Ta članek sodi v sklop gostujočih člankov na spletni strani Seo-Praktik.si. Napisala ga je Tina Štifter, lastnica spletne strani www.magus.si in prejemnica SEO certifikata Seo-Praktik.si. S čimer si je pridobila priložnost za objavljanje gostojočih prispevkov na tej spletni strani.

Celjenje kosti po zlomu je proces nastajanja nove kosti, ki jo imenujemo kalus. Ko se nekdo poškoduje in utrpi zlom kosti, si želi pospešiti celjenje kosti, saj potem sledi fizikalna rehabilitacija in ponovna vrnitev v aktivno življenje.

Ker se pogosto ob taki poškodbi poškodujejo tudi mišice in sklepi, vas vabim, da si preberete tudi prispevke na temo kaj povzročajo bolečine v mišicah in koristi magnetoterapije pri tem.

V prispevku bom pisala o tem zakaj se zlomi kost, vrste zlomov in kakšna je najhitrejša rehabilitacija po zlomu kosti. Vabljeni k branju!

Kazalo

Zakaj se zlomi kost?

Kost se zlomi zaradi sile, ki deluje na kost in je večja od njene trdnosti in prožnosti. Na obliko in stopnjo zloma vplivajo smer, hitrost in jakost sile ter starost in vrsta kosti, kot tudi bolezni, pri katerih je trdnost in prožnost kosti oslabljena.
Ena takšnih bolezni, ki močno vplivajo na trdnost kosti je osteoporoza. To je bolezen, ki povzroča poroznost kosti, kar pa je velik dejavnik tveganja za zlom kosti. Na povezavi preberite osteoporoza znaki, vzroki in kako lahko preprečimo to bolezen.

Preberite še o razločnih mestih zloma, ki so potrebne hitrega celjenja:

Zgradba kosti

Človek ima več kot 200 kosti, ki dobijo svojo pravo zgradbo oz. zakostenijo konec pubertete. Kosti so zelo čvrste, saj jih v notranjosti sestavlja mnogo majhnih vodoravnih in navpičnih prečk – trabakul, ki dajejo kostem njihovo silno trdnost in veliko elastičnost.
Zunanja zgradba oz. površina kosti je pokrita s pokostnico. Skozi pokostnico vstopa v kostno tkivo kri, ki oskrbuje kostne celice s potrebnimi snovmi. V notranjosti kosti je kostna votlina z rumenim in rdečim kostnim mozgom.

zgradba kosti

Najpogostejši zlomi kosti

Najpogostejši zlomi so zelo odvisni od starosti poškodovancev. Ker je prožnost in trdnost kosti pri mladih in starejših zelo različna, so tudi najpogostejši zlomi pri teh dveh skupinah povsem različni:

celjenje kosti po zlomu-gleženj
Zlom gležnja je pogost pri starejših in rehabilitacija po zlomu gležnja je dolgotrajen proces. Na povezavi razlagam kakšen je potek in koliko časa terja. Preberite tudi primerne vaje za gleženj po zlomu.

Ravno zaradi starosti je zlom kolka pri starejših zelo pogost, pri mladih je zabeleženo le malo takšnih zlomov. Tako pa je rehabilitacija po zlomu kolka tudi dolgotrajen proces, zaradi takšnega travmatološkega dogodka tudi veliko starejših ne more več skrbeti zase in so napoteni v domove za starejše, kjer jim nudijo pomoč.

Vrste zlomov

Ločimo naslednje vrste zlomov:

Kako pospešiti celjenje kosti po zlomu?

Celjenje kosti po zlomu lahko pospešimo z mirovanjem, s pravilno prehrano in magnetno terapijo. Za trdne kosti, odporne na zlom kosti, je pomemben velik vnos beljakovin, kalcija in vitamina D, zato tudi po zlomu skrbimo za uravnoteženo prehrano.

Magnetna terapija za hitrejše celjenje kosti po zlomu

Magnetna terapija je vrsta terapije, ki na osnovi magnetnega polja in nizkih frekvenc, pospeši celjenje kosti. Magnetna terapija Magus je v obliki blazine in je razvita in izdelana v Sloveniji.

Magnetna terapija je vrsta terapije, ki jo lahko uporabljajo tudi otroci in pospeši celjenje kosti tudi do 50%

Fizik Lechner in zdravnik Krauss sta v 60. letih 20. stoletja medicinski znanosti poročala o 80% hitrejši celitvi zlomov pri uporabi elektromagnetnega polja. Njihove rezultate je potrdil Basset leta 1982 ( 1 ). Od takrat sledimo v medicini masovni uporabi magnetne terapije pri zapletenem zdravjenju zlomov, Sudekove bolezni, itd.

Celjenje kosti po zlomu ( zdravljenje )

Celjenje kosti po zlomu je proces, ko nova kost preraste vrzel, ki je nastala pri zlomu. Ko nova kost, ki jo imenujemo kalus, preraste prelom rečemo, da se je zlom zacelil. A celoten proces rehabilitacije še ni končan. Mnogokrat je potrebna fizikalna rehabilitacija, da se proces zaključi.
Moderna fizikalna rehabilitacija si obravnave danes ne more predstavljati brez magnetne terapije, ki je sestavni del vsake fizioterapije v Sloveniji. Zakaj je magnetoterapija tako uspešna si preberite na povezavi, kjer vam to razloži zdravnik – fiziater.

Poznamo dva načina zdravljenja zloma kosti:

magnetna terapija za hitrejše celjenje kosti po zlomu
Magnetna terapija za hitrejše celjenje kosti po zlomu vam služi kot fizioterapija na domu, medtem, ko čakate na fizikalno rehabilitacijo v zdravstvenem doma ali toplicah.

ZANIMALO BI VAS TUDI:
boleči sklepi in kako si pomagati
bolezni srca in ožilja so številka 1 za smrt v Sloveniji
krepitev imunskega sistema na naraven način
VIR ( 1 ): pubmed.ncbi