Bolečine v srednjem delu hrbta zajemajo prsno in torakalno hrbtenico, vzrokov zanjo pa je lahko več. Opisali bomo vzroke, ki povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta, pogledali bomo, kako je sestavljena hrbtenica in rešitve za zdravo hrbtenico.
Bolečine v hrbtu so pogosta težava tako starejše kot mlajše populacije, saj zaradi življenjskega sloga preobremenjujemo hrbtenico s prisilnimi držami, športom… Preberite tudi o tem, kaj lahko sami storite za bolj zdravo hrbtenico. Vabljeni k branju!

bolečine v srednjem delu hrbta
Za bolečine v srednjem delu hrbta je velikokrat kriva nepravilna ukrivljenost hrbtenice, ki ji pravimo SKOLIOZA. Na povezavi preberite več.

Vzroki za bolečine v srednjem delu hrbta

Vzroki za bolečine v srednjem delu hrbtenice so najpogosteje povezane z življenjskim slogom posameznika, čeprav je lahko vzrok tudi nesreča. Pod življenjski slog mislimo predvsem tiste dejavnosti, pri katerih je človek v prisilni drži, kar najbolj bremeni hrbtenico. Velikokrat je to drža, ki jo zavzamemo pri sedenju ali pa stalno ponavljajoči gibi pri kakšnem športu. Vse to je bremenilno za hrbtenico.

Degenerativne spremembe v hrbtenici

Degenerativne spremembe v hrbtenici so pogost izraz, ki ga lahko preberemo na izvidu, ko vam slikajo hrbtenico. Vzrok za bolečine v srednjem delu hrbtenice so lahko tudi degenerativne spremembe, ki jih povzroča staranje. Te spremembe so vedno odraz staranja pacienta in obrabe v hrbtenici, degenerativne spremembe pa so lahko že izražene pri mlajših, ki opravljajo delo, ki od njih zahteva veliko prisilne drže za hrbet.

vzroki za bolečine v srednjem delu hrbta
Med degenerativne spremembe v hrbtenici sodi tudi SPONDILOZA, ki je pogost vzrok za bolečine v srednjem delu hrbtenice.

Prisilna drža

Kot že omenjeno prisilna drža predstavlja za hrbtenico še dodaten stres, napor in dolgotrajna prisilna drža vsekakor povzroča bolečine. Najprej se zakrčijo mišice, kasneje se tudi obrabijo mali hrbtenični sklepi. Prisilne drže so najpogostejše na delu ali pri športu. Zelo nevarni so tudi stalno ponavljajoči se gibi.
Tako prisilna drža za računalnikom, ko v pisarni sedite za računalnikom, povzroči ne samo bolečine v srednjem delu hrbtenice, vendar zelo pogosto tudi v vratnem delu, ker gledate v ekran in tudi BOLEČINE V KRIŽU so zelo pogoste.

Vzrok za bolečine v srednjem delu hrbta: hernija diska

Hernija diska je pogost vzrok za bolečine v hrbtenici, pojavijo se lahko na katerem koli delu, čeprav je najpogostejša hernija med L4 in L5. Hernija diska ali diskus hernija pomeni, da med dvema vretencema disk pogleda ven oziroma se izboči. Disk med vretenci je gelu podobna snov, ki služi kot stabilizator tresljajem. Je v posebnem ovoju, ki je trše, v notranjosti pa je tekoče snovi. Hernija diska povzroča bolečino, ker pritiska na živec in zato lahko bolečina seva tudi v nogo.
Če menite, da je vzrok za bolečine v srednjem delu hrbta pri vas ravno hernija diska, preberite naravno zdravljenje hernije, mogoče najdete rešitev zase.

Zlom kosti: vzrok za bolečine v srednjem delu hrbta

Če doživite kakšno nesrečo: na delu, v avtomobilu ali športu, lahko utrpite zlom kosti v srednjem delu hrbta, ki povzroči hudo, dolgotrajnejšo bolečino. Pri takšni nesreči ali osteoporoznam zlomu, se lahko zlomijo ali počijo vretenca ali rebra.
Osteoporozni zlom vretenc je zelo pogost pojav pri starejših ženskah, ki imajo bolezen, ki jo imenujemo OSTEOPOROZA. To je bolezen, ko kostenina, sredina kosti, izgublja na gostoti in posledično postaja luknjičasta. Takšna kost je bolj trhla in nevarnost za zlom je velika.
Naj si gre za zlom reber ali vretenc, je potreben čas, da se kost zaceli in tako nastane nov kalus kosti. Prej kot se kost zaceli, prej mine tudi bolečina, ki jo spremlja.

Kako je zgrajena hrbtenica v srednjem delu hrbta?

Hrbtenica v srednjem delu hrbta je zgrajena iz 12. vretenc, ki so med seboj povezane in so ukrivljene v črko S. Na ta vretenca se pripenjajo rebra. Torej je srednji del hrbtenice tisti, ki sega od vratnega dela do ledvenega dela hrbtenice, zato se imenuje srednji del.
Teh 12 vretenc in njihova posebna struktura, ki je med seboj povezana, človeku omogoča mobilnost: rotiranje, predklon…

Ravno teh 12. vretenc velikokrat predstavljajo bolečine, če se ti medvretenčni sklepi obrabijo ali se mišice, ki obdajajo srednji del hrbta, zakrčijo.

Poskrbite za vsakodnevno aktivnost in s tem za primerno telesno težo. K temu dodajte v zmernih količinah, raznoliko hrano, pri aktivnostih pa poskrbite za pravilno izvedbo vaj za hrbtenico.

Kaj lahko storite sami, če imate bolečine v srednjem delu hrbta?

Sami lahko za svojo hrbtenico vsekakor naredite največ. Razmislite o svojem življenjskem slogu: ali se gibljete dovolj, ali preveč sedite, opravljate ponavljajoče gibe, ki bremenijo vašo hrbtenico, ali je vaša teža prevelika?
Tukaj so nasveti, kaj lahko storite sami za zdravo hrbtenico:

  • poskrbite za primerno telesno težo glede na vaš spol, višino in starost;
  • poskrbite za uravnoteženo hrano in tako za pravilno telesno težo;
  • bodite vsakodnevno aktivni in izvajajte vaje za hrbtenico;
  • če že imate bolečine v hrbtu, razmislite o svojem življenjskem slogu v službi ( prisilna drža, veliko sedenja… );
Bolečine v hrbtu-vaje