Operacija rame je poseg do katerega pride zaradi različnih vzrokov, lahko gre za obrabo sklepa, ki ga imenujemo ARTROZA, lahko gre za zlom ali natrgane mišice, vezi. Od vzroka je odvisno za kakšno operacijo gre in tudi kakšna bo rehabilitacija po posegu.
Cilj operacije je vedno olajšanje bolečine, saj je bolečina ramenskega sklepa za bolečino v križu in vratno bolečino tretja najpogostejša mišično skeletna bolečina. Več o teh bolečinah in kako bolečine v križu vplivajo na kvaliteto življenja, preberite na povezavi.

V spodnjem zapisu bomo opisali različne vzroke za operacijo rame, kako poteka poseg in kakšna rehabilitacija oziroma fizioterapija vas čaka. Vabljeni k branju:

Rama: dejstva in sestava

Rama je krogličast sklep in obenem najbolj gibljiv sklep v našem telesu. Omogoča nam premikanje roke v veliko smeri: pred, nad in za naše telo ter ob stran. Prav velika gibljivost ramenskega sklepa je vzrok za večjo izpostavljenost poškodbam.

Ramenski sklep sestavljajo tri kosti:

Kroglasti zgornji del nadlahtnice se prilega manjši ponvici lopatice in tvori ramo. Sklepne površine so prekrite s tanko plastjo hrustanca, z notranje strani sklepa pa se nahaja sinovialna ovojnica. Zgornji del lopatice štrli preko rame, zato je zlom ključnice zelo pogosta športna poškodba, zaradi katere je včasih potrebna tudi operacija. Ključnica se namreč na zgornjem delu stika z lopatico, notranji del ključnice pa je v stiku s prsnico.
Z imenom rotatorna manšeta označujemo skupino mišic in tetiv, ki nadlahtnico povezujejo z lopatico. Rotatorna manšeta objema ramenski sklep in sklepno kapsulo.

operacija rame - sestava
Na sliki vidite komplicirano sestavo ramenskega sklepa, kar rami omogoča veliko gibljivost, kar pa je lahko vzrok za BOLEČINE V RAMI.

Operacija rame: vzroki

Operacija rame je zelo povezana z dejstvom, kako specifičen in zapleten je ramenski sklep. Vzroki za operacijo rame so temu primerno različni, opišemo najpogostejše:

Vzrok za operacijo rame: ZLOM

Zlom rame oziroma ramenskega sklepa zajema vse tri kosti, ki ramo sestavljajo. Ne glede na to, katera kost je zlomljena, si vsak želi, da bi celjenje kosti pospešil. Na obarvani povezavi izveste, kako pospešiti celjenje kosti.
Pri zlomu kosti v rami je potrebna operacija, da se kost naravna, se jo privijači ali počisti okruške, kasneje pa je potreben čas celjenja kosti in kasneje fizioterapevtska obravnava.
Najpogosteje se zlomi ključnica, pa tudi glavica podlahtnice.

Artritis v rami

ARTRITIS pomeni vnetje v ramenskem sklepu. Do vnetja lahko privede natrgana rotatorna manšeta, kalcij, ki se nabere v sklepu ali obrabljen hrustanec v sklepu. Vnetje povzroča bolečino in nelagodje, s tem pa omejeno gibnost ramenskega obroča. Kadar gre za močno, ponavljajoče vnetje, se lahko odločijo za artroskopijo, kjer počistijo proste predmete – temu postopku rečejo higiena.

Operacija rotatorne manšete rame

Raztrganina rotatorne manšete v rami lahko sicer nastane ob nenadni poškodbi, vendar večino raztrganin povzročijo:

Popolna raztrganina rotatorne manšete se v četrtini oseb zgodi starejšim od 60.let, le redko mlajšim. Večina starejših ljudi z raztrgano rotatorno manšeto nima izrazitejših težav, težave se poslabšajo po padcu, potegu ali dvigovanju bremen. Pacienti opazijo manjšo moč giba v rami in trenje med gibanjem.

Operacija rotatorne manšete pomeni zašitje raztrganine, to je v večini klasična kirurška tehnika, nekatere pa se da operirati tudi z artroskopsko metodo.

Rehabilitacija po operaciji rame

Rehabilitacija po operaciji rame je seveda odvisna od tega, zakaj je bil pacient operiran. Vsekakor se po operaciji rame priporoča fizioterapija, da se ramenskemu sklepu povrne moč in gibljivost. Med tem, ko je rama počivala in se celila, so mišice izgubile na moči in tudi gibljivost ni več takšna kot pred operacijo.

operacija rame- rehabilitacija

Po operaciji rame, ko gre za zlom ključnice in je bilo potrebno kost naravnati in povezati z žico, je potreben čas zacelitve in potem sledi rehabilitacija.
Po operaciji rotatorne manšete je rehabilitacija odvisna ali je šlo za klasičen način operacije ali artroskopijo. Od tega je odvisna rehabilitacija, kdaj se začne z razgibavanjem in kako dolgo bo trajal potek rehabilitacije.

VIRI IN OSTALA ZANIMIVA BRANJA: