Seo-Praktik.si

Kako optimizirati spletno stran – [tako, da bo vaša vsebina 100% prehitela konkurenco] – POSODOBLJENA VSEBINA 2020

NAMIG: SHRANITE ALI NATISNITE TO STRAN, ker jo boste potrebovali pri optimizaciji vseh vaših vsebin na spletni strani

Za tiste, ki se (konkretno) zanimate za to kako optimizirati spletno stran, sem spodaj, po točkah, pripravil in opisal VSE KORAKE, ki vam bodo pomagali, da bo vaša spletna stran pravilno SEO optimizirana. Za vsebine, pisane za long tail ključne besede, celo zagotavljam, da boste, če boste upoštevali spodnje korake, 100% zanesljivo prehiteli konkurenco. Tako kot je opisana optimizacija spletnih strani spodaj, tako SEO optimiziram, vsebine na, praktično vseh mojih spletnih straneh (matijazajsek.com, Optimizacija spletnih strani Seo-Praktik.si, …) in tudi na vseh spletnih straneh, ki sodelujejo s Seo-Praktik.si (cca. 150 internetnih strani).

Odgovor na to kako optimizirati spletno stran, tako, da bo ta “pristala” na prvi strani Googla, se skriva v ŠTIRIH korakih.
Vsak korak je, pod kazalom v nadaljevanju, podrobno opisan…

  1. NAJPREJ morate izbrati primarno in sekundarne ključne besede za katere želite optimizirati spletno vsebino. V poglavju, kjer opisujem kako se lotite izbiranja primarnih in sekundarnih ključnih besed, bodite pozorni na to, da NI za vsako želeno ključno besedo primerna vsaka vrsta spletne vsebine. Za nekatere ključne besede je bolj primerno, da optimizirate blog zapise, za druge, da optimizirate produktne strani v trgovini, kategorije, vstopno stran, itd… Več o tem v članku Naučite se raziskovati ključne besede kot strokovnjak.
  2. nato za najdene ključne besede izvedete kakovostno onsite SEO optimizacijo (pravilen zapis url naslova, pravilen zapis SEO naslova (SEO Title), pravilen META opis, pravilno označevanje naslovov spletnih vsebin (H1), pravilno označevanje naslovov poglavij znotraj posameznih vsebin (H2), pravilno medsebojno povezovanje spletnih vsebin na internetni strani (internal linking), pravilno povezovanje z drugimi spletnimi stranmi (external links), pravilno označevanje slik (imena datotek, alt tag oznake, oznake nadomestnega besedila), vpenjanje videov iz Youtuba, količino teksta in predvsem zadovoljevanje iskalčevega namena). Podrobnosti o vsem tem so opisane v drugem poglavju.
  3. nato poskrbite za redno offsite SEO optimizacijo
  4. enkrat vmes poskrbite še za čimbolj kakovostno tehnično optimizacijo spletnih strani.

Kako se lotite izbire ključnih besed

Ključne besede (za katere želite optimizirati različne vrste spletnih vsebin), poiščite z enim od SEO orodij. Nekatera SEO orodja so sicer plačljiva, nekatera pa so brezplačna. SEO orodja, ki sem jih (ali jih še) pri svojem delu uporabljal sam, so opisana na povezavi.

Kako izberete primarne in sekundarne ključne besede
za SEO optimizacijo

Že sam izraz primarna ključna beseda, pove, da gre za ENO/GLAVNO besedo. Sekundarne/drugotnega pomena ključne besede so tiste, ki so po tematiki sorodne primarni ključni besedi in so hkrati besede za katere ne želite pripravljati in optimizirati posebnih spletnih vsebin, ampak isto spletno vsebino kot za primarno ključno besedo.

Če želite čimbolj optimalno optimizirati spletno stran, izberite 1 primarno ključno besedo in do 7 sekundarnih ključnih besed (ki so tematsko sorodne primarni ključni besedi). Podroben prikaz primerov: Kako izbrati ključne besede za spletno stran

.Pri izboru ključnih besed, za katere želite optimizirati spletne vsebine, bodite pozorni še na:.

NAMIG: Za optimizacijo spletnih strani NE ŽELITE izbrati pretežkih ključnih besed (SEO difficulty), preveč splošnih/generičnih ključnih besed iz katerih je težko razbrati namen tistih, ki so jih vtipkali (t.j. search intent), ključnih besed s premajhnim iskalnim volumnom in ključnih besed, ki prinašajo premalo dobička/profita.

Za targetirane/ciljane/izbrane ključne besede si naredite seznam.

Primer seznama poglejte kar spodaj.

Na sliki je izbrana primarna ključna beseda (optimizacija spletnih strani), pod njo pa so izpisane še sekundarne ključne besede (optimizacija spletnih strani seo, google optimizacija, spletna optimizacija, itd…)

Bodite pozorni, da je ob vsaki najdeni ključni besedi, zraven izpisan iskalni volumen uporabnikov Googla, ki to ključno besedo vtipkajo v slovenski Google (na mesec):.

Nekatera izmed orodij, ki jih lahko uporabite za raziskovanje iskalnih volumnov ključnih besed, so: Google Keyword planner, Wordze, Kwfinder, ipd…

Za primarno ključno besedo, izberite ključno besedo, ki ima višji iskalni volumen, je tematsko srednje široka, ima nakupni namen in je profitabilna..

V zgornjem primeru sem uporabil za primarno ključno besedo “optimizacija spletnih strani” (iskalni volumen 720, težavnost je za slovenski trg, zmerna (28, slika spodaj), namen besede je tudi nakupni (kar opazite tako, da pogledate ali se za besedno zvezo “optimizacija spletnih strani”, na prvi strani Googla, pojavljajo plačljivi oglasi), obenem pa je profitabilna (ker optimizacija spletnih strani ni ravno storitev za 20 ali 50€ na mesec). SEO cenik naših storitev spletne optimizacije najdete na povezavi.

.

Ocena težavnosti ključne besedne zveze “optimizacija spletnih strani” (28) in iskalni volumen (720). Orodje: Kwfinder

Kako onsite SEO optimizirati spletno stran

Iz vidika onsite SEO optimizacije (optimizacije spletne strani NA STRANI, ki jo optimizirate, podrobnosti v zapisu Kaj je SEO) je v tem poglavju opisano kako določite optimalno količino teksta za onsite SEO vsebino, kako optimizirate spletno stran iz vidika gostote in razpršenosti ciljane, primarne in sekundarnih ključnih besed, kako optimizirate SEO naslov, kako optimizirate url naslov, kako optimizirate meta opis, notranje in zunanje povezave, kako optimizirate slike in kako k SEO optimizaciji prispeva vpenjanje videov v spletne vsebine. Dodatni zapisi, v katerih je opisovana in prikazana onsite SEO optimizacija, se nahajajo na povezavi.

Kako določite optimalno količino teksta za SEO

Po Yoast-u (WordPress vtičniku, za tiste, ki optimizirate spletne strani v WordPressu) je minimalna količina teksta (npr. v opisu produktov ali v blog zapisu) 300 besed. Pri optimiziranju kategorij produktov (npr. v spletni trgovini) ali kategorij v blogu (npr. rubrike v blogu), je minimalno potrebnih besed 150250 besed (Google občasno minimalno zahtevano količino besed, spreminja)..

Načeloma velja, da daljša in BOLJ TEMELJITA vsebina, rangira višje (poglejte spodnjo sliko):.

Vsebine, ki rangirajo na prvi strani Googla, na prvem mestu, imajo v povprečju 2416 besed. Vsebine, ki rangirajo na 10. mestu na prvi strani Googla, imajo v povprečju “le še” 2032 besed.

A dobro preberite spodnje:.

.Ključ kakovostne vsebine NI v KOLIČINI napisanih besed, ampak v KAKOVOSTI vsebine.

NAMIG: Optimalno količino teksta za SEO, za posamezne vsebine, za točno določene ključne besede, najlažje odkrijete tako, da ključno besedo vtipkate v Google in preverite količino & kakovost vsebine za izbrano ključno besedo, prvih petih rezultatov, ki se trenutno nahajajo na prvi strani Googla. Če imajo konkurenčne vsebine 500 besed, jih vi napišite 1000. Če vsebuje konkurenčna vsebina 4 slike, jih vi, v svojo vsebino, dodajte 8. Če ima konkurenca 2 videa, jih imejte vi v vsebini 4. Če konkurenca navaja 3 vire za svoje trditve, poiščite vi 6 virov, itd …

Kako optimizirati gostoto ponavljanj izbranih ključnih besed

Izbrane primarne in sekundarne ključne besede, za katere nameravate optimizirati spletno vsebino, morate v ustreznem odstotku ponoviti po celotni vsebini spletne strani.
Ta odstotek znaša med 0,5% in 2% vseh besed.

Poglejte primer:.

Če je npr. izbrana ključna beseda “kako optimizirati spletno stran”, vaše celotno besedilo na spletni strani, pa dolgo 1000 besed, je priporočljivo, da se izbrana beseda, v celotnem besedilu, ponovi okrog 10 krat (kar znese 1% ponavljanj).

SEO orodja (npr. Yoast, slika spodaj), sproti, kot pišete vsebine, na ustrezno gostoto ponavljanj ključnih besed, opozorijo:

Po Yoastu, je priporočljiva gostota ponavljanja ključne besede med 0,5 in 2%. V tem primeru se ključna beseda “kako optimizirati spletno stran” (za katero je optimizirana ta spletna vsebina, ki jo ravnokar berete) ponovi premalo krat. Zato sveti RDEČA.

NAMIG: Predvsem v krajših tekstih, ki jih želite optimizirati, bo včasih hitro opazno, da je gostota ponavljanj ključnih besed preveč “umetno” vključena v tekst. Če želite optimizirati krajše tekste, namesto primarne ključne besede uporabite sinonime in sorodna iskanja (sekundarne ključne besede). S tem boste dosegli, da vaša vsebina rangira na Googlu tudi s sekundarnimi ključnimi besedami, hkrati pa osnovno besedilo ne deluje preveč “keyword stuffing”.

Pri umeščanju ključnih besed v spletne vsebine bodite disciplinirani, kreativni in predvsem potrpežljivi.

Po eni izmed marketinških študij ima skoraj polovica (47% piscev SEO vsebin) največjo težavo v tem, da ne najde pravega razmerja med marketinško kreativnostjo svojih besedil in SEO ustreznostjo (umeščenostjo ključnih besed) v vsebine (vir a – 15 Most Challenging Tasks of Content Marketers [SEMrush & CMI Joint Study):

Kako optimizirati SEO naslov

SEO naslov je glavni naslov spletne vsebine.

SEO naslov se na Googlu pojavi z modrimi črkami in je najpomembnejši SEO element (ki odloča o tem ali bodo uporabniki Googla kliknili na vaš prikaz ali na konkurenčnega). Podrobno je SEO naslov opisan na povezavi.

Pravilno SEO optimiziran glavni naslov je napisan tako, da naslov iz leve proti desni, vključuje izbrano primarno ključno besedno zvezo.

Primer:.

Če je npr. izbrana primarna ključna besedna zveza “kako optimizirati spletno stran”, se bo pravilno optimiziran SEO naslov, npr. začel tako:

.

Dobro in pravilno optimizirane primere in ideje naslovov, za vam želene ključne besede, poiščite na prvi strani Googla (tudi) med plačljviimi oglasi. Ne jih kopirat, ampak pri njih poiščite navdih :).

Od marketinške privlačnosti in SEO ustreznosti SEO naslova je odvisno ali bo obiskovalec, med več prikazanimi spletnimi stranmi, v iskalniku, kliknil na vašo spletno stran ali raje na konkurenčno.

OPOZORILO: Še posebej bo marketinška privlačnost SEO naslova igrala pomembno vlogo pri uvrščanju vaše spletne vsebine med top pozicije na Googlu, po tem, ko bo vaša spletna stran sicer že na prvi strani Googla, a ne še med prvimi tremi!!! Več v zapisu: Koliko je vredno biti prvi na Googlu

SEO naslov naj bo privlačen, resničen, pristen, obenem pa naj izraža korist za obiskovalca.
SEO naslov mora biti unikaten za vsak url!

Kako optimizirati url naslov

Url naslov je v iskalniku (Google) napisan z zeleno:.

Kako pomemben je url naslov za optimizacijo spletnih strani, pove spodnja slika:

Ustrezno optimiziran url naslov velja za tretji najpomembnejši SEO element pri optimizaciji spletnih strani & vsebin.

Url naslov mora vključevati SAMO ključno besedo (in nič drugega) in permalinki (trajne povezave) na spletni strani morajo biti nastavljeni tako, da je ključna beseda napisana TAKOJ ZA domeno spletne strani (poglejte sliko):.

Če optimizirate spletno stran, postavljeno v WordPressu, si permalinke (trajne povezave) nastavite tako kot kaže slika (nastavitev permalinkov najdete pod Settings. Po nekaterih SEO raziskavah, vsaka dodatna poševnica v url naslovu, za 16 krat oteži rangiranje url-ja, napram url-ju, ki ima manj poševnic. Zato izberite to opcijo, ki omogoča, da takoj za prvo poševnico, vnesete izbrano ključno besedo.

Kako optimizirati glavni naslov vsebine (H1 oznako) in naslove poglavij (H2, 3 oznake…)

Glavni naslov vsebine (npr. opisa produkta ali naslov blog zapisa), NI ISTO kot SEO naslov.
Glavni naslov vsebine in naslove poglavij znotraj vsebine označujemo s H oznakami.
Tisti, ki uporabljate WordPress, boste glavni naslov (oznaka H1) našli na vrhu urejevalnika besedila..

Glavni naslov optimizirate tako, da najprej uporabite izbrano primarno ključno besedno zvezo, nadaljujete pa z izražanjem koristi, ki jo prejme obiskovalec, ki si ogleda optimizirano vsebino:.

Podobno kot pri SEO naslovu, tudi pri H1 naslovu (glavnem naslovu) začnite naslov z izbrano primarno besedno zvezo, nadaljujte pa z opisom koristi za obiskovalce.

Pozor: optimizacija H1 naslova za ogled storitve oz. produkta in optimizacija H1 naslova blog zapisa se razlikujeta:

Kako optimizirati H1 naslov storitvene spletne strani

Poglejte primer:

Pri optimizaciji spletnih vsebin, ki prikazujejo vaše storitve (ali produkte), uporabite v H1 naslovih besedišče kot, da gre za oglas. Na sliki primer za mojo storitev na osebni spletni strani matijazajsek.com: SEO mentorstvo

Kako optimizirati H1 naslove blog zapisov

Poglejte primer:

Pri optimizaciji spletnih vsebin, ki prikazujejo vaše blog zapise, uporabite v H1 naslovih besedišče, ki vabi k zgodbi in prebiranju dodatnih informacij (npr.: preberi več, preveri dejstva, poglej zanimivosti, itd…). Na sliki je H1 oznaka, optimizirana za blog zapis z naslovom Digitalni marketing za začetnike.

Tistim, ki imate spletne strani v WordPressu, WordPress že po defaultu označi glavni naslov z oznako H1.

Naslov, označen z H1, naj bo edina oznaka H1 v celotnem besedilu (vsa morebitna, dodatna poglavja v vsebini označite z H2 ali drugimi H oznakami). Poglejte kako je optimizirana prva/vstopna spletna stran Seo-Praktik.si:

Glavni naslov (H1) in poglavja (H2,3,…) naj sledijo logičnemu zaporedju. Med oznakami ne preskakujte (npr. iz H2 v H4). Pri optimizaciji poglavij znotraj vsebine sledite logiki kot, da bi izdelovali kazalo za svojo spletno vsebino. Dodaten namig: naslove poglavij opremite s sekundarnimi ključnimi besedami (o katerih je govora v prvem poglavju, na vrhu).

Kako optimizirati META opis

Meta opis je besedilo, ki se v iskalniku Google, pojavi pod SEO naslovom (modre črke) in pod url-jem spletne strani (zelene črke). Meta opis je napisan s sivimi črkami:.

Meta opis lahko ima do pribl. 160 znakov. Zraven izbrane primarne ključne besede (v tem primeru “kako optimizirati spletno stran”), ki jo postavite na začetek meta opisa na levi, naj meta opis vključuje še dodatne, sekundarne ključne besede in blagovno znamko. Če ostane dovolj prostora, zaključite meta opis s privlačnim pozivom k akciji, npr. “preverite tukaj”, “ne zamudite”, “klikni zdaj”, itd… Še podrobneje je meta opis pojasnjen na povezavi.

Kako optimizirati notranje povezave [t.i. internal links]

Notranje povezave so (interni) linki, ki povezujejo različne podstrani na vaši internetni strani, med seboj.
Za namene pravilnega optimiziranja celotne spletne strani, morate podstrani na vaši spletni strani, z notranjimi povezavami, (t.i. internal links), PRAVILNO povezovati med seboj..

Pri notranjih povezavah pazite na:

Kako optimizirati notranje povezave iz vidika položaja povezav

Če boste izvedli ta test, vam bo takoj razumljivo kam postavite vaše najpomembnejše notranje povezave:

Slika, ki prikazuje položaj notranjih povezav (na vrhu te vsebine):

Vam najpomembnejše notranje povezave optimizirate tako, da jih postavite na vrh vaših spletnih vsebin. Povezave na vrhu spletnih vsebin veljajo za močnejše od tistih, ki se nahajajo v globini/nižje v spletni vsebini.

Ker velja vsebina na vrhu spletne strani, za bolj opazno in najbolj udarno, velja tudi položaj notranje povezave, na vrhu spletne strani, za bolj močnega in udarnega.

Zato zgornje polje vsebin spletnih strani (t.i. polje above the fold), uporabite, za notranje povezave na ostale spletne strani znotraj vaše internetne strani, ki so vam najbolj pomembne (iz vidika pridobivanja konverzij, iz vidika SEO, iz vidika brandinga, ipd….).

Kako optimizirati notranje povezave iz vidika ustreznega anchor teksta na povezavah

Zraven položaja notranje povezave, NI VSEENO, kaj na povezavi, ki kaže na drugo vsebino, piše..

Anchor tekst je besedilo, ki je napisano na povezavi (ki kaže na drugo spletno vsebino), vse podrobnosti o tem kaj je anchor tekst in kako ga ustrezno uporabljajte za SEO, so objavljene na povezavi..

Za anchor tekst uporabite besedišče, ki (na kratko) pove kakšna vsebina se nahaja na povezavi. Vir slike in citata: Hobo

Na internetu boste našli na tisoče različnih razlag o tem kaj mora iz vidika optimiziranja spletnih strani, pisati na anchor tekstu, nekateri SEO mojstri, pa so razvili prav svoje metode s katerimi izračunajo kaj naj piše na anchor tekstu. Za izračun vzamejo prvih 5 spletnih strani na Googlu, za točno določeno ključno besedo, z različnimi orodji pregledajo njihove anchor tekst profile, nato pa izračunajo povprečje in odstotek ponavljanj posameznih anchorjev).

Na MOZ-u, recimo ugotavljajo, da je največje število priporočenih besed na anchorju, 8 (vir. Moz – How long should anchor text be?), GotchSEO recimo ugotavlja, da je različnih vrst možnosti anchorjev, 10 (vir: Anchor text Guide for 2018), v študiji Ahrefs-a pa so merili vpliv različnih anchorjev v različnih branžah..

Anchor tekst lahko optimizirate na 3 načine:

Poglejte vse 3 primere na spodnji sliki:

Pri optimizaciji anchor teksta bodite previdni, da ne uporabljate prepogosto istega anchorja iz vseh podstrani, ki jih povezujete na posamezno spletno stran. Če želite res optimizirati anchor tekst “v nulo”, potem pri nekaj izmed vaših konkurentov preverite najpogostejše anchorje in poskušajte iste tipe anchorjev, v istem razmerju, uporabiti na svojih spletnih straneh.

Ne pozabite tudi na ugotovitev ene zadnjih SEO študij spletne hiše Ahrefs:.

Če anchor tekst vključuje ključno besedo, za katero je optimizirana vsebina, na katero kaže anchor tekst, to dokazano, pozitivno vpliva na uvrstitve spletnih strani na Googlu. Vir ugotovitve: Ahrefs – A data driven guide to anchor text (and its impact on SEO).

Optimizacijo notranjih povezav zaključite s tem, da jih pravilno označite (kot kaže spodnja slika):.

Izpolnite okence za “Besedilo povezave”. Ko povezujete svoje podstrani med sabo, pustite okence za “Odpri povezavo v novem zavihku” prazno. Ko povezujete vašo spletno vsebino z drugimi spletnimi stranmi, odkljukajte okence “Odpri povezavo v novem zavihku”. V tem primeru bo v ozadju, kljub temu, če bo obiskovalec kliknil na zunanjo povezavo, ostala v ozadju, odprta vaša spletna stran. S tem se bo povprečen čas zadržanosti obiskovalcev na vaši spletni strani, povečal (to pa daje Googlu signal, da je vaša stran uporabna).

Kako optimizirati zunanje povezave

Zunanje povezave (external links) so tiste povezave iz vaše spletne strani, ki kažejo na druge spletne strani. Za razliko od notranjih povezav, zunanje povezave, označimo z “nofollow” in “Odpri povezavo v novem zavihku/Open link in a new window/tab”:.

Prva kljukica, na “Open link in a new window/tab” pomaga k temu, da se bo ob kliku na povezavo, nova spletna stran, uporabniku, odprla v novem oknu, vaša spletna stran pa bo ostala odprta v prvem oknu. To pomeni, da bo čas zadržanja obiskovalca na vaši spletni strani (dwell time in average time) ŠE NAPREJ TEKEL (čeprav bo uporabnik že na drugi spletni strani). Dwell time – Is it really a ranking factor (and if so, should you care – Ahrefs).

Druga kljukica pomeni, da “link juice-a” (What is link juice – CrazyEgg), ne spustimo, da steče na DRUGE spletne strani (na katere kažejo zunanje povezave), ampak, da ga usmerjamo, da teče samo po NAŠI spletni strani)..

Kako optimizirati slike na spletni strani

SEO optimizacija slik pomaga k temu, da niste s svojo spletno stranjo, dobro vidni (in višje uvrščeni v iskalniku), samo preko organskih prikazov spletnih strani, ampak tudi preko prikaza slik. Po nekaterih marketinških študijah zavzema iskanje preko slik na Googlu, kar okrog 23% vseh iskanj..

Pri optimizaciji slik na spletnih straneh, upoštevajte:.

Če imate v eni spletni vsebini več slik, za alt oznake druge in ostalih slik, uporabite sinonime in sorodna iskanja.

Dodatno k optimizaciji slik za spletne strani, priporočam še:.

Zakaj in kako optimizirati spletno stran z vpenjanjem YouTube videa

Tudi optimizacija YOUTube videov je pomembna za optimiziranje spletnih strani. Po nekaterih študijah (vir: The rise of video: 8 tips to boost your site’s SEO with video – SearchEngineLand), vpet video (iz YouTuba) v povprečju pozicionira spletno stran višje v iskalniku za najmanj 2 mesti..

Če nimate LASTNEGA video kanala, na Youtubu, si pomagajte z vpenjanjem video relevantnih vsebin DRUGIH avtoritativnih oseb na področju, za katerega pripravljate spletno vsebino..

Poglejte primer spodaj (za ključno besedno zvezo “kako optimizirati spletno stran”, sem na Youtubu najprej vtipkal izraz “how to seo optimize your website”) in dobil približno 410.000 rezultatov:.

Med najbolj relevantnimi (in tudi najbolj gledanimi) videi (spodnji ima 397.551 ogledov), sem izbral spodnjega in s klikom na skupna raba, prišel do shortkode (ki jo vpnete/skopirate v vaš urejevalnik spletnih vsebin):

Shortkodo kopirajte v urejevalnik vsebine na vaši spletni strani.
In video je vpet:

Optimalna rešitev za vpenjanje videov v vaše spletne strani je izdelava lastnih videov in njihovo odlaganje na lastni YouTube video kanal.

BONUS: Kako optimizirati prvo/vstopno spletno stran (home page)

Kako optimizirati vstopno spletno stran je poglavje zase…
To pa zato, ker je ena od večjih in bolj opaznih razlik med optimizacijo home page in notranjih strani, ta, da se s časom, na home page-u, nabere bistveno več MOČI SPLETNE STRANI (Page Authority (PA) in Domain Authority (DA), What is page authority – Moz, What is domain authority – Moz), kot na notranjih straneh.

Pri optimizaciji vstopne spletne strani bodite pozorni, da ste iz nje postavili notranje povezave na vam najpomembnejše notranje strani, ker se bo tako največ “link juice-a” preteklo na strani, ki jih dvigujete na Googlu..

Pazite tudi, da notranjih povezav iz vstopne strani ne zgradite preveč, ker se skozi vsako zgrajeno povezavo “pretoči” nekaj link juice-a in več kot je teh povezav, manj moči se steka na vaše najpomembnejše spletne podstrani.

Google pravi, da skupno število vseh notranjih in zunanjih povezav na posamezni strani, ne bi smelo biti nad 100. V to so vštete vse povezave iz posameznega url naslova (tudi footer, header, sidebar in drugi linki). Število vseh povezav iz posameznega url-ja zmerite z različnimi SEO orodji:

.

Povzetki

.

Kaj je optimizacija spletne strani (SEO)?

Optimizacija spletne strani je izraz s katerim označujemo potrebne aktivnosti, ki jih moramo izvesti (nekatere pa redno izvajati), z namenom, da spletni iskalniki, bolje razumejo vsebino na spletni strani in posledično, spletno stran, uvrščajo višje v iskalniku. Optimizacija spletne strani se deli na onsite SEO optimizacijo, offpage spletno optimizacijo in tehnično optimizacijo strani.

Kako začeti z optimizacijo spletne strani?

Optimizacija spletne strani se naj začne z izdelavo SEO strategije, preko katere se identificirajo onsite SEO rezerve na obstoječih spletnih vsebinah, srednjeročni in dolgoročni SEO cilji ter konkurenčne prednosti v dejavnosti v kateri spletna stran, nastopa. V največ primerih se SEO optimizacija spletne strani začne s tematsko analizo ključnih besed (t.i. topical cluster keyword research), s katero najprej definiramo visoko iskane in profitabilne ključne besede.

Ali spletno optimizacijo izvajati sam ali jo prepustiti strokovnjakom?

Optimizacije spletne strani se lotite sami tisti, ki želite SEO znanja pospraviti “pod svojo streho”, tisti, ki ne želite vlagati marketinškega budžeta v plačljive oglaševalske kampanje in tisti, katerih spletne strani in trgovine so po velikosti obvladljive za delo znotraj lastnih kapacitet. Zunanjim strokovnjakom za optimizacijo spletnih strani, ponavadi delo prepuščajo večja podjetja in večje spletne trgovine.

Kaj je onsite SEO optimizacija?

Izraz onsite SEO optimizacija pomeni izvajanje aktivnosti “na strani” z namenom, da iskalniki bolje razumejo spletno vsebino. K onsite SEO optimizaciji spada upoštevanje ustreznega opisa SEO naslova (Seo Title), ustreznega meta opisa (Meta description), upoštevanje h oznak (h1, h2,…), upoštevanje gostote ponavljanja ključnih besed, ustrezno označevanje slik (alt tag, …) ter upoštevanje ustrezne gradnje notranjih in zunanjih povezav.

Kaj je offpage SEO optimizacija?

Izraz offpage SEO optimizacija pomeni izvajanje aktivnosti “izven” naše spletne strani (na drugih spletnih straneh), z namenom gradnje povratnih povezav, ki obiskovalce drugih spletnih strani, napotujejo na našo spletno stran. Gradnja povratnih povezav (t.i. backlinks) je sestavljena iz različnih metod, kakovost, količina in redna gradnja povratnih povezav pa sta pomemben signal Googlu, da je naša spletna stran, zaupanja vredna.

*********

Exit mobile version