Magnetoterapija je uspešna vrsta terapije, brez katere si sodobne fizioterapevtske obravnave ne predstavljamo. Koristi magnetoterapije so klinično dokazane ( 1 ) na mnogih nivojih.
Koristi magnetoterapije bomo v zapisu razložili na splošno in opredelili tiste, ki jih najbolj koristijo uporabnikom magnetoterapije, ki je zasnovana in izdelana v Sloveniji. To je Magus blazina.
Vabljeni k branju in izvedeli boste, zakaj je magnetoterapija tako uspešna:

Koristi magnetoterapije na blazini Magus vam služijo kot fizioterapija na domu, saj jo izvajate doma vi in vaši družinski člani

Delovanje magnetoterapije

Magnetoterapija deluje na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc. Ravno tako pa je pomemben čas izvajanja terapije.

Prim. doc. dr. Zmago Turk, Inštitut za fizikalno in rehabilitacijsko medicino UKC Maribor:

Vsaka celica v telesu polovico energije porabi za ohranjanje napetosti celične membrane, s čimer omogoča pretok ionov v celico.

S starostjo membrana izgublja napetost in naposled pride do apoptoze – programirane smrti celice.

Magnetoterapija torej ohranja napetost celične membrane, zaradi česar celicam ostane dovolj energije za opravljanje drugih procesov.

Zato so vsi parametri pri magnetoterapiji enako pomembni:

MAGNETNO POLJE

Že Nikola Tesla je vedel, da magnetno polje prodira skozi vsak material in da ima pozitiven učinek na telo:

Nikola Tesla je sodeloval z različnimi raziskovalci, tako fiziki kakor medicinci. Opravljali so analize vplivov nizko frekventnega magnetnega polja z različnimi dozami. Ugotovili so, da nizko magnetno frekventno polje z nižjimi dozami pozitivno vpliva na človeško tkivo ( 2 ).

Magnetno polje pri Magus blazini je največji približek Zemljinemu magnetnemu polju. Na veliki blazini je jakost magnetnega polja do 25 Gauss, na mali blazini Magus pa do 30 Gauss.

NIZKE FREKVENCE

Nizke frekvence, do 21 Hz pri Magus blazini, so tista pika na i, ki določijo na kaj naj se deluje:

ČAS

Čas oziroma koliko minut boste izvajali terapijo z magnetnim poljem in nizkimi frekvencami, je tudi pomemben.

Koristi magnetoterapije na telo

Magnetoterapija, kot je povedal dr. Zmago Turk, deluje na celice. Ko se magnetna terapija izvaja, se zelo pospeši cirkulacija in mikrocirkulacija po telesu. Le ta z novo krvjo v predele telesa prinese svež kisik, hranilne snovi in vodo in organi in tkiva se imajo možnost hitreje obnavljati.
Magnetno polje prodira v naše telo in vpliva na celično membrano. Le- ta je zadolžena za prepustnost celice, saj le dobro napeta celična membrana prepušča dovolj kisika, hranilnih snovi in vode. Zato ima celica večjo zmožnost regeneracije, hitrejše obnove.

Učinki magnetoterapije na celico: zakaj je magnetoterapija tako uspešna, pa vam na povezavi razloži še en zdravnik.

Različne koristi magnetoterapije

Koristi magnetoterapije so različne zato, ker so različne frekvence, ki delujejo različno. Tako so določene frekvence, ki delujejo na trdo tkivo: na zaraščanje kosti, na gostoto kostne mase… in frekvence, ki delujejo na mehko tkivo: na mišice, kite in tetive… spet drugačne frekvence delujejo na splošno počutje in krepitev imunskega sistema in proti stresu.
Razlagamo najbolj učinkovite koristi magnetoterapije, ki jih uporabniki uporabljajo:

BOLEČINE V KRIŽU

Bolečine v križu občutimo vsi kdaj v življenju, ne glede na starost. Zgodi se, če nepravilno neseš polne vrečke iz trgovine ali pa preveč sediš za računalnikom. Zato je ta bolečina zelo razširjena in veliko je uporabnikov magnetoterapije, ki se je poslužuje zaradi takšne bolečine.

bolecine v krizu
Preberite, kako koristi magnetoterapija, če imate bolečine v križu, ter kakšni so vzroki in dejavniki tveganja za tovrstne bolečine

ARTRITIS

Artritis je bolezen sklepov, ki zajema okrog 100 vrst te bolezni. Artritis pomeni vnetje sklepov in njegovi znaki so:

Bolniki z artritisom občutijo bolečine najpogosteje na sklepih prstov na rokah, zapestju, gležnju, kolku, malih hrbteničnih sklepov…

Koristi magnetoterapije se pri artritisu pokažejo predvsem pri:

koristi magnetoterapije pri artritisu
Koristi magnetoterapije pri artritisu so dokazane ( 1 ), če vas zanima kaj je artritis bolj natančno, kot so simptomi, vzroki in zdravljenje te bolezni, kliknite na povezavo.

FIBROMIALGIJA

Fibromialgija oziroma sindrom fibromialgije je huda revmatska bolezen, ki je bolj značilna za ženske po 40. letu starosti, kot za moške. Izraža se v bolečinah in zakrčenosti v mišicah, zato jo uvrščamo med zunajsklepno revmo.
Vzrok za bolezen še ni povsem dognan, znani so dejavniki tveganja, ki lahko sprožijo bolezen.
Magnetoterapija  je za bolnike s fibromialgijo neagresivna metoda, brez stranskih učinkov, ki jim lajša vsakodnevne težave, kot so otrdele mišice ob jutrih, pomanjkanje energije skozi dan in odpravi težave s spanjem.

koristi magnetoterapije-fibromialgija
Fibromialgija je bolezen, ki jo bolniki opisujejo kot “vse me boli“: kako jo prepoznati, kako jo lajšamo in ostali nasveti so na povezavi.

KORISTI MAGNETOTERAPIJE PRI OSTEOPOROZI

Osteoporoza je tiha bolezen, ki močno vpliva na gostoto kostne mase. Ko pri ženskah nastopi menopavza je, zaradi neravnovesja hormonov v telesu, verjetnost za nastanek osteoporoze zelo velik.
Merjenje kostne gostote se svetuje zaradi zgodnjega odkrivanja te bolezni, ki ima lahko hude posledice, kot so zlomi kosti. Osteoporozna kost je tista, ki ima nizko gostoto kostne mase in je luknjičasta, ni trdna. In je velika nevarnost za zlom. Takšna zlomljena kost se tudi dosti počasneje zaceli, kot zdrava kost. Zato je že nedolžen padec ali udarec lahko vzrok, da se takšna kost zlomi.
Posledice osteoporoze, poleg zloma, so tudi znižana višina in ukrivljen hrbet. Da ima magnetoterapija korist pri osteoporozi, so dokazale študije ( 3 ).

Osteoporoza je bolezen kosti, ki povzroči zlome kosti, ukrivljen hrbet in znižano višino. Preberite o vzrokih, znakih in preprečevanju te bolezni.

VIR ( 1 ): pubmed.ncbi ( klinična študija v angleškem jeziku )
VIR ( 2 ): Nikola Tesla: High Frequency Oscillators for Electro-therapeutic and Other Purposes
A Brief History of Pulsed Electro Magnetic Field Therapy
VIR ( 3 ): pubmed.ncbi ( klinična študija o koristi magnetoterapije na osteoporozo, ki nastopi po menopavzi ).