Tema tedna: Google Business [SEO komentar TEDNA 25/2023]

Uvod

V nadaljevanju je, v tem tednu, govora o Google Business profilu. Saj veste, to je tisti, ki smo ga “po starem” imenovali še GMB (Google my Business).
Je pa v tem SEO komentarju TEDNA še ena novost.
Zadnjo rubriko, v kateri sem opisoval naše SEO izkušnje na aktualnem SEO projektu, sem prestavil na ločeno stran. Povezavo najdete na dnu komentarja ali pa tukaj: SEO rezultati v ŽIVO.

O tem kako pomembno vlogo ima Google Business v iskalnem marketingu so na BrightLocal ugotovili spodnje (vir):

  • 84% uporabnikov Googla informacije o podjetjih in ponudnikih na spletu išče preko Google Business profila, direktno jih informacije o podjetjih išče le 16%. To velja za iskanja, ko vaše podjetje uporabniki že poznajo.
    Kaj to pomeni?

    Četudi boste imeli “zlato” spletno stran, vas bo 84% tistih, ki se zanima za vas, preverilo najprej čez Google business profil.

    Več kot dovolj zgovoren argument, da je za Google Business profil treba dobro skrbeti.

Glavna SEO novost tedna

Glavna novost tega SEO tedna se “normalno” vrti okrog nove Google analitike 4. S prvim julijem (jutri) Google preklaplja na Google analitiko 4 in za tiste, ki je nis(m)o implementirali se “skoraj” napovedujejo pogrom in strele. Če zgubljate preveč časa z nastavljanjem analitike 4 ali pa je preprosto ne želite nastaviti, imate tukaj 15 Google analytics 4 brezplačnih oz. nizko cenovnih alternativ.

Angleški tutorial za nastavitev GA4 je to:

V vednost: Čeprav na Seo-Praktik.si bolj kot z GA delamo z GSC (Google search konzolo), je tudi v našem načrtu, da bo nekoč, v prihodnosti, na našem blogu luč sveta zagledala vsebina o GA 4. Nič ne obljubim kdaj 😉.

SEO namig TEDNA [seznam strani kam vpisati svoj Google Business profil [za boljši t.i. local SEO]]

Že v 23. številki SEO komentarja TEDNA sem glede optimizacije Google Business profila za potrebe SEO objavil precej namigov, čeprav tisti komentar TEDNA govori pretežno o lokalni SEO optimizaciji.

Razlog je preprost:

Pretežni del kakovostne lokalne SEO optimizacije predstavlja Google Business. Bolj kot je ta optimiziran, ažuriran in vzdrževan, močnejše signale sporočate Googlu, da imate “resno” in “zaupanja vredno podjetje” (vir):

koristi google business profila

Podrobnosti o Google Business profilu najdete na povezavi.

Tisti, ki ste “predelali” vsebino o lokalni SEO optimizaciji, veste, da svoje rankinge pri lokalnem prikazovanju spletnih strani (t.i. 3 pack local pack) lahko izboljšate s tem, da svoj Google Business profil vnesete v čimbolj avtoritativne sezname podjetniških profilov. Na SemRush-u (tukaj) imate seznam 30 strani kam vpišite svoje podjetje.

Pazite na NAP (t.j. da bodo vaši podatki, ko jih vnašate na posamezni seznam, isti) !!!

p.s.: Zaenkrat je uporaba Google Business profila (še vedno) brezplačna, po SEO skupnostih pa se tu in tam pogovarjajo, da ni nujno, da bo tako ostalo na veke vekov. Zato, don’t bet everything only on Google Business.

SEO izkušnja tedna

V tej rubriki sem v preteklih komentarjih TEDNA opisoval mojo izkušnjo in rezultate na našem zadnjem in najbolj aktualnem SEO projektu. Kot rečeno uvodoma, se ta rubrika, od tega komentarja naprej “seli” na ločeno stran, ki jo najdete tudi v glavnem meniju Seo-Praktik-a, pod naslovom SEO rezultati v ŽIVO:

V vednost: nekatere informacije iz mojega aktualnega SEO projekta, ki ga izvajam na Hrvaškem, so zamegljene oz. spremenjene. Celotno spletno stran plus konkretne SEO prakse, ki jih izvajam(o) na opisovanem projektu na povezavi, delim med moje aktualne SEO mentorirance na online individualnih SEO mentoriranjih in na izobraževanjih za digitalni marketing za skupine.

Uporabne vsebine za SEO

Uporabne vsebine za SEO delim na aktualne/splošne SEO novosti in SEO uporabne vsebine v povezavi z namigom tedna:

Aktualne SEO novice

V SEO skupnostih je ta teden, po dolgem času, spet bilo precej govora o novi posodobitvi algoritma. Malo nas je “premetavalo” (v Sloveniji), moje oči pa so bile v glavnem usmerjene v to kaj se bo zgodilo na našem projektu na Hrvaškem. Zaenkrat vse OK 👍.

Ostale novice:

napredna uporaba chatgpt in ai za seo

Uporabne SEO novice iz današnje tematike (Google Business)

SEO orodje oz. taktika tega tedna

Brezplačna pot do pregleda kako imate optimiziran svoj Google Business profil je to. Zaupati jim boste morali e naslov, brezplačen pregled (audit) pa morate narediti v sedmih dneh:

brezplačno seo orodje za google business pregled

p.s.: še malo pa gre tudi naša ekipa na dopust ✌️. Vsem, ki že plavate in pohajkujete, privoščim lepe počitnice in, da se res dobro spočijete. Jesen bo, kot vsako leto, hitro prinesla nove “borbe”.

Lep vikend,