Orodje za onsite SEO analizo spletne strani SafeCont

Spodaj je predstavljeno SEO orodje SafeCont, ki je v prvi vrsti namenjeno onsite SEO analizi spletne strani, za razliko od precej ostalih (brezplačnih) orodij, ki sem jih imel možnost pregledati, pa SafeCont ne služi “samo zato”, da na hitro pregleda SEO naslov, meta opis, url naslov, H oznake in podobno (kar v bistvu preverijo skoraj vsa onsite SEO orodja), ampak poda še en kup informacij, ki jih druga orodja, ne.

Za analiziranje ene spletne strani, je SafeCont brezplačen, če pa boste hoteli analizirati več strani, pa bo (kakopak drugače) treba odpreti denarnico.

Meni se je SafeCont zelo hitro dopadel predvsem iz dveh razlogov:

  • za razliko od drugih SEO pripomočkov, SafeCont preverja tudi zgrajene notranje povezave na podstraneh spletne strani in predlaga izboljšave
  • SafeCont, na podlagi vsebine na spletni strani, oceni tveganje spletne strani za doseganje ene izmed Googlovih kazni

Sam sem 17. januarja 2019, čez SafeCont, “spustil” spletno stran Seo-Praktik:

Iz slike je razvidno, da SeoPraktik, na datum 17.1.2019, ni v rizičnem območju za Googlovo kazen Panda (What is Google Panda penalty and how to identify and recover from Google panda penalty).

Dodatne analize spletne strani, ki jih pokaže SafeCont:

  • Analiza arhitekture spletne strani
analiza arhitekture spletne strani

Analiza arhitekture spletne strani je uporabna, ker pokaže kako “globoko” je zasnovana spletna stran (priporočljiva maksimalna globina spletne strani je 3), obenem pa je pregled nad globino spletne strani dopolnjen tudi s podatki o moči posamezne globine. Desna stran slike vizualno prikaže zgradbo notranjih povezav in pa tudi moč posameznega url-ja (s čimer si lahko pomagamo tako, da na tistih url naslovih, ki imajo večjo moč, zgradimo notranje povezave na spletne strani, s katerimi zasledujemo svoje konverzijske ali SEO cilje).

  • Semantična analiza spletne strani
semantična analiza spletne strani

Semantična analiza spletne strani je uporabna zato, ker preko nje odkrijemo katere ključne besede (in sopomenke ter sorodna iskanja) se na naši spletni strani, največkrat/prevečkrat ponavljajo.

Pri analiziranju SeoPraktik-a sem npr. odkril, da namesto pričakovane najpogosteje uporabljane besedne fraze “optimizacija spletnih strani” (čemur je SeoPraktik namenjen), na tej strani zdaleč največkrat uporabljam besedno zvezo “ključne besede”.

Na podlagi tega pa lahko hitro ugotovim kako Google razume tematiko neke spletne strani.

  • Analiza rizičnosti spletne strani
rizičnost spletne strani analiza

V mojem primeru, SeoPraktik, glede na količino unikatno ustvarjenih spletnih vsebin (npr. primere spletnih SEO strategij objavljam z več kot 5000 napisanimi besedami), pričakovano NI spletna stran, ki bi ji grozila thin penalty kazen (What is thin content and why does it matter for Google and SEO), se pa počasi bližam preveč ponavljanju vsebine (similarity), kjer lahko iz prvih dveh url naslovov vidite, da sta si opisa kategorij Orodja za analizo ključnih besed in Orodja za SEO, malenkost preveč podobna (čez 60% podobnost). 

Še najbolj uporabno, izmed številnih drugih možnosti analiziranja spletnih strani s SafeCont, mi je bilo orodje Link Optimizer, ki pregleda notranje povezave na spletni strani (konec z ubadanjem o tem iz katere notranje strani je najbolj primerno linkati kam in konec razglabljanj o tem kako strukturirati stran po SILO metodi, ker vam orodje samo predlaga url naslov na katerem bi bilo smotrno zgraditi notranjo povezavo na nek drugi url naslov znotraj svoje strani (source url in destination url)):

gradna notranjih povezav na spletni strani

Obenem Link Optimizer, v absolutni številki in v deležu (%), izračuna za koliko se bo izboljšala moč spletne strani, če implementiramo vse predlagane notranje povezave.

Pomanjkljivosti orodja:

  • kot za vsako drugo SEO orodje, velja tudi za to: orodje vizualno zelo lepo razdraži kaj bi bilo treba iz vidika onsite SEO na spletni strani spremeniti, a, da bi videli vse potrebne spremembe je, normalno, treba plačati
  • orodje (delno) ni dokončno prevedeno v angleški jezik (ustvarjalci so Španci)

Prednosti orodja:

  • eno redkih orodij, ki vsaj približno nakaže pomembnost pravilne gradnje notranjih povezav na spletni strani (in tudi predlaga spremembe)
  • eno redkih orodij, ki zelo razumljivo prikaže globino spletne strani (in moč posamezne globine)