Pogovor o SEO optimizaciji z Armino Džafić iz Motivacija-za.me

Zdravo, Armina :)…. Midva sva s SEO začela pred dobrimi 10 meseci ali nekaj takega. Na povsem novi spletni strani, ki si jo postavila sama. Za razliko od tistih, ki že imajo dlje časa postavljene spletne strani, si razmeroma hitro “zagrabila” v SEO, kljub temu, da ti je že najbrž pred sodelovanjem bilo jasno, da SEO zahteva čas, še manj “prijazen” pa je do povsem na novo postavljenih spletnih strani. Kak je tvoj komentar na ta del?

Midva sva začela sodelovati v septembru 2021 in z individualnim mentorstvom zaključila maja 2022.

Spletno stran motivacija-za.me sem naredila sama, na kar sem zelo ponosna. 28.maja 2022 je domena upihnila komaj svojo prvo svečko.

Zavedala sem se, da bosta potrebna čas in trud. Samozavest si gradim in utrjujem kot podjetnica že več kot 20 let. Izkušnje so me naučile, da si uspešen, če vztrajaš in ne odpiraš vrata strahu na široko.

Deluješ v panogi, ki je razmeroma zahtevna na Googlu. Po skupnem pregledu konkurence, sva sicer videla, da je zanimanja za tvoje storitve kar nekaj, a so pred tabo spletne strani, ki imajo, vsaj kar se tiče SEO vidika, svoje vsebine že kar temeljito “popiljene”. Med njimi so tudi nekateri moji nekdanji mentoriranci :). Kako gledaš na “borbo” s temi oz. na sploh na SEO borbo v tvoji panogi.

Sploh ne gledam. Mogoče to ni pravilno iz tehničnega vidika, vendar pri sebi čutim, da je to prava pot.

Nič si ne lastim. Prepričana sem, da bodo moje vsebine videle tiste osebe, ki so pripravljene ”videti” in začeti z delom na sebi.

V zadnjem letu in pol sem se vse bolj povezala sama s sabo in z energijami. Postala sem medij. Individualne in skupinske coachinge, predavanja in mentorstvo izvajam s pomočjo vodnikov.

Kaj to pomeni? Pomeni, da grem pred vsako uro mentoriranja/caochinga v meditacijo in od tam dobim informacije v obliko sporočil, barv, tem, vaj itd.

Ta sporočila združim s svojimi izkušnjami in znanjem ter tako izvedem srečanje.

Tako je prav vsaka ura prilagojena slehernemu posamezniku (PRAV TEBI), pa čeprav se lahko več strank sooča npr. s pomanjkanjem motivacije ali s stresom.

Na tak način gledam, pišem in vodim svojo internetno stran.

Pri mesečnem beleženju SERP ciljev sem opazila, da se v večini primerov premikam proti prvi strani. Z določenimi cilji sem ža na top pozicijah, pri drugih še nisem.

Glede na to, da je moja stran https://www.motivacija-za.me/ mlada in da v tem trenutku nimam toliko backlinkov, kot sem jih imela v času mentoriranja s tabo, sem zadovoljna.

Vidim še veliko možnosti izboljšav na spletni strani (tu skrbno prebiram novičke od Gill Andrews) in izboljšav na že obstoječih objavah itd.

Kar se tiče celostnega spletnega marketinga, se mi zdi, da je tvoja konkurenčna prednost tako v video vsebinah in pa tudi v ambiciji, da “osvojiš” še ostale spletne kanale. Tik pred najinim koncem sodelovanja si intenzivno zajela spoznavanje email marketinga. Lahko kaj več poveš kako si zadovoljna z enim in drugim (video vsebinami in njihovim izplenom ter izvajanjem email marketinga in njegovim izplenom).

Moje 3 top prioritete so internetna stran, YouTube kanal ter email marketing.

Internetna stran ima absolutno prednost. Ko gradiš več kanalov hkrati, se čas izplena načeloma upočasni.

Dobivaš redne in zanesljive sledilce, ampak bolj počasi.

Kljub svoji organoziranosti čutim, da imam še veliko prostora za izboljšavo.

Izziv se pojavi, ko si za vse sam. Si ONE MAN BAND.

Na YouTube kanalu imam nekaj manj kot 200 sledilcev, pri emailu pa okoli 350 naročnikov.

Zaenkrat so številke relativno nizke, a jaz vem, zakaj so take.

Kljub skoraj 200 naročnikom pri video vsebinah, se število ur gledanosti vztrajno povečuje. Kar je v tem trenutku tudi ok.

Email marketing je znanost zase (tako, kot vse do sedaj). V tem trenutku pridobivam naročnike s kvalitetnimi brezplačniki.

Ohranjam jih s kvalitetnim tedenskim emailom.

Odstotek odpiranja in klikov je bil nekoliko višji pred poletjem (kar je povsem sprejemljivo).

Glede na % odpiranj in (ne) angažiranost naročnikov, človek dobi občutek, da vse skupaj nima velikega smisla. Ampak tudi email marketing tako kot vse ostalo, potrebuje čas in znanje.

Na splošno, se mi zdi, da te je v preteklosti mikalo tudi Google oglaševanje (Google Ads). Kako je s tem? Napreduješ tudi na tem področju? Izvajaš Google Ads PPC? Je to na stranskem tiru?

Zaenkrat tega ne izvajam, ker bi rada poskusila pridobiti stranke brez PPC. Priznam, tu si mi prav ti velik vzornik.

Torej se da, v kolikor si pripravljen vložiti čas.

Nikoli, ne reci nikoli. Trenutno mi je plačljivo oglaševanje na stranskem tiru, čas pa bo pokazal ali mi bo tak push dejansko potreben.

Zadnje vprašanje; kam gre Armina? Kakšna je vizija spletne strani https://www.motivacija-za.me/? Kaj bi priporočila predvsem tistim, ki začenjajo spletno pot na podoben način kot ti? Iz nule in čistega štarta?

Gre. V redu. Sem kar zadovoljna. Zavedam se, da velikokrat naredim več kot 100%. Za večino stvari sem samouk.

Čedalje manj (skoraj nič) izvajam pritisk na sebi. Vem, da se vse zgodi ZAME in takrat, ko sem pripravljena.

Tipičen dokaz zato, je tvoja nedavna objava v naši FB skupnosti, kjer si z nami delil nasvete Gill Andrews.

Iz njenih novičk sem spoznala, da je moja spletna stran potrebna pilinga v obliki popravljanja besedila in zamenjave slik.

Nekatere strani sem že popravila, nekaj jih pa še bom. Profesionalne slike imam tudi že narejene tako , da je v koledar potrebno samo vpisati aktivnosti in jih redno izvajati.

Če bi to informacijo dobila prej, je ne bi ”videla”, ker ni bil čas za to.

Kaj priporočam drugim, ki začenjajo spletno pot iz nule?

Najdite nekoga, ki jo zna postaviti za vam sprejemljivo ceno. Jaz sem svojo naredila sama, ker sem že postavljala stran za izdelke, ko sem prodajala na Amazon.com.

Kasneje jo sam urejaj in piši vsebine, ker ta stran si TI!

Zaupaj, da zmoreš!

Thank you, Armina. Top pogovor 👍. Uspešno še naprej.