Kaj je hernija zakaj tako boli

Kaj je hernija diska zanima tistega, ki je že kdaj začutil bolečine v križu in želi vedeti, če je to tudi njegova težava, ki ga tako boli. Zakaj? Zato:


Ocenjuje se, da bo do 80%  posameznikov v življenju trpelo zaradi obdobja bolečin v križu, hernija diska pa je eden od pogostih vzrokov .

Ena izmed najbolj mučnih oblik bolečin v spodnjem delu hrbtenice v starosti je hernija diska v ledvenem delu hrbtenice. Na povezavi BOLEČINE V KRIŽU odkrijte vzroke za bolečine v križu in kako se jim izogniti. Celovita razlaga vam bo pomagala razumeti težave in poiskati prave rešitve.


V spodnjem zapisu bomo opredelili kaj je hernija in zakaj tako boli. Vabljeni k branju:

Kaj je hernija

Hernija diska imenujemo stanje v hrbtenici, ko se disk med vretenci:

  • izboči,
  • zdrsne iz mesta ali
  • se poškoduje – raztrga.

Hernija diska je stanje, pri katerem se vsebina medvretenčnega diska iztisne skozi šibkejšo točko (raztrganino) na disku in pritisne na živčni koren ali hrbtenjačo v spinalnem kanalu. Ko se to zgodi, hernija diska povzroči zožitev spinalnega kanala, kar lahko vodi v bolečine in druge simptome. Izbočena hernija tudi pritiska na živčevje oziroma živec in to povzroči bolečino.

Kaj je disk in kje se nahaja

Disk se nahaja med vsako od vretenc v hrbtenici. Je okrogle oblike in je zdrizasto – mehka snov, ki deluje kot blažilec udarcev za hrbtenične kosti. Hernija diska (imenovan tudi izbokli, zdrsli ali raztrgan disk) je ko se jedro diska iztisne iz anulusa v spinalni kanal skozi raztrganino v anulusu.

Kaj je analus in zakaj je pomemben

Anulus je zunanji vlaknasti obroč, ki obdaja in ohranja obliko medvretenčnega diska v hrbtenici. Sestavljen je iz več plasti trdnih vlaken, ki delujejo kot opora za disk in pomagajo ohranjati notranjo vsebino diska na mestu. Anulus je pomemben del strukture medvretenčnega diska, saj omogoča disku, da opravlja funkcijo blažilca udarcev in preprečuje izbokline ali hernije jedra diska v hrbtenični kanal.

Kaj je spinalni kanal

Spinalni kanal je votla cev v hrbtenici, ki se začne na nivoju lobanje in se razteza navzdol do konca hrbtenice. Spinalni kanal je obkrožen s hrbteničnim stebrom, ki je sestavljen iz 33 ali 34 vretenc. Znotraj spinalnega kanala poteka hrbtenjača, ki je obdana s cerebrospinalno tekočino, ki ščiti in oblazinjuje hrbtenjačo pred poškodbami.

Spinalni kanal ima pomembno vlogo pri zaščiti hrbtenjače in osrednjega živčnega sistema ter omogoča pravilno delovanje telesa. Poškodbe ali zožitve spinalnega kanala lahko povzročijo resne težave, kot so bolečine, otrplost, mišična oslabelost ali izguba občutka v različnih delih telesa.

Na levi sliki vidite kakšne oblike je zdrav disk. Na desni sliki je vidna hernija, ko sredica diska pritisne na živec in to povzroča hude bolečine v križu.

Zakaj hernija boli

Hernija pomeni izbočenje, zdrs ali raztrganje diska med vretenci. Ker tak disk nima več prvotne oblike, pritiska na živec ali snov iz diska izteče v spinalni kanal, to povzroča hude bolečine v hrbtenici. To je vidno na zgornji sliki, kjer lahko vidite zdrav disk in disk, ki zaradi izbočenosti pritiska na živec, zato hernija boli.

Kakšne bolečine povzroča hernija

  • Bolečina v roki ali nogi: če imate hernijo diska v spodnjem delu hrbta, boste poleg bolečin v spodnjem delu hrbta občutili bolečine v zadnjici, stegnu in mečih. Lahko se pojavi tudi bolečina v delu stopala.
  • Pri herniji diska v vratnem delu hrbtenice boste običajno najbolj čutili bolečino v ramenu in roki. Ta bolečina se lahko širi v roko ali nogo, ko kašljate, kihate ali se premikate v določenih položajih. Bolečina je pogosto opisana kot ostra ali pekoča.
  • Otrplost ali mravljinčenje: ljudje s hernijo diska pogosto občutijo otrplost ali mravljinčenje, ki se širi v del telesa, ki ga oskrbujejo prizadeti živci.
  • Šibkost: mišice, ki jih oskrbujejo prizadeti živci, se lahko oslabijo. To lahko povzroči padce ali vpliva na vašo sposobnost dvigovanja ali držanja predmetov.
Dejavnik tveganja za hernijo je veliko sedenja, saj se poveča obremenitev na križno hrbtenico in zaradi prisilne drže povzroča BOLEČINE V VRATU.

Kje pride najpogosteje do hernije

Velikokrat nas kdo vpraša, kaj pomeni oznaka »L4–L5«. Razlaga je preprosta: L = lumbalni (ledveni) del hrbtenice, 4 in 5 pa pomeni prizadet predel med četrtim in petim vretencem. To je predel v križu, kjer najpogosteje pride do hernije.

Zakaj pride do hernije (vzroki)

Vzroki zakaj pride do hernije so različni, vendar je v večini primerov tesna povezava s staranjem. Poznamo več vzrokov za hernijo:

Degenerativne spremembe

S staranjem se medvretenčni diski v hrbtenici obrabijo, oslabijo in izgubijo prožnost. To lahko povzroči, da disk poči oziroma se strga in sprosti del vsebine v hrbtenični kanal.
Obrabo malih hrbteničnih sklepov imenujemo tudi ARTROZA, na povezavi pa preberite kaj natančno pomeni ta izraz in kako lahko napredovanje te bolezni zaustavimo.

Poškodbe

Fizične poškodbe, kot so padci ali nesreče, lahko povzročijo hernijo diska v križu. Poznamo tudi:

  • športi, ki lahko privedejo do poškodb z izidom hernije so: golf, tenis, borilne veščine, dvigovanje uteži…
  • poklici, ki zahtevajo težko dvigovanje ali dolgo sedenje, lahko povzročijo hernijo: gradbinci, tovornjakarji, zdravstveni delavci…
  • vadbe, ki se izvajajo nepravilno ali se pri njih pretirava lahko privedejo do fizične poškodbe diska.

Slaba drža

Dolgotrajno sedenje ali nepravilna drža lahko privede do nenormalnega pritiska na medvretenčne diske, kar lahko sčasoma povzroči hernijo diska. Zato bodimo pozorni na pravilno držo med sedenjem, spanjem, pri športu, med vožnjo v avtu…

Genetski dejavniki

Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k herniji diska zaradi genetskih dejavnikov, ki lahko vključujejo nepravilno obliko hrbtenice ali slabšo kakovost medvretenčnih diskov.
Ena izmed takšnih nepravilnih oblik hrbtenice je SKOLIOZA, ki načeloma ne boli, bolijo njene posledice, ki lahko privedejo tudi do hernije diska. Več, preberite na povezavi.

VIRI IN DODATNE INFORMACIJE

Mayo Clinic Explains Herniated Disk (engl. video)

( 1 ): ncbi.nlm.nih.gov (klinična raziskava v angleškem jeziku)

Mayo Clinic, (n.d.), Back Pain: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906

Naravno zdravljenje hernije