Obraba hrbtenice pomeni, da so se obrabili mali hrbtenični sklepi in ali vretenca, ki sestavljajo hrbtenico. Obrabo sklepov strokovno imenujemo ARTROZA. Obrabijo se tudi druge strukture v hrbtenici. Zakaj pride do obrabe hrbtenice in ali bi jo lahko preprečili? Ker obraba hrbtenice povzroča bolečino in omejuje človeka pri gibanju, športu in vsakodnevnih opravilih, bomo opisali, kaj lahko stori tisti, ki mu obraba hrbtenice povzroča težave. Vabljeni k branju:

Kazalo

Kaj točno se v hrbtenici obrabi?

Hrbtenica je sestavljena iz:

Vsi gradniki hrbtenice se lahko obrabijo, najpogosteje pa vretenca in medvretenčne ploščice. Močna obraba vretenc namreč poškodujejo disk, ki je blažilec med dvema vretencema. Takšen disk je mehek in ga lahko kostni izrastki tudi predrejo, iz njega izteče tekočina in se posuši. Tako dva vretenca ostaneta brez blažilca in drgneta drug ob drugega. To povzroča bolečino in še večjo obrabo vretenc. V najhujšem primeru takšna dva vretenca operativno med seboj zacementirajo, da nista več gibljiva.

Vzroki za obrabo hrbtenice

Vzrokov, da se obrabi hrbtenica je vsekakor več, najpogostejši je povezan s staranjem in z življenjskim slogom pacienta.
Staranje močno vpliva na obrabo sklepov v telesu, še posebno hrbtenice, ki je najbolj kompliciran sklep, zaradi katerega lahko človek hodi pokončno. Zato se v hrbtenici z leti obrabljajo tako kostne kot tudi mehke strukture, saj vemo, da z leti postanejo kosti krhke in mehka tkiva manj elastična.
Življenjski slog ima vpliv zato, ker v službah vedno več časa preživimo v sedečem položaju, zmanjka časa za telesno aktivnost.
Med vzroke za obrabo prištevamo tudi pridružene bolezni, ki lahko vplivajo na hitrejši pojav obrabe. Takšna bolezen je osteoporoza, ki je bolezen poroznih kosti, ki pa se hitreje obrabljajo in tudi zlomijo.

OBRABA SPODNJE HRBTENICE

Najpogostejša obraba hrbtenice je v spodnjem delu, saj je najbolj na udaru, ker predstavlja prehod med gibljivim in negibljivim delom hrbtenice. Nepravilno sedenje ali nenadne rotacije obremenijo ledvena vretenca, kar pospeši obrabo in povzroča bolečine.

obraba hrbtenice, bolecine v hrbtenici
Bolečine v križu doživi vsakdo vsaj enkrat v življenju, kar 25% že med 30 in 50 letom starosti.

OBRABA ZGORNJEGA DELA HRBTENICE

Obraba hrbtenice v zgornjem, vratnem delu hrbtenice je ravno tako pogosta. Poznajo jo tisti, ki veliko strmijo v računalniški monitor in je vrat v prisilnem položaju. Obraba zgornjega dela hrbtenice povzroča bolečine v vratu, ki se velikokrat razvijejo tudi v glavobole.

Človeška glava tehta okoli 4,5 kilograma. Če je vrat sklonjen naprej in malce navzdol, se pritisk na vratni del hrbtenice poveča. Ob 15-stopinjskem kotu je teža, ki jo občutimo, 12 kilogramov. Razmislite, koliko gledate navzdol, v svoj telefon!

obraba zgornjega dela hrbtenice
Obraba zgornjega dela hrbtenice je SPONDILOZA vratne hrbtenice lahko povzroči tudi glavobole.

Dejavniki tveganja za obrabo hrbtenice

Dejavnik tveganja smo v večini primerov mi sami. Če ne gre za prometno, športno ali delovno nesrečo, si večino bolečine v hrbtu pridelamo sami.:

Dejavniki tveganja so vsekakor tudi poklici pri katerih gre za močne obremenitve hrbtenice, torej težka fizična dela, dvigovanje bremen. Obraba hrbtenice je zelo pogosta tudi pri delu, ki sicer ni fizično zahtevno, gre pa za položaj hrbtenice, ki je prisiljena drža oziroma nepravilno sedenje, to so pisarniški delavci, ki veliko sedijo.

Ali je obraba hrbtenice lahko revma?

Da, saj je izraz REVMA zelo ohlapen pojem, ki opisuje bolezen sklepov in obsklepnih struktur in obraba hrbteničnih vretenc ali medvretenčnih ploščic so lahko revmatskega izvora. To pišem zato, ker vemo, da je lahko revma oziroma revmatizem gensko pogojena. Smiselno je vprašati naše starše ali stare starše, če ima kdo v vaši družini revmo.

Zakaj so vaje pomembne pri bolečinah v hrbtenici?

Vaje pri bolečinah v hrbtenici okrepijo mišice in razbremenijo vretenca. Bolj, kot so hrbtenične mišice okrepljene, lepša in pravilnejša je drža, manj so obremenjeni obrabljeni deli. Zato so pravilne vaje, ki jih vsakodnevno lahko izvajate doma, zelo pomembne pri lajšanju bolečin in zaviranju napredovanja obrabe.


Vaje za hrbtenico ( video )

Magnetna terapija pri obrabi hrbtenice

Magnetna terapija je lahko super podpora pri lajšanju bolečin v hrbtenici zaradi obrabe. Takšna vrsta terapije se uporablja v zdravstvenih domovih, na fizioterapija in v toplicah na rehabilitaciji. Je uspešna metoda, saj deluje na osnovi magnetnega polja, ki prodira skozi telo in se dotakne vsake celice v telesu. Pospeši cirkulacijo in mikrocirkulacijo, ki jo hrbtenica zelo potrebuje, da se lahko celice regenerirajo.
V Sloveniji je na voljo magnetna terapija Magus, ki si jo lahko tudi izposodite na dom. Uporaba je enostavna, saj je v obliki blazine, terapije so po 30 minut, na dan lahko naredite dve.