Kanibalizacija ključnih besed [Kaj narediti, ko Google “noče” prikazati vaše super spisane in SEO optimizirane vsebine]

Keyword cannibalization (slo: kanibalizacija ključnih besed) je SEO izraz, ki se v SEO skupnosti omenja za pojav, ko se točno določena, SEO optimizirana vsebina za točno določeno ključno besedo, ne pojavi v Googlu, namesto nje pa se pojavi nek drug url naslov (ki ga sicer niste ali pa ste, optimizirali za isto ali podobno ključno besedo).

Pogosto je zmotno sklepanje, da je kar vsaka nepojavnost nekega url naslova v Googlu, posledica keyword kanibalizacije (2). Kar ne drži.

kanibalizacija kljucnih besed

V tem zapisu, je v nadaljevanju, podrobneje predstavljeno (na primeru) kaj je kanibalizacija ključnih besed, kako jo zaznate v praksi in kako se z njo spopadate.

Še preden pa si preberete posamezna poglavja, pozorno preberite to:

Dve najbolj očitni NEGATIVNI posledici kanibalizacije ključnih besed sta poraba časa za pripravo in optimizacijo spletne vsebine (ki se ne prikaže na Googlu) in potencialna možnost, da kanibalizirana vsebina potiska že uvrščen url naslov, s podobno vsebino, nižje v iskalniku, namesto višje.

Kaj je kanibalizacija ključnih besed [prikaz na primeru V SLIKAH]

Najlažje pokažem kaj je kanibalizacija na primeru iz lastne prakse.


Kot veste, tisti, ki me redno spremljate, se v panogi optimizacije spletnih strani, “načeloma” trudim z dvema spletnima stranema, priti (in ostati) na prvi strani Googla. S spletno stranjo Seo-Praktik.si in osebno spletno stranjo matijazajšek.com.

S Seo-Praktik.si rezultatom sem zadovoljen (2. mesto na Googlu, spodnja slika), z rezultatom na matijazajšek.com pa ne… (trenutno 11. mesto, slika nižje):

seo praktik uvrstitev na googlu
Opomba: uvrstitve se nenehno spreminjajo, ker je “borba” v panogi SEO, recimo temu: “zanimiva” 🙂

V želji, da izboljšam rezultat na matijazajšek.com, izvajam najmanj 4 metode:

  • trudim se izboljševati obstoječo vsebino
  • trudim se pisati, dodatne, t.i. podporne, long tail, onsite SEO članke, v katerih so interni linki, ki “kažejo” na url naslov optimizacija spletnih strani na spletni strani matijazajšek.com
  • trudim se izboljševati CTR in
  • redno izvajam offsite SEO

Podrobno sem o tem pisal v članku Obtičali ste na drugi strani Googla. Kako naprej?

Ena izmed long tail priložnosti, ki je bila smiselna, da jo uporabim za izboljševanje pozicije targetiranega url naslova, je bila ključna beseda “kaj je optimizacija spletnih strani”, preko katere je, pred njeno objavo, matijazajšek.com, rangiral na 9. mestu, po njeni objavi pa (ob izvajanju ostalih enakih SEO aktivnosti kot v preteklosti) “zdrsel” na 11. mesto, url naslov, optimiziran za ključno besedo “kaj je optimizacija spletnih strani” pa SPLOH NI PRIKAZAN V GOOGLU.

Google za ključno besedo “kaj je optimizacija spletnih strani” prikazuje url matijazajsek.com/optimizacija-spletnih-strani NAMESTO tega url-ja https://www.xn--matijazajek-ohc.com/kaj-je-optimizacija-spletnih-strani/

Tukaj je dokaz:

To JE PRIMER KANIBALIZACIJE KLJUČNE BESEDE.

Ne samo, da Google ne prikaže spisane in SEO optimizirane vsebine (porabljen čas za pripravo vsebine), ampak tudi (potencialno) znižuje uvrstitev že uvrščenega url naslova (ker pač ne more biti siguren kateri url naslov vam je za vašo targetirano ključno besedo, najpomembnejši).

OPOMBA: Ni vsaka nepojavnost vaše vsebine na Googlu, posledica kanibalizacije. Razlogov zakaj Google ne prikaže vaše vsebine v svojem iskalniku je nešteto (od “pomotoma” no index označene strani, tehničnih težav na spletni strani, do x,….). Zato preberite naslednje poglavje.

Zakaj pride do kanibalizacije ključnih besed

Razlogov za kanibalizacijo ključnih besed je več, najbolj očiten pa je ta, da je vsebina na kanibaliziranem url naslovu PREVEČ podobna vsebini na prikazanem url naslovu, na Googlu, HKRATI pa oba formata spletne vsebine zasledujeta ISTI SEARCH INTENT.

Zapomnite si spodnji stavek!!!

Google nima težav s tem, da prikaže več različnih url naslovov za posamezno targetirano ključno besedo, iz ENE IN ISTE vaše spletne strani – če različne vsebine (targetirane za isto ključno besedo), zadovoljujejo različne search intente.

Kako zaznate kanibalizacijo ključnih besed

Za zaznavanje kanibalizacije vaših ključnih besed, sta spodaj opisana 2 postopka:

Postopek za zaznavanje kanibalizacije OBSTOJEČIH spletnih vsebin

V Google (incognito) vtipkajte vašo targetirano ključno besedo in bodite pozorni kateri url naslov se prikaže v Googlu. Če se ne prikaže tisti, za katerega ste optimizirali spletno vsebino, je to lahko (ne pa nujno), znak kanibalizacije.

Postopek za zaznavanje potencialne kanibalizacije NOVO PRIPRAVLJENIH spletnih vsebin

Če se želite izogniti izgubi časa za pripravo vsebin, ki bodo najverjetneje kanibalizirane, PRED VSAKO NOVO objavo, preverite (v incognito ali celo s StartPage) ali se morebiti s targetirano ključno besedo, že prikazuje kakšen url naslov iz vaše spletne strani.

V tem primeru je, v nekaterih primerih, bolje izboljševati obstoječ/prikazovan url naslov, v nekaterih primerih pa pripravljati novo vsebino. Celoten postopek sem opisal v članku Kako se lotiti url-naslova, ko Google v isklaniku prikazuje drugi url naslov od targetiranega.

NAMIG: Dostikrat boste lastniki velikih spletnih strani naleteli na mnenje, da tak, poenostavljen pristop k zaznavanju kanibalizacije, ne deluje za internetne strani z veliko url-naslovi. To ne drži nujno.

Na eni izmed slovenskih spletnih strani, so se odpravljanja kanibalizacije ključnih besed, lotili točno po predlaganem postopku in v letu dni dosegli naslednje rezultate.
Res pa je, da se je, za spodnje rezultate, treba odpravljanja kanibalizacije ključnih besed pri velikih spletnih straneh, lotiti NA VRHU. Pri ključnih besedah z največ iskalnega volumna navzdol.

rezultat kanibalizacije kljucnih besed

Kaj narediti z vsebino, za katero ste odkrili, da je kanibalizirana

Vsebina na url-naslovu, za katerega ste ugotovili, da je kanibaliziran, ni nujno za v smeti.

Če je kakovostna, jo smiselno pripojite url naslovu, ki se prikazuje za targetirano ključno besedo. Pazite na poglavja in vrsti red poglavij!

Če je vsebina, po vaši oceni, slabše kakovosti, jo izboljšajte in uporabite za offsite SEO, na url naslovu, ki je kanibaliziran, pa zgradite 301 redirekt na url naslov, ki ga Google prikazuje.

Viri:

1 – How to Find and Fix Keyword Cannibalization Issues (in Seconds)
2 – Keyword Cannibalization and SEO: What You Need to Know