Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Naravno zdravljenje hernije je način zdravljenja s fizioterapevtskimi tehnikami, brez operacije in zdravil. Za naravno zdravljenje hernije se odločijo pacienti, ki imajo BOLEČINE V KRIŽU in ali vratu in bi jih radi olajšali, ter pozdravili hernijo.
Hernija diska se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa med 25. in 45. letom starosti.
V spodnjem zapisu boste prebrali, kakšne tehnike za zdravljenje hernije obstajajo, kaj vam predpiše zdravnik in kaj lahko za zdravljenje storite sami. Vabljeni k branju:

Kazalo

Kaj je hernija?

Hernija pomeni, ko se disk med vretenci poškoduje in zdrsne iz pravilnega položaja, to imenujemo HERNIJA DISKA. Disk med vretenci služi kot blažilec tresljajev in je gelu podobna snov, ki pri herniji poči in iz nje izteče tekočina. Disk je v veliki meri sestavljen iz vode, zato le-ta izteče iz ovoja, če se disk poškoduje.

Hernija diska je najpogostejša med vretenci L5 in L4, poznamo tudi težavo, ko se disk izboči in pritiska na živec: PROTRUZIJA DISKA.

Vzroki za hernijo

Vzroki za hernijo diska je tesno povezana s staranjem pacienta. Starejši kot smo, manj so diski prožni in možnost za dehidracijo diska je iz leta v leto večja. Že po 20. letu starosti so na hrbtenici že vidne degenerativne spremembe ( 1 ), ki se z leti slabšajo, odvisno tudi od življenjskega sloga pacienta.
Res pa je, da danes tudi mladi trpijo BOLEČINE V HRBTU, saj jih veliko sedi za računalnikom po več kot deset ur na dan. In tudi to je eden od vzrokov za hernijo, še posebno, če je drža med sedenjem nepravilna.
Drugi vzrok za nastanek je nenaden, sunkovit gib, ki lahko povzroči, da disk izpade iz pravilnega položaja. To se lahko zgodi tudi pri nepravilnem dvigu bremena ali pri padcu. Najpogosteje je pojav simptomatske diskus hernije povezan z dvigom težjega bremena, nenadnega, nekontroliranega pripogiba ali zasuka v hrbtenici.

Kdaj obiskati zdravnika in kaj lahko pričakujete

Vaš osebni zdravnik bo z vami opravil informativni pogovor in pregled, ter vas morebiti napotil na slikanje. CT ali magnetna resonanca sta najpogostejše tehnike slikanja pri ugotavljanju težav v hrbtenici.
Z izvidi in slikami boste napoteni k ortopedu, ki bo glede na izvide določil vrsto terapije za zdravljenje hernije.

Načini za naravno zdravljenje hernije

Pod naravno zdravljenje hernije sodijo tehnike z vajami, druge fizioterapevtske obravnave in tehnike.
Cilj naravnega zdravljenja hernije je disk, ki je v nepravilni legi, postaviti nazaj v pravilno pozicijo med vretenci.

Potrebno je vedeti, da kadar je iz diska izteklo preveč diskovnega materiala oziroma tekočine, ga ni več moč povrniti v pravilni položaj.

Naravno zdravljenje hernije pride v poštev takrat, ko je disk zdrsnil med vretenci, pritiska na živec ter povzroča bolečine. Kljub temu, da disk ni v pravilnem položaju, pa njegov ovoj ostaja cel in iz njega ni iztekla tekočina.

Sprehod je način za naravno zdravljenje hernije

POČITEK

Ob akutni bolečini je potreben počitek, najbolj učinkovito kar v postelji. Tam ostanite kakšna dva dni, potem pa počasi vstanite iz postelje in ne pretiravajte. Nikakor se ne odpravite predaleč od doma, hodite le po ravni površini in čim manj po stopnicah. Nikakor ne dvigujte bremen. Priporoča se previdno in kontrolirano gibanje, brez obremenitve hrbtenice. Čim manj naj bo prepogibanja trupa. Priporočeni so sprehodi, kasneje tudi kolesarjenje.

TOPLI OBKLADKI ALI KOPELI

Topli obkladki ali kopeli prijajo in sproščajo, zato si jo privoščite v domačem okolju. Pri obkladkih pazite, da, ko si pregrejete področje hrbtenice, ne greste ven ali ste na prepihu. Prehlad bi dodatno poslabšal stanje.

Fizioterapija

Velikokrat se osebni zdravnik odloči, da pacient najprej obišče fizioterapijo, kjer konzervativnimi metodami zdravljenja skušajo človeku najprej pomagati. Dokazano je bilo, da se v povprečju kar 35% ljudi po aktivnih fizioterapijah ne odloči za operativni poseg zaradi izboljšanja zdravstvenega stanja in ponovne možnosti za aktivno življenje.

TRAKCIJA (raztezanje)

Raztezanje oziroma trakcija je tehnika, kjer se pri raztezanju trupa razmakne prostor med vretenci in omogoča disku zavzeti pravilni položaj.
Najbolj enostavna vaja, ki jo lahko izvajate tudi doma, brez nadzora fizioterapevta, je visenje. Med podboj vrat namestite palico, na katero se obesite z rokama nad glavo. Že lastna teža je dovolj, da se vam ob binglanju nog razteza hrbtenica.

KOMPRESIJA (pritiskanje)

Kompresija je tehnika, ki jo izvaja fizioterapevt in vam s pritiski na določene dele sprosti zakrčene mišice.

NARAVNO ZDRAVLJENJE HERNIJE S STABILIZACIJO HRBTENICE

Spiralno stabilizirano gibanje podaljšuje in razteguje hrbtenico navzgor ter vzdržuje regeneracijo medvretenčne ploščice (Smišek idr., 2009).

Naravno zdravljenje hernije z magnetno terapijo

Magnetna terapija je metoda na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, ki se uporablja tudi pri zdravljenju hernije. Magnetno polje deluje na celični osnovi, pospeši regeneracijo in sprošča napetost v mehkih tkivih.
Magnetna terapija je sestavni del vsake fizioterapije, toplic in drugih rehabilitacijskih centrov, zato se pozanimajte, kje in kdaj ste jo lahko deležni tudi vi.


Da je magnetna terapija učinkovita metoda pri zdravljenju hernije je potrdila klinična raziskava ( 2 ).

Naravno zdravljenje hernije z vajami

Vaje, ki so primerne za paciente s hernijo diska, vam predstavijo in vas naučijo na fizioterapiji. Vedite, da je pravilna izvedba vaj, bolj pomembna od števila ponovitev. Cilj vaj je okrepiti hrbtenične mišice in sprostiti napetost v predelu hernije.
Da vaje delujejo, nam pove podatek, da veliko večino primerov s hernijo, rešujejo z naravnim zdravljenjem. Na fizioterapiji ste poleg vaj deležni še ostalih fizioterapevtskih tehnik, ki pomagajo, da se pritisk diska na živec sprosti. In, kar je najbolj pomembno, vaje za hrbtenico je potrebno izvajati redno, tudi takrat, ko ni več bolečin.

Ena izmed enostavnih vaj za naravno zdravljenje hernije je plank oziroma deska, ki jo lahko izvajamo doma. Pomembna je pravilna izvedba vaje.

VIR 1: kaj so degenerativne spremembe
VIR 2: klinična raziskava v angleškem jeziku