Lajšanje bolečin in zdravljenje z lasersko terapijo

Koncept, da lahko svetlobna energija iz laserja zmanjša bolečino in vnetje, pospeši celjenje poškodovanih tkiv, sprosti mišice in spodbudi regeneracijo živcev, se zdi namišljena. Znanost pa nam pravi, da se ti učinki pojavljajo. Vprašanje je, v kolikšni meri in ali to temelji na valovni dolžini in moči?

Kako poteka zdravljenje z laserjem?

»Valovna dolžina in moč določata sposobnost laserja, da prodre v telo. Ko ste v infrardečem spektru in valovni dolžini nad 800 nanometrov, laserska energija prodre kot rentgenski žarki, vendar za dosego globine potrebujete znatno moč ali energijo.

“10-minutni tretma s 30-vatnim laserjem bo proizvedel 18.000 joulov, kar daje pomemben učinek lajšanja bolečin, protivnetnega in zdravilnega učinka.”

Dve vrsti laserjev poznamo, ki se uporabljata v fizioterapiji

V fizioterapiji se uporabljata dva razreda laserjev; razreda 3 in 4. “Laserji razreda 3 imajo moč manj kot 500 milivatov (mw), medtem ko so laserji razreda 4 večji od 500 mw. Laserji razreda 3 se včasih imenujejo hladni laserji, terapija pa se lahko imenuje LLLT za lasersko terapijo nizke ravni. V nasprotju s tem se laserska terapija razreda 4 včasih imenuje HPLT za lasersko terapijo visoke moči.

“Večina živčno-mišično-skeletnih stanj se bolje odziva na višjo moč in večji odmerek, kar je odvisno od izhodne moči in časa. Najboljši rezultati bodo doseženi z laserjem, ki ima moč 30 vatov ali več. 10-minutni tretma s 30-vatnim laserjem bo proizvedel 18.000 joulov, kar daje pomemben učinek lajšanja bolečin, protivnetnega in zdravilnega učinka.

Bolniki se običajno začnejo počutiti bolje po 1 ali 2 tretmajih, čeprav je za rešitev težave morda potrebnih 5 ali več. “Bolj kronična in obsežnejša je poškodba, več zdravljenja je običajno potrebnih.

Kakšne so lastnosti laserske terapije visokih moči?

  • Lajšanje bolečin: »Laser zmanjša občutljivost živcev z zmanjšanjem bradikinina; kemikalija, ki povzroča bolečino. Normalizira ionske kanale in sprošča endorfine in enkefaline, ki povzročajo analgetični učinek. Ima tudi učinek blokiranja bolečine na določena živčna vlakna.”
  • Protivnetno/zdravilno: »Laser poveča ATP, ki je shranjena energija [ATP je akronim za adenozin trifosfat]. Ta povečana energija pospešuje popravilne procese celice. Laser povzroči tudi razširitev arterij in ven okoli poškodbe, kar pomaga odstraniti poškodovane celične ostanke in povečati hranila in kisik. Poveča se aktivnost belih krvnih celic, kar vodi do hitrejšega procesa popravljanja. Prav tako se zmanjšajo nekatere molekule, ki povečujejo vnetje, in povečajo se koristni antioksidanti, kot je superoksid dismutaza.
  • Pospešeno obnavljanje tkiv in rast celic: »Fotoni svetlobe iz laserjev prodrejo globoko v tkivo in pospešujejo celično reprodukcijo in rast. Zaradi izpostavljenosti laserski svetlobi se celice kit, vezi, živcev in mišic hitreje popravijo.«
  • Izboljšana žilna aktivnost: “Laserska svetloba poveča tvorbo novih kapilar v poškodovanem tkivu, kar pospeši proces celjenja in hitro zapre rane. Naprimer brazgotina po carskem rezu.
  • Sprožilne in akupunkturne točke : »Laser je še posebej učinkovit pri gašenju bolečih sprožilnih točk. To je tudi učinkovit način stimulacije akupunkturnih točk brez neugodja, povezanega z iglanjem.
  • Zmanjšana tvorba vlaknastega tkiva: “Laserska terapija zmanjša nastanek brazgotin po poškodbah tkiva zaradi ponavljajočih se gibalnih poškodb, ureznin, prask, opeklin ali operacij.”
  • Hitrejše celjenje ran: »Laserska svetloba stimulira gradnike kolagena, ki je pomemben pri celjenju ran poškodovanih tkiv. Kolagen je bistvena beljakovina, potrebna za zamenjavo starega tkiva ali za popravilo poškodb. Posledično je laser učinkovit pri odprtih ranah in opeklinah.«
  • Aktivacija matičnih celic: “Laser poveča število matičnih celic, kar izboljša celjenje.”

Kje se izvaja laserska terapija in kakšna stanja zdravimo?

Laserje visoke moči običajno najdemo v klinikah za fibromialgijo in ordinacijah za kiropraktiko. Bolečine v vratu, hrbtu ali sklepih se običajno hitro odzovejo na lasersko terapijo.

»Laserji so zelo učinkoviti tudi pri vnetnih stanjih, vključno s periferno nevropatijo , tendonitisom, burzitisom in kapsulitisom. Nategi, zvini in poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov imajo vnetno komponento in jih je mogoče uspešno zdraviti z laserjem. Ni posebnega stanja, ki bi se hitreje odzvalo na laser. Vendar pa se bodo nekateri bolniki na enako stanje odzvali hitreje kot drugi, saj se lahko individualna stopnja celjenja razlikuje.

Kje se uporablja laserska terapija?

Lasersko terapijo lahko uporabljamo kot samostojno zdravljenje ali kot rehabilitacijsko vadbeno terapijo. Tecar terapija in laserska terapija se lepo dopolnjujejo.

Kako zelo je potrebna previdnost in ukrep pri laserski terapiji?

Pri laserski terapiji obstaja nekaj previdnostnih ukrepov. Zaščita oči je potrebna tako za pacienta kot za terapevta, laserja pa ne smemo izvajati nad malignimi tumorji, srčnimi spodbujevalniki, spinalnimi stimulatorji ali nad srednjim delom nosečnic.

Kakšna so priporočila za lasersko terapijo?

Laserska terapija visoke moči je ena najhitrejših in najučinkovitejših načinov, ki jih imajo terapevti trenutno za zdravljenje bolečin in vnetja. »Laserja žal ne krije zavarovanje, laserje visoke moči pa je težko najti, ker so dragi. Najpomembneje je, da se rezultati dosežejo s količino proizvedene energije to je 18.000-30.000 joulov na tretma in potem ne bo več nič bolelo.