Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Degenerativne spremembe letom primerne je izraz, ki je velikokrat napisan na izvidu ali izrečen s strani zdravnika. Kaj pomeni ta izraz? V spodnjem zapisu, če ga boste prebrali do konca, boste izvedeli kaj to pomeni in tudi različne vrste degenerativnih sprememb v telesu, ter kaj povzročajo in kje se izražajo.

Na povezavi lahko preberete nasvete za revmatizem in kako se spopadati z njim, saj med degenerativne bolezni oziroma stanja sodi tudi revmatizem, ki je tesno povezan s staranjem pacienta.

Vabljeni k branju:

Kazalo

degenerativne spremembe - revmatizem
Degenerativne spremembe na prstih na rokah so posledica obrab. Na sliki so vidne sledi , ki jih je zadala artroza prstov na rokah.

Degenerativne spremembe – definicija

Degenerativne spremembe v telesu so tiste, ki nastanejo zaradi staranja pacienta. V starosti ne poznamo skoraj nobenega, ki ne bi vsaj občasno tarnal za bolečinami v kolenu ali hrbtenici. To je zato, ker je to naravni proces staranja, tako imenovane degenerativne spremembe letom primerne. Nekateri celo trdijo, da je sklep do tridesetega leta starosti v najboljši formi, po teh letih se že začne proces degenerativnih sprememb. Najpogosteje se pojavijo na sklepih, predvsem tistih, ki so najbolj obremenjeni:

K degenerativnim spremembam štejemo obrabe sklepov, kosti in mehkih struktur sklepa, ki z leti izgubljajo na kvaliteti in funkciji.
Degenerativne bolezni so tiste, pri katerih se funkcija in struktura prizadetih tkiv ali organov sčasoma poslabša. Primeri degenerativnih bolezni so osteoartroza, osteoporoza, revma…

Znaki degenerativnih sprememb

Znaki degenerativnih sprememb so postopni. Pravijo, da se degenerativne začnejo že po dvajsetem letu starosti, znaki oziroma simptomi, ki kažejo na težave se občutijo leta kasneje. Na sklepih so znaki:

znaki degenerativnih sprememb
Znak degenerativnih sprememb je boleče koleno, ki povzroča težave pri premikanju in izgubi prvotno formo – je otečeno. Vzroke za boleče koleno in kaj lahko storite, preberite na povezavi.

Znaki degenerativnih sprememb so odvisni tudi od tega, kje se degenerativne spremembe pojavijo. Na kolenih, gležnju in prstih na rokah so znaki vidni že na pogled; znaki degenerativnih sprememb na hrbtenici na pogled niso vidni, se pa čutijo.

Degenerativne spremembe sklepov

Degenerativne spremembe sklepov so najpogostejše degenerativne spremembe, čeprav prizadenejo tudi druga tkiva in organe. Sklepi so tisti, ki jih staranje najbolj prizadene, saj so sklepi pomemben del telesa, zadolženi za premikanje in nosilnost. Hrbtenica nam omogoča tudi pokončno držo.

Degenerativne spremembe kolena

Koleno je sklep, ki nosi veliko težo našega telesa in je zato zelo obremenjeno. Pri kolenu je značilna degeneracija hrustanca, ki jo imenujemo OSTEOARTROZA. Pri tem se obrabi in poškoduje hrustanec in meniskus, ter nastajati začnejo kostni izrastki, ki pri premikanju povzročajo bolečino v sklepu. Tem izrastkom pravimo osteofiti, ki nastanejo na robu sklepa in z draženjem večkrat povzročijo vnetje sklepov oziroma artritis.

Degenerativne spremembe kolena so zelo pogoste in povzročajo poškodbe hrustanca, obsklepnih struktur in nastanek osteofitov. To povzroča bolečine v kolenu.

Osteoartroza je najpogostejša kronična bolezen, ki prizadene več kot polovico starejših od 65 let.

Degenerativne spremembe hrbtenice

Degenerativne spremembe hrbtenice začnemo beležiti že kmalu po dvajsetem letu, lahko že prej, zaradi načina življenja, ko ljudje vedno več ur na dan preživijo v nepravilni, prisilni drži. To pomeni, da se v sedečem položaju hrbtenica seseda in nepravilno obrablja in nastanejo degenerativne spremembe.

Degenerativne spremembe hrbtenice se lahko začnejo pojavljati že po dvajsetem letu življenja, v starosti petdesetih let pa so prisotne pri 95 odstotkih ljudi. 

Bolečine v križu so eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika in odsotnosti iz dela. Preberite vzroke, zdravljenje, vaje in preprečevanje bolečin v križu.

Zaradi degenerativnih sprememb v hrbtenici poznamo marsikatero težavo, ki se pokaže, primer bolečine v nogah zaradi hrbtenice. Pacient mora zelo dobro razložiti osebnemu zdravniku težavo in šele s pomočjo slikanja hrbtenice, se ugotovi, da so vzrok degenerativne spremembe hrbtenice za bolečine v nogah.

Osteoporoza

Osteoporoza je posledica izgube kostne gostote v kosteh celotnega telesa, kar je tesno povezano s staranjem pacienta. Bolezen je kronična in značilnejša za ženski spol, v menopavzi, ko je vpliv hormonov velik. Zelo pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni, da se pravočasno prične zdravljenje te bolezni, ki je velika nevarnost za zlome kosti.

osteoporoza
Osteoporoza pomeni porozne, luknjičaste kosti, ki so posledica degenerativnih sprememb. Preberite kakšno je osteoporoza zdravljenje in na kakšen način se osteoporoza ugotavlja.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za nastanek degenerativnih sprememb na sklepih so:

Ali lahko preprečimo degenerativne spremembe?

Degenerativnih sprememb v telesu ni mogoče v celoti preprečiti. So normalen proces obrabe telesa in proti temu ne moremo. Je pa res, da nekateri s svojim življenjskim slogom močno zavirajo posledice staranja na svojem telesu.

Skrb za zdravje naj se začne v mladosti s:

NAMIG: vsem, ki se spopadate z degenerativnimi spremembami v telesu, priporočam branje: boleči sklepi in kako si pomagati, kjer je v delih razloženo, zakaj trpimo za določenimi bolečinami v rokah, nogah in hrbtenici. Vabljeni k branju!