Kako “search intent” uporabiti pri SEO optimizaciji vsebin

Search intent (po slovensko, namen iskalca oz. iskalčev namen), sodi med SEO strokovnjaki k najpomembnejšim SEO pravilom/elementom, ki jih mora upoštevati optimizacija spletnih strani, če želite, da se vaša spletna stran, s svojo vsebino, uvrsti na prvih mestih Googla (viri – 1- The importance of understanding intent for SEO, SearchEngineLand, 2 – Search intent and SEO, Backlinko, 3 – Why you need to optimize your content for search intent, StatCounter.com,….).

Bolj kot s spletno vsebino zajamete/ujamete search intent, večja je verjetnost konverzije vsebine, ne skriva pa se za vsemi ključnimi besedami, ki jih uporabniki Googla vtipkujejo (in izgovarjajo) v Google, enaka vrsta search intenta:

search intent SEO sledenje
Vir SEO študije: GetStat.com – Tracking the SEO funnel; različne vrste search intentov

V spodnji objavi so o search intentu opisana naslednja poglavja

Kaj je search intent [in njegov pomen pri spletni optimizaciji]

Search intent je izraz s katerim označujemo maksimalno kakovostno zadovoljevanje namenov uporabnikov Googla, s svojimi spletnimi vsebinami.

Spletna vsebina (na vseh url naslovih spletne strani), bo uporabna in obiskovalcem tega url naslova, koristna, če bo čimprej/takoj zadovoljila njihov namen iskanja.

Uporabniki Googla, z določenim namenom, vtipkujemo (in izgovarjamo) posamezne ključne besede v Google. Na njihovi podlagi pričakujemo, da nam bo Google, “zlistal” najprej tiste spletne strani (in spletne vsebine), ki bodo najprej/takoj zadovoljevale naš namen. S tem, posledično smatramo, da je Googlov iskalnik, uporaben.

Bolj kot je iskalnik Google uporaben, večjo konkurenčno prednost ima pred ostalimi iskalniki in, logično, več spletnih uporabnikov, ga bo uporabljalo še naprej.

POJASNILO: Da je zadovoljevanje search intenta, z ustreznimi vrstami, oblikami ter formati spletnih vsebin, najbolj pomembna točka tudi pri vseh, ki jih SEO mentoriram, sam, dokazuje spodnja slika. Na njej so, od leve proti desni, od najbolj pomembnega k najmanj pomembnemu, prikazani osnovni onsite SEO elementi, za katere svetujem, da jih moji SEO mentoriranci, upoštevajo najprej in najbolj pri pripravi svojih spletnih vsebin.

Search intent se, po pomembnosti, nahaja na PRVEM mestu, med SEO pravili, ki jih svojim SEO mentorirancem, svetujem pri kreaciji njihovih spletnih vsebin. Za Seo-Praktik.si url naslov vstopne spletne strani, je “ocenjen” najbolj primeren search intent vsebina v obliki ponudbe za optimizacijo spletnih strani. Ustrezen search intent najlažje odkrijete tako, da v Google vtipkate izbrano ključno besedno zvezo in na prvih uvrščenih spletnih straneh, opazujete kakšna vrsta vsebine se nahaja trenutno na najboljših pozicijah (ponudbena stran, blog zapis, video iz YouTuba, ceniki, katalogi, kategorije izdelkov, itd….)

Kako se lotite raziskovanja search intentov

Search intente za posamezne ključne besede lahko raziskujete na več različnih načinov:

  • z opazovanjem SERP-a (search engine ranking positions) na prvi strani Googla
  • z različnimi free in plačljivimi SEO orodji (opise posameznih SEO orodij, najdete na povezavi)
  • z zdravo kmečko logiko

Kako raziščete search intent z opazovanjem SERP-a

Ob raziskovanju search intentov s pomočjo opazovanja SERP-ov, morate najprej vedeti kateri SERP boste opazovali.

Če je to slovenski trg, potem je stvar enostavna (ker boste po vsej verjetnosti uporabili kar slovenski Google v incognito), če pa želite odkriti search intente na tujih trgih, pa morate najprej (pravilno) opazovati SERP-e na izbranem tujem trgu.

Poglejte primer za, na primer, madžarski trg:

Za opazovanje SERP-ov (iskalnika Google) na madžarskem trgu, uporabite najprej StartPage (vir 6), nastavljen na madžarski trg:

Potem v StartPage vtipkajte izbrano ključno besedo (v madžarščini).

Za ta primer sem vtipkal ključno besedo “topkinalat” (kar pomeni ovitki za telefone):

Prikažejo se naslednji (Google) SERP rezultati:

serp prikazi madžarska

StartPage prikaže Googlove rezultate na madžarskem trgu, hkrati pa (če bi kliknili na vsak prikaz) opazite, da vsi prikazi (razen enega) prikazujejo ponudbo ovitkov za telefone na madžarskem trgu.

Kako vam to koristi pri SEO optimizaciji vaših vsebin

Če imate spletno trgovino z ovitki za telefone in želite njihovo prodajo razširiti na madžarski trg, boste za ključno besedo “topkinalat”, SEO optimizirali ponudbeno stran s prikazom različnih ovitkov za telefone in NE BOSTE PISALI SEO OPTIMIZIRANEGA ČLANKA o ovitkih za telefone. Primer kako ima to optimizirano in urejeno slovenska spletna trgovina na madžarskem trgu, poglejte na povezavi topkinalat.hu.

NAMIG: Za ustrezno SEO optimizacijo spletnih trgovin, priporočam še zapis Hitre rezerve pri optimizaciji spletnih trgovin.

Kako raziščete search intent z orodjem Search Intent Beta

V orodje Search Intent Beta (vir 5) vtipkate izbrano ključno besedo in orodje vam prikaže kakšne namene imajo uporabniki, ki so v Google, vtipkali vašo besedo.

Poglejte primer:

V orodje sem vtipkal ključno besedo šopek rož:

search intent beta

Iz zgornje slike lahko vidite, da v Google, vtipkajo ključno besedo “šopek rož”, različni uporabniki Googla, ki imajo namen na Googlu, poiskati rože (tudi slike rož), raziskovati imena rož, iščejo spletno cvetličarno, dostavo rož na dom, šopek vrtnic in celo slovensko najbolj znano spletno cvetličarno s šopki rož Sanjski-Sopek.si.

Kako raziskujete search intent z zdravo kmečko logiko

Poglejte primer….

Če v Googlu, npr. raziskujete tematiko plezanja, boste opazili, da Google (na slovenskem trgu), na prvem mestu prikazuje spletno vsebino iz plezanje.net, pri čemer se na tej strani, nahajajo dobesedno vse informacije, v povezavi s plezanjem (vodniki in smeri za plezanje, povezave do plezališč v tujini in doma, razlaga različnih vrst plezanja; alpinizem, športno plezanje, itd…):

Če ste lastnik spletne strani, ki se tudi želi pozicionirati na področju plezanja (na prvih mestih Googla), je torej logično, da morate začeti pripravljati spletno vsebino, ki bo tudi sama vsebovala čimveč informacij o plezanju.

Ker je na Googlovem tretjem mestu, očitno to dobro počne spletna stran Kreal.si, ki na svoji strani sestavlja Vodnik z vsemi informacijami o plezanju:

Še en, zelo poučen in uporaben primer raziskovanja search intenta z zdravo kmečko logiko

Zelo uporaben vam bo spodnji primer (ki ga prikazujem zato, da pokažem kako raziskovanje search intentov povežete z ustrezno vrsto vsebine na vaših spletnih straneh).

Tisti, ki se na internetu pozicionirate npr. v panogi financ (npr. banke, bonitetne hiše, vzajemni skladi, itd…), ste sigurno že zasledili, da ključno besedo “bonitetna HIŠA“, v slovenski Google vtipka cca. 20 uporabnikov Googla (na mesec).

Če želite “uloviti” teh 20 obiskovalcev (v kolikor jih že ne), zdrava kmečka logika pove, da mora vsebina, SEO optimizirana za ključno besedo “bonitetna hiša“, vsebovati tudi SLIKO HIŠE, kjer ima vaša bonitetna agencija (ali podružnica), sedež. Najlažje to naredite tako, da sliko “hiše”, umestite v url naslov “o nas”.

Poglejte kako ima to, v url naslovu “o-nas”, urejeno Prva bonitetna agencija d.o.o.:

Dodatne metode za odkrivanje search intenta

Kako odkrijete search intent s pomočjo Google image search-a

Tudi na Googlovem image searchu (ki predstavlja cca. 23% vseh Google iskanj, vir Optimizacija slik za SEO, napredne SEO vsebine, Seo-Praktik.si) se Google trudi čimprej zadovoljiti namen svojih uporabnikov.

To počne tako, da med prikazom slik, ponudi celo dodatne ključne besede in fraze, ki utegnejo uporabnikom pomagati do najdene vsebine.

Če npr. v Google iskalnik vtipkate ključno besedo “barski stoli”, lahko search intente razberete tudi iz Googlovih ponujenih ključnih besed:

Na zgornji sliki lahko vidite, da imajo nekateri uporabniki Googla (ki jih zanimajo barski stoli), podrobnejši namen raziskovati modernejše barske stole, barske stole posameznih blagovnih znamk (Lesnina, Momax,…), barske stole v povezavi s prostorom, kjer bi naj bili postavljeni (jedilnica, kuhinja). Nekateri barske stole iščejo v povezavi s tem iz česa so ti izdelani (umetno usnje), itd…

Kako vam takšno opazovanje search intentov koristi na vaši spletni strani

Pohištvena spletna stran ali trgovina z barskimi stoli naj svojo ponudbo barskih stolov (kategorije izdelkov) organizira glede na zgoraj najdene intente – primer poglejte v ponudbi barski stoli Pohištvo123.si.

Kaj je mixed search intent

V nekaterih primerih ključnih besed boste na Googlu opazili, da vaša spletna stran (ali spletna stran vaše konkurence), z eno ključno besedo, rangira z dvema url naslovoma, (včasih celo tremi url naslovi), v iskalniku.

V tem primeru ni nujno, da imate na vaši spletni strani karkoli narejeno narobe (največkrat je to posledica napačne canonicalization usmeritve – več o tem v objavi kjer zbiram vse Google SEO težave), ampak preprosto posledica tega, ker Google za izbrane ključne besede, ocenjuje, da zanje obstaja t.i. mixed search intent (vir 7 – Classifying Search Intent – ContentHarmony.com)

V primerih, ko zaznate, da gre za posamezne ključne besede, za mixed search intent, pripravite več vrst spletnih vsebin (za vse identificirane intente).

Za informativne intente (ko uporabniki Googla preko informativnih ključnih besed, preučujejo informacije), pripravite informativne vsebine (primer krasne informativne & uporabne vsebine o tem Kdaj je potrebno začeti varčevati za pokojnino – TriglavSkladi.si).

Informativne search intente najlažje prepoznate preko ključnih besed, ki se začnejo z vprašanji: kdaj, kje, kako, zakaj,…..

Za ponudbene intente pripravite ponudbe, t.i. landing oz. pristajalne strani. Podrobnosti o tem kako naredite pristajalne strani prodajno učinkovite, najdete na povezavi.

NAMIG: Kljub temu, da ima Google danes primat med spletnimi iskalniki, resni SEO ustvarjalci, sigurno ne želite zanemarjati drugih iskalnih poti uporabnikov spleta (bodisi znotraj različnih družabnih omrežij, bodisi na Bingu, Najdi-si, itd…). Ker se tudi ti iskalniki trudijo biti svojim uporabnikom čimbolj uporabni in boljši, priporočam še ogled zapisa Optimizacija za iskalnike, kjer je zraven optimizacije za Google, opisana še optimizacija za Bing, Yahoo, Najdi.si, družabna omrežja in YouTube.

Viri in dodatne informacije

1 – The importance of understanding intent for SEO – SearchEngineLand
2 – Search intent and SEO – Backlinko
3 – Why you need to optimizze your content for search intent – StatCounter.com
4 – Tracking the SEO funnel
5 – SearchIntentBeta
6 – StartPage
7 – Classifying Search Intent