Kako izbrati pravi polnilec za vaš telefon?

Nov trend večine proizvajalcev mobilnih telefonov je, da vam ob nakupu novega mobilnega telefona ne priložijo več polnilca za telefon, da bi s tem prihranili stroške in zmanjšali količino odpadkov. Tisti, ki pa polnilce prilagajo zraven, po navadi priložijo osnoven polnilec, ki ne vključuje dodatnih funkcij, kot je na primer hitro polnjenje.

Novi iphone telefoni nimajo priloženega polnilca
iPhone telefon v embalaži brez polnilca.

To pomeni, da morajo uporabniki kupiti polnilce za telefon ločeno, če sploh želijo polniti svoj novi mobilni telefon ali imeti vse dodatne funkcije polnjenja!

Vendar pozor! Napačen polnilec za telefon lahko poškoduje baterijo vašega telefona. Zato je pomembno, da kupite polnilec za telefon, ki je primeren za vašo napravo. Če niste prepričani, kateri polnilec je najboljši za vaš telefon, si preberite naš spodnji članek, ki vam lahko pomaga izbrati pravi polnilec za vaš telefon.

Preverite združljivost polnilca z vašim telefonom

Preden kupite polnilec za mobilni telefon, je pomembno, da preverite njegovo združljivost s specifikacijami vašega telefona. Obstaja nekaj ključnih elementov, ki jih morate upoštevati pri preverjanju združljivosti polnilca za vaš telefon:

Vrsta priključka

Preverite, kakšen je priključek na vašem telefonu. Obstajajo različni tipi priključkov, kot so USB-C (novejši android telefoni), Micro-USB (starejši android telefoni) in Lightning (Apple telefoni). Izberite polnilec, ki je združljiv z vrsto priključka na vašem telefonu.

različni priklučki za polnilec telefona
Micro-USB, USB-C in Lightning priključki za polnjenje telefona

Moč in izhodni tok polnilca

Preverite, kakšna sta moč in izhodni tok polnilca, ki ju lahko sprejme vaš telefon. Moč se običajno meri v vatih (W), izhodni tok pa v amperih (A). Višja amperaža (izhodni tok) običajno pomeni hitrejše polnjenje.

Če vaš telefon podpira hitro polnjenje, je dobro kupiti primeren hitri polnilec, saj uporaba polnilca z nižjim izhodnim tokom, podaljša čas polnjenja.

Hitri polnilec za telefon chameleon
Eden izmed mnogih hitrih polnilcev blagovne znamke chameleon

Za primerjavo, standardni polnilci za telefone imajo ponavadi moč 5 W (5 V, 1 A), medtem ko lahko hitri polnilci dosežejo moč od 18 W (9 V, 2 A) do 65 W (20 V, 3,25 A) ali več.

Če niste prepričani, katere spcifikacije potrebujete, preverite navodila za uporabo telefona ali pa se posvetujte s prodajalcem.

Izberite varen polnilec za telefon

Varnost polnilcev za telefone je zelo pomembna, saj lahko uporaba neustreznega ali nekakovostnega polnilca povzroči nevarnost požara, električnega udara in drugih nevarnosti. Tukaj je nekaj nasvetov, kako zagotoviti varno uporabo polnilcev za telefon:

Preverjen proizvajalec

Uporabljajte samo polnilce, ki so priloženi vašemu telefonu ali pa jih kupite od zaupanja vrednega proizvajalca. Izogibajte se nakupu poceni ali neznanih blagovnih znamk polnilcev.

Certifikati

Preverite, ali ima polnilec ustrezen certifikat, ki ga zahteva vaša država. Na primer, v Evropi morajo biti polnilci skladni s standardom CE. Pri proizvajalcu lahko preverite tudi, če ima polnilec primerno izjavo o skladnosti, saj je ta v Evropi obvezna.

Zaščita pred prenapetostjo

Prepričajte se, da ima polnilec vgrajeno zaščito pred prenapetostjo, ki preprečuje prekomerno polnjenje baterije in preprečuje, da bi se baterija preveč segrela. To lahko vodi do poškodb baterije in v najslabšem primeru do požara.

Kako prepoznati ponarejen polnilec za telefon?

Ponarejeni ali neustrezni polnilci so lahko nevarni in lahko povzročijo poškodbe vašega telefona ali celo eksplozijo. Če želite prepoznati ponarejen polnilnik, bodite pozorni na naslednje znake:

•             Povsem nizka cena, ki se zdi preveč dobra, da bi bila resnična

•             Nepoznan proizvajalec ali blagovna znamka

•             Oznaka CE ali drugi certifikati, ki so videti ponarejeni ali niso prisotni

•             Slaba kakovost izdelave, na primer ohlapni priključki ali plastika, ki se zdi poceni in krhka

•             Pomanjkanje ustrezne dokumentacije, navodil ali garancije

Ne pozabite na polnilni kabel

Večina proizvajalcev priloži polnilni kabel, vendar je ta kdaj lahko za naše potrebe ne primeren, saj je lahko ali prekratek, ali pa ima slab prenos podatkov in ne podpira hitrega polnjenja.

Polnilni kabel chameleon
Eden od mnogih chameleon polnilih kablov,
ki omogoča izjemno hitro polnjenje

Neustrezen ali poškodovan kabel lahko vpliva na hitrost polnjenja vašega telefona ali celo povzroči poškodbe vašega telefona ali polnilca. Pri izbiri polnilnega kabla za vaš telefon se prepričajte, da je kabel certificiran za varno polnjenje in da ustreza standardom, ki so primerni za vaš telefon. Na trgu so na voljo različni kabli, ki se razlikujejo po dolžini, debelini in kakovosti materialov. Če imate telefon, ki podpira hitro polnjenje, izberite kabel, ki ima visoko hitrost prenosa podatkov in veliko moč (visok izhodni tok) za hitro polnjenje.

Kje kupiti primeren polnilec in polnilni kabel za vaš telefon?

Kakovostne in primerno certificirane polnilce lahko kupite na različnih mestih, vključno z uradnimi trgovinami proizvajalcev telefonov, specializiranimi prodajalnami elektronike, spletnimi trgovinami in trgovinami z mobilno opremo.

Eden od teh preverjenih prodajalcev polnilcev in polnilnih kablov je spletna trgovina Chameleon.
Vsi polnilci za telefone in polnilni kabli proizvajalca Chameleon imajo vse potrebne certifikate in prenapetostno zaščito.

Chameleon polnilne naprave
Primeri chameleovih polnilnih naprav

V spletni trgovini chameleon dobiti polnilce za vse telefone Android in Apple, hitre in klasične polnilce, brezžične polnilce, polnilce za v avto in prenosne baterije (power bank).

Polnilce lahko kupite skupaj s kablom ali pa oba posebej, saj imajo na voljo ogromno različnih kombinacij.

Kako pravilno uporabljati polnilec za najboljše rezultate in dolgo življenjsko dobo baterije telefona

Da bi dosegli najboljše rezultate in podaljšali življenjsko dobo baterije vašega telefona, upoštevajte naslednje nasvete pri uporabi polnilca:

  1. Uporabite pravi polnilec: Vedno uporabljajte polnilce, ki so združljivi s vašim telefonom. Ne uporabljajte polnilcev drugih proizvajalcev ali ponarejenih polnilcev, saj lahko ti povzročijo škodo na vašem telefonu.
  2. Uporabite kakovosten polnilni kabel: Uporabite kabel, ki je kakovosten in pravilno certificiran. Slab ali neustrezen kabel lahko povzroči težave z napolnjenostjo baterije ali celo poškoduje vaš telefon.
  3. Ne prekomerno polnite baterije: Ne pustite, da se baterija vašega telefona preveč izprazni ali preveč napolni. Idealno stanje baterije je med 20% in 80% napolnjenosti. Če polnite baterijo več kot 80%, lahko to povzroči krajšo življenjsko dobo baterije.
  4. Izogibajte se polnjenju na vročih mestih: Izogibajte se polnjenju baterije na vročih mestih, na primer v avtomobilu, na soncu ali v bližini vira toplote. Visoka temperatura lahko pospeši staranje baterije in zmanjša njeno kapaciteto.
  5. Ne uporabljajte telefona med polnjenjem: Če uporabljate telefon med polnjenjem, lahko to povzroči pregrevanje baterije in zmanjša njeno kapaciteto. Zato je najbolje, da pustite telefon pri miru, medtem ko se polni.

Redno čistite priključke: Priključke vašega telefona redno očistite, saj se lahko nabere umazanija in prah, kar lahko zmanjša učinkovitost polnjenja.

Viri:

Tech-advisor

Qualcom

Europa.eu

Preberite si še:

Nasveti za pravilno hitro polnjenje telefona

Kateri telefoni podpirajo brezžično polnjenje

Kako izbrati pravi ovitek za vaš telefon