Revmatizem imenujemo vse bolečine, ki se pojavljajo v sklepih in obsklepnih strukturah. Je širok pojem, ki zajema tako bolečine v sklepih kot tudi bolezni, ki prizadenejo kite, mišice, burze ( fibromialgija ).
Revmatizem lahko prizadene tudi mladostnike, tako ženske kot moške. Ni le domena starejših.
Zdravljenje revmatizma je odvisno tudi od tega, kako se bolnik spopada z boleznijo, pomembno je aktivno sodelovanje bolnika.

Vabljeni k branju:

Kaj je revmatizem?

Revmatizem je beseda, ki označuje bolečine v sklepih in obsklepnih strukturah. Govorimo o revmatskih obolenjih in revmatskih težavah. Vsaka bolečina v sklepu še ne pomeni revmatskega obolenja. Poznamo revmatske težave, kot so bolečine v križu zaradi predolgega sedenja za računalnikom, drža pa ni pravilna. Pri takšnih bolečinah še ne govorimo o revmatskih obolenjih.

revmatizem
Bolečine v sklepih na rokah so pogosti revmatski znaki, ki prizadenejo členke prstov, ki izgubijo gibljivost in moč. Zdi se, da revmatična obolenja pogosteje prizadenejo ženske kot moške.

Revmatska obolenja so resnejša bolečina od revmatskih težav, ki se jim s pravilno držo, telesno aktivnostjo in pravilno telesno težo, da izogniti. Revmatizem se nanaša na bolezenska stanja, ki prizadenejo kosti, sklepe, mišice, vezi in kite (brez predhodne poškodbe ), pogosto pa tudi notranje organe.

Revmatologija – revmatolog

Revmatologija je veda v medicini, ki se ukvarja z revmatičnimi obolenji in jih preučuje. Če vas osebni zdravnik meni, da imate katero od revmatskih obolenj, vas bo napotil revmatologu.
Revmatolog je torej specialist, ki je usposobljen za odkrivanje in zdravljenje tovrstnih obolenj. Revmatolog bo opravil klinični pregled vaših sklepov, postavil diagnozo in skupaj bosta določila vrsto in načrt zdravljenja za vas.
Revmatolog bo skupaj z vami določil:

 • zdravila,
 • telesno aktivnost,
 • prehrano,
 • obvladovanje stresa in
 • počitek.

POMNITE: brez vašega aktivnega sodelovanja pri zdravljenju revmatskega obolenja, ne bo primernega učinka!

Revma znaki

Ker gre pri revmatizmu za mišično-skeletno obolenje so prvi prepoznavni revma znaki:

 • bolečine v sklepih,
 • manjša gibljivost v sklepu / sklepih,
 • vnetje: oteklina, rdečica in toplota v sklepu oz. v prizadetem območju
revmatizem-revma znaki
Eden od revma znakov je OTEKLO KOLENO, ki je na otip tudi toplo. Več o tem zakaj nastane oteklina in kaj lahko naredite, preberite na povezavi.

Revmatična obolenja ( vrste ):

Poznamo več kot 200 vrst revmatičnih obolenj. Pred leti, so vsem tem obolenjem rekli, na kratko, REVMA. Danes vemo, da je to preširok pojem, da je potrebno bolj ozko diagnosticirati vsako revmatsko obolenje.

V Sloveniji je registriranih približno 25 tisoč revmatikov, torej bi lahko rekli, da ima revmatične težave vsak 80. Slovenec. V splošno ambulanto pride kar 40 % pacientov zaradi težav z lokomotornim aparatom.

Najpogostejša revmatska obolenja so:

OSTEOARTROZA

Osteoartroza je revmatsko obolenje sklepov, ko se v sklepu prehitro obrablja hrustanec, kar ne malokrat privede tudi do vnetja sklepa in obsklepnih struktur. To obolenje sklepov je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene več kot polovico starejših od 65 let. Najpogostejša osteoartroza starostnikov je na:

 • kolenih,
 • kolku in
 • sklepih rok.
osteoartroza
OSTEOARTROZA ni omejena le na hrustančni del sklepa, v bolezen so zajeti tudi vezivno tkivo, vezi, mišice… Na sliki je viden poškodovan meniskus.

Pri primarni osteoartrozi se bolezen pojavi na predhodno zdravem sklepu in vzroke za bolezen iščemo v dedni zasnovi. Danes osteoartroze ne razumemo le kot degenerativne spremembe v sklepu, povezane s staranjem, temveč jo povezujemo tudi s sistemskim metabolizmom.

Pri sekundarni osteoartrozi je bolezen nastala zaradi že znanih prehodnih bolezni, kot so prirojene nepravilnosti okončin, predhodni zlomi kosti ali športne poškodbe.

Pri osteoartrozi vsakega sklepa je pomembno ostati aktiven. Naši sklepi so namreč narejeni za gibanje, od tega je odvisna prekrvavljenost in prehrana sklepnega hrustanca. Tukaj je nekaj nasvetov, kaj lahko storite sami, če imate osteoartrozo:

 • skrbite za telesno težo, pravilno prehrano
 • krepite mišice z raztegovalnimi vajami in 30 minut na dan hodite
 • pri obremenitvah bolečega sklepa uporabljajte pomoč ( bergle, palice )
 • izogibajte se dvigovanju težkih bremen
 • v službi poskrbite za razbremenitev

ARTRITIS – vnetni revmatizem

Artritis je vnetje v sklepu, ki povzroča bolečino, omejeno gibljivost, tudi oteklino sklepa. Poznamo veliko vrst vnetnih revmatizmov, najbolj pogost je revmatoidni artritis, ki lahko prizadene tudi mlade. Kljub raziskavam pri večini vrst artritisa vzrok za nastanek ni znan. Vseeno so nam znana dejstva, ki močno vplivajo na nastanek in razvoj artritisa, to so: spol, starost, telesna teža, poškodbe, genska osnova, okužbe..

artritis-vnetni revmatizem
Vnetni revmatizem ali artritis je pogosta oblika revmatizma, pri katerem je zdravniška obravnava nujna. več o vzrokih, simptomih in kakšno zdravljenje lahko pričakujete, preberite na povezavi.

REVMATOIDNI ARTRITIS

je eden od najpogostejših vnetnih revmatizmom, ki ga uvrščamo pod avtoimune bolezni. To pomeni, da imunski sistem ne deluje pravilno in telo samo napada ovojnico sklepa in povzroča škodo. Revmatoidni artritis je razširjen tudi pri mladih in je precej gensko pogojen.

Tako kot pri drugih revmatizmih je tudi pri RA zelo pomembna telesna aktivnost, ki je nujna in koristna celo ob okorelosti, bolečinah in utrujenosti.

PUTIKA- s kristali povzročeni vnetni revmatizem

Putika je presnovna bolezen, ko se sečna kislina nabira v obliki kristalov na sklep – najpogosteje na palcu na nogi. Večkrat imajo putiko moški kot ženske, vzrok za to ni znan.

Putika je vrsta artritisa, ki nastane zaradi kopičenja uričnih kristalov v sklepu, kar povzroča napade putike. Če vas zanima koliko časa traja putika, preberite na povezavi in vedeli boste koliko časa traja napad in bolezen, ter kaj storiti ob hudih bolečinah.

Zunaj sklepni revmatizem

Tovrstni revmatizem prizadene mehke dele obsklepnih struktur, ki tvorijo sklep in ga gradijo. Med obsklepne strukture štejemo:

 • mišice,
 • kite,
 • burze,
 • živce in
 • podkožno vezivno tkivo.

FIBROMIALGIJA

Fibromialgija je huda kronična revmatska bolezen, ki prizadene zunaj sklepne strukture. Torej gre za revmatično obolenje, ki prizadene mišice, kite , vezi in živce. Značilne so bolečine in zakrčenost mišic, bolniki s fibromialgijo svojo bolezen opisujejo kot “vse me boli”, bolj natančni pa so težko.

zunaj skelpni revmatizem-fibromialgija
Fibromialgija znaki so bolečine v mišicah, utrujenost pacienta, muskelfiber ter pogosti glavoboli. Ko vse skupaj traja tri mesece, sumimo na tovrstni revmatizem, ki prizadene večkrat ženske kot moške.

Poznamo več faz fibromialgije, bolniki pa si lajšajo bolečine s tabletami proti bolečinam in/ali antidepresivi. Prija jim toplota in topla voda, ter masaža, ki jo mora izvajati strokovnjak, da ne povzroči še dodatnih bolečin.

Zdravljenje z zdravili ne prinaša dobrih rezultatov, zato je velik poudarek na izobraževanju pacienta o bolezni in samopomoči. Bolnik s fibromialgijo mora sam ugotoviti kaj mu prija in se izogibati situacijam, ki mu bolezen poslabšajo; to je lahko stres, uživanje alkohola in podobno.

Ali poznamo vzrok za revmatizem?

Večina revmatskih bolezni nastane, ko se imunski sistem poruši oziroma oslabi in napada tkivo v telesu. Zdravniki še danes niso enotni, zakaj se to zgodi, včasih so krivi geni, spet drugič je vzrok v okolju okoli nas. Spol ima tudi svojo vlogo, revmatična obolenja v povprečju prizadenejo več žensk kot moških.

Kaj lahko storimo sami, če imamo revmatizem?

Poleg predpisanih zdravil, protibolečinskih in antirevmatikov, ki jih predpiše revmatolog, je nujno potrebna tudi fizikalna terapija. Vloga revmatologa je predvsem v prepoznavanju bolezni in uvedbi zdravil ob poslabšanju, kar pa zadeva preventivo, je pobuda na strani bolnikov. Večkrat smo že omenili koristnost telesne aktivnosti za revmatike.

Nikakor ne gre pozabiti, da je krepitev imunskega sistema pomembna naloga vsakega posameznika, ki si želi zdravje, ne samo revmatikov.

Vključite se v Društvo revmatikov Slovenije, kjer boste lahko izmenjali mnenja in si med seboj pomagali, društvo organizira tudi seminarje in izobraževanja:
Parmova ulica 53,
Si – 1000 Ljubljana
Slovenija
Tel. 05 90 75 366
e-mail: drustvo@revmatiki.si

Magnetna terapija pri revmatizmu

Magnetna terapija je vrsta fizikalne terapija, ki vam lahko koristi kot fizioterapija na domu, saj je narejena v obliki blazine in je enostavna za uporabo doma. Magnetna terapija je popolnoma varna metoda za revmatike, ki ima mnoge dokazane koristi na revmatska obolenja ( 1 ).

Magnetna terapija je za revmatike učinkovita metoda, ki deluje na osnovi magnetnega polja, ki deluje v globino sklepov in tako lajša bolečine in deluje protivnetno.

Prof. dr. Zmago Turk, dr. med., akademik:

prof.-dr.-Zmago-Turk-2-1

Magnetna terapija je izredno koristna pridobitev v revmatologiji. Seveda pa je lahko pri hudih revmatskih boleznih s področja vnetnega revmatizma samo spremljajoča terapija.
Težave, ki nastajajo zaradi degenerativnih bolezni gibalnega sistema, se s pomočjo magnetne terapije lajšajo, predvsem pa ta terapija korigira sekundarne pojave s področja nevrovegetativnega sistema pri teh bolnikih.
Na področju revmatologije je torej ta terapija izredno koristna pridobitev.

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi ( študija, ki dokazuje, da je magnetna terapija uspešna metoda pri rematizmu )

Gotovo vas zanimajo koristi magnetoterapije pri revmatizmu, zato si več preberite na povezavi.