Tema tedna: EEAT [SEO komentar TEDNA 27/2023]

Uvod

V prvem tednu po vrnitvi iz dopusta, je v tokratnem SEO komentarju TEDNA govora o EEAT. Po mnenju nekatere SEO stroke veljajo experience, expertise, authority in trustworthiness za ključne faktorje uspeha na Googlu. Podrobnosti o EEAT sem sicer spisal že v sredo na povezavi, slika, ki pa enostavno razloži kaj je EEAT pa je spodaj1:

seo komentar tedna 27 2023
  • v eni izmed nedavnih SEO študij2 (19. julijij 2023) je kar 25% SEO strokovnjakov odgovorilo, da predstavlja EEAT enega izmed najbolj aktualnih pojmov pri izboljševanju optimizacije njihovih strani

Glavna SEO novost tedna

Glavna SEO novost ne samo tega tedna, ampak zdaj že kar nekaj dni, je ekstremno povečana volatilnost SERP-ov.

Tukaj slika:

volatilnost serpov julij 2023

Navadno se nad volatilnostjo SERP-ov SEO-ti jezijo. Glavni krivec je itak vedno Google (cinism on), sami nismo krivi nič.

A, če pogledate na to zgodbo iz drugega zornega kota, boste pravzaprav videli, da nam Google, s to “poletno volatilnostjo” pravzaprav dela uslugo. In so ta nihanja prej SEO darilo kot SEO prekletstvo.

Dobro je, da se nihanja na SERP-ih dogajajo v času počitnic. Marsikateri SEO na SERP-e v času počitnic sploh ne gleda, drugi jih gledajo bolj ležerno, tretji pa se zavedajo, da iz plaže tako ali spremeniti ne morejo ničesar.

Kar je ravno prav, ker poznamo osnovno SEO pravilo, ki pravi, da v času visoke SERP volatilnosti ne spreminjajte ničesar. Svojo SEO taktiko, četudi je ta čez poletje, počivanje na plaži, peljite naprej.

Za SEO bo že čas po počitnicah. Do takrat pa se nihanja na SERP-ih morda celo že umirijo.

V zvezi s poletno sezono (in tudi drugimi sezonskimi nihanji) se splača spomniti naslednje misli:

seo citat tedna 27 2023

Zgornje razmišljanje je še boljše postavljeno v kontekst, če boste pogledali najnovejše SEO rezultate v ŽIVO. Preverite, ne bo vam žal.

SEO namig TEDNA [kako implementirati EEAT drugače kot konkurenca]

Konkurenca je, “pravijo”, zdrava.

Pri njej je “edini” hudič to, da, če posnemate konkurenta, ne morete postati večji strokovnjak ali večja avtoriteta od njega. Ker se s posnemanjem že po defaultu postavite v vlogo vagona. Lokomotiva je konkurent. Konkurent pelje naprej, vagoni ji sledijo.

Najbrž večina, ki vsaj kakšnih par let dela v SEO, pozna vse super poznane implementacijske EEAT trike. Ker jih ni težko najti. Internet je poln takšnih in drugačnih idej.

Če želite implementirati EEAT v njegovi polni moči, potrebujete nekaj unikatnega. In tega nima smisla iskati pri drugih.

Žal nimam pri iskanju ideje za vaš unikaten EEAT nobenega konkretnega predloga. Ker vaš unikaten EEAT lahko odkrijete samo vi. Konkurenca pa ga bo seveda skopirala (česa pa ne 😄).

Kaj hočem povedat? Za iskanje in implementacijo vašega EEAT, to je iskanje pristopa, ki obenem izkazuje vaše izkušnje in dejansko poznavanje vaše panoge, vašo strokovnost in kredibilnost ter spodbuja zaupanje, obenem pa je unikaten in edinstven v primerjavi z drugimi utegne iti kar nekaj časa (tudi let).

Moj trenuten pristop k temu so ravno, nedavno nazaj ustvarjane nove vsebine v katerih v živo kažem svoje SEO rezultate mojega aktualnega SEO dela. Pa naj ta projekt raste ali pada.

p.s.: ne delam si utvar, da tudi ta moj pristop ne bo skopiran (ali pa je že) v Sloveniji, saj je že marsikaj bilo. Nasprotno, na svojem radarju celo imam imena pri katerih bi me začudilo, če se podobnih podvigov ne bi lotili sami.
O tem več v moji zaprti BTB podporni skupini, ki je namenjena mojim SEO mentorirancem.

SEO izkušnja tedna

Po vrnitvi iz prvega dela dopusta letošnjih počitnic, je moja SEO izkušnja povezana z vrnitvijo na opravljanje istih SEO aktivnosti, ki sem izvajal že pred dopustom. Tem sem ta teden dodal še gradnjo backlinkov, vse podrobnosti o tem, pa, kot že rečeno, na povezavi:

V vednost: nekatere informacije iz našega zadnjega, aktualnega SEO projekta, ki ga izvajamo na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajamo na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.

Uporabne vsebine za SEO

Uporabne vsebine za SEO delim na aktualne/splošne SEO novosti in SEO uporabne vsebine v povezavi z namigom tedna:

Aktualne SEO novice

Za aktualno SEO “zabavo” v tem tednu je spet poskrbel Elon Musk. Twitter je izgubil ptiča, nastal je X. Kaj to (zaenkrat) pomeni za SEO skupnost na Twitterju, ni obetavno. Že dlje časa opažam, da precej SEO-tom zadnje Muskove poteze niso ravno po godu, nekateri celo že zapuščajo omrežje. Sam zaenkrat tam ostajam kot opazovalec, ne pa kot aktivni marketingaš.

Ostale novice:

napredna uporaba chatgpt in ai za seo

Uporabne SEO novice iz današnje tematike (konverzija spletnih strani)

Lep vikend,

Viri:
1 – What is E.E.A.T. in SEO?
2 – 50 SEO Statistics & Trends To Improve Your 2023 Strategy