Kako odpraviti napake spletnih strani v Googlovem indeksu?

V spodnjem zapisu je predstavljen postopek, ki sicer po svoji naravi spada v tehnični SEO, govori pa o tem kako se lotiti odpravljanja napak spletnih strani, ki jih Google prikaže v Search konzoli, v zavihku Index coverage. Slika javljenih napak lahko zgleda podobno spodnji:

.

index coverage napake

.

Obvestilo o pojavu napak v Googlovem indeksu, Google sporoči preko maila, kar na elektronski naslov admina (in drugih), ki so vpisani v search konzoli kot upravljalci spletne strani. Če ne dobite sporočila na mail, ne bo narobe, če nekaj krat na mesec greste kar sami direktno v Search konzolo.

.

napake spletnih strani
Primer spletne strani na kateri prikazujem odpravljanje napak, je moja spletna stran www.vgradneomare.eu (ki je nedavno nazaj doživela cel plaz napak zaradi Yoast SEO plugin bug-a, ki je vsaki sliki na spletni strani, zaradi napačne, default nastavitve, po posodobitvi vtičnika na verzijo 7.0., dodelil svoj url naslov).

.

Za spletno stran www.vgradneomare.eu, je Google 17.6.2018, v Search konzoli pokazal kar 587 napak, vzrok za večino od njih pa je, kot rečeno, nedavni bug v Yoast SEO pluginu, ki je po defaultu za vse slike na spletni strani, ustvaril kar svoj url naslov.

.

napake spletne strani v google indeksu

.

Kako je posodobitev plugina “zafrknila” ogromno število wordpress spletnih strani (preverite, če ni tudi vaše !!!!), si na hitro poglejte spodaj:

.

Namesto za priporočljivo nastavitev na spodnji sliki na Yes, je Yoast po posodobitvi plugina verzija 7.0, po defaultu to nastavitev pustil na No. In vsaka medijska priloga (slika, video,…) je dobila svoj url. Ker je na url-ju samo objavljena slika (brez teksta), seveda to kliče po Google thin content penalty (priporočam: Thin Isn’t In – How to recover from Google’s thin content penalty – WebpageFX) . Hkrati pa so spletne strani dobile ENO GORO NOVIH URL-JEV, s čimer se zelo obremeni crawl budget (What is crawl budget – SearchEngineLand) vsake spletne strani.

.

napaka media attachment url yoast seo
Yoast je zelo hitro po odkritju napake v svoji posodobitvi plugina, ponudil razlago in natančno rešitev kako odpraviti napako. TUKAJ.

.
Zdaj, ko ste identificirali število napak, lahko s skrolanjem miške malenkost navzdol od grafa, vidite dejanske primere napačnih url-jev:

.

napake na spletni strani

.

S klikom na posamezno napako pod grafom, se vam na desni odpre novo okno, s štirimi možnostmi:

.

prikaz napak na spletni strani

.

Klik na “View as search result” vam dejansko prikaže kako zgleda url, ki vsebuje napako, v Googlu.
V mojem primeru vgradnih omar, je url strani PRAZEN:

.

prikaz napak internetne strani

.

Če hočete odpraviti napako, morate klikniti na VSAK napačen url in v podmeni Google Index/Remove URLs, skopirati vsak url, ki ga želite izbrisati iz Googlovega indeksa. Kliknete na “Temporarily Hide”, v prazno okence skopirate url naslov, ki vsebuje napako in kliknete “Continue”:

.

brisanje napak spletne strani

.

V naslednjem koraku potrdite nalogo z “Submit Request”:

.

.

Nato Google sporoči, da je postopek v teku (pending), čez kak dan ali dva, pa url zbriše iz indeksa.

.

potrditev brisanja urljev
Na tej sliki sem prvi url naslov “dal v brisanje” sproti kot sem pisal ta prispevek,  zato je ob njem oznaka pending. Drugi url  naslov sem “dal v brisanje” že prejšnji dan. Ta url je zdaj že odstranjen (zato piše na desni removed).

.

Googlova Search konzola omogoča, da po končanem postopku tudi preverite kako napreduje postopek popravljanja/brisanja url-jev. To preverite s klikom na gumb See validation flow progress:

.

postopek odpravljanja napak na spletni strani
Kot lahko razberete iz slike, lahko postopek validacije zahtevanih sprememb v Googlovem indeksu, traja tudi nekaj dni. V tem zapisu Google pojasnjuje, da odstranjevanje url-ja generalno traja manj kot dan.

.

seo nasveti

Če imate namen brisati url-je, bodite 100% prepričani, da določenega url-ja ne želite imeti v indeksu. Najlažje to naredite tako, da po kliku na vsak url, tega TAKOJ skopirate v okence za odstranjevanje URL-jev.

.

Zaključek

.

Ta del spletne optimizacije nekateri sicer še vedno imenujejo onsite SEO optimizacija, drugi pa tovrstne vsebine uvrščajo že v tehnični SEO. Sam sem jo zato uvrstil v tehnični SEO.

.

Kamorkoli že uvrščate to SEO delo, sem s prikazanim želel povedati, da optimizacija spletnih strani ni samo “štancanje vsebin”, ampak na žalost še marsikaj drugega. Freelancerji smo pač prisiljeni sami bdeti nad svojimi stranmi (in sami odpravljati lastne napake in napake drugih), večjim firmam pa mogoče priporočam, da ta del prepustite drugim.