • peta SEO novost, ki znova ni ravno noviteta tedna, ampak bolj reminder, ker traja že tako dolgo. Novembrska Core posodobitev algoritma še kar traja. Za razliko od prejšnjih, traja že tako dolgo, da je marsikdo že pozabil, da smo v “posodobitvi”. Google pa tudi ni še nič sporočil, da je zadeva zaključena:

KOMENTAR: Glede na pretekla leta je skoraj nemogoče ne pričakovati posodobitve algoritma v Decembru. Sodeč na vplive teh posodobitev v preteklem letu, utegne biti December živahen. V opomnik: pretekla leta nas je Google “osrečeval” okrog Božiča. Bo letos tudi tako?

Vse ostale SEO novosti aktualnega tedna delim in komentiram v moji podporni skupini na Facebooku, ki je namenjena izključno mojim aktualnim (in nekaterim ex) SEO mentorirancem.

SEO izkušnja tedna

Graf, ki prikazuje naše aktualne SEO rezultate v ŽIVO je to:

Poročilo o tem kaj se je delalo ta teden, najdete tukaj:

V vednost: nekatere informacije iz našega zadnjega, aktualnega SEO projekta, ki ga izvajamo na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajamo na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.