Zakaj je SEO optimizacija strani pomembna | 5 začetnih razlogov

Izraz SEO optimizacija strani mi ni bil znan, vse dokler nisem ugotovila, da je to tisto, kar primanjkuje moji interneti strani.

Ko sem jo lansko leto (poletje 2021) končala (80%), sem vedela, da mi primanjkuje glavni člen in sicer prepoznavnost na Googlu.

Zavedala sem se, da samo imeti internetno stran in s z njo (razen postavitve) nič ne narediti, vodi v prepad. Vodi na ”pokopališče” drugih internetnih strani, ki so postale samo neka mrtva vizitka.

Ker mi motivacije nikdar ne zmanjka, sem se podala v raziskovanje.

optimizacija strani
Optimizacija strani je lahko tisti člen, ki vam z zagotovostjo pomaga uvrstiti se čim višje na Googlu.

SEO optimizacija strani – koraki

V brskalnik sem začela pisati ključne besede (za ključne besede oziroma Key Word-e sem vedela še iz leta 2017, ko sem odprla svojo trgovino na Amazonu), ki so bile povezane s pojmom internetna stran, kako ”rangirati”, kako iskati prave ključne besede, kako pomemben je Alt opis pri slikah, kaj je optimizacija strani itd.

Vedela sem, da je vse to pomembno. Razmišljala sem, kako deluje Google, kako prepozna prav tvojo objavo, tvoje ključne besede, zakaj in na kakšen način prideš na prvo stran Googla.

Vse te odgovore sem samozavestno iskala. Vedela sem, da odgovori obstajajo in da je moja naloga nekako priti do njih.

Ena od možnosti (korak) je vsekakor bila, da se sama lotim pregleda YouTube posnetkov, člankov in knjig s to vsebino. Glede na to, da sem se v preteklosti učila prek kupljenega programa delovanje Amazona, sem vedela, da ta prva možnost ni zame.

Druga možnost (korak) je bila, da najdem nekoga, ki je to pot že prehodil, ki ve več od mene na tem področju oz. osebo, ki mi lahko s svojimi doseženimi rezultati vse tudi demonstrira.

Sama sem motivacijski coach in jaz svojim strankam lahko pokažem pot v kateri so vaje, afirmacije, načini, kako negativne misli spremeniti v pozitivne, moč lastnih misli, kako obkladati strah in odpravljati stres itd.

Svojim strankam lahko delim tiste uporabne nasvete in navigacijsko pot, ki je meni služila.

In ravno tak pristop sem iskala v mentorju.

Univerzum je rekel: ”Wish granted.”😉

Tako sem našla mentorja, ki mu je bila optimizacija strani zelo domača.

Kaj sploh je SEO optimizacija strani

SEO izvira in angleške kratice Search Engine Optimization (vir1).

SEO pomeni optimizacijo iskalnikov in je postopek, ki se uporablja za optimizacijo tehnične konfiguracije spletnega mesta, ustreznosti vsebine in priljubljenosti povezav, tako da lahko njegove strani postanejo lažje najdene, ustreznejše in priljubljene glede na iskalne poizvedbe uporabnikov, posledično pa jih iskalniki bolje uvrščajo.

vir gOOGLE

Beseda optomizacija pa se ne uporablja samo za izboljšavo spletnih strani, temveč se uporablja tudi na naslednjih področjih:

  • matematika – ta se ukvarja z iskanjem maksimuma in minimuma funkcij znotraj nekih meja
  • ekonomija – usklajevanje prihodkov in odhodkov (Wikipedija)
  • računalništvo – je to proces izpopolnitve sistema na način, ki povečuje hitrost izvajanja, pasovno širino ali zmanjšuje porabo pomnilnika (Wikipedija)

Skratka z optimizacijo želimo doseči maksimum nečesa. V mojem primeru je optimizacija strani trenutno na prvem mestu.

Zakaj SEO Praktik.si

Rabila sem nekaj konkretnega oziroma bolje rečeno nekoga, ki bi me mentoriral pri mojem delu na internetni strani. Potrebovala sem nekoga, ki točno ve, kaj je SEO optimizacija strani in čemu služi.

Tako sem ”slučajno” naletela (slučajnost ne obstajajo, samo toliko, da veste) na internetno stran Seo Praktik.si.

Na tej strani, na kateri ste tudi sedaj, sem našla tiste prve odgovore, kaj dejansko potrebujem.

Iskreno rečeno, veliko stvari in veliko izrazov mi ni bilo znano ampak notranji glas je vedel, da je to to in da bom s časom razumela.

Ko sem prebrala in razumela osnove, si nisem dovolila, da me stara negativna prepričanja vodijo v drugo smer.

V spodnjem videu z vami delim vajo Moj balonček prepričanj, kjer lahko preverite, kakšna prepričanja imate vi.

S to preprosto vajo preverite, katera prepričanja vam služijo oz. katera vas zavirajo in katera vas spodbujajo – tudi, ko je optimizacija strani na vrsti.

Odločitev, da pokličem na napisano telefonsko številko, je padla.

V avgustu 2021 sva se z Matijo prvič slišala. Govorila sva skoraj celo uro, kar mi je bilo všeč.

Brez pritiska in prepričevanja z njegove strani sem začutila, da je to točno to, kar potrebujem za svojo internetno stran.

Mentorja, ki mi bo kazal pot, me vodil in opazoval pri delu.

5 razlogov za SEO optimizacijo strani

seo optimizacija strani
  1. ČIM VIŠJA UVRSTITEV NA GOOGLU – pobožna želja slehernega lastnika internetne strani je, da ga stranke najdejo. Jaz sem bila previdna že pri izbiri domene www.motivacija-za.me. Vedela sem, da je domena pomembna, bolje rečeno pomemben je njen pomen, izbira besed. Kaj mi bo domena z nekim nazivom, ki ga samo jaz razumem?😉 Ker je moje prepričanje v življenju, da obstaja vedno neka oseba, ki mi zna svetovati glede tistega, kar potrebujem, mi je dober prijatelj svetoval, da v domeno vključim me (to je makedonska kratica – kot pri nas si), ki je krasno dopolnila mojo ključno besedo motivacija.

Vsaka aktivnost na internetni strani, je v mojih očeh optimizacija strani.

seo optimizacija strani motivacija

2. NI PLAČLJIVIH OGLASOV – no ja, so, če jih želiš seveda. S plačljivi oglasi ni nič narobe. So zelo dobrodošli, če imaš sredstva. Lansko leto sem brezplačno gostovala na FB pri Tomažu Gorecu. Dejal mi je, da ima več kot 10.000 sledilcev in da bi tako reklamo plačala drugje več kot 1.000€. Iskreno povedno, od najinega pogovora na FB, nisem kaj dosti profitirala. Mislil, da nisem nič. Zakaj je temu tako? Pojavljati se je potrebno večkrat, če želiš, da se te ljudje zapomnijo oziroma, da se jim nekako usedeš v srce. Po mojem mnenju plačljivi oglasi delujejo, če se oglašuješ dalj časa in dovolj pogosto.

 optimizacija strani samozavest motivacija

3. NA PRVI STRANI GOOGLA OSTANEŠ ORGANSKO DALJ ČASA

Ko se odločiš za plačljiv oglas, si teden ali dva na višji poziciji in potem ”padeš” dol. Tvoj oglas je viden toliko časa, dokler se ne pojavi druga oseba, ki plača za oglas. Pri pisanju lastnih objav in vnašanju slik ter video vsebin, pa ti Google s časom začne vse bolje zaupati. Bolj, ko se držiš svojih ključnih besed in bolj, ko služiš bralcu na svoj unikaten način, bolj ti Google zaupa. Vse bolj si relevanten in naravno-organsko ”logičen” za njegove pajke.

Moja internetna stran www.motivacija-za.me je bila v maju letos stara komaj eno leto. Google ji je vse bolj začel zaupate in kar nekaj mojih objav zaseda nekaj pozicij na prvi strani.

Nekatere so celo prve ali druge. Na te sem posebej ponosna. Vse so organsko tam, kjer so. A o tem, v drugi objavi.

seo optimizacija strani samozavest motivacija stres

4. POLIGON ZA PISANJE BESEDIL

Sama zelo veliko berem in se izobražujem. Globoko v sebi sem vedela, da ima pisana beseda svojo moč.

Ko sem začela pisati take objave, kot je ta, pa sem sem začela biti še posebej pozorna na pravopis in uporabo pravih besed.

Verjetno bi se slavisti še vedno križali 😉 ob branju mojih besedil, a zaenkrat je to najbolj, kar lahko v tem trenutku dam.

Pomembna lekcija, katero sem se naučila je ta, da ljudje (v tem primeru slavisti-pa brez zamere) zlahka lahko najdejo nekaj, kar jih užali.

Vendar pri pisani besedi bodite pozorni na namen in srčnost avtorja.

optimizacija strani motivacija samozavest stres strah

5. ZAVEDANJE MOČI LASTNE INTERNETNE STRANI

V času mentorstva sem ugotovila kako resnično močna je lahko internetna stran.

Na svoji strani delam skoraj vsak dan. Vedno je nekaj ali novega za objavit ali nekaj starega za popravit.

Resnično sem ponosna na vloženo delo za www.motivacija-za.me.

Na svoje objave gledam kot na prispevke, ki vam, kot bralcu lahko služijo. Internetna stran je za mene moja trgovina in moj način komunikacije z vami.

Boljše izložbo imam, večimi lahko služim.

V tem mojem prispevku ste lahko videli, zakaj sem se odločila in kako je pomembna SEO optimizacija strani ter, zakaj je meni (neprofesionalcu) odprla povsem novo okno v svet.

VIR

  1. Search Engine Optimization https://www.google.com/search?q=meanig+of+seo&oq=meanig+of+seo&aqs=chrome..69i57j0i10l9.3360j1j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8