Zakaj je search intent vedno bolj pomemben pri pisanju blogov

Search intent je pomemben vidik pisanja on-site vsebin. Če še ne razumete zakaj vam bom v današnjem članku to razložil!

Glavna naloga spletnega iskalnika je, da iskalcu ponudi kar se da dobre in relevantne rezultate.

Torej tudi če vi napišete še ne vem kako dober in podroben članek o fotografiranju vam to nič ne pomaga, če so iskalci na to ključno besedo pričakovali ponudbe fotografa. Torej v tem primeru bi lahko napisali dosti krajši in bolj usmerjen članek, ki bi seveda tudi bolje rangiral na spletnih iskalnikih. 

Konec koncev tudi iskalci na spletu želijo čim prej najti to po kar so prišli na iskalnik in naša naloga je, da jim to ponudimo!

Kaj je search intent

Ko nekdo v Googlu poišče ključno besedo ali besedno zvezo, išče točno določen odgovor ali rešitev.

Zato je za ustvarjalce vsebin tako pomembno, da razumejo in upoštevajo namen iskanja. Če lahko zagotovite prave informacije ali rešitve, je bolj verjetno, da se boste v Googlu uvrstili višje in pritegnili več klikov.

Kot ve vsakdo, ki oglašuje na spletu je privabljanje večih klikov ključnega pomena za ustvarjanje prometa in prodaje.

Google je iz dneva v dan pametnejši in zdaj lahko določi namen iskalne poizvedbe. Zato je tako pomembno, da se osredotočite na zagotavljanje vsebine, ki je pomembna za vaše ciljno občinstvo. S tem ne boste dosegli le višje uvrstitve v Googlu, temveč boste potencialnim strankam tudi olajšali iskanje.

Če se vrnemo k iskanju vsebine, je treba biti pozoren na iskalno namero uporabnika. Če na primer iščemo video o poroki, bomo pričakovali, da bo iskalna namera najti ponudnika, ki snema poroke in je pri tem odličen. Seveda nam bo Google to tudi želel ponuditi. Zato je v tem primeru nujno na tej strani pokazati tudi poročni video.

Zakaj morate poznati search intent na vašem trgu?

Ko ustvarjate vsebino, morate nujno poznati namero iskanja vaše stranke. Zakaj? Ker vam pove, kaj bo Google najverjetneje ponudil vaši stranki, ko bo iskala določeno temo.

Poznavanje search intenta ciljnega trga je bistvenega pomena za ustvarjanje vsebine, ki zadosti določenemu namenu..

Če razumete, kaj išče vaše občinstvo, lahko ustvarite vsebino, ki ustreza njihovim potrebam in jim zagotavlja informacije, ki jih iščejo. To je ključ do privabljanja organskega prometa in uveljavljanja kot verodostojen vir informacij na svojem področju.

Primer iskanja: otroške kape

Če nekdo na primer išče “otroške kape“, ga morda zanima nakup kap za svoje otroke ali pa želi izvedeti vse o različnih vrstah kap, ki so na voljo za otroke.

V obeh primerih mora biti vsebina vašega bloga prilagojena njihovim potrebam.

Poznavanje namena iskanja vaše stranke vam bo pomagalo ustvariti vsebino, ki bo lasersko usmerjena in ustrezna njihovim interesom.

Kako ugotoviti za kakšen search intent pisati

Pri pisanju vsebine bloga ni dovolj, da ustvarjate vsebino samo zato, da bi jo lahko objavili. 

Prepričati se morate, da vaša vsebina izpolnjuje potrebe vaše ciljne skupine. Da bi to dosegli, morate razumeti, kakšne so te potrebe.

Eden najboljših načinov za to je, da raziščete namero iskanja vašega ciljnega trga in s tem ciljne publike.

Kaj iščejo, ko gredo na splet? Katera so njihova najbolj pogosta vprašanja? Kaj so njihovi dvomi? Kakšne rešitve iščejo?

Če želite napisati odlično vsebino bloga, morate začeti z razumevanjem iskalnega namena ciljnega trga.

Če na primer prodajate otroška oblačila, bo vaša ciljna publika morda zanimala nakup otroških oblačil prek spleta ali pa se bo želela naučiti, kako šivati otroška oblačila.

V prvemu primeru bi torej morali imeti spletno trgovino, da bi zadostili search intentu vaše ciljne publike.

Medtem, ko bi v drugem primeru spletna trgovina iskalca razočarala ker iščejo nasvete za šivanje otroških oblačil.

Če želite ustvariti vsebino, ki bo odmevala na vašem ciljnem trgu, morate razumeti, kaj iščejo.

Začnite z raziskovanjem konkurence. Kateri so najboljši rezultati v Googlu za vaše ciljne ključne besede? Kaj se lahko iz njih naučite o search intentu vašega ciljnega trga?

Ko to veste, lahko pripravite vsebino, ki je neposredno povezana z njihovimi potrebami in interesi. To vam bo pomagalo, da boste izstopali v konkurenci.

Kako po ugotovitvi pravega search intenta tega uporabiti v svoji vsebini

Pri pisanju vsebine bloga je vedno pomembno, da razmišljate o ciljnem občinstvu. Da pa bi ustvarili vsebino, ki bo zanje resnično uporabna, morate razumeti njihov search intent.

Ko enkrat razumete njihov search intent morate le še sestaviti vsebino, ki na njega odgovarja.

Ni dovolj, da se osredotočite samo na ključne besede. Prepričati se morate, da odgovarjate na potrebe bralcev in jim zagotavljate informacije, ki jih iščejo.

Rezultati pri upoštevanju search intenta

Če se sprašujete, zakaj se morate pri ustvarjanju vsebine bloga osredotočiti na namen iskanja, si oglejte naslednji primer.

Družinski fotografi na primer pogosto objavljajo prispevke na blogu, ki so oblikovani tako, da ustrezajo določenim namenom iskanja. Te objave na blogu lahko vključujejo nasvete o tem, kako narediti boljše družinske fotografije, nasvete o izbiri pravega fotografa ali celo navdihujoče zgodbe o družinah, ki jih je pisec fotografiral. 

Vsaka od vsebin ima svoj search intent. Torej ena bo prava za blog medtem ko bo druga prava za ponudbo storitve družinskega fotografa.

Če boste razumeli, kaj ljudje iščejo, in vsebino prilagodili njihovim potrebam, boste lahko ustvarili vsebino, ki bo veliko bolj ustrezna in koristna.

Sklep

Pri pisanju vsebine bloga je ključnega pomena search intent iskalcev.

Če želite izvedeti, kakšen je končni cilj vaše ciljne publike se postavite v njihovo kožo.

Ne bojte se pogledati konkurentov, ki že obstajajo v vaši panogi – spremljajte njihove priljubljene teme, da jih boste lahko vključili v prihodnje objave.