Google testira t.i. “shop deals” bannerje za Valentinovo, Google znova testira prikazovanje YouTube videov ob strani iskalnika, itd… – [SEO komentar TEDNA 4/2024]

Uvod

Ta teden je bilo v SEO skupnosti razmeroma mirno. Videli boste (spodaj) graf nihanj na SERP-u in že dolgo ni bilo tako mirno kot je te dni.
Še dobro, da je moj Seo-Praktik.si te dni trenutno zasidran na vrhu Googla 😊. Če tako ostane še naslednjih 8 let se res ne bom pritoževal.
Ampak… ne delajmo si utvar. Nič na tem planetu ni večno, še najmanj pa rezultati na Googlu.
Zato je “kititi” se s trenutnimi lovorikami, brezpredmetno.
Večina nas ve, da se situacija, še preden dokončam pisanje tega SEO komentarja TEDNA, lahko obrne za 180 stopinj.

O čem je tekla beseda v SEO panogi ta teden…

“Ročno” izbrane novice in novosti:

 • ker se bliža Valentinovo in, če slučajno delate na tujih trgih (angl.), bi verjetno ne smeli spregledati tega:
 • Google spet testira prikazovanje videov ob strani iskalnika:

Z AI izbrana SEO tema tedna iz Search Engine Land:

Google to cut thousands of search quality rater jobs after dropping contract with Appen

Ta vsebina je članek o tem, kako je Google prekinil pogodbo z Appenom, avstralskim podjetjem za podatkovne storitve, ki je zaposlovalo veliko število njegovih zunanjih ocenjevalcev kakovosti iskanja. Ocenjevalci kakovosti iskanja so ljudje, ki ocenjujejo kakovost rezultatov iskanja Google, ne da bi neposredno vplivali na njih.
Google je Appenu sporočil, da bo pogodba prenehala veljati 19. marca 2024, kar bo za podjetje pomenilo izgubo 82,8 milijona dolarjev prihodkov. Članek raziskuje možne razloge za to odločitev, kot so prestrukturiranje dobaviteljev, prehod na umetno inteligenco ali nezadovoljstvo ocenjevalcev.

Nekatere ključne točke članka so:

 • Google ima okoli 16.000 ocenjevalcev kakovosti iskanja, ki delajo prek različnih dobaviteljev, med njimi Appen.
 • Ocenjevalci kakovosti iskanja uporabljajo smernice za ocenjevanje kakovosti iskanja, ki jih je objavil Google, da bi pomagali oceniti učinkovitost njegovih različnih sistemov za razvrščanje iskanja.
 • Google je rekel, da je njegova odločitev, da prekine pogodbo z Appenom, del njegovega stalnega prizadevanja, da oceni in prilagodi svoja partnerstva z dobavitelji, da bi zagotovil, da so njegove operacije z dobavitelji čim bolj učinkovite.
 • Google je dejal, da bo delo ocenjevalcev kakovosti iskanja, ki ga je pogodbeno opravljal Appen, prenesel na druge dobavitelje.
 • Nekateri ocenjevalci kakovosti iskanja so lani protestirali pred sedežem Google v Mountain Viewu in zahtevali boljše plače, bolniški dopust in dostop do zdravstvenega varstva.

Z AI izbrana SEO tema tedna iz Search Engine Journal:

Why Google May Rank AI-Generated Content Over Original News

Ta novica govori o tem, zakaj Google morda daje prednost vsebini, ki jo ustvari umetna inteligenca (AI), pred originalnimi novicami v svojih rezultatih iskanja. Nekateri razlogi so:

 • AI lahko ustvari bolj svežo, relevantno in prilagojeno vsebino za uporabnike, ki ustreza njihovim interesom, lokaciji in zgodovini iskanja.
 • AI lahko ustvari bolj raznoliko in bogato vsebino, ki vključuje več medijev, kot so slike, videi, grafikoni in zvočni posnetki.
 • AI lahko ustvari bolj avtoritativno in verodostojno vsebino, ki temelji na podatkih, dejstvih in virih, ki jih preveri Google.
 • AI lahko ustvari bolj SEO optimizirano in učinkovito vsebino, ki upošteva najboljše prakse SEO, kot so hitrost nalaganja, mobilna prijaznost, struktura URL-jev in uporaba ključnih besed.
 • Dodatno: AI v SEO optimizaciji

Novica tudi opozarja na nekatere izzive in etična vprašanja, ki jih prinaša uporaba AI za ustvarjanje vsebine, kot so:

 • Kako zagotoviti kakovost in točnost vsebine, ki jo ustvari AI, in preprečiti zavajanje, plagiatorstvo ali kršenje avtorskih pravic.
 • Kako ohraniti človeški glas in slog v vsebini, ki jo ustvari AI, in se izogniti generičnosti, dolgočasnosti ali neprijetnosti.
 • Kako ravnati z odgovornostjo in transparentnostjo v vsebini, ki jo ustvari AI, in razkriti, kdaj in kako je bila vsebina generirana z AI.
 • Novica sklene, da je AI močno orodje za ustvarjanje vsebine, ki lahko izboljša izkušnjo uporabnikov in učinkovitost spletnih mest, vendar zahteva tudi previdnost in nadzor s strani ustvarjalcev vsebine in Googla.

Vse ostale SEO novice in uporabne misli delim in komentiram v svoji podporni skupini na Facebooku, ki je namenjena izključno mojim aktualnim (in nekaterim ex) SEO mentorirancem.

SEO izkušnja tedna

Končno zasuk?

Podrobnosti tukaj:

V vednost: nekatere informacije iz našega zadnjega, aktualnega SEO projekta, ki ga izvajamo na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajamo na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.